Hunting Maniac έγραψε:Συνάδελφοι, χωρίς να είμαι ειδικός επί του θέματος, σας παραθέτω κάποιες γενικές απόψεις/εισηγήσεις από την εμπειρία μου λόγω της εμπλοκής σε κυνηγετικό σύλλογο:
1. Η πιο επιτυχημένη σπορά σε διάφορα είδη εδαφών και που προσεκλύει όλα τα είδη θηραμάτων, είναι ο βίκος. Ακόμα και σε πετρώδη επιφάνειες με ελάχιστο χώμα είδαμε ότι ευδοκιμεί χωρίς να χρειάζεται και ιδιαίτερο πότισμα.
2. Το αγριομπίζελο που προμηθεύει το Ταμείο Θήρας επίσης είναι αρκετά καλή σπορά, αλλά χρειάζεται μαλακό έδαφος και φύτεμα σε μεγαλύτερο βάθος (π.χ 5 cm).
3. Οι μεγάλες σπορές κοντά σε αγροτικούς δρόμους κατά την άποψη μου πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγονται. Δυστυχώς όπου γίνονται τέτοιες σπορές, ειδικά σε δάση που δεν υπάρχουν άλλα σπερμένα κοντά, μαζεύονται όλοι οι λαγοί της περιοχής και αν εντοπιστούν από τους λαθροθήρες, είναι θέμα χρόνου να μην μείνει ούτε ένας. Είναι καλύτερα να γίνονται σπορές σε πιο απομονωμένα σημεία και χωρίς οπτική επαφή από δρόμο για μεγαλύτερη ασφάλεια των θηραμάτων.
4. Μια καλή πρακτική είναι όπως περιμετρικά από τα σπερμένα τοποθετηθούν παγίδες για τις νυφίτσες, κατά προτίμηση σωλήνες με παραφίνες, αφού κάποιες σπορές προσελκύουν και τα τρωκτικά.
5. Ενα τελευταίο σημείο, είναι η δημοσιότητα στους τόπους των σπορών. Δυστυχώς έχει διαπιστωθεί επανειλημμένα ότι όπου γίνουν σπορές και το θέμα διαδοθεί, τον επόμενο χρόνο η κυνηγετική πίεση είναι τέτοια που εξανενίζει το όποιο όφελος υπήρξε από τις σπορές.
Ελπίζω να βοήθησα κάπως.
Ευχαριστούμε φίλε...
Χρήσιμες οι πληροφορίες σου.
Βίκο απο που μπορούμε να προμηθευτούμε??Επαρχία Λεμεσού..??
ΝΟΜΙΖΩ ΕΝ ΛΙΓΟ ΑΚΡΙΒΟΣ Ο ΒΙΚΟΣ ΕΠΙΑΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑ ΣΑΚΟ 25 ΚΙΛΑ 23,5 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΜΕ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ!!!ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΥ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ???
Ο ΛΑΘΡΟΘΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ… Κλέβει το χόµπι και την πανίδα του τόπου, του
δικού σου τόπου και των παιδιών σου. Είσαι το
θύµα του στον ίδιο βαθµό όπως και να σου
έκλεβε το σπίτι........!!
Ο ΛΑΘΡΟΘΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ… Κλέβει το χόµπι και την πανίδα του τόπου, του
δικού σου τόπου και των παιδιών σου. Είσαι το
θύµα του στον ίδιο βαθµό όπως και να σου
έκλεβε το σπίτι........!!
να εισηγιθω και κατι αλλο που το εφαρμοσα απο περσι με μεγαλη επιτυχια .σε ενα κλουβι των περδικιων μολισ εκλεισε η αδεια εβαλα σιταρι .την επομενη μολισ εξορμιση τησ τζικλασ περασα απο εκει και βρηκα καμια δεκαπενταρια περδικουσ οι οποιοι ητα εξαφανισμενοι στο κυνηγι .εγω υπολογιζα πολυ ποιο λιγουσ να ειχαν επιζησει 19 εξορμισεισ στη περιοχη. συνεχιζα να τουσ βαλλο μεχρι τον Ιουνιο καθε δεκαπεντε μερεσ .επισεισ εβαζα και νερο ολο το καλοκαιρι .το αποτελεσμα ηταν κατι το οποιο δεν μπορουσα να πιστεψω για πολλεσ μερεσ.μετρισα πεντε πουλαρκεσ με περτικουδκια πανω απο δεκα η καθε μια και μια πουλαρκα που ειχε τεσσερα περτικουδκια .πιστευω οτι βοηθισα παρα πολυ στην αναπαραγωγη αυτων των πουλιων βαζοντασ νερο και φαγητα τουσ μηνεσ που οι σποροι ειναι λιγοι .νερο εβαζα μεχρι τον οκτωβριο .δεν τουσ ελιψε καθολου.φετοσ ξεκινισα το ιδιο παλε στο ιδιο κλουβι με περισσοτερα περδικια 22 στο συνολο και θα κανω οτι εκανα και περσι .νερο και φαει .δεν ειναι καθολου δυσκολο απεναντιασ ειναι κατι που σαν ερθει το αποτελεσμα η ευχαριστιση που νοιωθεισ ειναι απαιριγραφτη .θελω να πω ειναι και αυτο συνισφορα στο θηραμα .αν καποιοσ θελει να προσφερει κατι στο θηραμα και στον εαυτο του χωρισ καυθολου κοπο ασ δοκιμαση και αυτο το τροπο .φυσικα και οι σπορεσ εχουν το οφελοσ αλλα ασ κανουμε διαφορα .αλλοι σπορεσ και αλλοι σιταρι στισ κλουβεσ και νερο .πρεπει να βρειτε κλουβια ομωσ που στην περιοχη εχουν μεινη αρκετα περδικια .ειναι ευκολο απο τισ εξορμισεισ μασ να θημιθουμε που επεεζισαν την τελευταια εξορμιση πουλια .μπορει να υπολογιζετε 10 πουλια αλλα οταν ξεκινησετε το ταισμα θα δειτε οτι ειναι πολυ περισσοτερα .καυε δεκαπεντε βλετε τουσ φαει και τον ιουλιο θα δειτε την ευχαριστιση που θα εχετε οτα θα δειτε τισ πουλαρκεσ .τον μαιο θα εξαφανιστουν τα περισσοτερα μην σταματισετε γιατι θα ειναι κλωσεσ πασ τα αυγα εγω επια να νομισω εφαε τα κανενασ αλουποσ .υστερα που ειδα τισ πουλαρκεσ εκαταλαβα .αμα κλοσευουν παν διαφορερτικεσ ωρεσ στο φαει .εν να το δειτε που λιανισκει ,εγω ειναι απο εκει που το καταλαβα .λεω για να λιφκει το φαει σημαινει τρων το .τον οκτωβριο βαζει η θηρα φαει που ξαπολα περδικια .αμαν το θηραμα εχει φαει αντεχει και τα ποιο δυσκολα και πολλαπλασιαζετε ποιο ευκολα
Κατι που μου ειπεν φιλος να καμνω ειναι αμαν πηγαινω εκπαιδευτικο στους σκυλους και κρατω πανια μακρια που δρομους κτλ να περνω μαζι μου καθε φορα καμποσο σιταρι βικο κτλ μεσα σε μια τσεντα και μεσα σε κανενα αρκατζι η καπου που εχει περισσοτερη υγρασια να συρνω λιο τοπους τοπους και να το καλυφκω λιο με το χωμα βλαστα τρωνε οι λαοι οι που εναν τοπο μονο οπως εν τα σπαρμενα που τους παιζουν αλλα εν σκορπισμενοι και μακρια που τους δρομους πιστευκω τουτο εν το πιο αποτελεσματικο γιατι εν μπορει ο λαθροθηρας να τους πεξει νυχτα και ουτε μαζευκουνται ουλοι οι λαοι μονοτοπα και να ειναι ευκολη λεια
Φίλοι μου καταρχάς καλή χρονιά σε όλους! Ζητώ συγνώμη που απουσίασα αλλά δυστυχώς είχα καθημερινά τρεξίματα στο νοσοκομείο για ένα συγγενικό μου πρόσωπο και απουσίασα από το φόρουμ και γενικά από τον υπολογιστή..
Πιο κάτω θα απαντήσω σε απορίες σας και επίσης θα σας δώσω όσο μου επιτρέπει η αρμοδιότητα μου κάποιες συμβουλές.
1) ΜΗΝ αγοράζεται ΤΙΠΟΤΑ απ΄τα φυτώρια γιατί η καλλιέργεια που ενδιαφέρεστε είναι για ενδυνάμωση του θηράματος και όχι για δική μας κατανάλωση οπόταν δεν μας ενδιαφέρει να πάρουμε ακριβά σπορόφυτα (για όσους σκέφτονται για μικρά μποστανάκια) με την λογική του να μην έχουν τα φυτά μεγάλη παραλλακτικότητα μεταξύ τους.... Ας έχουν! Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αυτό.. μας ενδιαφέρει απλά να υπάρχει τροφή για το θήραμα για να αναπτυχθεί και να αναπαραχθεί.
2)Για τα μποστανάκια (καρπούζια, πεπόνια κ.τ.λ) παρόλο που αρέσει στα περδίκια και τους λαγούς να τα ΘΕΡΙΖΟΥΝ κυριολεκτικά, καλύτερα να ΑΠΟΦΕΎΓΟΝΤΑΙ επειδή απαιτούν πολύ νερό και επίσης θέλουν αρκετή περιποίηση μέχρι να μας δώσουν παραγωγή.. χωρίς περιποίηση θα χάσουμε πολλά φυτά από έντομα (εχθρούς) και ασθένειες. Για όσους θα ήθελαν να σπείρουν μποστανάκια ας το κάνουν τουλάχιστον σε μικρή έκταση...
3)Η καλύτερη πηγή για σπόρους είναι οι μύλοι διότι αναλόγως ποσότητας μας έρχεται φθηνά και είναι πάντα φρέσκοι (σημαντικό για να διατηρήσουν οι σπόροι την βλαστική τους ικανότητα). Αν ενδιαφέρεστε για μικρές ποσότητες μπορείτε να αρκεστείτε και στα σούπερ μάρκετ για να μεν βουράτε στους μύλους.
4) Προτιμήστε να σπείρετε φυτά με μικρές απαιτήσεις σε νερό όπως ρεβίθι, βίκος, αρκομπίζελο.
5)Απαιτήσεις φυτών σε νερό καθώς και ημερομηνίες σποράς.
Κουκιά: Μεσαίο. Τέλη Φεβρ.-Αρχές Μαρτίου, Γίνεται και Φθινόπωρο σε περιοχές που δεν πιάνει παγωνιά.
Ρεβίθι: Λίγο. Μάρτιο σε περιοχές χωρίς παγωνιά και φθινόπωρο.
Φασόλια-Λουβιά: Μεσαίο - Πολύ σε κάποιες περιοχές. Μάρτιος.
Βίκος: Λίγο. Οκτώβριο Νοέμβριο ή Φεβρ. - Μάρτιο.
Λάχανο: Πολύ πριν αρχίσουν οι βροχές, μετά αναλόγως βροχοπτώσεων έως και καθόλου. Τέλη Αυγούστου- Αρχές Σεπτεμβρίου.
Αρκομπίζελο: Λίγο - Μεσαίο σε κάποιες περιοχές. Οκτώβριο Νοέμβριο ή Φεβρ. - Μάρτιο.
Μπιζέλι: Πολύ. Οκτώβριο Νοέμβριο ή Φεβρ. - Μάρτιο.
Ηλίανθος: Μεσαίο - Πολύ κατά περιόδους σποράς και άνθησης. Αρχές Μαρτίου - Τέλος Απριλίου
Αγγούρι, Καρπούζι, Πεπόνι: Πολύ. Τέλη Μαρτίου- αρχές Μαΐου.
Καλαμπόκι: Μεσαίο - Πολύ ειδικά περίοδο άνθησης και καρποφορίας. Απρίλιο-Μάιο.
Κραμπιά: Πολύ πριν αρχίσουν οι βροχές, μετά αναλόγως βροχοπτώσεων έως και καθόλου. Τέλη Αυγούστου- Αρχές Σεπτεμβρίου.
Και κάτι άλλο για όσους είχαν την απορία για το πόσο βαθιά φυτεύουμε τους σπόρους να σας πω ένα κολπούι να είσαστε πάντα μέσα και αυτό ισχύει για όλους τους σπόρους από ντομάτα έως κουκί.. Σπέρνουμε πάντα 3 φορές βάθος, της μέσης διαμέτρου του σπόρου που πρόκειται να φυτέψουμε.. Δηλαδή Μέση Διάμετρος Σπόρου (χ3) = Βάθος σποράς. Παράδειγμα ας πούμε.. ντομάτα φυτεύουμε στο μισό εκατοστό (5mm) Βάθος, ενώ το κουκί 3-5 cm βάθος η και παραπάνω αναλόγως του μεγέθους του σπόρου μας.
Για όσους θα σπείρουν με το χέρι, καλό είναι οι σπόροι με σκληρό ή/και ελαιώδες περίβλημα να μουλιάσουν 24 ώρες σε νερό της βρύσης. Με εξαίρεση τη Μπάμια (άσχετη με το θέμα μας ..) που θέλει 48 ώρες μουλιάσματος.
Μια δοκιμή που έκανα με σπορά βίκου και αγριομπίζελου με φωτογραφικό υλικό. Η σπορά έγινε 9 Ιανουαρίου σε ημιορεινή περιοχή, σε χώρο όπου πιάνει ήλιος απο τις 9:00 μέχρι τις 14:00. Αέρας σπάνια αφού όπως φένεται είναι σε κόψιμο. Η βροχές εβοηθήσαν απίστευτα!
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Enjoy hunting in different way... Just get a Deutsch Drahthaar....