ΦΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΡΥΓΟΝΙ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Athos 1978
Full Member

Re: ΦΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΡΥΓΟΝΙ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013

Δημοσίευση από Athos 1978 »

Breda Pegaso έγραψε:Φιλε Laurona εγω μιλω βαση δικων μου εμπειριων και για τα κυνηγια που καμνω. Εχει 3 χρονια χρησιμοποιω 5-4 σε ολα τα κυνηγια με πολυ καλα αποτελεσματα.

Τωρα αν ημουν εξειδικευμενος φασσαρης το πολλυ πολλυ να βαλλα 4-3 και με καλα φυσιγγια θα ημουν καλυμμενος. Για 50-60 μετρα δεν το συζητω...προτιμω να πιασω τες σιουρες.

Επισης για να βαλει καποιος 2-1 πρεπει να ξερει που συρνει τα σκαγια! Γιατι θα ερκουνται πας τη κελλε του τα φασσοπουλια και θα τα πιανει ξοπετσα ή θα τα καλλικωνει και μετα θα φταινε τα φυσιγγια και η υγρασια και ο ανεμος. Γενικα μιλω δεν αναφερομαι σε καποιον συγκεκριμενα.
Φίλε Στέφανε ο κύριος λόγος που έχεις πολύ καλά αποτελέσματα με 5 - 4 είναι ένας και μοναδικός .
Η εκτίμηση απόστασης καταβολής θηράματος με λιοκανο όπλο ,που συνεπάγεται με σεβασμό προς το θήραμα που πυροβολείς .
Μου έτυχε πάρα πολλές φορές να περνά πούλι από μένα 50-60 μετρά και να μην το πυροβολώ και να με ρωτούν τα διπλανά πόστα μα γιατί δεν το έπαιξες ρε κουμπάρε ?
Και πάντα απαντώ= Γιατί έτσι γουστάρω .

Αλλά ο κύριος λόγος είναι άλλος, είναι γιατί μου το εμπέδωσε ο πατέρας μου με πατσαρκες μες τα ριζοφκια απο τα 12 μου οτι ειναι κυνηγετικό όπλο που βαστώ οχι g3 :D
Open mind for a different view.
Άβαταρ μέλους
virtualgreek
Moderator

Δημοσίευση από virtualgreek »

Athos 1978 έγραψε:
Φίλε Στέφανε ο κύριος λόγος που έχεις πολύ καλά αποτελέσματα με 5 - 4 είναι ένας και μοναδικός .
Η εκτίμηση απόστασης καταβολής θηράματος με λιοκανο όπλο ,που συνεπάγεται με σεβασμό προς το θήραμα που πυροβολείς .
Μου έτυχε πάρα πολλές φορές να περνά πούλι από μένα 50-60 μετρά και να μην το πυροβολώ και να με ρωτούν τα διπλανά πόστα μα γιατί δεν το έπαιξες ρε κουμπάρε ?

Αλλά ο κύριος λόγος είναι άλλος, είναι γιατί μου το εμπέδωσε ο πατέρας μου με πατσαρκες μες τα ριζοφκια απο τα 12 μου οτι ειναι κυνηγετικό όπλο που βαστώ οχι g3 :D
Σωστός ο κύριος!
Έτσι πρέπει να είναι οι κυνηγοί. Να σέβονται το θήραμα. Να τα διαβάζουν οι νέοι και να παραδειγματίζονται.

Φίλε Άθω σου βγάζω το καπέλο και σε συχαίρω δημόσια!

Κανένα αθλητής κυνηγός δεν πυροβολεί σε θήραμα πάνω από 35 μέτρα. Είναι αντιαθλητική και αντικυνηγετική συμπεριφορά. Σκοπός είναι να πάμε κυνήγι, να ευχαριστηθούμε το περπάτημα, τα σκυλιά μας, τον καθαρό αέρα και να ξεγνοιάσουμε για λίγες ώρες. Σκοπός δεν είναι να γεμίσουμε την τσάντα με θήραμα. Οι βολές των 35+ μέτρων κάποια μέρα θα σας στοιχίσουν το κυνήγι στην Κύπρο.

Σ.
Πρώτα από όλα πρέπει να είστε Κύριοι στο βουνό, και μετά κυνηγοί...
Άβαταρ μέλους
SilverPigeonS

Δημοσίευση από SilverPigeonS »

virtualgreek έγραψε:
Athos 1978 έγραψε:

Σωστός ο κύριος!
Έτσι πρέπει να είναι οι κυνηγοί. Να σέβονται το θήραμα. Να τα διαβάζουν οι νέοι και να παραδειγματίζονται.

Φίλε Άθω σου βγάζω το καπέλο και σε συχαίρω δημόσια!

Κανένα αθλητής κυνηγός δεν πυροβολεί σε θήραμα πάνω από 35 μέτρα. Είναι αντιαθλητική και αντικυνηγετική συμπεριφορά. Σκοπός είναι να πάμε κυνήγι, να ευχαριστηθούμε το περπάτημα, τα σκυλιά μας, τον καθαρό αέρα και να ξεγνοιάσουμε για λίγες ώρες. Σκοπός δεν είναι να γεμίσουμε την τσάντα με θήραμα. Οι βολές των 35+ μέτρων κάποια μέρα θα σας στοιχίσουν το κυνήγι στην Κύπρο.

Σ.

Και εγώ απόφοιτος αυτής της σχολής είμαι. Θεωρώ τα 35μ. την μεγαλύτερη απόσταση που θα κτυπήσω θήραμα ό, τι και αν είναι αυτό. Είδα και βλέπω κυνηγούς να κτυπάνε σε 50 60μ. μα ποτέ μου δεν ζήλεψα κανένα. Στην περιοχή που πήγαινω για φάσσες οι πιο πολλές περνάνε στην απόσταση των 50-60 και βάλε και μερικά πουλιά αρκετά κοντά μου. Αρέσκομαι σε αυτά τα κοντινά! Και να έπερνα αυτά τα μακρινά απλά θα έχανα χρόνο, δεν θα τα έβρισκα λόγω της περιοχής, κούραση να ανέβεις και να κατέβεις το βουνό και πάει λέγοντας. Άρα ο κάθε ένας πράττει αναλόγως των συνθηκών που κυνηγά αλλά και για το τι θεωρεί αθλητικό κυνήγι!
“There is a passion for hunting something deeply implanted in the human breast.”
Άβαταρ μέλους
kypros

Δημοσίευση από kypros »

Οφειλουμε να κτυπουμε τα πουλια μονο εαν μπορουμε να τα καταβαλουμε ακαριαια με μεγαλες πιθανοτητες και να μην κινδυνευουμε να τα πληγωσουμε λογο ανεπαρκειας βολης.

Το 35 ειναι υποκειμενικο διοτι δεν μπορουμε ολοι να εκτιμισουμε την αποσταση με τον ιδιο τροπο.

Εγω αυτο που εννοουσα ειναι η σχεση τσιοκ και αποστασης οτι πρεπει να ειναι η σωστη. Δεδομενου οτι κανενα τσιοκ δεν χτυπα σε μεγαλο ποσοστο θηραματα πλεον των 40 μετρων τοτε ναι οι βολες πρεπει να ειναι μεχρι εκει και πιο μακρινες να μην επειχηρουνται.

Εαν εχεις αμφιβολια εαν η φασσα ειναι ψηλα μην ριξεις, πολυ απλα γιατι ειναι ψηλα!

Εαν ειναι εντως βολης θα το καταλαβεις....
Μακάρι οι νέοι να ´ξεραν κι γέροι να μπορούσαν...
Άβαταρ μέλους
virtualgreek
Moderator

kypros έγραψε:Οφειλουμε να κτυπουμε τα πουλια μονο εαν μπορουμε να τα καταβαλουμε ακαριαια με μεγαλες πιθανοτητες και να μην κινδυνευουμε να τα πληγωσουμε λογο ανεπαρκειας βολης.

Το 35 ειναι υποκειμενικο διοτι δεν μπορουμε ολοι να εκτιμισουμε την αποσταση με τον ιδιο τροπο.

Εγω αυτο που εννοουσα ειναι η σχεση τσιοκ και αποστασης οτι πρεπει να ειναι η σωστη. Δεδομενου οτι κανενα τσιοκ δεν χτυπα σε μεγαλο ποσοστο θηραματα πλεον των 40 μετρων τοτε ναι οι βολες πρεπει να ειναι μεχρι εκει και πιο μακρινες να μην επειχηρουνται.

Εαν εχεις αμφιβολια εαν η φασσα ειναι ψηλα μην ριξεις, πολυ απλα γιατι ειναι ψηλα!

Κύπρο μου έχεις δίκαιο. Είναι υποκειμενικό. 35 μέτρα συν-πλην 5 είναι ανεκτό. Αλλά το να αγοράζω ειδικά φυσίγγια με απότερο σκοπό τα 50-60 και πλέον μέτρα τότε το κάνω αυτοσκοπό να κάνω την ζημιά και όχι να απολαύσω το κυνήγι.

Σ.
Άβαταρ μέλους
kypros

Δημοσίευση από kypros »

virtualgreek έγραψε:
kypros έγραψε:Οφειλουμε να κτυπουμε τα πουλια μονο εαν μπορουμε να τα καταβαλουμε ακαριαια με μεγαλες πιθανοτητες και να μην κινδυνευουμε να τα πληγωσουμε λογο ανεπαρκειας βολης.

Κύπρο μου έχεις δίκαιο. Είναι υποκειμενικό. 35 μέτρα συν-πλην 5 είναι ανεκτό. Αλλά το να αγοράζω ειδικά φυσίγγια με απότερο σκοπό τα 50-60 και πλέον μέτρα τότε το κάνω αυτοσκοπό να κάνω την ζημιά και όχι να απολαύσω το κυνήγι.
Σ.
Σωστα σαββα. Και δεν νομιζω οτι υπαρχουν φυσιγγια που χτυπουν πανω απο 50 και 60 μετρα τη φασσα αρα ουτε καν πρεπςι να συζηταμε κατι τετιο.

Εαν αυτο βγηκε απο τα λεγομενα μου απολογουμαι. Ειμαι καθετα εναντιων σε βολες ανηθικες. Το ειπα και πριν. Εδω συζηταμε απλα πως να ελαχιστοποιησουμε τις απολειες τραυματισμενων πουλιων σε κανονικες αποστασεις
Μακάρι οι νέοι να ´ξεραν κι γέροι να μπορούσαν...
Άβαταρ μέλους
Sergios

Δημοσίευση από Sergios »

Μα 50-60 μέτρων φυσιγγια αμαν εν τοσο το δραστικο βεληνεκές ποσο χτυπούν άτακτα πιο μακριά? Αν στακει άλλος τζι εν τον δεις? :?:
Άβαταρ μέλους
virtualgreek
Moderator

Sergios έγραψε:Μα 50-60 μέτρων φυσιγγια αμαν εν τοσο το δραστικο βεληνεκές ποσο χτυπούν άτακτα πιο μακριά? Αν στακει άλλος τζι εν τον δεις? :?:

Όταν τύχει να βρεθούμε, θα σας δείξω ένα σημάδι που έχω στην ωμοπλάτη το οποίο αποκόμισα την πρώτη Κυριακή του κυνηγίου Λαγού/Πέρδικας πριν 8-9 χρόνια περίπου. Έχει διάμετρο περίπου 8-10 χιλιοστά που υπολογίζω ότι η διάμετρος του σκαγιού πρέπει να ήταν περίπου 5 χιλ. Φορούσα κοντομάνικη καλοκαιρινή πορτοκαλί φανέλα, και με κτύπησε στην ωμοπλάτη. Κυριολεκτικά μου έβγαλε τρύπα. Ούτε καν ξέρω από που ήρθε. Κοίταξα γύρω μου και δεν υπήρχε κανένας κυνηγός. Ήταν πεδιάδα η περιοχή και ουσιαστηκά θα φαινόταν ο κανένας.
Είχα ακούσει μερικές απανωτές ντουφεκιές σε λόφο γύρω στα 150 μέτρα μακρυά. Οι "κύριοι" σύκωσαν κάποιο λαγό και λόγο της πεδινής μορφολογίας του εδάφους πιθανολογώ ότι έριξαν 9-βολα (κάτι που απαγορεύεται στην Κύπρο).

Μου έμεινε ενθύμιο το σημάδι στην ωμοπλάτη, αλλά και ένα καλό παράδειγμα για να δείχνω στους νέους κυνηγούς.

Και μιάς και μιλάμε για Δραστικό Βεληνεκές κλπ. να αναφέρω απλά ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες.
Α. Δραστικό Βεληνεκές - Η μέγιστη απόσταση στην οποία ένα φυσίγγιο διατηρεί αρκετή ενέργεια έτσι ώστε να καταβάλει το θήραμα

Β. Ωφέλειμο Βεληνεκές - Η μέγιστη απόσταση στην οποία ένα φυσίγγιο διατηρεί αρκετή πυκνότητα κατανομής ώστε να μπορέσει να κτυπήσει το θήραμα με 3 τουλάχιστον σφαιρίδια και να το καταβάλει άμεσα.

Γ. Μέγιστο Βεληνεκές - Η μέγιστη απόσταση στην οποία ένα φυσίγγιο μπορεί να στείλει τα σφαιρίδια αφού έχει πυροβοληθεί με όπλο τοποθετημένο σε γωνία 45 μοιρών.

Το δραστικό και το ωφέλειμο είναι εκείνα που όταν τα συνδιάσουμε βρίσκουμε το φυσίγγιο στο οποίο θα μας δώσει την μέση λύση για το τσοκ που θα χρησιμοποιήσουμε και για το συγκεκριμένο θήραμα που θα κυνηγήσουμε και για την υπολογιζόμενη απόσταση που θα κτυπάμε τα θηράματα (πχ. Φάσες που πετούν χαμηλά 15-25 μέτρα ή Φάσες που πετούν ψηλά 25-35 μέτρα).

Οτιδήποτε φυσίγγιο άνω των 35 άντε 40 μέτρων δεν έχει πυνκνή κατανομή και αρκετή ενέργεια να καταβάλει το θήραμα, οφείλετε σαν σωστοί κυνηγοί να αποφεύγετε τις βολές αυτές.

Σ.

ΥΓ. Δυστηχώς το σφαιρίδιο με κτύπησε και έπεσε σε πυκνά χόρτα και δεν το βρήκα. Αλλοιώς θα το κρέμμαζα στον λαιμό για περιδέριο.
Άβαταρ μέλους
mouzouris
Full Member
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από mouzouris »

Μην ξεχνάτε ότι το δραστικό βεληνεκές μειώνετε κατακόρυφα στις μακρινές βολές λόγω του παράγοντα ¨άνθρωπος". Τα ανθρώπινα λάθοι έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό στο μερίδιο αποτυχίας μιας βολής. Δυστηχώς εδώ στην μικροσκοπική Κύπρο φταίνε πάντα τα φυσίγγια και όχι αυτός που βρίσκετε πίσω από το όπλο.
Και επειδή είμαστε άνθρωποι θα βάζουμε είτε καλοπροαίρετα, είτε για να αυξήσουμε το ΕΓΩ ΜΑΣ και κάποια μέτρα παραπάνω στις αποστάσεις που κτυπούμε τα θηράματα, ενώ στην πραγματικότητα αυτές έγιναν σε ¨σωστές αποστάσεις¨.

ΑΧΧ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΓΩ !!!! :shock:
Άβαταρ μέλους
Sergios

Δημοσίευση από Sergios »

Τώρα που το λαλείς φίλε Σάββα μπορεί να το έπαθα το ίδιο πριν 5 χρόνια εκαθουμουν πας την πέτρα στην μουττη του βουνού εφαινουμουν που το μίλι κάποιος επεξε και εσουστηκε η τερατσια μπροστά μου σιγα ρε κοπέλια λαλώ τους εννα μας πεξετε παω να δισω το αρβυλο το αίμα έτρεχε σιονοτο αρκεψαν οι πόνοι που παντού αρκεψα φωνές ξιτιμασιες ούτε εγω ενιξερω τι θα γινοταν αν κάποιος παραδεχόταν τζινη την ώρα οτι με επεξε επλιναν με με το νερό είχαμε πρώτες βοήθειες μαζί μας εφκαλαμε τα σκάγια με τσιμπίδα και επια νοσοκομείο και εφκαλαν μου το ένα που πας το χέρι μου!

Τώρα που το λαλείς φίλε Σάββα μπορεί να ηταν που τούτες των 60 μέτρων γιατί άκουσα και την πίεση την σφιρκα του πιστονιου τηςχαρτουτσιας μπροστά μου
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΚΥΝΗΓΙ ΦΑΣΣΑΣ”