andreas78 έγραψε:Πολυ ωραία η συζήτηση που εχει δημιουργηθεί και θα ήθελα και εγω να πω την γνώμη μου.
Πολλοί απο εμάς έχουμε την εντύπωση πως ενα σκυλί φέρμας απλα τρέχει και φερμαρει, αυτο ειναι λάθος, η φέρμα ειναι ένα σημείο απο την όλη "ιεροτελεστία".
Η φραγγολίνα ειναι ενα θήραμα που δεν συγχωρεί ούτε το πιο μικρό λάθος απο ένα σκύλο, τα νεαρά ή και άπειρα σκυλιά φέρμας, κατα την συνάντηση τους μαζί της είτε θα την πιέσουν κάνοντας την να σηκωθεί είτε θα μείνουν πολυ πίσω δίνοντας της το περιθώριο να κάνει τα 100άρια της.
Ενας έμπειρος σκύλος φέρμας καθώς θα αντιληφθεί την αναθυμίαση της και θα την επιβεβαιώσει, θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα προς το μέρος της προσπαθώντας να την καθηλώσει στο έδαφος, αυτό γίνεται εφικτό όταν ο σκύλος εχει βρει την οριακή απόσταση του θηραματος με αυτόν, λίγο πιο κοντά και το θήραμα σηκώνεται, λίγο πιο πίσω και το θήραμα αρχίζει το 100άρι, κάθε φορά που το θήραμα θα προσπαθήσει να ποδαρωσει ο σκύλος με έντονο και αποφασιστικό ποντάρισμα το καθηλώνει στο έδαφος, κάνοντας το να πιστέψει πως σε περίπτωση που σηκωθεί θα το πιάσει και αναγκάζεται να μένει καθηλωμένο προσπαθώντας να εχει συνεχή οπτική επαφή με τον θηρευτή του.
Τα λεγόμενα μου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο και ενα έμπειρο σκυλί φέρμας να πέσει θύμα στις ορέξεις της ή....π.χ. ενός κοπαδιού απο πέρδικες που θα λόγο της έντονης αναθυμιασης είτε θα διστάσει να ποντάρει και τα πουλιά θα την κάνουν, είτε θα τα πιέσει ξεσηκώνοντας τα ή και σε μια χιλιοκυνηγημένη μπεκατσα που θα κάνει τα πάντα να μην τον αφήσει να την καθηλώσει.
Γι'αυτο είμαι της άποψης πως τα θηράματα ποδαρώνουν πέραν του κανονικού μόνο όταν ο σκύλος μας τους το επιτρέπει!!
Φιλε Αντρεα συμφωνω μαζι σου ωστοσο πιστευω οτι καποιες φορες δεν εξαρταται απο το σκυλο για το ποσο θα ποδαρωσει το θηραμα οπως και συ ειπες για χιλιοκυνηγημενη μπεκατσα, εγω λεω για αγρια περδικια που ελεγχουν την περιοχη και μολις παρκαρεις τροπος που λεγειν χανονται, αλλα και για φραγκολινες που ειτε χανονται ειτε καμνουν λαβυρινθο και μετα την κανουν. Εξαρταται και τι περιοχη, τι περιοδος ειναι και ποσο παλιο ειναι το θηραμα.
Ωσο πιο εμπειρος και καλος ο σκυλος τοσο πιο λιγα λαθη θα κανει.
Επισης καποτε η πιεση του σκυλου λειτουργει υπερ του αποτελεσματος ασχετα αν δεν εχει φερμα.