Breda Pegaso έγραψε:Φιλε Μουζουρη θα ηθελα να ακουσω τη γνωμη σου για το παρακατω θεμα.
ΜΥΘΟΣ ή ΑΛΗΘΕΙΑ
Τι γνωμη εχεις για το Overkilling. Καποιοι κυνηγοι λενε οτι καποιες μερες χτυπουν τσιχλες στα 20-25 μετρα δηλαδη μεσαιες αποστασεις, τα πουλια τρωνε 4-5 σκαια και συνεχιζουν και πεφτουν σεκκα μετα απο 50-100 μετρα. Λενε οτι το φυσιγγιο ηταν πιο δυνατο απ οτι επρεπε και βαζουν πιο αδυνατο με πιο λιγη πιεση και δεν συμβαινει αυτο το φαινομενο. Τι συμβαινει δεν τι τρωει το πουλι σε ζωτικο οργανο? Αλλα ποσες φορες? Μια μερα μπορει να τυχει και πανω απο 5 περιπτωσεις. Εδω φταιει το φυσιγγιο?
Αυτο με τα πουλια που πεφτουν πιο μετα προσωπικα το ειδα και σε μερες με πολλη παγωνια.
Και γω θελω να πιστευω οτι για ολα φταιει η σκοπευση και το που θα φαει το σκαι το θηραμα, αλλα καποιες φορες ειναι να απορεις!
Μύθος ή αλήθεια ; Από που να αρχίσω και που να τελειώσω; Ο καθένας τελικά με τις εμπειρίες του.
Ο φίλος Σόλων έχει δίκιο με αυτά που βλέπει να του συμβαίνουν με το πολύ δυνατό αεροβόλο. Η επιστήμη της βλητικής στην σφαίρα δουλεύει με διαφορετικούς κανόνες. Η ακρίβεια στην βολή σε πιο σημείο του σωματος γίνεται είναι ένα από τα κυρια στοιχεία για τον ακαριαίο θάνατο. Το κάθε βλήμα με βάση την ταχύτητα, το βάρος, την διάμετρο και το σχήμα του έχει σκοπό να μετατρέψει την κηνητική ενέργεια σε θανάσιμο τραύμα.
Έχω μπροστά μου ένα κατάλογο της Weatherby Αμερικής με τα διάφορα διαμετρήματα σφαιρών που λέειότι έχουν διαλέξει το ιδανικό βάρος και σχήμα για να μεγιστοποιήσουν τα ωφελήματα των ταχητήτων και ταυτόχρονα το ελεγχόμενο άνοιγμα του βλήματος (η μυτη του βλήματος όταν μπει στο σώμα γίνεται σαν μανιτάρι) για να δημιουργήσει μεγαλύτερο εσωτερικό τραύμα. Δεν σημαίνει ότι όπου και αν το πυροβολήσεις θα πέσει κάτω ξερό.
Στα βλήματα του αεροβόλου δεν συμβαίνει αυτό. Δεν υπάρχει τόση παραμόρφωση ώστε το τραύμα εσωτερικά να μεγιστοποιηθεί και να αποφέρει τον ακαριαίο θάνατο. Είναι καθαρά θέμα της τροχιάς ( εισόδου και εξόδου) αν θα πλήξει ζωτικά όργανα. Οπότε ακούγετε λογικό.
Στα λειόκανα όπλα η βλητική του έχει διαφορετική προσέγγιση. Τα πολλαπλά τραύματα και το σοκ που επιφέρουν στο θήραμα είναι αυτό που μας φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα σκάγια τώρα λόγο σχήματος (αεροδυναμικής) και μεγέθους μεταφέρουν μικρότερη ενέργεια (σε συγκριση με το βλήμα της σφαίρας) και για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε και ένα ελάχιστο αριθμό για να υπάρχει άμεση καταβολή.
Από το είδος των τραυμάτων εξαρτάται αν θα ζήσει άλλα 5 ή 15 ή 50 δευτερόλεπτα. Είναι καθαρή βιολογία. Αν με πυροβολήσεις στην καρδιά δεν θα κάνω βήμα. Αν με πυροβολήσεις αλλού μπορεί να πεθάνω από αιμοραγία.( Εδω θέλουμε ένα γιατρό).
Να έχω 5 σκάγια τα οποία να κάνουν διαμπερή τραυματα, δηλαδή 5 εισόδους και 5 εξόδους χωρίς να κάνουν ζημειά στον πέρτικο λίγο δύσκολο. Φυσικά εξαρτάται και από την γωνία βολής. Δεν λέω ότι είναι αδύνατο αλλά επειδη μου είπες έγινε επανηλημένα το μυαλό μου πάει κατευθείαν στο κρύο (το σώμα δεν ανταποκρινεται όπως πρέπει) στην επώμιση και την σκόπευση αν θεωρήσω ότι το κοντακι έχει τα σωστά μέτρα.
Τις πλείστες από αυτές τις περιπτώσεις όπου το θήραμα κτυπιέται από αρκετά σκάγια που θεωρητικά θα ήταν ικανά να καταβάλουν το θήραμα και αυτό αντέχει να πετάξει κάποια μέτρα ακόμα και μετά να πέσει είναι από τραύματα που γινονται χαμηλά στην κοιλιά.
Ώρα να πάμε και σπίτι μας. Ελπίζω να βοήθησα.
ΥΓ. Σημειώστε ακόμα ότι φυσίγγεια με πολύ ψηλες ταχυτητες δεν δίνουν πάντα τέλειες κατανομές. Πρέπει να υπάρχει ο συνδιασμός της ομοιόμορφης κατανομής, με την σωστή πυκνότητα στον στόχο και την απαιτούμενη ενέργεια.