ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
'petros'

Re: ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Δημοσίευση από 'petros' »

επειδη παιζω πολλα τουτη τη χαρτουτσια (victory 35g ασπρη) και καλοκαιρι ως τες 8 το πολυ τη χρησιμοποιω που ψηλωνει η θερμοκρασια αλλα που το νοεμβρη και μετα εαν εχει λιγο ηλιο και υγρασια πεφτω σε πιο λιγα γραμμαρια πχ 32.Εαν ειναι κρυαδουα ολη μερα 35γ.
«Για να είσαι κυνηγός … δεν αρκεί να διαθέτεις άδεια, όπλο και σκύλο … αλλά κυρίως σεβασμό, συνείδηση και γνώση για την φύση»
LEFKIOS
Full Member

Δημοσίευση από LEFKIOS »

Από τους φίλους που μίλησαν για την victory 35γρ (άσπρη) ότι την παίζουν το χειμώνα και καλύτερα όταν υπάρχει κρυάδα που αυτό συνεπάγεται βόρειος η ανατολικός- δηλαδή ξηρασία και επίσης κάποιοι την χρησιμοποιούν και το πρωί το καλοκαίρι. Επίσης από την ταχύτητα που αναγράφει στο βιβλιαράκι του ο victory που είναι από τις ποιο ψηλές μεταξύ των φυσιγγίων του και επίσης ότι το χρησιμοποιούν στη Ρωσία και στη βόρεια Αμερική όπου οι βοριάδες είναι μόνιμο φαινόμενο, τότε θα τολμήσω να κατατάξω την victory 35γρ (άσπρη) στο ξηρό καιρό με προέκταση μέχρι το κανονικό .
Για τον φίλο τον Καλαμαρά που έχει την άποψη ότι η υγρασία δεν παίζει μεγάλη σημασία στη συμπεριφορά του φυσιγγίου, σεβαστή η άποψη του, μπορεί όμως να βάλει στη αναζήτηση http://cyprushuntingmagazine.com/news/t ... -fysiggion και αφού το διαβάσει( είναι απόψεις ενός κατασκευαστεί φυσιγγίων) είμαι σίγουρος ότι θα προβληματιστεί.
Επίσης για τον δυνατό αέρα και για συγκεκριμένα φυσίγγια που δουλεύουν καλά θέλω να του προτείνω να δοκιμάσει σε ξηρασία με ένταση αέρα 3-4-5, το φυσίγγιο OLYMPIA GEM32GR(κεραμιδί χρώμα) και να μου πει τις εντυπώσεις του.
Όσον αφορά τις εισηγήσεις του BREDA PΕGASO για την τσίκλα συμφωνώ απόλυτα διότι στη τσίκλα ρίχνεις πολλά φυσίγγια και βγάζεις πιο σίγουρα συμπεράσματα . Επίσης τα φυσίγγια που χρησιμοποίει ανάλογα με τον καιρό όπως τον αναλύει δείχνει ότι είναι γνώστης του θέματος.
Σας χαιρετώ Λεύκιος.
Hercules
Full Member

Δημοσίευση από Hercules »

Σε γενικες γραμμες και καθαρα σε συνολικο γενικο και θεωρητικο πλαισιο, ειμαι της αποψης οτι ο Λευκιος εχει δικαιο στην κατηγορηοποιηση των φυσιγγιων λαμβανοντας υποψην τις αρχικες ταχυτητες σε συναρτηση με την υγρασια ή ξηρασια στην ατμοσφαιρα. Στη θεωρια εκμηδενιζοντας τις υπολοιπες παραμετρους, ναι, καπως ετσι λειτουργουν τα πραγματα. Παρολα αυτα δεν λειτουργουν ολα τα φυσιγγια με την ιδια αποδοση σε ολα τα οπλα κατω απο τις ιδιες καιρικες συνθηκες και αυτο γιατι η γομωση πρεπει να ειναι τετοια τοσο σε δοσολογια οσο και σε υλικα εμφραξης που να αξιοποιει και να συναργαζεται πληρως με την εσωτερικη δομη της καννης καθε οπλου ωστε να παραγει το ιδεατο αποτελεσμα.
Ειναι ενα ανεξαντλητο θεμα το οποιο μονο διαμεσου της πρακτικης εφαρμογης των διαφορων παραμετρων μπορει να δωσει καποια συμπερασματα που στο τελος οδηγουν σε ενα φαυλο κυκλο οπου παντοτε στον οριζοντα υπαρχει το περιθωριο βελτιωσης.
Οποιος θεωρει οτι ποτε δεν ειχε προβλημα με τα φυσιγγια του εστω και σε μικρο βαθμο τοτε ειτε δεν ριχνει αρκετα φυσιγγια στο κυνηγι ειτε εθελοτυφλει και δεν το παραδεχεται... Υπαρχει και το αλλο ακρο ομως, με αυτους που καθε αποτυχια την ριχνουν στα φυσιγγια...

Περαν τουτου για την Victory 35γρ. θα πρεπει να αναφερθει οτι το φυσιγγιο αυτο γεμιζεται με την πυριτιδα ΑΟ της Vectan η οποια εχει ως βασικο χαρακτηριστικο της, ή μαλλον μειονεκτημα την μεταβολη της προοδευτικοτητας της και της καμπυλης καυσης απο παρτιδα σε παρτιδα, αυτο ειναι κοινος γνωστο. Ειναι μια εξαιρετικη πυριτιδα που εχει ως μοναδικο μειονεκτημα της αυτο.
Κανενας δεν θα μπορουσε να την καταταξει σε συγκεκριμενη κατηγορια και την θεωρω ως το φυσιγγιο Joker αν και την χρησιμοποιω ευρεως.

Αν και αρκετα χρονια την χρησιμοποιω ακομα δεν μπορω να βγαλω ξεκαθαρω συμπερασμα γι αυτο το φυσιγγιο λογο αυτης της ιδιαιτεροτητας που εχει στην πυριτιδα αλλα και μιας αλλης ιδιαιτεροτητας που βρισκεται στη δοσολογια της πυριτιδας σε συνδιασμο με το καψυλι...
Για παραδειγμα, σχεδον καθε καλοκαιρι την χρησιμοποιω με εξαιρετικα αποτελεσματα μεχρι η ωρα 8 το πρωι. Φετος ριχνοντας αρκετα φυσιγγια απο το πρωι μεχρι τις 8 με το ιδιο οπλο αλλα με νεας παρτιδας φυσιγγια τα αποτελεσματα ηταν απογοητευτικα, τοσο εμενα οσο και αλλων φιλων, δεν νομιζω να ειναι τυχαιο...
Εντουτοις για μενα εξακολουθει να ειναι ενα εξαιρετικο φυσιγγιο. Μεμονωμενες αποτυχιες δεν νομιζω οτι θα πρεπει να μας γεμιζουν με προκαταληψη αφου ετσι δεν μπορουμε να εκφερουμε ολοκληρωμενη αποψη...
Hercules
Full Member

Hercules έγραψε:Σε γενικες γραμμες και καθαρα σε συνολικο γενικο και θεωρητικο πλαισιο, ειμαι της αποψης οτι ο Λευκιος εχει δικαιο στην κατηγορηοποιηση των φυσιγγιων λαμβανοντας υποψην τις αρχικες ταχυτητες σε συναρτηση με την υγρασια ή ξηρασια στην ατμοσφαιρα. Στη θεωρια εκμηδενιζοντας τις υπολοιπες παραμετρους, ναι, καπως ετσι λειτουργουν τα πραγματα. Παρολα αυτα δεν λειτουργουν ολα τα φυσιγγια με την ιδια αποδοση σε ολα τα οπλα κατω απο τις ιδιες καιρικες συνθηκες και αυτο γιατι η γομωση πρεπει να ειναι τετοια τοσο σε δοσολογια οσο και σε υλικα εμφραξης που να αξιοποιει και να συναργαζεται πληρως με την εσωτερικη δομη της καννης καθε οπλου ωστε να παραγει το ιδεατο αποτελεσμα.
Ειναι ενα ανεξαντλητο θεμα το οποιο μονο διαμεσου της πρακτικης εφαρμογης των διαφορων παραμετρων μπορει να δωσει καποια συμπερασματα που στο τελος οδηγουν σε ενα φαυλο κυκλο οπου παντοτε στον οριζοντα υπαρχει το περιθωριο βελτιωσης.
Οποιος θεωρει οτι ποτε δεν ειχε προβλημα με τα φυσιγγια του εστω και σε μικρο βαθμο τοτε ειτε δεν ριχνει αρκετα φυσιγγια στο κυνηγι ειτε εθελοτυφλει και δεν το παραδεχεται... Υπαρχει και το αλλο ακρο ομως, με αυτους που καθε αποτυχια την ριχνουν στα φυσιγγια...

