ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΕΙΣ

Απάντηση
andreas78

Re: ΙΔΙΟΓΟΜΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση από andreas78 »

Η δική μου άποψη για τα αρέλιαστα φυσίγγια, διαφέρει λίγο απο του φίλου Αντρέα. Θεωρώ πιο σταθερά τα αρέλιαστα υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούμε πάντα το ίδιο ύψος κάλικα χωρίς να μετακινούνται καθόλου οι ρυθμίσεις της μηχανής, στο ρελιασμα το χερι θέλει πολλά ψωμιά για να ειναι σταθερό, να κατεβαίνει πάντα με τον ίδιο τροπο και να μένει πάντα τον ίδιο χρόνο κατα το ρελιασμα.
Η μηχανή αντιθέτως, ειναι μηχανή!!!! Κάνει πάντα το ίδιο πράγμα, στο ίδιο ύψος και με τον ίδιο τροπο.
Το τελικό ρελιασμα προσφέρει πολλά, αλλα στην ουσία για έναν κυνηγό προσφέρει μόνο καλαισθησία, αφου ενα ποιοτικό αρέλιαστο φυσιγγιο για κυνηγετικη χρήση, δεν εχει να ζηλέψει τίποτα.
Ενα φυσιγγιο με σκάγια 7-8-.... , εάν εχει μέχρι 380-390m/s ειναι ικανοποιητικό για κυνηγετικη χρήση και φυσίγγια με μεγαλητερα σκάγια όπως, 6-5-4...., ειναι ικανοποιητικά με 360-380m/s.
Άβαταρ μέλους
ΑΝΔΡΕΑΣ Τ
Full Member

Δημοσίευση από ΑΝΔΡΕΑΣ Τ »

andreas78 έγραψε:Η δική μου άποψη για τα αρέλιαστα φυσίγγια, διαφέρει λίγο απο του φίλου Αντρέα. Θεωρώ πιο σταθερά τα αρέλιαστα υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούμε πάντα το ίδιο ύψος κάλικα χωρίς να μετακινούνται καθόλου οι ρυθμίσεις της μηχανής, στο ρελιασμα το χερι θέλει πολλά ψωμιά για να ειναι σταθερό, να κατεβαίνει πάντα με τον ίδιο τροπο και να μένει πάντα τον ίδιο χρόνο κατα το ρελιασμα.
Η μηχανή αντιθέτως, ειναι μηχανή!!!! Κάνει πάντα το ίδιο πράγμα, στο ίδιο ύψος και με τον ίδιο τροπο.
Το τελικό ρελιασμα προσφέρει πολλά, αλλα στην ουσία για έναν κυνηγό προσφέρει μόνο καλαισθησία, αφου ενα ποιοτικό αρέλιαστο φυσιγγιο για κυνηγετικη χρήση, δεν εχει να ζηλέψει τίποτα.
Ενα φυσιγγιο με σκάγια 7-8-.... , εάν εχει μέχρι 380-390m/s ειναι ικανοποιητικό για κυνηγετικη χρήση και φυσίγγια με μεγαλητερα σκάγια όπως, 6-5-4...., ειναι ικανοποιητικά με 360-380m/s.
σωστά το έθεσες να προσθέσω και κάτι ακόμα αν έχεις μηχανή να ρελιάζω σωστά όπως την ΓΑΩΠ που έχω εγώ που δεν έχει τες αποκλίσεις που έχει ένα δραπανο
Άβαταρ μέλους
682 GOLD E
Full Member

Δημοσίευση από 682 GOLD E »

και στο δραπανο υπαρχει στοπερ ωστε να κατεβαινει ως ενα σημειο! αρα μιλαμε ειτε ρελλιασμενα ειτε αρελιαστα με παντα τις ιδιες προδιαγραφες. π.χ ρελιασμενα παντα 57,5mm και αρελλιαστα στα 58mm. μηπως η διαφορα τους ειναι μονο αισθητικη?!
Άβαταρ μέλους
ΑΝΔΡΕΑΣ Τ
Full Member

στα δικά μου φυσίγγια η διάφορα ήταν ότι τα αρελιαστα ήταν πιο ανοιχτή η τουφέκια
andreas78

Μα γενικά όλες οι μηχανές ρελιασματος(gaep, cortini.....) εκτός βέβαια του δραπανου που εχει, οι αλλες εχουν πολύ αμελητέα αποκληση, την πραγματική αποκληση την εχει το χέρι μας Αντρέα μου.
Προσωπικά κλείσω στρογγυλό ρελι ως επι το πλείστον και όταν κλείσω αστέρι πάντα ρελιαζω, με δράπανο.
Απλά το χερι που κατεβάζει τον μοχλό, είτε της GAEP, είτε του δραπανου, εχει πολύ περισσότερη αποκληση απο τις Mec, Lee.....κ.τ.λ.
Η διάφορα στην κατανομή ειναι λογική αφου το φυσιγγιο ξερελιάζει με πολυ ευκολότερο τροπο απο το ρελιασμενο, αλλα θεωρω ότι θα εχει και πιο ομοιόμορφη κατανομή.
Σε περίπτωση όμως που αντιγράφουμε ενα σεταπ που δίνει τελικό ρελιασμα θα πρεπει είτε να πιέσουμε περισσότερο το αρελιαστο μέσο της MEC π.χ., κατα 0,5χιλ., περίπου, είτε να μην πιέσουμε και να προσθέσουμε 0,05-0,10γρ., μπαρούτι για να μπορέσουμε να ειμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στις κατανομές του ρελιασμενου, αυτο όμως δεν ειναι κανόνας, θα πρεπει να κανουμε αρκετές δοκιμές!!!
Άβαταρ μέλους
Breda Pegaso

Δημοσίευση από Breda Pegaso »

Να σας πω μια δοκιμη που εκανα με μηχανη Lee.

Αντεγραψα τη δοσολογια της πυριτιδας απο ενα εργοστασιακο φυσιγγι 32γρ, αλλα εβαλα αλλο πιστονι επειδη δεν ειχα το ιδιο και αρελιαστο. Τα επαιξα πανω σε καταλογους και το αρελιαστο ειχε 20 -30 σελιδες περιπου περισσοτερη διατρηση.

Αν και δεν μπορεις να βγαλεις τελειως σωστο συμπερασμα, νομιζω οτι συμφωνω και γω με τον Αντρεα, οτι για ενα μεσο κυνηγο και βολες μεχρι 30-40 μετρα τα φυσιγγια ιδιογομωσης και αρελιαστα να ειναι τον καλυπτουν, με προυποθεση οτι θα ειναι ολα τα υλικα και οι καλυκες τα ιδια.
Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια.

Γάιος Ιούλιος Καίσαρ
andreas78

Φίλε Breda,
Η διαφορά που είχες μπορεί να οφείλεται στο ότι το κυαθιο που χρησιμοποιησες να ήταν πιο σκληρό απο αυτο που είχε το εργοστασιακό ή κατεβηκες ελάχιστα χαμηλότερα, τα αρέλιαστα εχουν λιγότερες πιέσεις άρα και ελαφρώς μικρότερες ταχύτητες.

@ ή και τα σκάγια σου να ήταν ελαφρώς σκληρότερα.
Άβαταρ μέλους
Breda Pegaso

Δημοσίευση από Breda Pegaso »

Σιγουρα καποιος παραγοντας επαιξε το ρολο του στο να υπαρχει αυτη η διαφορα.

Παντως εγω φετος που ειναι και η πρωτη μου χρονια, κυριως θα τα χρησιμοποιω στην τζιηκλα. Θα κανω μια στανταρτ γομωση με Α1 γυρω στο 1.60 Νο 10 αρελιαστη. Αν εχω καλα αποτελεσματα συνεχιζω αν υπαρχουν συνεχομενες αποτυχιες που θα καταλαβω οτι δεν ειναι λογω σκοπευσης αλλα λογω αποδοσης του φυσιγγιου θα πεξω με το μπαρουτι μεχρι να βρω κατι που με ικανοποια.

Ατε να κανω ακομα ενα ειδος το πολυ ας πουμε μια αργη και μια πιο γρηγορη.
Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια.

Γάιος Ιούλιος Καίσαρ
Άβαταρ μέλους
ΑΝΔΡΕΑΣ Τ
Full Member

andreas78 έγραψε:Μα γενικά όλες οι μηχανές ρελιασματος(gaep, cortini.....) εκτός βέβαια του δραπανου που εχει, οι αλλες εχουν πολύ αμελητέα αποκληση, την πραγματική αποκληση την εχει το χέρι μας Αντρέα μου.
Προσωπικά κλείσω στρογγυλό ρελι ως επι το πλείστον και όταν κλείσω αστέρι πάντα ρελιαζω, με δράπανο.
Απλά το χερι που κατεβάζει τον μοχλό, είτε της GAEP, είτε του δραπανου, εχει πολύ περισσότερη αποκληση απο τις Mec, Lee.....κ.τ.λ.
Η διάφορα στην κατανομή ειναι λογική αφου το φυσιγγιο ξερελιάζει με πολυ ευκολότερο τροπο απο το ρελιασμενο, αλλα θεωρω ότι θα εχει και πιο ομοιόμορφη κατανομή.
Σε περίπτωση όμως που αντιγράφουμε ενα σεταπ που δίνει τελικό ρελιασμα θα πρεπει είτε να πιέσουμε περισσότερο το αρελιαστο μέσο της MEC π.χ., κατα 0,5χιλ., περίπου, είτε να μην πιέσουμε και να προσθέσουμε 0,05-0,10γρ., μπαρούτι για να μπορέσουμε να ειμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στις κατανομές του ρελιασμενου, αυτο όμως δεν ειναι κανόνας, θα πρεπει να κανουμε αρκετές δοκιμές!!!
Φίλε Ανδρέα έμενα τα φυσίγγια μου έχουν μια απόκλισή του 0.03 που τα μέτρησα αν ρυθμιστή σωστά και τερματίζεις τον μοχλό τότε δεν θα έχεις τρέλες απόκλισης.
andreas78

Αντρέα δεν με κατάλαβες,
δεν εννοώ το κατεβασμα, αποκλησεις εχω και εγω με το δραπανο, αυτο που εννοώ ειναι οτι το χέρι μας δεν κατέβενει παντα με τον ιδιο τρόπο, καποιες φορές μενει παραπάνω κατα μερικα κλασματα του δευτερόλεπτου, κάποιες το αντίθετο, καποιες φορές κατεβενουμε γρήγορα και καποιες πιο αργά. Απο την στιγμή που οι μηχανές δεν κατεβαίνουν αυτόματα και κατεβαίνουν με το χέρι μας, τότε τα φυσίγγια τα ρελιασμενα ειναι πιο ασταθεί απο τα αρελιαστα των MEC ή LEE που δουλεύουν μηχανικά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΦΥΣΙΓΓΙΑ”