Μαγειρικές
- FRANCHI
- Full Member
- Δημοσιεύσεις: 459
- Εγγραφή: 12 Δεκ 2011, 18:53
Re: Μαγειρικές
Γράφω αυτή την συνταγή για να μάθουν οι νέοι αλλά και οι παλιοί (ειδικά αυτοί που όταν τους προσφέρουν ξιδάτα απαντούν ‘εν θέλω φίλε, πονώ το στομάχι μου με τα ξιδάτα’). Στην Κύπρο, οι περισσότεροι, ειδικά σε ταβέρνες κ.α., δεν ξέρουν να κάνουν ξιδάτα που να τρώεις και να θέλεις να φάεις κι άλλα ..όσα θέλεις και όχι να κλείνεις να μάτια σου για να το καταπιείς και όταν τα ανοίξεις να είσαι κλαμένος και μετανιωμένος. Ειδικά με τις ελιές.
Τσίκλες ξιδάτες
1. Τις τσίκλες είναι καλύτερα να τις καθαρίσουμε και να τις βράσουμε την ίδια μέρα και όχι να τις βάλουμε στο ψυγείο. Όταν τις βάλουμε στο ψυγείο, δημιουργούνται αέρια στα έντερα, και με το βράσιμο αυτά τα αέρια εκπτύσσονται και σπάζει η κοιλιά τους.
2. Θα ήταν καλύτερο, να βράσουμε την φίζα που θα τις βάλουμε όπως και το καπάκι για να αποστειρωθούν. Το καπάκι να μην έχει σκουριά.
Επίσης να χρησιμοποιήσουμε το σωστό μέγεθος φίζας που να τις χωράει στριμωγμένες έτσι ώστε κατά αναλογία το ξύδι να μπει το σωστό και όχι περισσότερο!
3. Βάζουμε κρύο νερό σε κατσαρόλα με τις τσίκλες σε χαμηλή φωτιά. Αφού βράσουν για λίγα λεπτά τις τρυπάμε με μια μεγάλη καρφίτσα στην ωμοπλάτη. Όταν αρχίσουν να ψήνονται πρέπει να βγάλουν αίμα. Εδώ είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε για να είναι νόστιμη. Αν αφήσουμε πολύ αίμα στην τσίκλα τότε θα είναι νόστιμη όμως δεν θα αντέξει πολύ καιρό στο ξύδι. Άρα αφήνουμε ελάχιστο, δηλαδή το αίμα που θα βγαίνει από την ωμοπλάτη να το δούμε να είναι αραιωμένο με λίπος..μωβ. Τότε τις βγάζουμε
4. Αφού τις βγάλουμε ΔΕΝ τους βάζουμε αλάτι!! Τις αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν και τις βάζουμε, ΟΧΙ με το χέρι μας, στριμωγμένες καλά στην φίζα.
5. Βάζουμε 3/4 ξύδι δια ξιδάτα και όχι το δυνατό, ¼ νερό, λίγη κουνταρία και αλάτι. Δοκιμάζουμε να δούμε πόσο αλάτι μας αρέσει. Αν θέλουμε βάζουμε και ελάχιστο ελαιόλαδο από πάνω. Δεν πρέπει να εξέχει καμία τσίκλα πάνω από το ξύδι γιατί θα μουχλιάσει αλλά και το ξύδι ίσα ίσα που να τις καλύπτει.
Καλή όρεξη τσιαι παίζετε τις με 12άρια
Τσίκλες ξιδάτες
1. Τις τσίκλες είναι καλύτερα να τις καθαρίσουμε και να τις βράσουμε την ίδια μέρα και όχι να τις βάλουμε στο ψυγείο. Όταν τις βάλουμε στο ψυγείο, δημιουργούνται αέρια στα έντερα, και με το βράσιμο αυτά τα αέρια εκπτύσσονται και σπάζει η κοιλιά τους.
2. Θα ήταν καλύτερο, να βράσουμε την φίζα που θα τις βάλουμε όπως και το καπάκι για να αποστειρωθούν. Το καπάκι να μην έχει σκουριά.
Επίσης να χρησιμοποιήσουμε το σωστό μέγεθος φίζας που να τις χωράει στριμωγμένες έτσι ώστε κατά αναλογία το ξύδι να μπει το σωστό και όχι περισσότερο!
3. Βάζουμε κρύο νερό σε κατσαρόλα με τις τσίκλες σε χαμηλή φωτιά. Αφού βράσουν για λίγα λεπτά τις τρυπάμε με μια μεγάλη καρφίτσα στην ωμοπλάτη. Όταν αρχίσουν να ψήνονται πρέπει να βγάλουν αίμα. Εδώ είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε για να είναι νόστιμη. Αν αφήσουμε πολύ αίμα στην τσίκλα τότε θα είναι νόστιμη όμως δεν θα αντέξει πολύ καιρό στο ξύδι. Άρα αφήνουμε ελάχιστο, δηλαδή το αίμα που θα βγαίνει από την ωμοπλάτη να το δούμε να είναι αραιωμένο με λίπος..μωβ. Τότε τις βγάζουμε
4. Αφού τις βγάλουμε ΔΕΝ τους βάζουμε αλάτι!! Τις αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν και τις βάζουμε, ΟΧΙ με το χέρι μας, στριμωγμένες καλά στην φίζα.
5. Βάζουμε 3/4 ξύδι δια ξιδάτα και όχι το δυνατό, ¼ νερό, λίγη κουνταρία και αλάτι. Δοκιμάζουμε να δούμε πόσο αλάτι μας αρέσει. Αν θέλουμε βάζουμε και ελάχιστο ελαιόλαδο από πάνω. Δεν πρέπει να εξέχει καμία τσίκλα πάνω από το ξύδι γιατί θα μουχλιάσει αλλά και το ξύδι ίσα ίσα που να τις καλύπτει.
Καλή όρεξη τσιαι παίζετε τις με 12άρια
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος FRANCHI την 01 Φεβ 2013, 10:32, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
I believe half of what I see and nothing of what I hear
-
- Δημοσιεύσεις: 1307
- Εγγραφή: 18 Ιαν 2011, 21:05
Re: Μαγειρικές
ΓΙΩΡΓΟ ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΞΥΔΑΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΜΝΕΙΣ.ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΡΕ ΦΙΛΕ.FRANCHI έγραψε:Γράφω αυτή την συνταγή για να μάθουν οι νέοι αλλά και οι παλιοί (ειδικά αυτοί που όταν τους προσφέρουν ξιδάτα απαντούν ‘εν θέλω φίλε, πονώ το στομάχι μου με τα ξιδάτα’). Στην Κύπρο, οι περισσότεροι, ειδικά σε ταβέρνες κ.α., δεν ξέρουν να κάνουν ξιδάτα που να τρώεις και να θέλεις να φάεις κι άλλα ..όσα θέλεις και όχι να κλείνεις να μάτια σου για να το καταπιείς και όταν τα ανοίξεις να είσαι κλαμένος και μετανιωμένος. Ειδικά με τις ελιές.
Τσίκλες ξιδάτες
1. Τις τσίκλες είναι καλύτερα να τις καθαρίσουμε και να τις βράσουμε την ίδια μέρα και όχι να τις βάλουμε στο ψυγείο. Όταν τις βάλουμε στο ψυγείο, δημιουργούνται αέρια στα έντερα, και με το βράσιμο αυτά τα αέρια εκπτύσσονται και σπάζει η κοιλιά τους.
2. Θα ήταν καλύτερο, να βράσουμε την φίζα που θα τις βάλουμε όπως και το καπάκι για να αποστειρωθούν. Το καπάκι να μην έχει σκουριά.
Επίσης να χρησιμοποιήσουμε το σωστό μέγεθος φίζας που να τις χωράει στριμωγμένες έτσι ώστε κατά αναλογία το ξύδι να μπει το σωστό και όχι περισσότερο!
3. Βάζουμε κρύο νερό σε κατσαρόλα με τις τσίκλες σε χαμηλή φωτιά. Αφού βράσουν για λίγα λεπτά τις τρυπάμε με μια μεγάλη καρφίτσα στην ωμοπλάτη. Όταν αρχίσουν να ψήνονται πρέπει να βγάλουν αίμα. Εδώ είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε για να είναι νόστιμη. Αν αφήσουμε πολύ αίμα στην τσίκλα τότε θα είναι νόστιμη όμως δεν θα αντέξει πολύ καιρό στο ξύδι. Άρα αφήνουμε ελάχιστο, δηλαδή το αίμα που θα βγαίνει από την ωμοπλάτη να το δούμε να είναι αραιωμένο με λίπος..μωβ. Τότε τις βγάζουμε
4. Αφού τις βγάλουμε ΔΕΝ τους βάζουμε αλάτι!! Τις αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν, τις κόβουμε στα τέσσερα και τις βάζουμε, ΟΧΙ με το χέρι μας, στριμωγμένες καλά στην φίζα.
5. Βάζουμε 3/4 ξύδι δια ξιδάτα και όχι το δυνατό, ¼ νερό, λίγη κουνταρία και αλάτι. Δοκιμάζουμε να δούμε πόσο αλάτι μας αρέσει. Αν θέλουμε βάζουμε και ελάχιστο ελαιόλαδο από πάνω. Δεν πρέπει να εξέχει καμία τσίκλα πάνω από το ξύδι γιατί θα μουχλιάσει αλλά και το ξύδι ίσα ίσα που να τις καλύπτει.
Καλή όρεξη τσιαι παίζετε τις με 12άρια
- Breda Pegaso
- Δημοσιεύσεις: 2085
- Εγγραφή: 20 Ιούλ 2010, 11:31
Re: Μαγειρικές
Για το αποψινο γιορτινο τραπεζι.
Φραγκολινες γεμιστες αλα γαλοπουλλε! Τυλιγμενες με μπεικον μαζι με πατατες και πορτοκαλια.
Η γεμιση περιεχει καστανα, αμυγδαλα, ρυζι, μανιταρια, σταφιδες.
Φραγκολινες γεμιστες αλα γαλοπουλλε! Τυλιγμενες με μπεικον μαζι με πατατες και πορτοκαλια.
Η γεμιση περιεχει καστανα, αμυγδαλα, ρυζι, μανιταρια, σταφιδες.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Breda Pegaso την 31 Δεκ 2012, 15:38, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια.
Γάιος Ιούλιος Καίσαρ
Γάιος Ιούλιος Καίσαρ
- Anthimos
- Moderator
- Δημοσιεύσεις: 2565
- Εγγραφή: 05 Ιαν 2011, 11:17
Re: Μαγειρικές
Breda Pegaso έγραψε:Για το αποψινο γιορτινο τραπεζι.
Φραγκολινες γεμιστες αλλα γαλοπουλλε! Τυλιγμενες με μπεικον μαζι με πατατες και πορτοκαλια.
Η γεμιση περιεχει καστανα, αμυγδαλα, ρυζι, μανιταρια, σταφιδες.
Εισαι ενας καλιτεχνης !!
Είναι συνήθεια αυτών που δεν έκαναν ποτέ τίποτε, να κατηγορούν τους άλλους γιατι δεν τα έκαναν ολα!!!
- marinos.a
- Site Admin
- Δημοσιεύσεις: 1804
- Εγγραφή: 24 Αύγ 2010, 10:55
- Τοποθεσία: Λευκωσία
Re: Μαγειρικές
Εμένα έπεισες μεBreda Pegaso έγραψε:Για το αποψινο γιορτινο τραπεζι.
Φραγκολινες γεμιστες αλλα γαλοπουλλε! Τυλιγμενες με μπεικον μαζι με πατατες και πορτοκαλια.
Η γεμιση περιεχει καστανα, αμυγδαλα, ρυζι, μανιταρια, σταφιδες.
Si vis pacem, para bellum
-
- Full Member
- Δημοσιεύσεις: 77
- Εγγραφή: 07 Δεκ 2012, 11:03
Re: Μαγειρικές
Πολύ καλή η επιλογή σου φίλε! μπράβοmarinos.a έγραψε:Breda Pegaso έγραψε:Για το αποψινο γιορτινο τραπεζι.
Φραγκολινες γεμιστες αλλα γαλοπουλλε! Τυλιγμενες με μπεικον μαζι με πατατες και πορτοκαλια.
Η γεμιση περιεχει καστανα, αμυγδαλα, ρυζι, μανιταρια, σταφιδες.
- πανικος
- Δημοσιεύσεις: 1681
- Εγγραφή: 12 Οκτ 2010, 13:10
Re: Μαγειρικές
τραχηλες με λαδι καλο μανιταρια κολοκουδι
δικη μου συνταγη δοκιμαστε την θα σας μεινη αξεχαστη
1.κοβουμε τις τραχηλες στν μεση απο το καεφαλι προς τα πισω
2.κοβουμε τα μανιταρια σε 4 κομματια
3.το κολοκουδι σε 4 παλι
4.1 τοματα σε φεττες
5.βαζουμε το λαδι να βρασει εω βαζω μισο καλο και μισο κανονικο
6.βαζουμε τα μανιταρια και το κολοκουδι στν κατσαρολλα και σε δεκα λεπτα τοποθετουμε απο πανω τις τραχηλες αφηνουμε ια 15- 20 λεπτα να βραζουν αφου κλεισουμε τν κατσαρολλα και μετα ανακατωνουμε καθε 10 λεπτα να μν κολλησουν .περιπου συνολο 40 λεπτα ειναι ετοιμα.
μετα καθομαστε στν τσιμινια με το κρασακι
περιμενω να ψθουν τωρα κοπιαστε.
δικη μου συνταγη δοκιμαστε την θα σας μεινη αξεχαστη
1.κοβουμε τις τραχηλες στν μεση απο το καεφαλι προς τα πισω
2.κοβουμε τα μανιταρια σε 4 κομματια
3.το κολοκουδι σε 4 παλι
4.1 τοματα σε φεττες
5.βαζουμε το λαδι να βρασει εω βαζω μισο καλο και μισο κανονικο
6.βαζουμε τα μανιταρια και το κολοκουδι στν κατσαρολλα και σε δεκα λεπτα τοποθετουμε απο πανω τις τραχηλες αφηνουμε ια 15- 20 λεπτα να βραζουν αφου κλεισουμε τν κατσαρολλα και μετα ανακατωνουμε καθε 10 λεπτα να μν κολλησουν .περιπου συνολο 40 λεπτα ειναι ετοιμα.
μετα καθομαστε στν τσιμινια με το κρασακι
περιμενω να ψθουν τωρα κοπιαστε.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
μηδεν εστην ο ανθρωπος μηδεν η ωραιοτης τα παντα οναρ και σκια τα παντα ματαιοτης.....
- FRANCHI
- Full Member
- Δημοσιεύσεις: 459
- Εγγραφή: 12 Δεκ 2011, 18:53
Re: Μαγειρικές
μπράβο φίλε είσαι μερακλής, τσιαι μια τηγανιά πατάτες τσιαι να βάλεις το ζουμί πουπάνω αντι κέτσαπ εν μέλι
I believe half of what I see and nothing of what I hear
- GiorgosT
- Full Member
- Δημοσιεύσεις: 513
- Εγγραφή: 23 Δεκ 2010, 13:04
- Τοποθεσία: Nicosia
Re: Μαγειρικές
γραψε μαε και την εκτελεση...Breda Pegaso έγραψε:Για το αποψινο γιορτινο τραπεζι.
Φραγκολινες γεμιστες αλα γαλοπουλλε! Τυλιγμενες με μπεικον μαζι με πατατες και πορτοκαλια.
Η γεμιση περιεχει καστανα, αμυγδαλα, ρυζι, μανιταρια, σταφιδες.
ΗΟΜΟ HOMINI LUPUS
- ΚΥΡΙΑΚΟΣ
- Full Member
- Δημοσιεύσεις: 646
- Εγγραφή: 17 Αύγ 2010, 14:10
Re: Μαγειρικές
ΠΕΡΔΙΚΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
ΣΥΝΤΑΓΗ .Βαζουμε στο πλεντερ 3 ντοματες 1 κρεμυδι μεγαλο 4 κεφαλες σκορδο θυμαρι πυπερι αρτυσια κιμινο αλατι και μισο ποτηρι λαδι . τα κτυπουμε και περιχινουμε τα περδικια μαζι με 2 ποτηρια νερο και 2-3 φυλλα δαφνη . ψημα 2 ωρες σκεπασμενα , 15 λεπτα στο τελος βραζουμε βουτηρο στο μπικκι μαζι με μελι και τους βαζουμε πουπανω .
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ .
ΣΥΝΤΑΓΗ .Βαζουμε στο πλεντερ 3 ντοματες 1 κρεμυδι μεγαλο 4 κεφαλες σκορδο θυμαρι πυπερι αρτυσια κιμινο αλατι και μισο ποτηρι λαδι . τα κτυπουμε και περιχινουμε τα περδικια μαζι με 2 ποτηρια νερο και 2-3 φυλλα δαφνη . ψημα 2 ωρες σκεπασμενα , 15 λεπτα στο τελος βραζουμε βουτηρο στο μπικκι μαζι με μελι και τους βαζουμε πουπανω .
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ .
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.