Περαν τουτου για την Victory 35γρ. θα πρεπει να αναφερθει οτι το φυσιγγιο αυτο γεμιζεται με την πυριτιδα ΑΟ της Vectan η οποια εχει ως βασικο χαρακτηριστικο της, ή μαλλον μειονεκτημα την μεταβολη της προοδευτικοτητας της και της καμπυλης καυσης απο παρτιδα σε παρτιδα, αυτο ειναι κοινος γνωστο. Ειναι μια εξαιρετικη πυριτιδα που εχει ως μοναδικο μειονεκτημα της αυτο.
Κανενας δεν θα μπορουσε να την καταταξει σε συγκεκριμενη κατηγορια και την θεωρω ως το φυσιγγιο Joker αν και την χρησιμοποιω ευρεως.

Αν και αρκετα χρονια την χρησιμοποιω ακομα δεν μπορω να βγαλω ξεκαθαρο συμπερασμα γι αυτο το φυσιγγιο λογο αυτης της ιδιαιτεροτητας που εχει στην πυριτιδα αλλα και μιας αλλης ιδιαιτεροτητας που βρισκεται στη δοσολογια της πυριτιδας σε συνδιασμο με το καψυλι...
Για παραδειγμα, σχεδον καθε καλοκαιρι την χρησιμοποιω με εξαιρετικα αποτελεσματα μεχρι η ωρα 8 το πρωι. Φετος ριχνοντας αρκετα φυσιγγια απο το πρωι μεχρι τις 8 με το ιδιο οπλο αλλα με νεας παρτιδας φυσιγγια τα αποτελεσματα ηταν απογοητευτικα, τοσο εμενα οσο και αλλων φιλων, δεν νομιζω να ειναι τυχαιο...
Εντουτοις για μενα εξακολουθει να ειναι ενα εξαιρετικο φυσιγγιο. Μεμονωμενες αποτυχιες δεν νομιζω οτι θα πρεπει να μας γεμιζουν με προκαταληψη αφου ετσι δεν μπορουμε να εκφερουμε ολοκληρωμενη αποψη...
Hercules
Full Member

Σε γενικες γραμμες και καθαρα σε συνολικο γενικο και θεωρητικο πλαισιο, ειμαι της αποψης οτι ο Λευκιος εχει δικαιο στην κατηγορηοποιηση των φυσιγγιων λαμβανοντας υποψην τις αρχικες ταχυτητες σε συναρτηση με την υγρασια ή ξηρασια στην ατμοσφαιρα. Στη θεωρια εκμηδενιζοντας τις υπολοιπες παραμετρους, ναι, καπως ετσι λειτουργουν τα πραγματα. Παρολα αυτα δεν λειτουργουν ολα τα φυσιγγια με την ιδια αποδοση σε ολα τα οπλα κατω απο τις ιδιες καιρικες συνθηκες και αυτο γιατι η γομωση πρεπει να ειναι τετοια τοσο σε δοσολογια οσο και σε υλικα εμφραξης που να αξιοποιει και να συναργαζεται πληρως με την εσωτερικη δομη της καννης καθε οπλου ωστε να παραγει το ιδεατο αποτελεσμα.

Αν και αρκετα χρονια την χρησιμοποιω ακομα δεν μπορω να βγαλω ξεκαθαρο συμπερασμα γι αυτο το φυσιγγιο λογο αυτης της ιδιαιτεροτητας που εχει στην πυριτιδα αλλα και μιας αλλης ιδιαιτεροτητας που βρισκεται στη δοσολογια της πυριτιδας σε συνδιασμο με το καψυλι...
Άβαταρ μέλους
Dimitris

Δημοσίευση από Dimitris »

Συμφώνω για το θέμα με τις παρτίδες, επίσης ένα άλλο που πρέπει να κοιταχτεί είναι πως δεν πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ένα φυσίγγιο από το οποίο είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι, επειδή έτυχε να αγοράσουμε φυσίγγια από κακιά παρτίδα ή φυσίγγια τα οποία ο πωλητής τα κακοδιαχειρίστηκε.
Παράδειγμα:
Ο θέιος μου είναι φανατικός υποστηρικτής των φυσιγγίων RC ( έχει όπλο beretta) και ειδικά του φυσιγγίου
RC Titano στο ενδημικό. Πριν δύο χρόνια κάναμε παγανιά για περδίκια και τουφέκισε πάνω σε 4-5 με το συγκεκριμένο φυσίγγι αλλά τίποτε. Μου είπε πως νιώθει σαν να σύρνει άμμο στα πουλιά (παρεπιπτώντως είναι πολύ καλος στο σημάδι και το ότι δεν έριξε ουτε ένα περδίκι με παραξένεψε και εμένα). Του είπα, που λέτε, να δοκιμάσει άλλα φυσίγγια και αυτό έκανε, έβαλε όμως και 1 RC Titano που είχε από παλιά, σηκώνεται το περδικι απο κάτω μου και πάει προς το μέρος του, εκαμεν το πατσσιαούρι!
Να μην τα πολυλογώ, το βράδυ πάμε σπίτι και αφού το συζητήσαμε, καταλήξαμε στο να ανοίξουμε τα φυσίγγια από μέσα (κάτι ήξερε ο παλιός). Αφού έψαξε καλά βρήκε 1-2 RC Titano παλιά και τα άνοιξε, είδαμε την πυρίτιδα και τα βάλαμε στην άκρη για να ανοίξει από τα καινούργια και να κάνουμε σύγκριση. Παιδες, ανοίξαμε το 1ο και η πυρίτιδα ήταν όπως την λάσπη την ξερή.... ανοίγουμε και δεύτερο το ίδιο και τρίτο και δέκατο. Τα ίδια σκατα! Φαίνεται θα τράβησαν υγρασία δεν ξέρω και εγώ και επήξεν η πυρίτιδα και έγινε όπως την πίσσα! Εκείνη την χρονιά δεν ξανα αγόρασε το συγκεκριμένο φυσίγγιο, τωρα αν το ξαναδοκίμασε δεν ξέρω, πάντως ήταν πολύ θυμωμένος με το συγκεκριμένο πωλητή....
«Τα φυτά των ζώων ένεκέν εστι και τα ζώα των ανθρώπων χάριν»
LEFKIOS
Full Member

Δημοσίευση από LEFKIOS »

Χαιρετώ την καλή παρέα.
Σήμερα είμαι αρκετά χαρούμενος διότι έφαα τα πρώτα μου νερά :D :D :D . Ενώ πήγαινα σε πελάτη μου στο χωριό Αλεθρικό, άρχισε να βρέχει , τότε από την χαρά μου σταμάτησα το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου :P :P :P , κατέβηκα, άνοιξα τα χέρια μου και κοίταξα προς το ουρανό. Άνοιξε η καρκιά μου φύλλα , φύλλα, έτσι παθαίνω όταν δω τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου γιατί μου θυμίζει ότι έρκετε το κυνήγι.
Και τώρα στο θέμα μας. Απαντώντας στο φίλο Hercules θέλω να τονίσω και ήταν παράληψη μου που δεν το ανάφερα από την αρχή, ότι ο συγκεκριμένος πίνακας έγινε για να βοηθηθούν κατά την άποψη μου, άτομα τα οποία δεν ασχολούνται με ιδιογομόσεις η δεν κάθονται να μελετήσουν την επιστήμη της κατασκευής του φυσιγγίου. Ο πίνακας απευθύνεται κυρίως στην μάζα των κυνηγών που δεν έχουν η δεν διαθέτουν χρόνο η μελέτη για την επιλογή φυσιγγίου. Οι φίλοι όπως τον Hercules, τον killer και άλλους του site, δεν χρειάζεται να τους δώσεις κατευθυντήριες γραμμές για τα φυσίγγια διότι , ασχολήθηκαν, ασχολούνται και θα συνεχίσουν να ασχολούνται.
Επί ευκαιρία της έκθεσης κυνηγίου αύριο θα είμαι εκεί από τις 5 μέχρι τις 7, εκκρεμεί μια συνάντηση με τον killer , χρωστάς μου καφέ φίλε εν τσε ξέχασα!!!! Θα χαρώ πάντως να συναντήσω κάποιους από το site. :) :) :)
635marios
Full Member

Δημοσίευση από 635marios »

θα ηθελα να σχολιασω το θεμα υγρασιασ για το ποτε εχουμε υγρασια γιατι πιστευω οτι καποιοι κανουν λαθοσ.μπορει να εχουμε υγρασια και στισ δυο περιπτωσεισ πιεσεων ,δηλαδι και στισ χαμηλεσ πιεσεισ και στισ ψυλεσ πιεσεισ .και το αντυθετο χωρισ υγρασια και στισ δυο περιπτωσεισ .Οταν επικρατει ψυλη βαρομετρικη πιεση τοτε ο αερασ πιεζετε προσ τα κατω και ειναι ποιο πυκνοσ .οταν εχουμε χαμυλη πιεση τοτε ο αερασ ειναι ποιο αρεοσ .στην περιπτωση πολυ ψυλου βαρομετρικου μπορει η υγρασια να ειναι στο εδαφοσ πανω στα χορτα που βλεπουμε βρεμενα και ποιο λιγη στην ατμοσφαιρα.ψυλη βαρομετρικη πιεση και υγρασια πανε σχεδον παντα μαζι ειδικα τουσ καλοκαιρινουσ μηνεσ .ψυλη βαρομετρικη πιεση σημενη αιθριο καιρο και χαμηλη σημενη βροχερο .Οταν φυσα βοριασ η υγρασια ειναι σε πολυ χαμηλα επιπεδα ειναι ξεροκαιροσ που λεμε , ειτε επικρατη ψυλη η χαμηλη πιεση .η υγρασια ειναι ενα φαινομενο που μπορει να το βρεισ και στισ δυο περιπτωσεισ η και καθολου .Το υγρομετρο ειναι αυτο που θα μασ πει αν εχουμε και ποση .δοξα το θεο πολλα και φτυνα .εγω προσωπικα πιστευω οτι ο μεγαλυτεροσ παραγοντασ που επειρεαζει την αποδοση των φυσιγκιωνειναι η υγρασια και ο ξεροσ καιροσ τα αλλα ειναι δευτερευοντα ,ομωσ στα φυσιγκια που κυκλοφορουν δεν βρισκεισ αργα φυσιγκια με χαμηλεσ πειεσεισ .ειναι πολυ λιγα μετριμενα .
Άβαταρ μέλους
o kalamaras
Full Member

Δημοσίευση από o kalamaras »

Είναι πραγματικά πολύ περίεργο ετούτο το σενάριο που έχει εξελιχτεί με το θέμα της υγρασίας! Και αναρωτιέμαι πότε έγιναν αυτές οι ανακαλύψεις.

Για να καταλάβω δηλαδή το πρόβλημά μας είναι ότι με την πολύ υγρασία τα φυσίγγια αναπτύσσουν παραπάνω ταχύτητες και πιέσεις και σκορπίζουν τα σκάγια? Δηλαδή σα να λέμε πόσο? Θέλουμε ένα φυσίγγι που σε μέτριες συνθήκες να βγάζει 380μ/δ ούτως ώστε στην υγρασία να βγάζει 395μ/δ και να είναι μια χαρά? Το ίδιο φυσίγγι σε ξηρασία θα έβγαζε π.χ. 365μ/δ οπότε δε θα ήταν αρκετό για να σκοτώσει?
Αντιστρόφως στην ξηρασία θέλουμε ένα φυσίγγι που σε νορμάλ συνθήκες παράγει ας πούμε 405μ/δ οπότε στην ξηρασία να βγάζει π.χ. 390μ/δ οπότε μια χαρά, ενώ αμα το παίξεις στην υγρασία πάει 420μ/δ οπότε πάνε και τα σκάγια σκορπίσανε παει και ο όμως σου.

Το’πιασα το θέμα? Μάλιστα οι λαμβάνοντες υπόψη την υγρασία θα ήσαστε σε αντίθεση φαντάζομαι με τους λάτρες των υψηλών ταχυτήτων. Γιατί έχω ακούσει και κουβέντες του στυλ... κάποιος δοκιμάζει μια χαρτούτσα που του δίνει ένας φίλος και λέει ‘’πολλά γλήγορη χαρτούτσα ρε κουμπάρε, από που την έπιασες να πάω να πάρω 10 πακέτα να’χω’’…

Περίεργο εως παράδοξο θα έλεγα όμως γιατί σε άλλους κύκλους συζητιέται ακριβώς το αντίθετο. Ότι δηλαδή στην αυξημένη υγρασία το φυσίγγι γίνεται πιο αδύνατο διότι δεν καίγεται καλά η πυρίτιδα. Σενάριο το οποίο έχει μείνει από την εποχή της μαύρης πυρίτιδας της οποίας ο θάνατος ήταν η υγρασία. Η μαύρη πυρίτιδα με την σύγχρονη ουδεμία σχέση βέβαια.
Οι ειδικοί τόσα χρόνια αγωνίζονται να σταθεροποιήσουν και να βελτιώσουν την απόδοση των μπαρουτιών και απ’ ότι λένε τα έχουν καταφέρει. Ακόμα και γι’αυτές, τις μονοβασικές πυρίτιδες που όπως λέγεται επηρεάζονται από την υγρασία περισσότερο αλλά όχι από τη θερμοκρασία. Γιατί ούτως η άλλως οι λεγόμενες διβασικές φημίζονται ότι δεν επηρεάζονται από την υγρασία, μπορεί όμως να επηρεαστούν από τη θερμοκρασία.

Αλήθεια, αφού το πρόβλημά μας στην Κύπρο είναι η υγρασία γιατί δεν χρησιμοποιούμε φυσίγγια με διβασικές πυρίτιδες όταν έχει πολλή υγρασία και μονοβασικές όταν δεν έχει υγρασία και να τελειώνει το θέμα???!! Γιατί άραγε δεν υπάρχουν πλέον στην Κύπρο (εκτός της Techna) και σε άλλες χώρες όσο πάει και σπανίζουν διβασικές πυρίτιδες????!! Μάλλον επειδή οι μονοβασικές είναι πιο εύκολες στην παραγωγή τους και πιο φτηνές και επειδή έχουν βελτιωθεί πλέον τόσο που οι μεταβολές τους με τις καιρικές συνθήκες είναι τόσο μικρές που δεν τις καθιστούν αναποτελεσματικές σε κάποιες των περιπτώσεων???! Μμμ?

........................

http://cyprushuntingmagazine.com/news/t ... -fysiggion
Έχω δει το παραπάνω άρθρο προ πολλού και ήθελα μάλιστα να γράψω και σχόλια γιατί διαφωνώ λέμε με την αντιμετώπιση του θέματος. Έχω προβληματιστεί παραπάνω μάλιστα από όσο θα έπρεπε και έχω διαβάσει και άλλα που διαφέρουν από τούτα. Π.χ. http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid= ... id=5414815
(όχι ότι ετούτος είναι αλάνθαστος, αλλά δεν είναι και τυχαίος)

Το ότι είναι ένας κατασκευαστής φυσιγγίων δε μου λεει τίποτα. Αυτός κάνει τη δουλειά του κι εμείς τη δική μας. Άλλη δουλειά κάνουμε. Αυτός πουλάει φυσίγγια, εμείς αγοράζουμε και κυνηγάμε. Και ίσως μάλιστα ένας κατασκευαστής δεν είναι ο πλέον κατάλληλος να ενημερώσει τον κόσμο. Δεν έχω τίποτα με τον συγκεκριμένο. Αντιθέτως μάλιστα πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος και τότε που αγόραζα φυσίγγια από αυτά έπαιρνα.

Άστα, έχουμε δει και κατασκευαστές και συμπεράσματα. Κάποιος τουφεκούσε έναν όχτο για να μου δείξει αν η τουφεκιά βγαίνει στενή ή ανοιχτή!! Λίγο χειρότερα από τις πινακίδες δηλαδή. Είδες μου λεει, είδες?! Όχι δεν είδα. Τι να δω?! Κάτι χώματα είδα που ταράξανε. Μπορείς να δεις πα στα χώματα αν ήταν στενή ή ανοιχτή η τουφεκιά??!! Αντί να κάνει κάτι σαν αυτό που φαίνεται στις εικόνες στο τέλος.

