Χειμώνας 2013-14

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Anthimos
Moderator
Δημοσιεύσεις: 2565
Εγγραφή: 05 Ιαν 2011, 11:17

Re: Χειμώνας 2013-14

Δημοσίευση από Anthimos »

kyriakos304 έγραψε:Μην γελιόμαστε με τις βροχές που θα έρθουν αυτές τις μέρες


Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή στην Κύπρο


Λευκωσία: Αποτελέσματα ερευνών του Ινστιτούτου Κύπρου επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή μας στο εγγύς μέλλον θα χαρακτηρίζεται από πολύ ξηρότερες και θερμότερες κλιματικές συνθήκες.

Μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, αναφέρεται σε ανακοίνωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που γιορτάζεται αύριο, οι πολύ ζεστές μέρες και νύχτες του καλοκαιριού θα παραταθούν και θα διαρκούν μέχρι και δύο μήνες περισσότερο από τα ήδη πολύ ζεστά καλοκαίρια που έχουμε σήμερα.

Οι προβλέψεις γίνονται ακόμα πιο δυσοίωνες, αφού υπολογίζεται ότι η μέση ετήσια βροχόπτωση θα μειωθεί αισθητά με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες για πόσιμο νερό και νερό άρδευσης. Λόγω της προβλεπόμενης αύξησης της θερμοκρασίας και της μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων, η παραγωγή σιτηρών στο νησί σχεδόν θα εξαφανιστεί, η ανάγκη για κλιματισμό και ψύξη χώρων προβλέπεται να αυξηθεί, αυξάνοντας έτσι και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, ενώ θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα και η ανθρώπινη υγεία αφού υπολογίζεται ότι θα υπάρξει όξυνση των αναπνευστικών και καρδιακών παθήσεων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί ορόσημο για τα Ηνωμένα Έθνη, συμβολίζοντας την ανάγκη συστράτευσης για τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς και την αειφόρο διαχείριση του παγκόσμιου φυσικού μας πλούτου.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 5 Ιουνίου σε περισσότερες από 100 χώρες, υπενθυμίζοντας την ευθύνη που μας αναλογεί για την προστασία του πλανήτη. Το μήνυμα που προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη - Πρόγραμμα για το Περιβάλλον για τη φετινή χρονιά είναι «Ύψωσε τη φωνή σου, όχι τη στάθμη της θάλασσας» και σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Το μήνυμα αυτό επιλέχθηκε προκειμένου να επισημανθούν οι κίνδυνοι που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, καθώς και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στο πλαίσιο αυτό το Ινστιτούτο Κύπρου αντιλαμβανόμενο την κρισιμότητα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής διεξάγει ερευνητικά προγράμματα εστιασμένα στην καταγραφή και ανάλυση των παγκόσμιων κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους και παράλληλα προτείνει τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου και προσαρμογής με βάση τα νέα δεδομένα.

Η ομάδα Ατμοσφαιρικών και Κλιματικών Μοντέλων του ΙΚΥ, με τη χρήση προηγμένων κλιματικών μοντέλων προσομοίωσης, μελετά τις σύνθετες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της ατμοσφαιρικής χημείας και του κλίματος, προκειμένου να κατανοήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην χώρα μας και την περιοχή και να συμβάλει στην ανάπτυξη προγραμμάτων για το μετριασμό των κλιματικών μεταβολών αλλά και στο σχεδιασμό στρατηγικών προσαρμογής της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής που αναμένεται να πληγούν έντονα από αυτές τις αλλαγές.

Παράλληλα στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγεται στο Ινστιτούτο για την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων υπό το πρίσμα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για αποδοτικότερη τους χρήση, η ερευνητική ομάδα Υδάτινων και Φυσικών Πόρων του ΙΚΥ, σε συνεργασία με Ευρωπαίους ερευνητές, μελετά την ανάπτυξη και προώθηση μιας καινοτόμου ηλεκτρονικής πλατφόρμας έξυπνης άρδευσης, η οποία αποσκοπεί στην περιβαλλοντική βελτιστοποίηση της διαχείρισης της άρδευσης στον γεωργικό τομέα.
Η πλατφόρμα ENORASIS, αναφέρει στην ανακοίνωση του το Ινστιτούτο Κύπρου, λειτουργεί σαν «σύμβουλος» για τους παραγωγούς, παρέχοντας τους σε καθημερινή βάση οδηγίες για το αν η καλλιέργεια χρειάζεται ή όχι πότισμα. Μέσω ασύρματων αισθητήρων που τοποθετούνται στον αγρό παρέχει λεπτομέρειες για την ακριβή ποσότητα νερού που χρειάζεται ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειας. Παράλληλα παρέχει πρόγνωση του καιρού με μεγάλη ακρίβεια και σε κλίμα χωραφιού καθώς και αναλυτικές αναφορές της χρήσης νερού. Έτσι αποφεύγεται η υπεράρδευση της καλλιέργειας, εξοικονομείται νερό, παρέχεται αναλυτικό ιστορικό κατανάλωσης νερού στην καλλιέργεια.

H ρύθμιση του ποτίσματος μπορεί να γίνει από το κινητό ή το tablet του παραγωγού, ο οποίος ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες που επικρατούν στην καλλιέργεια. Οι ερευνητές του ΙΚΥ σε συνεργασία με τους παραγωγούς των Φυτειών Φασουρίου δοκιμάζουν την λειτουργία και αποτελεσματικότητα του συστήματος ENORASIS σε πραγματικές συνθήκες με τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα θετικά.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ




http://en.wikipedia.org/wiki/Global_war ... acy_theory
Είναι συνήθεια αυτών που δεν έκαναν ποτέ τίποτε, να κατηγορούν τους άλλους γιατι δεν τα έκαναν ολα!!!
Άβαταρ μέλους
Savvas
Full Member
Δημοσιεύσεις: 389
Εγγραφή: 09 Αύγ 2010, 12:42
Τοποθεσία: Λεμεσός

Re: Χειμώνας 2013-14

Δημοσίευση από Savvas »

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για εμάς και τα παιδιά μας, που δυστυχώς απασχολεί πολύ λίγους σε τούτο το τόπο.

http://www.cyi.ac.cy/eewrc/eewrc-resear ... mpact.html

Οι άνθρωποι υπάρχουν, ελπίζω ότι θα βρόυμε και τη θέληση να αλλάξουμε την κατάσταση...

Δώσε μου τη δύναμη ν' αλλάξω αυτά που μπορούν να αλλαχθούν, δώσε μου το κουράγιο ν' αντέξω εκείνα που δεν μπορούν να αλλαχθούν, και δώσε μου τη σοφία για να διακρίνω ανάμεσα σ' αυτά τα δυο.
mikros
Δημοσιεύσεις: 903
Εγγραφή: 18 Μαρ 2011, 18:55

Re: Χειμώνας 2013-14

Δημοσίευση από mikros »

Κοιταξτε...
Το θεμα ειναι απλο,τουτο το ξερονησι μονο για κουφαες και ποντικες εν να καμει σε λια χρονια,και δεν αξιζει καν να ασχοληθει κανεις μαζι του...που την ωρα που οι ιδιοι οι κατοικοι και η πολιτια δεν ενδιαφερετε,ας φυγει απο τον χαρτη με τις κατικοιμενες περιοχες μια ωρα ποιο γρηγορα...
Εσχει και'αλλου παρτακαλιες,
που καμνουν μαντορινια
Άβαταρ μέλους
Phinix
Δημοσιεύσεις: 943
Εγγραφή: 13 Οκτ 2010, 15:21
Τοποθεσία: Rizokarpaso

Re: Χειμώνας 2013-14

Δημοσίευση από Phinix »

πολύ σωστά

πάντως, οι παρατηρήσεις από τους ειδικούς μιλούν για αρκετά βροχερό Δεκέμβρη και Γενάρη
Λαοι, που ξεχνανε την ιστορια τους, είναι καταδικασμενοι να την ξαναζησουν
Άβαταρ μέλους
MARIOSE
Δημοσιεύσεις: 2612
Εγγραφή: 24 Δεκ 2013, 09:22

Re: Χειμώνας 2013-14

Δημοσίευση από MARIOSE »

Προσωπική άποψη => τα πάντα έχουν αλλάξει και επηρεάζονται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες άρα είναι πολύ δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να γίνουν οποιεσδήποτε προβλέψεις.

Εύχομαι ειλικρινά όμως να γίνει πραγματική η πρόβλεψη για βροχερό χειμώνα!
Άβαταρ μέλους
spyrosspyrou851
Δημοσιεύσεις: 2943
Εγγραφή: 03 Απρ 2013, 19:03
Τοποθεσία: Λάρνακα

Re: Χειμώνας 2013-14

Δημοσίευση από spyrosspyrou851 »

MARIOSE έγραψε:Προσωπική άποψη => τα πάντα έχουν αλλάξει και επηρεάζονται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες άρα είναι πολύ δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να γίνουν οποιεσδήποτε προβλέψεις.

Εύχομαι ειλικρινά όμως να γίνει πραγματική η πρόβλεψη για βροχερό χειμώνα!
Mακάρι να βρέχει κάθε μέρα, εκτός Κυριακή τζιαι Τετάρτη όμως :D :D
Άβαταρ μέλους
MARIOSE
Δημοσιεύσεις: 2612
Εγγραφή: 24 Δεκ 2013, 09:22

Re: Χειμώνας 2013-14

Δημοσίευση από MARIOSE »

spyrosspyrou851 έγραψε:
MARIOSE έγραψε:Προσωπική άποψη => τα πάντα έχουν αλλάξει και επηρεάζονται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες άρα είναι πολύ δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να γίνουν οποιεσδήποτε προβλέψεις.

Εύχομαι ειλικρινά όμως να γίνει πραγματική η πρόβλεψη για βροχερό χειμώνα!
Mακάρι να βρέχει κάθε μέρα, εκτός Κυριακή τζιαι Τετάρτη όμως :D :D
Να βρέχει ρε φίλε για να μένουν όλοι σπίτι πέρκει γλυτώσει λλίο θήραμα.. 8-)
ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΤΤΟΦΗ
Full Member
Δημοσιεύσεις: 76
Εγγραφή: 21 Νοέμ 2013, 15:07

Re: Χειμώνας 2013-14

Δημοσίευση από ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΤΤΟΦΗ »

Phinix έγραψε:πολύ σωστά

πάντως, οι παρατηρήσεις από τους ειδικούς μιλούν για αρκετά βροχερό Δεκέμβρη και Γενάρη

Οι παρατητήσεις των μηναλλαγιών εδειξαν τρομερα βροχερο οκτώμβρη. Περίπου μετα τις 7 του Οκτώμβρη. Μετα και Νίομβρης εχει και Δεκεμβρης και λιγοτερα Γενναρης+Φλεβάρης. Παντος ο Οκτώμβρης εδειξε πάρα πολλές βροχές. Τώρα να δούμε αν επαληθευθούν. Ηταν 5 Αυγούστου που έκανε τα πολλά νερα ιδίως στα ορεινά, και αντιστοιχεί με τον μήνα Οκτώμβρη συμφωνα με τις προβλέψεις των μηναλλαγιών.

Οσον αφορα τις αυξήσεις των Θερμοκρασιών στην Κύπρο και αρα λένε και μειώσεις των βροχών, κατ εμενα δεν ευσταθούν αυτα τα μοντέλλα. Τουναντίον θα έλεγα, εχουμε παρατηρήσει ότι οταν ειναι παρα πολυ ψυχρος ο καιρός, δεν βρέχει και επικρατει ξηρασία. Ενώ όταν είναι πιο γλυκος βοηθά στις περισσότερες μέρες βροχής.

Αρα σκεφτομαι ότι ισως με την αυξηση της θερμοκρασίας τον χειμώνα στην Κύπρο κατα 2-3 βαθμούς πάνω απο την κανονική, αυτό θα οδηγεί σε περισσότερες βροχές. Βλέπε φαινόμενο Θερμοκηπίου. Ετσι το μοντέλο αυξηση της θερμοκρασίας, και άρα μείωση της βροχής εγώ το βλέπω λάθος. Προσωπική μου αποψη.

Επισης, αυτά που λένε οτι κάθε χρονο η βροχή μειώνεται στην Κύπρο κλπ, δεν ευσταθούν. Η Κύπρος διαμέσου των αιώνων ηταν νησί που το κτυπούσε η ανομβρία. Όμως ερχονται και χειμώνες πάρα πολύ καλοι όπως του 2012 και του 2011. Χειμώνες που δεν τους περίμεναν οι Κ. Μετεωρολόγοι σύμφωνα με τα δήθεν μοντέλλα πρόβλεψης που βγάζουν για μελλοντικά χρόνια. Ηταν αδεια τα φράγματα παντελως το 2011 και τα γέμισε ενας Γεννάρης.

Γι αυτό μην ακούτε. Συμφωνώ οτι η Θερμοκρασία ισως να αυξηθεί εξαιτίας μόλυνσης του παγκόσμιου περιβάλλοντός, διαφωνώ όμως στην μείωση της βροχής. Τουναντίον επιμενω οτι ετσι θα αυξηθεί η βροχή αφου το κλίμα οδηγείται σε τροπικό...
Άβαταρ μέλους
kyriakos304
Δημοσιεύσεις: 1044
Εγγραφή: 17 Αύγ 2011, 06:52

Re: Χειμώνας 2013-14

Δημοσίευση από kyriakos304 »

ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΤΤΟΦΗ έγραψε:
Phinix έγραψε:πολύ σωστά

πάντως, οι παρατηρήσεις από τους ειδικούς μιλούν για αρκετά βροχερό Δεκέμβρη και Γενάρη

Οι παρατητήσεις των μηναλλαγιών εδειξαν τρομερα βροχερο οκτώμβρη. Περίπου μετα τις 7 του Οκτώμβρη. Μετα και Νίομβρης εχει και Δεκεμβρης και λιγοτερα Γενναρης+Φλεβάρης. Παντος ο Οκτώμβρης εδειξε πάρα πολλές βροχές. Τώρα να δούμε αν επαληθευθούν. Ηταν 5 Αυγούστου που έκανε τα πολλά νερα ιδίως στα ορεινά, και αντιστοιχεί με τον μήνα Οκτώμβρη συμφωνα με τις προβλέψεις των μηναλλαγιών.

Οσον αφορα τις αυξήσεις των Θερμοκρασιών στην Κύπρο και αρα λένε και μειώσεις των βροχών, κατ εμενα δεν ευσταθούν αυτα τα μοντέλλα. Τουναντίον θα έλεγα, εχουμε παρατηρήσει ότι οταν ειναι παρα πολυ ψυχρος ο καιρός, δεν βρέχει και επικρατει ξηρασία. Ενώ όταν είναι πιο γλυκος βοηθά στις περισσότερες μέρες βροχής.

Αρα σκεφτομαι ότι ισως με την αυξηση της θερμοκρασίας τον χειμώνα στην Κύπρο κατα 2-3 βαθμούς πάνω απο την κανονική, αυτό θα οδηγεί σε περισσότερες βροχές. Βλέπε φαινόμενο Θερμοκηπίου. Ετσι το μοντέλο αυξηση της θερμοκρασίας, και άρα μείωση της βροχής εγώ το βλέπω λάθος. Προσωπική μου αποψη.

Επισης, αυτά που λένε οτι κάθε χρονο η βροχή μειώνεται στην Κύπρο κλπ, δεν ευσταθούν. Η Κύπρος διαμέσου των αιώνων ηταν νησί που το κτυπούσε η ανομβρία. Όμως ερχονται και χειμώνες πάρα πολύ καλοι όπως του 2012 και του 2011. Χειμώνες που δεν τους περίμεναν οι Κ. Μετεωρολόγοι σύμφωνα με τα δήθεν μοντέλλα πρόβλεψης που βγάζουν για μελλοντικά χρόνια. Ηταν αδεια τα φράγματα παντελως το 2011 και τα γέμισε ενας Γεννάρης.

Γι αυτό μην ακούτε. Συμφωνώ οτι η Θερμοκρασία ισως να αυξηθεί εξαιτίας μόλυνσης του παγκόσμιου περιβάλλοντός, διαφωνώ όμως στην μείωση της βροχής. Τουναντίον επιμενω οτι ετσι θα αυξηθεί η βροχή αφου το κλίμα οδηγείται σε τροπικό...
Ο Σεπτέμβρης πάντως νερό γιοκκκκ...
http://www.accuweather.com/en/cy/larnac ... r=9/1/2014
Καλύτερα ένα θήραμα λιγότερο παρά ένας φίλος….
Marinos
Full Member
Δημοσιεύσεις: 313
Εγγραφή: 20 Οκτ 2011, 15:35
Τοποθεσία: Λευκωσια

Re: Χειμώνας 2013-14

Δημοσίευση από Marinos »

μια πρόβλεψη που διάβασα προσφατα για τη διμηνία σεπτεβρη-οκτώβρη έλεγε για 50% βροχοπτωση του μέσου όρου της συγκεκριμένης περιοδου. δηλαδη 00000
Φορούμε ΠΟΡΤΟΚΑΛΊ πάντα. Γιατί κάμνουμε το χόμπι μας, ΔΕΝ πάμε στον ανταρτοπόλεμο!!!!! Πίσω στες οικογένειες μας σόι και αβλαβείς!
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ”