ΚΥΝΗΓΙ ΦΡΑΓΚΟΛΙΝΑΣ

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
sotiris!129

Re: ΚΥΝΗΓΙ ΦΡΑΓΚΟΛΙΝΑΣ

Δημοσίευση από sotiris!129 »

andreas78 έγραψε:Σωτήρη,
Προσωπικά μόνο κοπές απο περδικα θα μου προσηκωθούν απο τα 50 μετρα, αφου τα χωρίσω θα εχω βολη στα 25μετρα το μάξιμουμ και ο σκύλος δεν θα ξεπερνα τα 10-15 μετρα απο αυτα.

Οταν λες σκύλος ιχνηλάτης, τι εννοείς;
Εξ´ όσων γνωρίζω ο ιχνηλάτης ακολουθεί ίχνη τριχωτού θηραματος, όπως π.χ. Του λαγού, του ελαφιού, του αγριογουρουνου καθώς αυτά περπατούν σε κάποιο μονοπάτι.
Τα εδαφοβια φτερωτά θηράματα δεν αφήνουν ίχνος αλλα αναθυμίαση η οποία καθώς ειναι ζεστή ανεβαίνει κατακόρυφα προς τα πάνω και μετα παίρνει την φορά του ανέμου, για αυτο και απο ανέκαθεν το κυνηγι τους ειναι απολαυστικό και αποτελεσματικό με αεροθήρες σκύλους, που τα φερμάρουν και δεν τα κουτουλούν καθώς τρέχουν :D . Οσο πιο έμπειρο το σκυλί τόσο πιο εύκολα θα μπλοκάρει το οποιοδήποτε θήραμα και δεν θα το αφήσει να κάνει 100άρια ;) .
Τα spaniel απεναντίας, που βέβαια δεν ειναι ιχνηλάτες αλλα αεροθήρες ξεφωλιαστες, δημιουργήθηκαν ούτως ώστε να καθοδηγουνται απο αοπλους κυναγωγούς και να ξεφωλιαζουν φτερωτά θηράματα, ακόμη και κουνέλια και να τα στέλνουν σε ξέφωτα που έκαναν καρτέρι διάφοροι λόρδοι.
φιλε Αντρεα αρκετα σωστα και μελετημενα οσα λες περη ιστοριας , και θα συμφωνησω σε ολα εν μερη !
οσο αφορα το θεμα ιχνος και ιχνηλασια εχω καποιες επιφυλαξεις οχι γιατι δεν τα ξερω αυτα που λες περη αναθυμιασεων αλλα γιατι εζησα καποια πραγματα στα 5 χρονια που κυνηγω με ιχνηλατι που με εκαναν να αμφισβητω την θεωρια σε καποια σημεια και να δω την πραξη ...
σε αυτο μου το video θα δεις την κλασικη συμπεριφορα ενος ιχνηλατη στην αναθυμιαση μιας φραγκολινας... μουτι χαμε , ουρα ελικοπτερο και κουτουλιμα , ομως μετα το 1 λεπτο του video προσπαθησα να ακολουθησω το σκυλι οσο μπορουσα απο κοντα και να δειξω τι μυριζει και ακολουθει μια φραγκολινα... αν οντως ειναι μια αναθυμιαση ή και κατι αλλο!!! αν δεις καλα το video το πουλι αφηνει πισω του περιττωματα και ακομα στην προσπαθεια του να περασει μεσα απο βλαστηση φτερα !
http://www.youtube.com/watch?v=k7CfFel4 ... coUxPZEwqw
το κουτουλιμα τωρα , σου εχω ακομα ενα video που μετα απο ωρες δουλειας πανω στον σκυλο και αρκετα εκπαιδευτικα καταφεραμε μαζι με το σκυλι να βελτιωθουμε και να τελειωνουμε τες φραγκολινες καπως ετσι ...
http://www.youtube.com/watch?v=y4vyIOuJ ... redirect=1
andreas78 έγραψε:Ο κάθε κυνηγός, όπως ανέφερα και σε προηγούμενη παράθεση μου, θα πρεπει να γνωρίζει το θήραμα που θέλει να κυνηγά και να αποφασίσει ελεύθερα με πιο μέσο(σκύλο) θα το κάνει, ούτως ώστε στο τέλος να νιώθει προνομιούχος.
Εσύ και βέβαια νιώθεις προνομιούχος αλλα όχι γιατί κάποιοι άλλοι δεν κυνηγούν φραγγολίνα ή θέλοντας και μη δεν κατάφεραν να καρπωθουν, αλλα επειδή αυτο που κανείς και με τον τροπο που το κανείς το απολαμβάνεις.
Προσωπικά όταν καρπωθηκα την πρώτη μου φραγγολίνα, αποκλείεται να είχες κλείσει τα δέκατα γενέθλια σου. :D
οσο αφορα το θεμα προνομιουχους , σιγουρα δεν ειναι η σωστη λεξη που εγραψα αλλα δεν εβρισκα καποια αλλη... παρολα αυτα ειναι κατα καποιο τροπο η σωστη... και αυτο γιατι και εγω για αρκετα χρονια που κυνηγουσα με τον πατερα μου δεν ειχα την τυχη να δω στον κυνηγοτοπο ποσο μαλλον να πυροβολησω ενα τετειο θηραμα με αποτελεσμα να το θεωρω ενα φαντασμα αφου ουτε ο πατερας μου κυνηγος 35 χρονια δεν ειχε παρει ποτε του εστω 1 ,για μενα ηταν ακομα μια εικονα στον χαρτη του κυνηγιου οπως τα παπια και τον φασιανο που δεν ειχε περιπτωση να συναντησω στο κυνηγι , ασε που το θεωρουσα προνομιο της Παφου αφου απο αναφορες και κυνηγετικες ιστοριες που ακουγα ηταν η Μανα της φραγκολινας !

οσο αφορα τα γενεθλεια μου αστο... ο κ.Μιχαλης επαιξεν την πρωτη του φραγκολινα που ημουν 6...μηνων !!! :lol:
το να πετας χαρταετο δεν σε κανει πιλοτο
andreas78

Δημοσίευση από andreas78 »

Σωτήρη μου ο κ. Μιχάλης θεωρητικά θα την πρωτοκαρπώθηκε όταν εγω θα ήμουν περίπου 5 ετών και εσύ περίπου -10.. :D :D

Παρατηρώ πως κρυβόμαστε πίσω απο το δάκτυλο μας, εσύ κυνηγάς 5 χρονια, εγω 15, ο κ. Μιχάλης πάνω απο 30 και κάποιοι μπορει να κυνηγούν εδώ και 60 χρόνια!!!!!
Τους κυνοτεχνες, τους πήρε εκατοντάδες χρονια για να δημιουργήσουν κάποιες φυλές σκύλων, που θα εξυπηρετούν στον καλήτερο δυνατό βαθμό τις ανάγκες των ανθρώπων, κυνηγών και μη!!!
Τωρα εσυ βλέπω να γράφεις πως μετα απο 5 χρονια κυνήγι, αμφισβητείς, αδιαμφισβήτητα δεδομένα που υπάρχουν εδώ και.....ούτε εγω δεν ξέρω ποσά χρονια :roll:
Το ότι απολαμβάνεις με αυτο το τρόπο το κυνήγι της ειναι αλλο θέμα και αναμφισβήτητο δικαίωμα σου, αλλά όχι να παρουσιάζουμε και να θεωρούμε αυτόν το τροπο ως αποτελεσματικό και σωστό, θα ήταν βέβαια παράλογο να μην αφήνει κουτσουλιές στο έδαφος ή φτερά αλλα αυτο δεν σημαίνει πως κερδίζει πλεονέκτημα ένας ιχνηλάτης σε φτερωτά θηράματα απο ότι ένας αεροθήρας σκύλος, προσωπικά το θεωρώ παράλογο, ειναι σαν να λέω εγω πως ο σκύλος φέρμας που εχω, ειναι πιο αποτελεσματικός και κυνηγά πιο σωστα το λαγό απο έναν τελειωμένο και έμπειρο καθαρόαιμο ιχνηλατη. :roll: :roll:
Ας μην το συνεχίσουμε αλλο, διότι δεν βλέπω να καταλήγουμε κάπου, εξάλλου όπως εχω ξανά αναφέρει ο κάθε ένας μας εχει το δικαίωμα να κυνηγά όπως αυτός νομίζει και απολαμβάνει και πάντα μέσα σε νόμιμα πλαίσια.
Άβαταρ μέλους
sotiris!129

andreas78 έγραψε:Σωτήρη μου ο κ. Μιχάλης θεωρητικά θα την πρωτοκαρπώθηκε όταν εγω θα ήμουν περίπου 5 ετών και εσύ περίπου -10.. :D :D

Παρατηρώ πως κρυβόμαστε πίσω απο το δάκτυλο μας, εσύ κυνηγάς 5 χρονια, εγω 15, ο κ. Μιχάλης πάνω απο 30 και κάποιοι μπορει να κυνηγούν εδώ και 60 χρόνια!!!!!
Τους κυνοτεχνες, τους πήρε εκατοντάδες χρονια για να δημιουργήσουν κάποιες φυλές σκύλων, που θα εξυπηρετούν στον καλήτερο δυνατό βαθμό τις ανάγκες των ανθρώπων, κυνηγών και μη!!!
Τωρα εσυ βλέπω να γράφεις πως μετα απο 5 χρονια κυνήγι, αμφισβητείς, αδιαμφισβήτητα δεδομένα που υπάρχουν εδώ και.....ούτε εγω δεν ξέρω ποσά χρονια :roll:
Το ότι απολαμβάνεις με αυτο το τρόπο το κυνήγι της ειναι αλλο θέμα και αναμφισβήτητο δικαίωμα σου, αλλά όχι να παρουσιάζουμε και να θεωρούμε αυτόν το τροπο ως αποτελεσματικό και σωστό, θα ήταν βέβαια παράλογο να μην αφήνει κουτσουλιές στο έδαφος ή φτερά αλλα αυτο δεν σημαίνει πως κερδίζει πλεονέκτημα ένας ιχνηλάτης σε φτερωτά θηράματα απο ότι ένας αεροθήρας σκύλος, προσωπικά το θεωρώ παράλογο, ειναι σαν να λέω εγω πως ο σκύλος φέρμας που εχω, ειναι πιο αποτελεσματικός και κυνηγά πιο σωστα το λαγό απο έναν τελειωμένο και έμπειρο καθαρόαιμο ιχνηλατη. :roll: :roll:
Ας μην το συνεχίσουμε αλλο, διότι δεν βλέπω να καταλήγουμε κάπου, εξάλλου όπως εχω ξανά αναφέρει ο κάθε ένας μας εχει το δικαίωμα να κυνηγά όπως αυτός νομίζει και απολαμβάνει και πάντα μέσα σε νόμιμα πλαίσια.
φιλε Αντρεα κανεις δεν αμφισβητα την δουλεια καποιον αθρωπον που αφιερωσαν την ζωη τους για την δημιουργεια καποιων φυλων!
αυτο που λεω ειναι οτι η θεωρια ομως απο μονη της δεν δεινει καρπους ειδικα οταν αποδεχομαστε καποια πραγματα στα τυφλα !

Δεν παρουσιαζω αυτο τον τροπο κυνηγιου ως σωστο...αυτο ειναι στην κριση του καθε ανθρωπου και προπαντος στα γουστα του , μπορεις μονο να κρινεις αν ειναι αποτελσματικο η οχι !
Να σου θυμισω πως πρην 10-15 χρονια στην Κυπρο οι κυριαρχοι σκυλοι ηταν brack και pointer ακομα και για το κυνηγι λαγου , και οταν πρωτοηρθαν οι ιχνηλατες πολλοι ηταν αυτοι που αν και λατρεις του λαγου αμφισβιτησαν τες ικανοτητες τους και πεισματικα κατακριναν ακομα και τα εργασιακα προτητα των φυλων ...
μονο 1 δεκαετια μετα βλεπουμε πως σπανια θα συναντησεις λαγοκυνηγο με σκυλο φερμας !

Δεν ειναι κακο να εισαι ιδεαλιστης. Μπορει να μην ξερεις πού πηγαινεις, αλλά τουλαχιστο εισαι καθοδον...
andreas78

Σωτήρη,
Πίστεψέ με, δε ξέρω τι να σου γραψω!!!!!
Ο τρόπος σου μπορεί να είναι αποτελεσματικός, αλλά όχι όσο πρέπει και όπως πρέπει, παντα με τα δικά μου δεδομένα που μάλλον κατα την άποψη σου παω στα τυφλά που κυνηγώ με σκύλο φερμας τα φτερωτά θηράματα :roll:
Σωτήρη οι ιχνηλατες ειναι για τριχωτά θηράματα και οι σκύλοι φερμας για φτερωτά, στην Κύπρο είμαστε υπεράνω όλων και τα γνωρίζουμε όλα γιαυτό και δεν αποδεχόμαστε δεδομένα που ειναι αδιαμφησβητητα στην φθορά του χρόνου! !!!!!!!
Άβαταρ μέλους
sotiris!129

Ο τρόπος σου μπορεί να είναι αποτελεσματικός, αλλά όχι όσο πρέπει και όπως πρέπει, παντα με τα δικά μου δεδομένα που μάλλον κατα την άποψη σου παω στα τυφλά που κυνηγώ με σκύλο φερμας τα φτερωτά θηράματα :roll:
Δεν αμφισβητω τες ικανοτητες ενως σκυλου φερμας , γνωρισα σκυλια που πραγματικα συμπαθησα και με εθουσιασαν υπερβολικα πχ 1 απο αυτα του Πανικου και ενα αλλο brack που ειχε καποτε ενας φιλος ! σκυλια που θα κυνηγουσα ανετα μαζι τους και που πραγματικα ο τροπος κυνηγιου τους με ενθουσιασε υπερβολικα γιατι ειναι ολα θεμα εκπαιδευσης !!!
οπως επισης εχω κυνηγισει με σκυλια ιχνηλατες και ο τροπος εργασειας τους με μαγεψε ... ακομα περισσοτερο !!! :lol:
andreas78 έγραψε:Σωτήρη οι ιχνηλατες ειναι για τριχωτά θηράματα και οι σκύλοι φερμας για φτερωτά, στην Κύπρο είμαστε υπεράνω όλων και τα γνωρίζουμε όλα γιαυτό και δεν αποδεχόμαστε δεδομένα που ειναι αδιαμφησβητητα στην φθορά του χρόνου! !!!!!!!
αδιαμφησβητητο στην φθορα του χρονου καποτε ηταν οτι ο αθρωπος ειναι στην γη και τα συνωεφα στον ουρανο... !!! τωρα με 65 ευρο παεις πανω απο τα συννεφα μεσα σε μερικα λεπτα ;)
Άβαταρ μέλους
APOLLON_1

Δημοσίευση από APOLLON_1 »

είναι όλα θέμα γούστου εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου να μπορούσα να κυνηγήσω με σκύλο ιχνηλατεί είναι ο τρόπος εργασίας του κάθε σκύλου για εμενα όλα η απόλαυση του σκύλου είναι η φερμά να βλέπεις "παλουτσι" τον σκύλο και να σου λαλεί είναι εδώ μπαμ και να στο φέρνει αυτό είναι για εμενα απόλαυση όπως για ένα ιχνηλατεί να βλέπει το σκύλο του να κάνει ερευνα για 1 ώρα και βάλε και στο τέλος να του τον πετα από κοντινή απόσταση και να τον παίζει
EPANIEL POWER
andreas78

sotiris!129 έγραψε:
Δεν αμφισβητω τες ικανοτητες ενως σκυλου φερμας , γνωρισα σκυλια που πραγματικα συμπαθησα και με εθουσιασαν υπερβολικα πχ 1 απο αυτα του Πανικου και ενα αλλο brack που ειχε καποτε ενας φιλος ! σκυλια που θα κυνηγουσα ανετα μαζι τους και που πραγματικα ο τροπος κυνηγιου τους με ενθουσιασε υπερβολικα γιατι ειναι ολα θεμα εκπαιδευσης !!!
οπως επισης εχω κυνηγισει με σκυλια ιχνηλατες και ο τροπος εργασειας τους με μαγεψε ... ακομα περισσοτερο !!! :lol:
andreas78 έγραψε:Σωτήρη οι ιχνηλατες ειναι για τριχωτά θηράματα και οι σκύλοι φερμας για φτερωτά, στην Κύπρο είμαστε υπεράνω όλων και τα γνωρίζουμε όλα γιαυτό και δεν αποδεχόμαστε δεδομένα που ειναι αδιαμφησβητητα στην φθορά του χρόνου! !!!!!!!
αδιαμφησβητητο στην φθορα του χρονου καποτε ηταν οτι ο αθρωπος ειναι στην γη και τα συνωεφα στον ουρανο... !!! τωρα με 65 ευρο παεις πανω απο τα συννεφα μεσα σε μερικα λεπτα ;)

Για το τελευταίο που έγραψες, μην είσαι και τόσο σίγουρος.!!! ;)

Λοιπόν, σου εύχομαι από καρδιάς, σε 10 χρόνια να επαληθευτούν τα λόγια σου, οι ημίαιμοι και καθαρόαιμοι ιχνηλάτες να είναι τα μοναδικά σκυλιά για κυνήγι όλων των θηραμάτων, φτερωτών, τριχωτών, τόνων, τσιπούρων, σαργών και δεινόσαυρων. :roll: :o :D 8-)

Να έχεις επίσης υπόψη σου, πως εάν παρουσιάσεις σε κριτές μορφολογίας 20 σκυλιά, με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά και σου το επαληθεύσουν, μπορείς στην συνέχεια να πας στο FCI και να γράψεις την φυλή με τον όρο να μπορείς εκείνη την στιγμή, να παρουσιάσεις 70 σκυλιά, άτε δουλειά στα χέρια σου!!!!

Καλή συνέχεια.
Άβαταρ μέλους
kypros

Δημοσίευση από kypros »

Ρε παιδια συζητατε ανευ ουσιας νομιζω. Σωτηρη, ο λακης δεν ειναι ιχνηλατης εαν τον λακη εννοεις. Ειναι σκυλος που μπορει να ταξινομηθει στην κατηγορια τον σκυλλων ξεφωλιασματος βασει της συμπεριφορας του μιας και δεν ειναι καθαροαιμος για να υπαρχει το εργασιακο του στιλ καταχωρημενο.

Το κυνηγι φραγγολινας δεν γινεται ( ορθοδοξα τουλαχιστον με σκυλο ιχνηλατη, ο οποιος δουλευει κυριως τριχωτα)

Αυτο οσοσν αφορα τα σημεια που διαφωνω μαζι σου.

Να συμφωνησω ομως (εαν αυτο ειναι που εννοεις) οτι το να μενουμε απολυτα καλουπομενοι σε παγιοπιημενες αποψεις οπως του οι σκυλοι φερμας ειναι οι βασιλιαδες στις φραγγολινες κτλ ειναι απολυτες αποψεις που πρεπει να αποφευγονται.

Παρολο που ειμαι ποιντερας και κυνηγο με ποιντερ- σεττερ ειμαι εντουτις ανθρωπος που θεωρω οτι στην κορυφη ενος κυνηγιου βρισκεται το αποτελεσμα και οχι εαν η ουρα του σκυλου μου εχει τις σωστες διαστασεις, η ακομα και αν ο καλπασμος του εχει το σωστο τεμπο...

Αρα εαν ενας συναδελφος κυνηγα αποτελεσματικα φραγγολινα με σκυλος ξεσηκοτη που δεν φερμαρει για μενα ειναι εξισου αποδεκτο με καποιιον που κυνηγα με ποιντερ οπως εγω.

Τα εργασιακα προτυπα υπαρχουν και δεν μπορουν να ανερεθουν αλλα το προτυπο απο μονο του δεν σου εξασφαλιζει την. Φραγγολινα η την περδικα στο γυλεκο. Τα προτυπα υπαρχουν σαν σημεια αναφορας....απο εκει και εκει υπαρχουν καλα ζωα και καλοι κυναγωγοι
Μακάρι οι νέοι να ´ξεραν κι γέροι να μπορούσαν...
Άβαταρ μέλους
Breda Pegaso

Δημοσίευση από Breda Pegaso »

kypros έγραψε:Τα προτυπα υπαρχουν σαν σημεια αναφορας....απο εκει και εκει υπαρχουν καλα ζωα και καλοι κυναγωγοι
Σωστος. Οπως ξαναειπαμε ειναι θεμα ατομου.

Δαμε οι σεττεραδες και οι ποιντεραδες που εχουν 2 κορυφαιες φυλες φερμας μπορει να μαλλωνουν ανευ ουσιας μεταξυ τους και να λαλουν ποιος εν ο καλλυττερος...
Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια.

Γάιος Ιούλιος Καίσαρ
Άβαταρ μέλους
APOLLON_1

Δημοσίευση από APOLLON_1 »

Breda Pegaso έγραψε:
kypros έγραψε:Τα προτυπα υπαρχουν σαν σημεια αναφορας....απο εκει και εκει υπαρχουν καλα ζωα και καλοι κυναγωγοι
Σωστος. Οπως ξαναειπαμε ειναι θεμα ατομου.

Δαμε οι σεττεραδες και οι ποιντεραδες που εχουν 2 κορυφαιες φυλες φερμας μπορει να μαλλωνουν ανευ ουσιας μεταξυ τους και να λαλουν ποιος εν ο καλλυττερος...
ναι ο κόσμος μπορεί να μαλώνει πια είναι η καλύτερη φιλί φέρμας αλλα μια είναι η ουσία ότι δεν υπάρχει καλύτερη φιλί υπάρχουν τα καλά σκυλιά και αυτά τα βρίσκουμε παντού epaniel setter "τραχαρ" pointer κτλ. το ίδιο και σου ιχνηλάτες
EPANIEL POWER
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΚΥΝΗΓΙ ΦΡΑΓΚΟΛΙΝΑΣ”