ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΕΙΣ

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Full Member

Re: ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση από ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ »

Λοιπόν .....
Η κόντρα δόση έιναι μια τεχνική όπου επεμβαίνουμε στην προοδευτικότητα μιας πυρίτιδας δημιουργώντας μια "πλάσμα" προοδευτικότητα που συνδιάζεται με το κατώτερο όριο φορτίου που προβλέπει ο κατασκευαστής.
Να το δούμε λίγο πρακτικά παραθέτοντας ένα πολύ διαδεδομένο στους κύκλους της ιδιογόμωσης παράδειγμα κοντρα δόσης , προερχόμενο απο Ιταλικής εμπνεύσεως ιδιογομωτικές ανησυχίες
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε την πυρίτιδα S.4 που νομίζω ότι κυκλοφορεί ευρέως στην Κύπρο.
Η συγκεκριμένη πυρίτιδα έχει σαν range προοδευτικότητας φορτίο σκαγιών 1,35~1,45 γρ Χ 30~33 γρ ψιλά σκάγια με ταχύτητες Vo που κυμαίνονται απο 400~420 μ/δ.
Επεμβαίνοντας λοιπόν π.χ με ένα πολύ δυνατο καψύλιο όπως το 688 και ένα σχετικά σκληρό βύσμα Π.Χ Guallandi Spark και αυξάνοντας την πυρίτιδα κατα 10% (στο 1,55~1,60 γρ) και παράλληλα μειώνοντας το φορτίο εκτός standart στα 28 γρ ψιλών σκαγιών δημιουργούμε μια "πλάσμα" προοδευτικότητα στη πυρίτιδα αφου για το φορ΄τιο αυτό θα φαίνεται προοδευτική και θα αναπτύξει μια καμπύλη καύσης όπου το παραγομενο έργο θα είναι μεγαλύτερο ακριβώς επειδή η μέγιστη πίεση θα διαρκέσει περισσότερο χρόνο .
Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι το έργο που θα παραχθεί θα είναι μεγαλύτερο ή έστω ίσο με μια συμβατική της γόμωση τότε εφόσον μειώσαμε το βάρος των σκαγιών θα έχουμε υψηλότερη ταχύτητα που είναι και το ζητούμενο.
Δηλαδή ουσιαστικά οι κοντρα δόσεις αποδίδουν εξαιρετικά ψηλές ταχύτητες με μικρά φορτία σκαγιών και Pmax σχεδόν παραπλήσιες με τα συμβατικά setup's της πυρ'ιτιδας.
Στο προαναφερόμενο παράδειγμα λαμβάνουμε μια ταχύτητα της τάξεως Vo:450~460 m/s (!)
Oπως καταλαβαινεις αγαπητέ φίλε πρόκειτε για εξειδικευμένες γομώσεις για εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες κρύου και υγρασίας και με αμφιβόλου επιτυχίας αποτελέσματικότητα σε μικρο-κλιματικές συνθήκες όπως της Κύπρου.
Ελπίζω να βοήθησα..
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!: Mην επιχειρήσει κανείς συνάδελφος νεότευκτος ιδιογομωτής να πραγματοποιήσει το παραπάνω setup χωρίς την παρουσία ενός έμπειρου και να είναι συντηριτικός ξεκινώντας απο το 1,50 γρ πυρίτιδας Χ 28 γρ. ψιλά σκάγια ως αφετηρία.
"Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις κάτι με απλά λόγια, τότε ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά.!!!"
Albert Einstein
Άβαταρ μέλους
Laurona

Δημοσίευση από Laurona »

Ευχαριστω
Απλα ηθελα να καταλαβω τι ειναι κ συναφερναν το ολοι τοσο πολλα :-)
Οποιος υποτιμα την νοημοσυνη του αλλου....πρωτα απ ολα εχει μηδενισει την δικη του.....

Hunting is passion......
Passion is point......
Point for me......is hunting
Ζακυνθινος
Full Member

Δημοσίευση από Ζακυνθινος »

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Kylilis 410 or 36cal plastic.
615, F2x32 0.50, 9gr Νουμερο 9, Ταπα Gualandi mini bior, Παραδοσιακο Κλεισιμο Στα 48.00.

και

Kylilis 410 or 36cal plastic
686, A1 0.50, 10γρ Νουμερο 9, *Ταπα Παλαιου Τυπου* Παραδοσιακο Κλεισιμο Στα 48.00.

*Ταπα Παλαιου Τυπου*

ειναι η ταπα που εμαθα, να γεμιζω τα πρωτα μου φυσιγγια, που την εμαθα απο τον πατερα μου, ειναι μια χαρτινη ταπα, πανω απο την πυριτηδα, και απο πανω πιτουρο, και ξανα χαρτινη ταπα, και βαζουμε τα σκαγια.

:arrow: :arrow: :arrow:
andreas78

Δημοσίευση από andreas78 »

Ωραίος ο φίλος... :D
Πέραν της γλυκιάς ντουφεκιάς, η παλια αυτή τέχνη προσφέρει και σφηκτες κατανομές, αφου η αποκόλληση απο τα σκαγια, γίνεται αμέσως μετα την έξοδο τους απο την κάννη... ;)
Άβαταρ μέλους
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Full Member

Δημοσίευση από ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ »

Ζακυνθινος έγραψε:Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

615, F2x32 0.50, 9gr Νουμερο 9, Ταπα Gualandi mini bior, Παραδοσιακο Κλεισιμο Στα 48.00.

και

686, A1 0.50, 10γρ Νουμερο 9, *Ταπα Παλαιου Τυπου* Παραδοσιακο Κλεισιμο Στα 48.00.

*Ταπα Παλαιου Τυπου*

ειναι η ταπα που εμαθα, να γεμιζω τα πρωτα μου φυσιγγια, που την εμαθα απο τον πατερα μου, ειναι μια χαρτινη ταπα, πανω απο την πυριτηδα, και απο πανω πιτουρο, και ξανα χαρτινη ταπα, και βαζουμε τα σκαγια.

Εξαιρετική δουλειά.!!!
Νομίζω αγαπητέ Ζακυνθινέ ότι πάς "κόντρα στο καιρό" αφού γεμίζεις 36άρια οταν το cal12 έχει εκτοπίσει διαμετρήματα όπως το cal16 και cal20.Aυτο το τελευταίο αντιστέκεται πάντως ακόμη!!!
Μπράβο σου πάντως και για την "απόδοση τιμών" πρός το πατέρα σου. Ειναι μεγάλη τύχη να έχεις καλό δάσκαλο στα πρώτα σου βήματα στη γνώση. Ιδιαίτερα δε να είναι ο πατέρας.
Ευχομαι να είναι πάντα καλά και να τον έχεις πλάι σου!
Aς δούμε λοιπόν τι κάνει το cal36 ή 410 gauge απο κάποιους που ξέρουν τι λένε και γιατί το λένε.
http://in-order.zxq.net/table.html
"Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις κάτι με απλά λόγια, τότε ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά.!!!"
Albert Einstein
Ζακυνθινος
Full Member

Ναι, όντως Ανδρέα ειναι πολυ καλα!!!
Ζακυνθινος
Full Member

Κ. Κώστα.

Τα γέμισα για να περάσει η ωρα μου!!! Επειδή είχα τα υλικά!!
Ήθελα να θυμηθώ τα παλιά, λιγο!!
Άβαταρ μέλους
ΑΝΔΡΕΑΣ Τ
Full Member

Δημοσίευση από ΑΝΔΡΕΑΣ Τ »

Ζακυνθινος έγραψε:Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

και

*Ταπα Παλαιου Τυπου*

πολύ ωραία μπράβο φίλε! :)
Ζακυνθινος
Full Member

Ευχαριστω...
Ζακυνθινος
Full Member

Εικόνα