Για να επανέλθω στο άρθρο με τις απόψεις του κατασκευαστή όμως θα επισημάνω εκείνο το ατυχές παράδειγμα του φίλου Κυριάκου που έπαιξε ΕΝΑ τρυγόνι στα παράλια και έπεσε σέκο και αυτομάτως με αυτό το ΕΝΑ τρυγόνι έβγαλε το συμπέρασμα ότι το φουσέκι είναι καλό!!! Μετά πήγε στο βουνό και οι φάσες δεν έπεφταν.... Εμ, και γιατί να πέσουν χαζές είναι? Πόσοι άλλοι θα μπορούσαν να είναι οι λόγοι της αστοχίας του ‘Κυριάκου’ στις φάσες εκτός της έλλειψης υγρασίας?! Μαα, πάρα πολλοί φυσικά. Οι φάσες είναι πολύ ανθεκτικά πουλιά και δεν πέφτουν τόσο εύκολα όπως το τρυφερό τρυγονάκι, θέλουν διαφορετική σκόπευση και ο ‘Κυριάκος’ μπορεί να μη σκόπευσε καλά, μπορεί την ώρα που έβλεπε τη φάσα να’ρχεται η ταραχή του να ήταν μεγαλύτερη από ότι με το τρυγόνι που εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά του, μπορεί εκείνη την άλλη μέρα που πήγε στο βουνό να μην είχε κοιμηθεί καλά και να ήταν κουρασμένος και τα αντανακλαστικά του να μη δούλευαν καλά. Γιατί σώνει και καλά πρέπει να το αποδώσουμε στα ποσοστά υγρασίας? Και στο κάτω κάτω εκείνο το 1 και μοναδικό τρυγονάκι μπορεί κατά τύχη να το βρήκαν 2 σκάγια ακριβώς στην καρδία και να έπεσε σέκο. Συμβαίνουν αυτά. Δε βγάζουμε συμπέρασμα με ΕΝΑ περιστατικό. Αυτό λέγεται κατευθυνόμενο συμπέρασμα. Μα ούτε και 2 ούτε και 10 να ήταν εγώ ο δύσπιστος δε θα το απέδιδα με τόση άνεση και ευκολία σε ένα συγκεκριμένο λόγο. Σε όλους έχει τύχει μια μέρα να είμαστε εύστοχοι άλλη να είμαστε άστοχοι για διαφόρους λόγους.

Το περιστατικό μου θυμίζει μια δική μου ιστορία όταν ήμουν 8-9 χρονο και για μια και μοναδική φορά στη ζωή μου είπα ‘ψέμα’ που είχε να κάνει με το κυνήγι. Τότε κάποια μεγαλύτερα παιδιά κρατούσαν αεροβόλα και μερικές φορές μας έπαιρναν μαζί τους εκεί που έπαιζαν μικρόπουλα. Μια μέρα που δε βρέθηκε κανείς να μας πάρει τι να κάνουμε, θα πάμε μόνοι μας για κυνήγι είπα. Πήραμε λοιπόν τα πλαστικά πιστόλια μας με τα μικρά κόκκινα καψούλια και ντε και καλά είπα του φίλου ότι και αυτά σκοτώνουν και να χωριστούμε ο ένας από δω ο άλλος από κει και μετά να βρεθούμε να δούμε ποιος σκότωσε τα πιο πολλά!! Και οι δυο ξέραμε τι βλακείες λέγαμε και γελούσαμε με τα καμώματα μας όμως πήγαμε. Που ο διάβολος στο δρόμο πετυχαίνω έναν νεαρό με αεροβόλο και μου δίνει 2 σκοτωμένα πουλιά με κάτι πληγές τεράστιες. Γυρίζω πίσω λοιπόν να αποδείξω γελώντας στους μικρούς και μεγαλύτερους φίλους ότι τα καψούλια μας σκοτώνουν!! Ασφαλώς κάποιος μεγαλύτερος είπε ‘’τι λες τώρα, σιγά μη σκοτώνουν’’ και έβαλε εξ επαφής το πιστόλι στα πουλούθκια να μας δείξει ότι δεν τους κάνει τίποτα.
Ασφαλώς. Αστεία πράματα. Επειδή 1 τρυγόνι έπεσε ξερό ή και 10 ακόμα θα σημαίνει αυτό που θέλω εγώ να σημαίνει?!

Λοιπόν εγώ θα προτείνω το εξής. Προσκαλώ όσους ενδιαφέρονται να δούμε και να διαπιστώσουμε την επίδραση της υγρασίας στην απόδοση της τουφεκιάς, να έρθουν να πραγματοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο τεστ ενός φυσιγγίου σε 2 διαφορετικές μέρες με διαφορετικές υγρασίες και να μετρήσουμε τη συγκέντρωση των σκαγιών που θα βάλουν πάνω σε ακίνητο στόχο (χαρτόνι 1x1μ) και τις αρχικές ταχύτητες. Προσφέρω τα χαρτιά-στόχους, θερμόμετρο-υγρόμετρο-βαρόμετρο, τον ταχογράφο με τον οποίο θα μετρηθούν οι ταχύτητες και την καταμέτρηση των σκαγιών.

Σημειώνω ότι δεν θα είναι εύκολο να βγάλουμε συμπέρασμα για την υγρασία και μόνο διότι είναι δύσκολο να βρεθούν μέρες με ίδια θερμοκρασία, ίδια ατμοσφαιρική πίεση και μόνο διαφορετική υγρασία. Δέχομαι να κάνουμε το τεστ μόνο αν ενδιαφερθούν περισσότερα από 1 άτομο, εκτός και αν αυτό το άτομο είναι ο κ. Λεύκιος.

Εναλλακτικά επειδή το παραπάνω έχει αρκετή φασαρία, μπορούμε να μετρήσουμε μόνο τις ταχύτητες σε όσα φυσίγγια θέλετε στον ταχογράφο και να συντάξουμε μια νέα λίστα που να γράφει δίπλα τις ταχύτητες, οC, %.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
LEFKIOS
Full Member

Δημοσίευση από LEFKIOS »

Φίλε Καλαμαρά σε χαιρετώ. :)
Διάβασα την πρόσκληση σου για τεστ φυσιγγίων και πολύ ευχαρίστως δέχομαι να βρεθούμε να κάνουμε τις δοκιμές μας, είναι μια διαδικασία που μου αρέσει να κάνω και ποτέ μου δεν εύρισκα άτομο να με ακολουθήση. :D Θα πρέπει να οργανωθούμε πριν πάμε , θα ήταν καλό να μιλήσουμε στο τηλέφωνο προηγουμένως :idea: :idea: . Αν θέλεις γράψε μου σε μήνυμα το τηλέφωνο σου για να επικοινωνήσω μαζί σου. Υπόψη σου ότι από την ερχόμενη πεμπτη29/9 μέχρι 12/10 θα βρίσκομαι στην Αγγλία όπου σπουδάζουν τα παιδιά μου.( Φυσικά θα κάνω και ένα τριήμερο hunting.....ευκαιρίας δοθείσης :D :D :D :D ). Άρα το δεύτερον 15ημερο του Οκτώβρη είναι το ποιο πιθανό για τις δοκιμές μας. :?: :?:
Όσον αφορά το παράδειγμα του κατασκευαστεί με το ένα τρυγόνι :?: στα παράλια και την φάσα στα βουνά :!: σίγουρα δεν ήταν καθόλου πιστικό και συμφωνώ ότι με αυτό τον τρόπο που το έθεσε δεν τεκμηριώνει την άποψη του. Είναι για αυτό το λόγο που δεν αρκούμε με τα όσα γράφουν αλλά κάνω και τις δικές μου δοκιμές και μελέτες. Πάντως χθες που ήμουν στη έκθεση βρήκα ένα πολύ σπουδαίο βιβλίο που το γύρευα αρκετό καιρό , το “ επιλογή φυσιγγίων” του Έλληνα σκοπευτή και κυνηγού Σοφοκλή Κοσκινά και από τις πρώτες σελίδες που κατάφερα να διαβάσω αργά το βράδυ με έχει εντυπωσιάσει με την απλότητα και τον κατανοητικό του λόγο και πιστεύω ότι θα βοηθήσει το κυνηγό ο οποίος ψάχνεται στη επιλογή φυσιγγίων. ;) :) :D
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΦΥΣΙΓΓΙΑ”