μέχρι ποσα γραμμάρια μπορεί να παίξει ένα όπλο magnum ?

andreas b525
Full Member

Re: μέχρι ποσα γραμμάρια μπορεί να παίξει ένα όπλο magnum ?

Δημοσίευση από andreas b525 »

Sergios έγραψε:Ανάλογα των καιρικών συνθηκών και του είδους κυνηγιού που κυνηγάμε στην κύπρο που το πιο μεγάλο κυνήγι είναι ο lagos από τα 24 γραμμάρια έως τα 40 είναι το πιο ιδανικό.....από κει και πέρα η μαστοριά είναι στο ποσο καλά γνωρίζεις από μπαρούτι και μετερεολογια.....από τα 40 και πάνω μονο κλώτσημα κερδίζεις και μεγάλες πιθανότητες να ανατινάξεις κανένα όπλο......!!

Xαιρετώ Σέργιος
συμφωνώ μαζί σου φιλε απλά είχα ένα παλιό όπλο μέχρι κανένα δυο μήνες και πάνω από 32 γραμμάρια δεν του έβαζα γιατί δεν το ρίσκαρα και τώρα έπιασα ένα καινούργιο και ρωτώ απλά να μάθω τις δυνατότητες του magnum τίποτα περισσότερο!
Άβαταρ μέλους
Sergios

Δημοσίευση από Sergios »

οι δυνατότητες του είναι μέχρι τα 56 γραμμάρια ότι θέλεις βάζε του απλός είναι πιο ασφαλές ένα magnum όπλο από ένα μη magnum όπλο...πάντα είναι θέμα ασφαλειας τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο...!!
Άβαταρ μέλους
Laurona

Δημοσίευση από Laurona »

Φιλε τα περισσοτερα οπλα δκιμαζονται σε πισεσεις δοκιμης και οχι καθημερινης χρησης.

Παραδειγμα ενα ιταλικο οπλο σε σχεση με ενα ρωσσικο.

Αυτο σημαινει οτι περνουν σφραγιδα δοκιμης στα 1370, και οχι καθημερινης χρησης.

Ενα οπλο ιταλικο ΜΑΚΝΟΥΜ, μπορει να ριξει τα 56 γραμμαρια, αλλα ειδκα εαν ειναι και κυνηγετικο, βαρους 3 κιλων, τοτε ριξε συνεχομενα ενα πακεττο μακνουμ των 25, και θα δεις τι θα παθει το οπλο.

Η πιστοποιηση λεει οτι ειναι δοκιμασμενα σε αυτη την αντοχη, τιποτε αλλο.Εαν ριχνεις συνεχεια πολλα γραμμαρια, το ελαχιστο ειναι να κανεις το οπλο να ''κουνησει'', να αποκτησει δηλάδη λασκο στα κλειδια.

Με λιγα λογια, μπορεις να του ριξεις αφοβα, εαν υπηρχε λογος 1-2-5 φυσιγγια στο κυνηγι 40 γραμμαριων την καθε εξορμηση, αλλα εαν ριχνεις ενα πακετο καθε εξορμηση, θα το καταπονησεις και σιγουρα θα του κανεις ζημια.

Προσωπικα δεν βρισκω καπου μεχρι τωρα χρησιμο την βολη με φυσιγγια πανω απο 36 γραμμαρια, και μια φορα μονο εριξα ενα 38 γραμμαριων απο περιεργεια.
Οποιος υποτιμα την νοημοσυνη του αλλου....πρωτα απ ολα εχει μηδενισει την δικη του.....

Hunting is passion......
Passion is point......
Point for me......is hunting
Άβαταρ μέλους
Anthimos
Moderator

Δημοσίευση από Anthimos »

Τα φυσιγγια 56 γραμμαριων αφορουν το κυνηγι συγκεκριμένων θηραμάτων , όπως χηνες , σε χωρες που επιτρέπετε η καραμπινα . Τα δικανα εχουν κατασκευαστεί να αντεχουν αυτα τα φυσιγγια με αντοχες μέχρι και 1680 μπαρς για αυτο ακριβως το κυνηγι για χωρες που ενδέχεται να απαγορευεται η καραμπινα και θέλει καποιος να ασχοληθει με αυτο το κυνηγι. Επιπλεον για μονοβολα και slugs αν και σ αυτα τα γραμμαρια ειναι χαμηλότερα των 56.

Η εξέλιξη των όπλων, πυριτιδας και των φυσιγγιων έχει δημιουργησει μια μεγάλη γκάμα απο φυσιγγια απο 38 εως 42 γραμμαρια τα οποια συμπεριφερονται αψογα στα όπλα που προοριζονται, χωρις ιδιαιτερα λακτίσματα και επιβαρυνσεις στο οπλο.

Φυσικα το να ριχνεις φυσιγγια ντεμι μαγκνουμ ή μαγκνουμ με οπλα που δεν εχουν θαλάμες γι αυτο το σκοπο ειναι παράνοια αλλα στα μοντερνα όπλα μαγκνουμ η χρηση αυτων των φυσιγγιων μπορει να μας βγαλει συχνά ασπροπροσωπους. Οχι επειδη κτυπα πιο μακρια εξαλλου και με μαγκνουμ φυσιγγια οι υπερβολές πρέπει ν αποφευγονται ,αλλα μπορει να εχει πιο καιριο σκοτωμα σε μια οριακη φασσα ή μια πάπια ή ακομα και ενα λαγο σε δυσκολες καιρικές συνθηκες κτλ.

Οι μεγαλες βιομηχανιες όπλων και φυσιγγιων δεν κανουν τυχαια πραγματα.

Ειναι σαν να ακουω αποψεις προ δεκαετιας οπου εμιλουσαμε για υδραυλικο τιμόνι με καποιο και υποστηριζε οτι το μη υδραυλικο ειναι πιο σταθερο επειδη ειναι πιο βαρυ
Είναι συνήθεια αυτών που δεν έκαναν ποτέ τίποτε, να κατηγορούν τους άλλους γιατι δεν τα έκαναν ολα!!!
Άβαταρ μέλους
Laurona

Δημοσίευση από Laurona »

Ανθιμε μου δηλαδη υποστηριζεις οτι καποιος με ενα κυνηγετικο οπλο μεχρι 3 κιλα, μακνουμ, μπορει να ριχνει σε καθε εξορμηση 20-30 φυσιγγια 40-42 γραμμαρια, χωρις να εχει στο μελλον ζημια στο οπλο του επειδη αυτο εχει δοκιμαστει σε αυτες τις πιεσεις?

Το πιο κλασσικο παραδειγμα ειναι ενα οπλο light που ομως σημερα βγαινει σε εκδοση μακνουμ.

Πιστευω οτι ενα οπλο 2,80 - 3 ΚΙΛΩΝ εαν χρησμιμοποιεις σε αυτο συσητματικα βαριες γομωσεις, αργα η γρηγορα, θα παρουσιασει, κουνημα στα κλειδια απο την καταπονηση, ακριβως γιατι εχει δοκιμαστει σε αυτες τις πιεσεις δεν ειναι ομως φτιαγμενο για καθημερινη χρηση αυτων των πιεσεων.Μιλω για οπλα που εχουν δεκτει πιεσεις ΔΟΚΙΜΗΣ.

Δεν ειμαι ειδημονας στα οπλα, εχω πιστευω αρκετες γνωσεις, που ομως θα περιοριζα στο δικο μου εαυτο μιας και δεν ειναι η κατ εξοχην ασχολια μου, ομως επειδη εισαι αρκετα ψαγμενος, θα με ενδιεφερε η δικη σου αποψη σε αυτο το θεμα η του αγαπητου Σαββα, του Λουις Σεττερ, του Λευκιου και οποιου αλλου πιθανον ξεχνω, που εχετε πιο βαθιες γνωσεις.

Θα ειναι εξαλλου μια επικοδομοιτικη συζητηση.
Οποιος υποτιμα την νοημοσυνη του αλλου....πρωτα απ ολα εχει μηδενισει την δικη του.....

Hunting is passion......
Passion is point......
Point for me......is hunting
Άβαταρ μέλους
Anthimos
Moderator

Laurona έγραψε:Ανθιμε μου δηλαδη υποστηριζεις οτι καποιος με ενα κυνηγετικο οπλο μεχρι 3 κιλα, μακνουμ, μπορει να ριχνει σε καθε εξορμηση 20-30 φυσιγγια 40-42 γραμμαρια, χωρις να εχει στο μελλον ζημια στο οπλο του επειδη αυτο εχει δοκιμαστει σε αυτες τις πιεσεις?

Το πιο κλασσικο παραδειγμα ειναι ενα οπλο light που ομως σημερα βγαινει σε εκδοση μακνουμ.

Πιστευω οτι ενα οπλο 2,80 - 3 ΚΙΛΩΝ εαν χρησμιμοποιεις σε αυτο συσητματικα βαριες γομωσεις, αργα η γρηγορα, θα παρουσιασει, κουνημα στα κλειδια απο την καταπονηση, ακριβως γιατι εχει δοκιμαστει σε αυτες τις πιεσεις δεν ειναι ομως φτιαγμενο για καθημερινη χρηση αυτων των πιεσεων.Μιλω για οπλα που εχουν δεκτει πιεσεις ΔΟΚΙΜΗΣ.

Δεν ειμαι ειδημονας στα οπλα, εχω πιστευω αρκετες γνωσεις, που ομως θα περιοριζα στο δικο μου εαυτο μιας και δεν ειναι η κατ εξοχην ασχολια μου, ομως επειδη εισαι αρκετα ψαγμενος, θα με ενδιεφερε η δικη σου αποψη σε αυτο το θεμα η του αγαπητου Σαββα, του Λουις Σεττερ, του Λευκιου και οποιου αλλου πιθανον ξεχνω, που εχετε πιο βαθιες γνωσεις.

Θα ειναι εξαλλου μια επικοδομοιτικη συζητηση.

Χρυσανθε μου ναι.
Φαντασου ενα κυνηγι υδροβιων στην Αμερικη όπου τα φυσιγγια λογω του tin shot ειναι μαγκνουμ και μπορει να παιξεις 100 φυσιγγια σε μια εξορηση.
Η επιλογη του όπλου το βαρος και το φυσιγγι σε σχεση με το θηραμα ειναι συγκεκριμενα
Μου ετυχε σε κυνηγι φασσας κατακαλοκαιρο αυγουστο μηνα να παιξω ενα πακετο φυσιγγια 40 γραμμαρια με εξαιρετικα αποτελέσματα χωρις λακτισμα και μετα να παιξω 30γρ και να με πιασει η ημικρανια.
Εξαρτατε απο το φυσιγγι ρε φιλε και το οπλο
Το μαγκνουμ είναι προσεγμενο φυσιγγιο επειδη ακριβως ειναι εξειδικευμενο.
Είναι συνήθεια αυτών που δεν έκαναν ποτέ τίποτε, να κατηγορούν τους άλλους γιατι δεν τα έκαναν ολα!!!
Άβαταρ μέλους
virtualgreek
Moderator

Δημοσίευση από virtualgreek »

Ας κάνουμε και ένα μάθημα από τα παλιά.

Προ εικοσαετίας, όπλα με θαλάμες 3 ιντζών ή αλλίως Magnum περνούσαν από δοκιμασιές στα 1200bars. Αργότερα αυτό αυξήθηκε στα 1330bars και τα τελευταία 8 χρόνια αυξήθηκε στα 1370bars. Δεν είναι τυχαίο αυτό.

Φυσίγγια 3 ιντζών μέχρι 56γρ. αποδίδουν πιέσεις 1050bars στους 21 βαθμούς κελσίου όπου γίνονται οι δοκιμασίες με βάση τις προδιαγραφές του CIP. Με ψηλότερες θερμοκρασίες είναι αναμενόμενη μία αύξηση μέχρι και 100bars. Οπόταν γίνονται πλέον οριακά επικύνδινα τα φυσίγγια.

Ο λόγος που αυξήθηκε σε 1370bars είναι για να αντέχει το όπλο σε περίπτωση διπλής εκπυρσοκρότησης. Άνκαι νομίζουμε ότι σε περίπτωση διπλής εκπυρσοκρότησης ότι τα δύο φυσίγγια εκπυρσοκροτούν ταυτόχρονα, εντούτις δεν είναι έτσι τα πράγματα. Υπάρχει μία μικρή χρονική διαφορά μεταξύ των πυροδοτήσεων των δύο φυσιγγίων, αρκετός χρόνος όμως για να μην διαλυθεί το όπλο στα χέρια μας και να μας προκαλέσει τραυματισμό στην χείριστη περίπτωση ακροτηριασμό. Τωρά το τι θα συμβεί στον ώμο του χειριστή είναι άλλο θέμα.

Τώρα εάν υπάρχει η ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε τέτοια φυσίγγια στην Κύπρο να σας αναφέρω ότι εγώ προσωπικά ουδέποτε μου έχω χρησιμοποιήσει περισσότερο από 35γρ. Ακόμη και σε κυνήγια στο εξωτερικό είχαμε περιοριστεί στα 32γρ. Δεν έχω σκοπό να πείσω κανένα, απλά να προβληματίσω.

Η ποιότητα των όπλων μετρίεται με την στοιβαρή κατασκευή και τις χιλιάδες φυσίγγια που αντέχουν. Το αυτοκίνητο μου γράφει και πίανει τα 200χιλ την ώρα. Πόσα χρόνια θα αντέξει εάν το οδηγώ συνέχεια με 200 ? Δεν θα αντέξει περισσότερο εάν το οδηγώ με 120χιλ την ώρα ? Τα τελευταία χρόνια η Ρώσσικη σκοπευτική όμαδα το γύρισε στα Perazzi λόγω αποδεδειγμένης αντοχής σε πάνω από 500χιλ. φυσίγγια, ενώ τα γνωστά MC τα κρατάνε μόνο οι έφηβοι.

Όσο αφορά τα σκοπευτικά όπλα υπάρχει ένα ξένο ρητό που λέει: Τα κυνηγετικά όπλα καταπονούντε από έξω προς τα μέσα, ενώ τα σκοπευτικά καταπονούντε από μέσα προς τα έξω. Το γεγονός ότι έχουν θαλάμες 3 ιντζών σίγουρα τα κάνει πιο στοιβαρά. Αλλά τα 24 και 28γρ που επιτρέποντε δεν έχουν σχέση με αυτό. Τα μειωμένα γραμμάρια είναι για να αυξήσουν τις σωστές επιτυχίες και τον ανταγωνισμό και όχι τις τυχαίες επιτυχίες από τα περιφεριακά σφαιρίδια ή την πυκνότερη κατανομή.

Σ. Μακρής
Πρώτα από όλα πρέπει να είστε Κύριοι στο βουνό, και μετά κυνηγοί...
Άβαταρ μέλους
Anthimos
Moderator

Αγαπητε κύριε Μακρη.
Νομιζω οτι τα φυσιγγια 56 γρ ειναι 3 1/2 ιντζες και οχι 3 .
Συμφωνω με τα 35 γραμμαρια, μια γομωση που χρησιμοποιω ευρέως, αλλα απο προσωπικες εμπειριες εχω μεινει εκπληκτος απο το πόσο καλή δουλεια κανει ενα φυσιγγιο 40 γρ σε ενα μαγκνουμ οπλο.
Εξαλλου τεράστιες βιομηχανιες τα "εξιδεικευμένα" τους φυσιγγια τα εχουν στα ντεμι-μαγκνουμ απο 36 με 37 γραμμαρια και πάνω.
Εχουμε και λέμε , Colombo, Lepre, Fagiano,Pernicci, Supecaccia της Nobel Sport η σειρά MYTHOS της B&P και φυσικά η Remington κτλ κτλ

Εγω νομιζω οτι η μεταβαση μας σε όπλα μαγκνουμ και "βαρετα" φυσιγγια οφειλετε σε 3 άξονες .
1. Την ανάγκη επέκτασης των οπλοβιομηχανιων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικης όπου εφτασε η "μοδα" του 12αριου και σε ΔΟΚΟ αλλα και της καραμπινας ως όπλα πολλαπλής χρησης (για πολλα θηράματα).Οι αμερικάνοι αρεσκονται σε μαγκνουμ φυσιγγια για γαλοπουλα,χήνες κτλ

2. Την αναγκη τα όπλα να μπορουν να ριξουν μια βαρετη γομωση steel shot οπου η γομωση έπρεπε απαραιτητα να μεγαλωσει για να εξισωθουν τα μειονεκτηματα που προεκυπταν έναντι της μολυβδινης βολης.

3. Πολλες βιομηχανίες διαφημισαν για να πάρουν πελάτες τις αντοχες των όπλων τους και τα μαγκνουμ ως καινοτομια και πλεονεκτηματα έναντι του ανταγωνισμου και ξεκινησε ενας φαυλος κύκλος όπου το μαγκνουμ κατεληξε δεδομένο στα μοντέρνα όπλα.

Τωρα ως πόσα γραμμαρια μπορει να ριξει ένα όπλο μαγκνουμ ειναι μια γενικη ερωτηση.
Ως μια βολη?Το μαξιμουμ δηλαδή?
Μέχρι ποσα γραμμαρια σ αυτη τη κατηγορια επαναλαμβανομενα χωρις να αρχισει να χαλα το όπλο??

Νομιζω οτι οσα νιωθει άνετα ο σκοπευτης- κυνηγος να παιξει χωρις να εχει αγχος ή λακτισματπου θα του χαλάσουν το κυνηγι.

Νομιζω οτι το 56γρ ειναι αχρειαστη υπερβολή όπως και φυσιγγια πάνω απο 42 γρ !!
AU-79
Full Member

Δημοσίευση από AU-79 »

Εχω και εγω καποια ερωτηματα περι μακνουμ...Φυσιγγιο 70mm με 1050bar πιεση ειναι μακνουμ? Με οπλο 70mm δηλαδη παιζεται αφου και το φυσιγγιο το ιδιο αναγραφει? Παιζουν ρολο και οι αυλοι στην αντοχη στο να ριξεις ενα τετοιο φυσιγγιο π.χ 18.7- 18.8 τραβουν περιτου?
Άβαταρ μέλους
marinos.a
Site Admin

Δημοσίευση από marinos.a »

προχτές που φωτογράφιζα τις διάφορες σφραγίδες του οπλου μου έπεσα και πανω σε αυτο.

Προσθέτω την φωτογραφία χάριν συζήτησης
beretta.JPG
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Si vis pacem, para bellum
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ”