Προβλήματα και έντονη δυσαρέσκεια έφεραν στην επιφάνεια, τα έργα που άρχισαν για την αναβάθμιση του Παττίχειου πάρκου παρά την αλυκή Λάρνακας.


Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή εκεί είναι κυρίως περιβαλλοντικά αφού όπως αναφέρει η ομάδα προστασίας του Υγροβιότοπου Αλυκής Λάρνακας, σε επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Λάρνακας, η ανάπτυξη του πάρκου φτάνει μέχρι περιοχή Natura 2000, η οποία περιοχή χαρακτηρίζεται ως Ειδικής ζώνης Διατήρησης και ως ζώνη ειδικής προστασίας.

Όπως αναφέρεται επίσης στην εν λόγω επιστολή, όλες οι ενέργειες έχουν γίνει χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιθυμία των δημοτών με δημόσια διαβούλευση. Αντιθέτως, οι δημότες της περιοχής βρίσκονταν σε άγνοια περί του θέματος, έχοντας μόνο σκόρπιες πληροφορίες στη διάθεσή τους.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι πολίτες της περιοχής ζητούν τον τερματισμό κάθε δραστηριότητας στο Πάρκο Παττιχείου καθώς όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, η Αιτιολογημένη Διαπίστωση του Τμήματος Περιβάλλοντος που έχουν στα χέρια τους δεν ισοδυναμεί με έγκριση από την Επιτροπή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα έπρεπε να φέρει μια τέτοιας κλίμακας παρέμβαση σε περιοχή Natura.

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και το Κίνημα Οικολόγων, το οποίο όπως αναφέρει σε δημοσίευσή του, «Τάσσεται υπέρ της αναβάθμισης του πάρκου και του εμπλουτισμού των δραστηριοτήτων στην περιοχή, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει εκκοπή δέντρων και κατασκευές από μπετόν στον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της Λάρνακας που συνορεύει με την Αλυκή, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της χωράς μας.»

Σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Κινήματος με τον Δήμαρχο Λάρνακας τον Μάιο του 2023, είχαν πληροφορηθεί ότι τα σχέδια προνοούσαν την επέκταση του χώρου στάθμευσης, την κατασκευή πίστας για ποδηλάτες και τροχοσανίδες, την ανέγερση αναψυκτήριων κλπ.

Ζήτησαν επίσης να υπάρξει πρόνοια να μην επηρεαστεί η πτηνοπανίδα του πάρκου. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ηχορύπανση που θα προκαλέσουν τα έργα και κυρίως η λειτουργία της θορυβώδους πίστας για τις τροχοσανίδες. Οι ανησυχίες και οι απόψεις τους όμως δεν έγιναν σεβαστές, με αποτέλεσμα με την έναρξη των έργων να έχουν προκληθεί δικαιολογημένες αντιδράσεις εκ μέρους των κάτοικων της Λάρνακας.


Οι δημότες προειδοποιούν με καταγγελίες σε όλους τους αρμόδιους φορείς, στις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, στην Βουλή των Αντιπροσώπων, στον Γενικό Ελεγκτή αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Φώτο: Philenews