φιλε Αντρεα αρκετα σωστα και μελετημενα οσα λες περη ιστοριας , και θα συμφωνησω σε ολα εν μερη !andreas78 έγραψε:Σωτήρη,
Προσωπικά μόνο κοπές απο περδικα θα μου προσηκωθούν απο τα 50 μετρα, αφου τα χωρίσω θα εχω βολη στα 25μετρα το μάξιμουμ και ο σκύλος δεν θα ξεπερνα τα 10-15 μετρα απο αυτα.
Οταν λες σκύλος ιχνηλάτης, τι εννοείς;
Εξ´ όσων γνωρίζω ο ιχνηλάτης ακολουθεί ίχνη τριχωτού θηραματος, όπως π.χ. Του λαγού, του ελαφιού, του αγριογουρουνου καθώς αυτά περπατούν σε κάποιο μονοπάτι.
Τα εδαφοβια φτερωτά θηράματα δεν αφήνουν ίχνος αλλα αναθυμίαση η οποία καθώς ειναι ζεστή ανεβαίνει κατακόρυφα προς τα πάνω και μετα παίρνει την φορά του ανέμου, για αυτο και απο ανέκαθεν το κυνηγι τους ειναι απολαυστικό και αποτελεσματικό με αεροθήρες σκύλους, που τα φερμάρουν και δεν τα κουτουλούν καθώς τρέχουν. Οσο πιο έμπειρο το σκυλί τόσο πιο εύκολα θα μπλοκάρει το οποιοδήποτε θήραμα και δεν θα το αφήσει να κάνει 100άρια
.
Τα spaniel απεναντίας, που βέβαια δεν ειναι ιχνηλάτες αλλα αεροθήρες ξεφωλιαστες, δημιουργήθηκαν ούτως ώστε να καθοδηγουνται απο αοπλους κυναγωγούς και να ξεφωλιαζουν φτερωτά θηράματα, ακόμη και κουνέλια και να τα στέλνουν σε ξέφωτα που έκαναν καρτέρι διάφοροι λόρδοι.
οσο αφορα το θεμα ιχνος και ιχνηλασια εχω καποιες επιφυλαξεις οχι γιατι δεν τα ξερω αυτα που λες περη αναθυμιασεων αλλα γιατι εζησα καποια πραγματα στα 5 χρονια που κυνηγω με ιχνηλατι που με εκαναν να αμφισβητω την θεωρια σε καποια σημεια και να δω την πραξη ...
σε αυτο μου το video θα δεις την κλασικη συμπεριφορα ενος ιχνηλατη στην αναθυμιαση μιας φραγκολινας... μουτι χαμε , ουρα ελικοπτερο και κουτουλιμα , ομως μετα το 1 λεπτο του video προσπαθησα να ακολουθησω το σκυλι οσο μπορουσα απο κοντα και να δειξω τι μυριζει και ακολουθει μια φραγκολινα... αν οντως ειναι μια αναθυμιαση ή και κατι αλλο!!! αν δεις καλα το video το πουλι αφηνει πισω του περιττωματα και ακομα στην προσπαθεια του να περασει μεσα απο βλαστηση φτερα !
http://www.youtube.com/watch?v=k7CfFel4 ... coUxPZEwqw
το κουτουλιμα τωρα , σου εχω ακομα ενα video που μετα απο ωρες δουλειας πανω στον σκυλο και αρκετα εκπαιδευτικα καταφεραμε μαζι με το σκυλι να βελτιωθουμε και να τελειωνουμε τες φραγκολινες καπως ετσι ...
http://www.youtube.com/watch?v=y4vyIOuJ ... redirect=1
οσο αφορα το θεμα προνομιουχους , σιγουρα δεν ειναι η σωστη λεξη που εγραψα αλλα δεν εβρισκα καποια αλλη... παρολα αυτα ειναι κατα καποιο τροπο η σωστη... και αυτο γιατι και εγω για αρκετα χρονια που κυνηγουσα με τον πατερα μου δεν ειχα την τυχη να δω στον κυνηγοτοπο ποσο μαλλον να πυροβολησω ενα τετειο θηραμα με αποτελεσμα να το θεωρω ενα φαντασμα αφου ουτε ο πατερας μου κυνηγος 35 χρονια δεν ειχε παρει ποτε του εστω 1 ,για μενα ηταν ακομα μια εικονα στον χαρτη του κυνηγιου οπως τα παπια και τον φασιανο που δεν ειχε περιπτωση να συναντησω στο κυνηγι , ασε που το θεωρουσα προνομιο της Παφου αφου απο αναφορες και κυνηγετικες ιστοριες που ακουγα ηταν η Μανα της φραγκολινας !andreas78 έγραψε:Ο κάθε κυνηγός, όπως ανέφερα και σε προηγούμενη παράθεση μου, θα πρεπει να γνωρίζει το θήραμα που θέλει να κυνηγά και να αποφασίσει ελεύθερα με πιο μέσο(σκύλο) θα το κάνει, ούτως ώστε στο τέλος να νιώθει προνομιούχος.
Εσύ και βέβαια νιώθεις προνομιούχος αλλα όχι γιατί κάποιοι άλλοι δεν κυνηγούν φραγγολίνα ή θέλοντας και μη δεν κατάφεραν να καρπωθουν, αλλα επειδή αυτο που κανείς και με τον τροπο που το κανείς το απολαμβάνεις.
Προσωπικά όταν καρπωθηκα την πρώτη μου φραγγολίνα, αποκλείεται να είχες κλείσει τα δέκατα γενέθλια σου.
οσο αφορα τα γενεθλεια μου αστο... ο κ.Μιχαλης επαιξεν την πρωτη του φραγκολινα που ημουν 6...μηνων !!!