BAIKAL TEAM έγραψε:Anthimos έγραψε:Χαρας ευαγγέλια για τους Φασσαρηδες . πρεπει να εχει ξεκινησει η καθοδος των αποδημιτικων φασσων . Σημερα το πρωι ειδα ενα τεραστιο κοπαδι στην απαγορευμενη Αγ Ιωαννη Μαλουντας προς Φραγμα Κληρου
Οταν λεω τεραστιο εννοω καμια 300-400 πουλια το πιο λιγο
Συνηθως εκει περιφερεται ενα κοπαδι 30 -40 πουλια του τόπου
Να σου πω την αληθεια Ανθιμε...εγω δεν πειστηκα ποτε μου ότι ερχονται πουλλια από εξω...μπορει καποια κοπαδια που είναι κρυμμενα πιο ψηλα, σε νεκρες...σε απαγορευμένες...και λογο καιρικων συνθηκων η πιεσης να τυχει να βρεθουν τζιθκιασμενα σε επιτρεπομενη και γινεται το ελα να δεις στο κυνηγι...!και φυσικα ολοι μιλανε για αποδημιες και Τουρκουες...
Παντως καμμια φορα που ερχεται κανενας και μου λεει επαιξα Τουρκου ρε φιλε..είναι απλα πουλια μικρα χωρις δαχτυλίδια η πουλια αρκετα μεγαλα με παραξενες αποχρωσεις πιο σκουρες και γω δεν το θεωρω αποδημια...
Μπορει να εχω λαθος φυσικα...αλλα τοσα χρονια που κυνηγαω φασσα...ποτε μου δεν πειστικα για αποδημιες
Λεωνιδα εαν σου πει καποιος οτι το ειδε με τα ματια του θα πιστεις?
Το ειδα εγω φιλε πριν αρκετα χρονια!
Απο ενεκαθεν οταν παντρευτηκα την γυναικα μου (1989) ο πεθερος μου δεινως κυνηγος με πολλα παρασημα μπορω να πω..απο τους λιγους της περιοχης...και αυτο το λεω απο μαρτυριες της ιδιας μου τησ γυναικας μου...γιατι παραμιλουσαν οταν ερχοταν απο το κυνηγι στο σπιτι...το ποια απο τις 4 κορες του θα καθαρηζε το θηραμα.......οπου και το διαπιστωσα και εγω στη πορεια οπου κυνηγισαμε αρκετα χρονια μαζι....τωρα σταματησε...μου ελεγε οτι οταν κανει πολυ κακοκαιρια η τουρκια οτι ερχονται φασσες στη κυπρο και οτι εχει χτυπησει καποιες φορες...εγω ωντας νεος τοτε και σχεδον στα αρχικα σταδια ακομα της κυνηγετικης μου πορειας δεν ειχα δει τετοιο φαινομενο καθολου.....βεβαια για να δεις αυτο το φαινομενο πρεπει να βρεθεις οπως καταλαβαινεις στη βορεια πλευρα του νησιου και οχι οπουδηποτε!
Ειχε πεθανει λοιπον η γιαγια της Γυναικας μου οπου επιστρεψαμε απο το κοιμητηριο και καθομασταν στη βεραντα του σπιτιου και τα λεγαμε....ηταν καπως βροχερος ο καιρος και μαλιστα ηταν και ημερα κυνηγιου...τεταρτη!
Οπως καθομασταν στη βεραντα του σπιτιου που ειναι στο κεντρο του χωριου...δεν εχει πιο κεντρο....και κουβεντιαζαμε γυρνα και μου λεει....θυμασε τι σου ειπα....απορημενος και εγω χωρις να κολλαει η κουβεντα στις προιγουμενεσ που λεγαμε του λεω...τι μου ειπες.......μου λεει δες προς τη θαλασσα και θα καταλαβεις....
Ετσι πραγμα ειλικρινα ειμαι στα 49 δεν εχω ξανα δει ποτε μου....και δεν νομιζω να ξανα δω....κοπαδια των 400-500 πουλιων το ενα μετα το αλλο με διαφορα 2-3 λεπτων να μπαινουν ακριβως απο το Δασουδι του καμπινκ να περνουν μπροστα απο το σπιτι περιπου ενα 200-300μ και σε υψος το ιδιο και να παιρνουν πορεια προς την ανατολη.....
Νηστικος τοτε εγω του κυνηγιου σαν προταρης ακομα του λεω...εχεις 2 οπλα,φευγουμε τωρα.....ετσι χοντρα κοφτα να παμε κυνηγι.....μου λεει αυτα τα πουλια που βλεπεις δεν κοβονται με τιποτα....μενουν καποιες μερες στο νησι καθως οι μετακινησεις τους ειναι συνεχομενες για τροφη και μετα αμεσος και παλι πισω μολις φτιαξει λιγο ο καιρος.....μεχρι που και αυτος τοσα χρονια κυνηγος στις περιοχες αυτες ποτε του δεν εκανε μεγαλα νουμερα με αυτα τα πουλια....αυτα!!!