28ρι vs 30ρι

Άβαταρ μέλους
πανικος

Re: 28ρι vs 30ρι

Δημοσίευση από πανικος »

κοπελια εχει μερες που παρακολουθω την συζητηση σας,ενδιαφερων το θεμα.
κυνηγω φτεροτο θηραμα εδω και 20 χρονια και μπορω να πω οτι εχω επιτυχια 90 τις 100.κυνηγησα με οπλα απο 28ιντζες μεχρι 32 ιντζες .τα οπλα τα εχω ακομα αλλα απο το 2001 που απεκτησα ενα οπλο 32 ιντζες τα αλλα τα ξεχασα.μην σας φαινετε παραξενο κυνηγω με τσιοκ 3-1 σταθερα σε ολα τα κυνηγια.
αυτο που θελω να πω ειναι οτι και με τα αλλα οπλα εχω σχεδον τις ιδιες επιτυχιες οπως το 32ιντζες αλλα εχω κανει μερικες παρατηρησεις που μπορει να ενδιαφερουν και εσας.
1.εχω 5 οπλα στα οποια εριξα χιλιαδες φυσιγγια ολα τα οπλα θελουν το φυσιγγιο τους με την ωρα του.
2.το 28 ιντζων οπλο απο το 30 και 32 εχει διαφορα στο σκοτωμα γυρω στα 15 μετρα .μπορει να κτυπησει πουλι
στην ιδια αποσταση με τα αλλα αλλα τις περισσοτερες φορες δεν το σκοτωνει.
3.το οπλο το ενα των 30 εχει σταθερο τσιοκ 3-1 .το 32 ειναι πολιτσιοκ και το κυνηγω με 3-1 αλλα το σταθερο
τσιοκ στο 30 ειναι πιο συγκεντρωτικο σε κοντινες αποστασεις.
4.ολα μου τα οπλα εχουν διαφορες προς τις κλισεις και μηκοι στα κοντακια τους μονο το 32 ειναι ρυθμιζομενο.
το καθε ενα θελει διαφορετικη επωμιση .
5.με το 32 πολυ σπανια εχω προβλημα με κουτςοφτερα πουλια.αυτο το αποδιδω οχι στα φυσιγγια αλλα επειδη ειναι συγκεντρωτικο και οταν κτυπησεις το πουλι εχει περισσοτερα σκαγια στο σωμα του.
μηδεν εστην ο ανθρωπος μηδεν η ωραιοτης τα παντα οναρ και σκια τα παντα ματαιοτης.....
Άβαταρ μέλους
πανικος

Δημοσίευση από πανικος »

για να καταληξω το συμπερασμα μου ειναι οτι εχω αδυναμια στον 32 γιατι κτυπω πουλια σε αποστασεις που ενας 28 θα δυκολευοταν αλλα οχι ο 30 με στενο τσιοκ.μαλλον ο32 ειναι ρυθμισμενος καταλληλα για το σωματοτυπο μου
.τα φυσιγγια που παιζω ειναι τα ιδια για ολα μου τα οπλα αλλα με τον 32 εχουν καλυτερο σκοτωμα λογο πυκνης κατανομης νομιζω.αρα ολα τα οπλα ειναι σχεδον τα ιδια φτανει να ειναι καταλληλα ρυθμισμενα πανω μας να ξερουμε τα φυσιγγια τους και πανω απο ολα να εχουμε χρονια πειρας στο κυνηγι
μηδεν εστην ο ανθρωπος μηδεν η ωραιοτης τα παντα οναρ και σκια τα παντα ματαιοτης.....
Stelios K.
Full Member

Δημοσίευση από Stelios K. »

φιλε Πανικο θα συμφωνισω μαζι σου σε οσα ειπες... αλλα οταν ο αλλος ειναι καλληκας εν παν να βαστα 42 ιντζες παλε εν θα σταυρωνει στρουθοκαμηλο οχι περτικο η τζικλα. :lol:
Άβαταρ μέλους
admin
Site Admin
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από admin »

Συγνώμη αν θα περιπλέξω λίγο τα πράγματα αλλά και εμένα με απασχολούσαν διάφορα ερωτήματα έτσι ρίχνω κάτι για τροφή συζήτησης και σκέψεις . Έχω δύο όπλα ένα 28'' με αυλούς 18.4 και ένα 30 '' με αυλούς 18.7 με το ίδιο τσόκ στην ίδια απόσταση με το΄ίδιο φυσίγγι ποιό νομίζετε ότι έχει την καλύτερη κατανομή σε μακρινές αποστάσεις π.χ 40+ μέτρων?
Προσέχουμε...για να έχουμε
Άβαταρ μέλους
BECCACCIA
Full Member

Δημοσίευση από BECCACCIA »

admin έγραψε:Συγνώμη αν θα περιπλέξω λίγο τα πράγματα αλλά και εμένα με απασχολούσαν διάφορα ερωτήματα έτσι ρίχνω κάτι για τροφή συζήτησης και σκέψεις . Έχω δύο όπλα ένα 28'' με αυλούς 18.4 και ένα 30 '' με αυλούς 18.7 με το ίδιο τσόκ στην ίδια απόσταση με το΄ίδιο φυσίγγι ποιό νομίζετε ότι έχει την καλύτερη κατανομή σε μακρινές αποστάσεις π.χ 40+ μέτρων?
δεν ξερω για καλητερη κατανομη αλλα παντως για πιο πυκνη κατανομη πιστευω το 28ρη σου με 18.4 αυλο με νορμαλ φουτζιεκια.
NIKOLAS
Full Member

Δημοσίευση από NIKOLAS »

admin έγραψε:Συγνώμη αν θα περιπλέξω λίγο τα πράγματα αλλά και εμένα με απασχολούσαν διάφορα ερωτήματα έτσι ρίχνω κάτι για τροφή συζήτησης και σκέψεις . Έχω δύο όπλα ένα 28'' με αυλούς 18.4 και ένα 30 '' με αυλούς 18.7 με το ίδιο τσόκ στην ίδια απόσταση με το΄ίδιο φυσίγγι ποιό νομίζετε ότι έχει την καλύτερη κατανομή σε μακρινές αποστάσεις π.χ 40+ μέτρων?
AN TO 28ΑΡΙ ΕΝ ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΤΟΤΕ ΛΕΩ ΕΝ ΤΖΙΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ :D
Άβαταρ μέλους
admin
Site Admin
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από admin »

Άρα στο τέλος της ημέρας η σωστή κατανομή θα επιφέρει το σκότωμα στην απόσταση ίσως, και όχι ότι ένα 30 χτυπά πιο μακριά. Τα σκάγια πηγαίνουν ένα περίπου στο ίδιο σημείο και απο τις 28 και απο τις 30 ιντζες κάννες το θέμα είναι η κατανομή τους και εάν θα χτυπηθέί το θήραμα με πόσα σφαιρίδια. Ένα 24 άρι με τσιοκ 5 και ένα 30 άρι με τσιοκ 1 σίγουρα στα 50-60 μέτρα δέν θα έχουν τις ίδιες επιτυχίες για τον απλό πιο πάνω λόγω. Φυσικά εδώ μετράει και το ανάποδο ένας που κυνηγάει στα πυκνά θα έχει μεγαλύτερες επιτυχίες με το 24άρι ενώ με το 30 άρι η πυκνότητα σε κοντινές ντουφεκιες θα του φέρει είτε απώλειες είτε θα καταστρέφει το θήραμα. Άποψη μου :idea:
Άβαταρ μέλους
admin
Site Admin
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από admin »

Απο τον φίλο virtuallgreek ένα μήνυμα που μπείκε κάπου αλλού καταλάθος

Ο αυλός του όπλου καθορίζει την πίεση στις κάννες. Πιο στενός αυλός σημαίνει αυξημένες πιέσεις που κατά κύριο λόγο προκαλούνται διότι δεν ξεφεύγουν τα αέρια. Ο διευρημένος αυλός μειώνει το λάκτισμα αλλά ξεφέυγουν αρκετά αέρια. Το τσοκ είναι εκείνο που θα σκορπίσει τα σκάγια και όχι ο αυλός. Ο λεγόμενος κύλινδρος είναι η σωλήνα διαμέτρου 18.52 (ή απλά 18.5). Στο παρελθόν έφτιαχναν όπλα με αυλούς 18.4 και 18.3. Μέχρι και 18.1 έτυχε να δω. Αυτά αύξαναν τις πιέσεις και στους καφενέδες επικρατούσε η κουβέντα ότι το όπλο του τάδε "κτυπά μακρυά". Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το φυσίγγιο φροντίζει για τις ταχύτητες του και όχι ο αυλός. Το τσοκ φροντίζει για την διασπορά. Και για να προσθέσω κάτι που ίσως ελάχιστοι γνωρίζετε. Το τσοκ είναι η διαφορά στένωσης από τον αυλό. Δηλαδή εάν ένα όπλο έχει αυλούς 18.5 και σταθερά τσόκ 4-2 τότε στη ουσία τα τσοκ του είναι κατά 0.10 και 0. 30 χιλ. πιο στενά από τον αυλό του. Εάν ένα όπλο έχει αυλούς 18.3 και τσοκ 4-2, προφανώς είναι πιο στενό από εκείνο που έχει αυλούς 18.5. Τα εναλλασσόμενα τσοκ είναι όλα κατασκευασμένα με βάση το 18.52. Οπόταν το εναλλασσόμενο Cylinder τσοκ (κοινός 5άρη) το οποίο είναι κατασκευασμένο με βάση τους αυλούς 18.52 διαφέρει από το 5άρη κάποιου όπλου με αυλούς 18.3. Είναι πιό στενό. Τέλος, το ένα όπλο με κάννες 32" κτυπά πιο μακρυά από το άλλο με κάννες 28 ίντζες είναι εντελώς λανθασμένο. Επαναλαμβάνω, το φυσίγγιο είναι εκείνο που στέλνει τα σκάγια. Το γεγονός ότι είναι 32" δεν σημαίνει ότι αυτομάτος το φυσίγγιο πήρε έξτρα ταχύτητα και δύναμη. Ένα όπλο με μακρυές κάννες βοηθά στην σκόπευση και πολύ περισσότερο στην προσκόπευση. Δίνει την αίσθηση ότι ο στόχος βρίσκεται πιο κοντά παρά σε ένα 28". Σε καμία περίπτωση δεν στέλνει τα σκάγια πιο μακρυά. Τώρα πιο όπλο θα δώσει καλύτερη κατανομή. Η θεωρητικές απαντήσεις είναι άστοχες. Η σωστή απάντηση είναι μία. Δοκιμές στον πίνακα δοκιμών του σκοπευτηρίου. Ο πίνακας δεν ψεύδεται ποτέ. Καλή σας μέρα Σ. Μακρής
lusso
Full Member

Δημοσίευση από lusso »

admin έγραψε:Απο τον φίλο virtuallgreek ένα μήνυμα που μπείκε κάπου αλλού καταλάθος

Ο αυλός του όπλου καθορίζει την πίεση στις κάννες. Πιο στενός αυλός σημαίνει αυξημένες πιέσεις που κατά κύριο λόγο προκαλούνται διότι δεν ξεφεύγουν τα αέρια. Ο διευρημένος αυλός μειώνει το λάκτισμα αλλά ξεφέυγουν αρκετά αέρια. Το τσοκ είναι εκείνο που θα σκορπίσει τα σκάγια και όχι ο αυλός. Ο λεγόμενος κύλινδρος είναι η σωλήνα διαμέτρου 18.52 (ή απλά 18.5). Στο παρελθόν έφτιαχναν όπλα με αυλούς 18.4 και 18.3. Μέχρι και 18.1 έτυχε να δω. Αυτά αύξαναν τις πιέσεις και στους καφενέδες επικρατούσε η κουβέντα ότι το όπλο του τάδε "κτυπά μακρυά". Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το φυσίγγιο φροντίζει για τις ταχύτητες του και όχι ο αυλός. Το τσοκ φροντίζει για την διασπορά. Και για να προσθέσω κάτι που ίσως ελάχιστοι γνωρίζετε. Το τσοκ είναι η διαφορά στένωσης από τον αυλό. Δηλαδή εάν ένα όπλο έχει αυλούς 18.5 και σταθερά τσόκ 4-2 τότε στη ουσία τα τσοκ του είναι κατά 0.10 και 0. 30 χιλ. πιο στενά από τον αυλό του. Εάν ένα όπλο έχει αυλούς 18.3 και τσοκ 4-2, προφανώς είναι πιο στενό από εκείνο που έχει αυλούς 18.5. Τα εναλλασσόμενα τσοκ είναι όλα κατασκευασμένα με βάση το 18.52. Οπόταν το εναλλασσόμενο Cylinder τσοκ (κοινός 5άρη) το οποίο είναι κατασκευασμένο με βάση τους αυλούς 18.52 διαφέρει από το 5άρη κάποιου όπλου με αυλούς 18.3. Είναι πιό στενό. Τέλος, το ένα όπλο με κάννες 32" κτυπά πιο μακρυά από το άλλο με κάννες 28 ίντζες είναι εντελώς λανθασμένο. Επαναλαμβάνω, το φυσίγγιο είναι εκείνο που στέλνει τα σκάγια. Το γεγονός ότι είναι 32" δεν σημαίνει ότι αυτομάτος το φυσίγγιο πήρε έξτρα ταχύτητα και δύναμη. Ένα όπλο με μακρυές κάννες βοηθά στην σκόπευση και πολύ περισσότερο στην προσκόπευση. Δίνει την αίσθηση ότι ο στόχος βρίσκεται πιο κοντά παρά σε ένα 28". Σε καμία περίπτωση δεν στέλνει τα σκάγια πιο μακρυά. Τώρα πιο όπλο θα δώσει καλύτερη κατανομή. Η θεωρητικές απαντήσεις είναι άστοχες. Η σωστή απάντηση είναι μία. Δοκιμές στον πίνακα δοκιμών του σκοπευτηρίου. Ο πίνακας δεν ψεύδεται ποτέ. Καλή σας μέρα Σ. Μακρής
με οτι οπλο και να ριξεις τη διαφορα τη κανει το φυσιγγιο. οπως προαναφερθηκε η βασικη διαφορα ειναι η σκοπευτικη γραμμη που σου προσφερει το 32, η ταχητητα που σου προσφερει το 26 και ουτο καθεξης. απλα πρεπει ο καθενας μας με βαση του τι κυνηγι κανει να χρησιμοποια και το καταλληλο οπλο.
οσο για το πινακα δοκιμων και τις κατανομες της ντουφεκιας, δεν εχουν και τοση σημασια εκτος και αν ειναι να δουμε το ανοιγμα της ντουφεκιας. κατα τα αλλα σημασια εχει ο κωνος της ντουφεκιας γιατι οπως πρεπει να ξερετε η ντουφεκια δεν ειναι κατι επιπεδο, ουτε και το πουλλι κατι ακινητο.
Hercules
Full Member

Δημοσίευση από Hercules »

Για να ειμαστε απολυτα ακριβης συμφωνα και με τον Gough Thomas υπαρχει διαφορα στις ταχυτητες που θα παρουμε απο μια καννη 66 εκ και μια απο 81εκ διαφορες απο 5-10% αρα η 81εκ ναι κτυπα μακρυτερα, οι διαφορες ειναι αμελητεες ομως για το κυνηγι μας. Για το κυνηγι του βαλτου ομως δεν ειναι, εκει τα παντα εχουν σημασια.

Οι μαξιμουμ ταχυτητες που μπορει να αναπτυξει μια γομωση μπορουν να επιτευχθουν με μια σωληνα-καννη μεχρι 91εκ. απο εκει και περα θα εχουμε μια φθινουσα πορεια στις ταχυτητες. Μεχρι τα 91εκ η προωθητικη υλη εχει την δυνατοτητα να αναπτυσσει πιεσεις που να εχουν ως αποτελεσμα την αναπτυξη μεγαλυτερης κινητικης ενεργειας και ταχυτητων.

Αν θελετε να το διαπιστωσετε παρτε ενα ταχογραφο και καντε δοκιμες με διαφορα μηκη καννων με τα ιδια φυσιγγια παντα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Hercules την 04 Δεκ 2010, 00:40, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ”