-"Δύο πράγματα δεν έχουν όρια:το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία...και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα βέβαιος"
-"Το σημαντικό είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει"Alb. Einstein
Pε παιδκιά εγώ δεν κατέχω και πολλά με τα χαρακτηριστικά των οπλων και πριν από τα σημερινά γραφόμενα νόμιζα ότι 18.4 συγκαταλέγεται στές μεγάλες διαμέτρους!!!!
Φορούμε ΠΟΡΤΟΚΑΛΊ πάντα. Γιατί κάμνουμε το χόμπι μας, ΔΕΝ πάμε στον ανταρτοπόλεμο!!!!! Πίσω στες οικογένειες μας σόι και αβλαβείς!
Ευάνθη αυτό που ανάφερες είναι σωστό. Δεδομένου ότι all things being equal, εάν ένα φυσίγγιο με 1.20 μπαρούτι και 24γρ μας δίνει μια Α κατανομή και αυξήσουμε το μπαρούτι σε 1.22 τότε θα έχουμε μια ελαφρός αυξημένη ταχύτητα και ελαφρός πιο ανοικτή κατανομή.
Στα περί κάλυκα τώρα.
Ένας κατασκευαστής φυσιγγίων προτίθεται να κυκλοφορήσει ένα νέο φυσίγγιο στην αγορά για να ικανοποιήσει τους πελάτες που θέλουν να χρησιμοποιούν 40γρ. Αρχίζει τις δοκιμές του με ένα κάλυκα 15 χιλ. ένα τύπο πυρίτιδας, ένα τύπο πιστονιού και ένα τύπο κλεισίματος. Βάζει 1.90γρ πυρίτιδα και δοκιμάζει το φυσίγγιο. Το αποτέλεσμα είναι (για χάρη του παραδείγματος) 360m/sec και πίεση 500 bars. Δεν είναι ικανοποιητικό. Αυξάνει την πυρίτιδα σε 2.00 και το αποτέλεσμα είναι 380m/sec και οι πιέσεις αυξήθηκαν τώρα στα 600bars. Ικανοποιητικό αλλά μπορεί και καλύτερα. Αυξάνει ξανά την πυρίτιδα σε 2.10 και το αποτέλεσμα είναι η ταχύτητα να αυξηθεί στα 405m/sec αλλά η πιέση αυξήθηκε στα 700bars. Είναι επικίνδυνο το φυσίγγιο. Αλλά και να μην ήταν, δεν θα πουλά τόσο πολύ με τέτοιες πιέσεις. Αλλάζει τον κάλυκα και τώρα χρησιμοποιεί κάλυκα 18χιλ. και δίνει λιγότερη πίεση στο φυσίγγιο και συνεχίζει τις δοκιμές. Σημειώστε ότι η καύση της πυρίτιδας πρέπει να περιοριστεί στο μεταλικό μέρος του κάλυκα για να μην εξογκοθεί το φυσίγγιο και να μην βγαίνει από την θαλάμη. Τώρα το φυσίγγιο αποδίδει 405m/sec και 650bars. Δεν έχει την ευχέρια να βάλει κάλυκα 20χιλ. οπόταν μειώνει το μπαρούτι στο 2.05 και του δίνει περισσότερη πίεση. Τώρα το φυσίγγιο αποδίδει 400m/sec και 600 bars. Ικανοποιητικό. Κάπως έτσι γίνονται οι δοκιμές και πάντα με αυλό 0.729. Φανταστείτε τι ανάκρουση δημιουργείται σε όπλο με αυλό 18.2. (Για να απλοποιήσω τα πράγματα, δεν λαμβάνω υπόψη μου τις περαιτέρω δοκιμές σε διαφορετική πίεση, στο κλείσιμο, στην κατανομή, στο ποσοστό αντιμονίου και τύπο σκαγιών κλπ.)
Μπρορεί οι πλείστοι να μην φτάσατε (ο Ευάνθης, ο Μικης και ο Χάρης σίγουρα θυμούντε) αλλά υπήρξε εποχή που οι κατασκευαστές σύστηναν τα φυσίγγια τους με βάση τον αυλό του όπλου, το βάρος του και τις πιέσεις που έχει δοκιμαστεί. Έλεγαν πχ. Στα ελαφριά όπλα μέχρι 3 κιλά, ή στα όπλα με αυλούς 18.2/18.3 να χρησιμοποιείτε 29-30γρ. (άρα και χαμηλότερες πιέσεις). Στα όπλα με αυλούς 18.3/18.4 να χρησιμοποιείτε φυσίγγια με 30-21γρ. Στα όπλα με αυλούς 18.5/18.6 να χρησιμοποιείτε φυσίγγια 31-32γρ. Κάπως έτσι τα έλεγαν. Υπήρχε λόγος. Ένας ήταν ο κάλυκας, 1-2 τα πιστονάκια και οι τύποι μπαρουτιού ήταν περιορισμένοι. Οπόταν όλα ήταν τα ίδια και το μόνο που άλλαζε ήταν το βάρος των σκαγιών και κατά συνέπεια οι πιέσεις.
Χωρίς να αναφέρω κατσκευαστή θα σας αναφέρω ότι υπάρχουν σήμερα τρια φυσίγγια στην αγορά με τα ίδια γραμμάρια σκαγιών, που περιέχουν τα ίδια υλικά αλλά διαφέρει η ποσότητα της πυρίτιδας και οι κάλυκες είναι 8χιλ, 12χιλ και 16χιλ. (Φυσικά διαφέρουν σε ταχύτητες, πιέσεις και κατανομές).
Αργότερα τα εργοστάσια εκσυγχρονίστηκαν, αγόρασαν διάφορα συστήματα μετρήσεως, έκαναν εισαγωγή νέου τύπου κάλυκες, πιστονιών και πυρίτιδας, έκαναν συνεργασίες με άλλους κατασκευσαστές, παραδειγματίστηκαν από άλλους κατασκευαστές, δημιούργησαν R&D τμήματα για να κάνουν συνέχεια δοκιμές κλπ. και άρχισαν να κυκλοφορούν περισσότερα και καλύτερα φυσίγγια. Μετά κυκλοφόρησαν τα όπλα με διευρημένους αυλούς και τους ανακάτεψαν την τράπουλα. Και φτού απ΄την αρχή. Οι κανόνες του παιχνιδιού όμως παραμένουν οι ίδιοι. Ταχύτητες πάνω από 385-390m/sec και πιέσεις κάτω από 600bars.
Σ. Μακρής
Πρώτα από όλα πρέπει να είστε Κύριοι στο βουνό, και μετά κυνηγοί...
Αν πουμε για το Victory Mini Magnum 40gr. Το μεταλλο του καλυκα ειναι 16μμ, κανονικα απο τα λεγομενα δεν επρεπε να ηταν πιο ψηλο;
Δεν εχω τιποτα με τα Victory αντιθετως χρησιμοποιω την ασπρη 35γρ, απλα εν το πρωτο παραδειγμα που μου ηρτε στο νου...
Επισης τα Victory ολα σχεδον ειναι κατασκευασμενα με 16mm μεταλλο απο 24gr-40gr. Εκτος απο καποιες ειδικες σειρες (cooper) και τη νεα του ενδημικου (Techna). Υπαρχει καποιος λογος;
Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια.
Breda Pegaso έγραψε:Να ρωτησω κατι σχετικα με ενα φυσιγγι.
Αν πουμε για το Victory Mini Magnum 40gr. Το μεταλλο του καλυκα ειναι 16μμ, κανονικα απο τα λεγομενα δεν επρεπε να ηταν πιο ψηλο;
Δεν εχω τιποτα με τα Victory αντιθετως χρησιμοποιω την ασπρη 35γρ, απλα εν το πρωτο παραδειγμα που μου ηρτε στο νου...
Επισης τα Victory ολα σχεδον ειναι κατασκευασμενα με 16mm μεταλλο απο 24gr-40gr. Εκτος απο καποιες ειδικες σειρες (cooper) και τη νεα του ενδημικου (Techna). Υπαρχει καποιος λογος;
Δεν έχω τα δύο φυσίγγια μπροστά μου για να τα συγκρίνω, αλλά υποθέτω ότι ο κάλυκας είναι ο ίδιος και στα δύο. Η πυρίτιδα είναι Α0 και στα δύο (ή τουλάχιστον ήταν μέχρι πέρσι, διότι φέτος χρησιμοποιήσαν και το PSB2 εάν δεν λανθάνομαι - κάποιος να μας βοηθήσει εδώ ?). Το ένα αποδίδει γύρω στα 550 Bars και το άλλο γύρω στα 600Bars. Εάν όντως ο κάλυκας είναι ο ίδιος, η πυρίτιδα η ίδια και η διαφορά είναι η ποσότητα της πυρίτιδας και τα γραμμάρια των σκαγιών, τότε είναι λογικό το Mini Magnum να έχει αυξημένες πιέσεις. Το κόστος της μηχανής της κατασκευής του κάλυκα είναι πολύ μεγάλο, οπόταν υποθέτω ότι ο κάλυκας είναι ο ίδιος. Σίγουρα η ποσότητα της πυρίτιδας είναι περισσότερη (νοουμένου ότι είναι Α0 και στα δύο) οπόταν θα ήταν πιο λογικός ένας κάλυκας 18χιλ ή ακόμη 20χιλ. Υπάρχει όμως τόση πολύ ζήτηση για αυτό το φυσίγγιο που δικαιολογεί το κόστος ενός νέου κάλυκα ? Δεν νομίζω. Οπόταν ο κατασκευαστής περιορίστηκε στον ίδιο κάλυκα (και πάλι κάνω εικασία εδώ) με αποτέλεσμα τις αυξημένες πιέσεις.
Σ. Μακρής
Σάββα παίζει τόσο ρόλο ο κάλυκας?
Έχεις διαβάσει πουθενά για το θέμα?
Αυτά είναι μάλλον παιχνίδια marketing των εταιριών.
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν κάποιοι πύραυλοι φαινομενικά με κάτι κάλυκες των 27-28μμ.
Βλέπεις τα και φοβάσαι να τα βάλεις μέσα στο όπλο.
-"Δύο πράγματα δεν έχουν όρια:το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία...και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα βέβαιος"
-"Το σημαντικό είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει"Alb. Einstein
vti-chris έγραψε:Σάββα παίζει τόσο ρόλο ο κάλυκας?
Έχεις διαβάσει πουθενά για το θέμα?
Αυτά είναι μάλλον παιχνίδια marketing των εταιριών.
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν κάποιοι πύραυλοι φαινομενικά με κάτι κάλυκες των 27-28μμ.
Βλέπεις τα και φοβάσαι να τα βάλεις μέσα στο όπλο.
Το θέμα του μεγαλύτερου κάλυκα ξεκίνησε όταν οι κατασκευαστές κυκλοφορούσαν φυσίγγια χάρτινα. Η πυρίτιδα καιγόταν μέσα στη μεταλλική βάση του κάλυκα και όταν έβαζαν περισσότερη πυρίτιδα, καιγόταν και το χάρτινο μέρος του κάλυκα. Οπόταν κυκλοφόρησαν πιο ψηλούς κάλυκες για να αποφευχθούν ατυχήματα. Αργότερα με τις ίδιες μηχανές κατασκεύαζαν τους ίδιους κάλυκες για τα πλαστικά φυσίγγια. Έμεινε κατάλοιπο και ως κανόνας ότι η πυρίτιδα πρέπει να καίγεται μέσα στο μεταλλικό μέρος του κάλυκα. Πολλοί κατασκευαστές δεν έχουν την οικονομική ευχέρια να αγοράσουν μηχανή κατασκευής διαφόρων βάσεων για κάλυκες και είτε περιορίζονται στην ποσότητα πυρίτιδας, είτε βάζουν πιστονάκι με ανάποδο ποτηράκι στο κάτω μέρος για να αποφευχθεί διόγκωση του φυσιγγίου, είτε πιέζουν περισσότερο το φυσίγγιο στο κλείσιμο με αποτέλεσμα της αυξημένες πιέσεις. Ενώ εάν ο κάλυκας ήταν πιο ψηλός δεν θα πίεζαν τόσο πολύ το φυσίγγιο, και θα μπορούσαν να έβαζαν πιο κοντό πιστονάκι και η καύση θα γινόταν μέσα στο μεταλλικό μέρος.
Όλα αυτά είναι αποτελέσματα των κατασκευαστών να κατασκευάσουν φυσίγγιο καλύτερο από τον ανταγωνιστή. Οι συνδιασμοί κάλυκα, μάρκας και είδος πυρίτιδας, εάν είναι γρήγορης ή αργής καύσεως, πίεσης στο κλείσμα, το ίδιο το κλείσιμο (αστεροειδές 5 ή 6 αστέρων κλπ) τα σκάγια που χρησιμοποιούν και το ποσοστό αντιμονίου κλπ δημιουργούν χιλιάδες συνδιασμούς φυσιγγίων, αποδόσεων, πιέσεων κλπ.
Για μένα και σένα είναι αμελητέα η διαφορά από 390m/sec σε 400m/sec. Για το μάρκετινγκ τους είναι τεράστια. Εμείς το μόνο που πρέπει να ασχολούμαστε είναι με την ανάκρουση στον ώμο. Άλλο τεράστιο κεφάλαιο αυτό, γιατί άλλο η ανάκρουση και άλλο η αισθητή ανάκρουση. Και ακόμη πολύ μεγαλύτερο το κεφάλαιο του Flinching το οποίο απορέει συνήθως από την ανάκρουση και τον φόβο του τραβήγματος της σκανδάλης.
Σ. Μακρής
Ωραια συζητηση Φιλε Σαββα
Θυμαμαι σ'ενα ταξιδι στην Αιγυπτο που πηγαμε για παπιες. Ειχαμε ζητηση "δυνατα" φυσιγγια.
Απο τα 9 οπλα (ακομη και το δικο μου που ηταν ενα Β25) τα 8 εσπασαν με τον ενα η αλλο τροπο μετα απο δυο μερες κυνηγια. Καταντησαμε να φοβομαστε να τραβηξουμε την σκανδαλη.
Εκανα την υπερβαση και εφερα καποια φυσιγγια μαζι μου και τα πηρα για δοκιμη.
Ο Αιγυπτιος κατασκευαστης ειχε αξιοποιησει το "δυνατα" με υπερβολικα δυσαναλογη προς τα σκαγια ποσοτητα πυριτιδας. Το λακτισμα ηταν υπερβολικο ενω τα καταλοιπα στις καννες προτογνωρα.