Κυνηγετικό και Sporting

Του Άριστου Αριστείδου

Πριν από δύο χρόνια περίπου η Benelli παρουσίασε για πρώτη φορά ένα όπλο over/under ξεφεύγοντας από την παράδοση της η οποία την ήθελε να ασχολείται μόνο με επαναληπτικά. Το όνομα από μόνο του στάθηκε ικανό για να πωληθούν αρκετά όπλα ανά το παγκόσμιο. Όπλα τα οποία διατηρούσαν αρκετά καλά στο στίγμα της εταιρείας, στον τρόπο κατασκευής τους και ξέφευγαν από το παραδοσιακό κυνηγετικό ή σκοπευτικό δίκαννο όπλο.

Φυσικά αυτή δεν ήταν παρά μόνο η πρώτη προσπάθεια της εταιρείας για να βγει στο κοινό με ένα όπλο δίκαννο. Λαμβάνοντας υπόψη, τις απόψεις αλλά και τις εμπειρίες των κυνηγών και σκοπευτών, η Ιταλική εταιρεία προχώρησε στην βελτίωση του συγκεκριμένου όπλου. Έλαβε υπόψη της, τις περισσότερες κυνηγετικές αλλά και σκοπευτικές απαιτήσεις και προχώρησε στην κατασκευή δύο βελτιωμένων εκδόσεων, ενός κυνηγετικού και ενός σκοπευτικού δίκαννου.

Το όπλο εισάγεται και διανέμεται στην Κύπρο από την εταιρεία Bulldon και είχαμε την ευκαιρία να το δούμε από κοντά αλλά να το δοκιμάσουμε στο σκοπευτήριο.


Μερικές βασικές πληροφορίες

Καταρχήν να πούμε ότι υπάρχουν δύο εκδόσεις του όπλου. Η κυνηγετική έκδοση και η σκοπευτική έκδοση. Οι μεγαλύτερες διαφορές βρίσκονται στο βάρος, στον αυλό και στην ποιότητα των υλικών. Το σκοπευτικό όπως είναι αναμενόμενο, είναι όπλο το οποίο θα λάβει πιο βαριά χρήση και για αυτό ο κατασκευαστής φρόντισε να το ενισχύσει ακόμη περισσότερο από το κυνηγετικό. Τα βασικά όμως κοινά και των δύο όπλων είναι τα εξής.

  • Έχουν την ευχέρεια αρκετών ρυθμίσεων ως προς το κοντάκι, την σκανδάλη και τον χειριστή.
  • Έχουν ένα απίστευτο σύστημα απορρόφησης του κραδασμού.
  • Είναι Magnum.
  • Έχουν ένα πολύ καλό μηχανισμό σκανδάλης και ένα ασφαλή μηχανισμό κλειδώματος.
  • Έχουν ωραία ξύλα και σχεδιασμό Bennelli που τα κάνει να ξεχωρίζουν.
  • Έχουν το σύστημα progressive comfort για μείωση του λακτίσματος.
  • Οι εξωλκείς δουλεύουν με αέρια.
  • Έρχονται σε πολυτελή θήκη.





Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή με το Κυνηγετικό 


Η κυνηγετική έκδοση προσφέρεται είτε ασημί είτε με μαύρη βάση και διατίθεται σε πέντε μήκη κοντακιών. Επίσης η ράχη του κοντακιού είναι ένα επιπρόσθετο κομμάτι το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί με πιο ψηλό ή πιο χαμηλό για τέλεια ευθυγράμμιση του ματιού με την ακίδα. Σε περίπτωση που δεν πετύχει κάποιος το επιθυμητό αποτέλεσμα υπάρχει και η ευχέρεια ρύθμισης της γωνιάς του όπλου ανάμεσα σε ξύλο και βάση.

Το Βάρος του κυνηγετικού κυμαίνεται ανάλογα με το μήκος του κοντακιού και των καννών από τα 2,9 κιλά μέχρι τα 3,1. Η πλατιά βάση, του δίνει ένα ιδιαίτερο αίσθημα στα χέρια καθώς το κέντρο βάρους πέφτει στην μέση του όπλου χωρίς να κουράσει κυρίως το μπροστινό χέρι και να το αφήνει να το καθοδηγεί. Η πεταλούδα ανοίγματος είναι χαρακτηριστική και ιδιαίτερη και μπορεί να προσαρμοστεί είτε για δεξιόχειρα είτε για αριστερόχειρα. Οι αυλοί του όπλου είναι 18,3 και 18,4 με θαλάμες magnum και φέρει 5 εσωτερικά τσοκαρίσματα. Το κοντάκι είναι από καλό ξύλο και μέσα έχει σύστημα ρύθμισης του βάρους. Η ρήγα του όπλου είναι ελαφρώς ανυψωμένη από την επάνω κάννη και είναι κατασκευασμένη από fiber για μείωση βάρους.

Ο μηχανισμός σκανδάλης πέραν από ρυθμιζόμενος είναι και αποσπώμενος σε περίπτωση που παρουσιάσει βλάβη και θέλουμε να τον αντικαταστήσουμε γρήγορα και εύκολα. Η φιλοσοφία πίσω από την κατασκευή αυτού του όπλου είναι ο κυνηγός να μπορεί από μόνος του να προσαρμόζει το όπλο στα μέτρα του και να αντιπαρέρχεται σε τυχόν εύκολα προβλήματα. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει μαζί του μια δεύτερη σκανδάλη η διαδικασία αντικατάστασης είναι θέμα λεπτών για τον οποιοδήποτε.


Compak –Sporting

Όπως έχουμε αναφέρει το όπλο αυτό έχει σχεδιαστεί κατάλληλα για να προσφέρει πέρα από τέλεια εφαρμογή και μακροζωία στην συνεχόμενη χρήση. Ανοξείδωτα τα πλείστα μεταλλικά μέρη με 40 συνδυασμούς κλίσεων κοντακιού, πέντε διαφορετικά μήκη κοντακιού, εξωτερικά τσιοκαρίσματα, αυλό 18,5, πλατιά ρίγα 10 mm από carbon fiber για λιγότερο βάρος και αεριζόμενες κάννες. Το σύστημα απορρόφησης κραδασμών και ρύθμισης του κέντρου βάρους βοηθούν τον κάθε χειριστή να το φέρει στις δικές του προσωπικές προτιμήσεις με την λιγότερη δυνατή προσπάθεια. Το σύστημα Power Bore και ο συνδυασμός αυλών 18,5 του προσφέρουν μια τέλεια κατανομή και μια ισχυρή ντουφεκιά.

Η ρήγα του όπλου είναι πιο ανυψωμένη από εκείνη του κυνηγετικού προσφέροντας ένα step up αποτελέσματα. Το όπλο προσφέρεται με κάννες μήκους 30 ιντσών.


Στο σκοπευτήριο 

Μετά από την πρώτη επαφή με το όπλο σειρά είχε το σκοπευτήριο για να δοκιμάσουμε την σκοπευτική σειρά.

Στο πρώτο τράβηγμα της σκανδάλης ενώ άκουσα τον κρότο της ντουφεκιάς και ο δίσκος έσπασε πραγματικά διερωτώμουν εάν είχα πυροβολήσει ή όχι. Στα 28 γραμμάρια φυσίγγια που χρησιμοποιούσα το λάκτισμα του όπλου ήταν άφαντο….

Το sport όπλο με κάννες 30 ‘ ήταν αρκετά εύκολο στην χρήση του παρά το γεγονός ότι δεν το είχα προσαρμόσει στον δικό μου σωματότυπο. Το μπροστινό χέρι μπορούσε με μεγάλη ευκολία να καθοδηγήσει τις κάννες και να κρατηθεί σταθερά από το πλούσιο checkering της πάπιας. Η πιστολοειδές λαβή δίνει ένα καλό κράτημα στο πίσω χέρι ενώ το κέντρο βάρους παραμένει στο κέντρο του όπλου.

Μετά τον πρώτο πυροβολισμό το όπλο δεν παρουσιάζει αστάθεια ή ανύψωση καννών και μπορεί ο σκοπευτής να συνεχίσει γρήγορα με τον δεύτερο πυροβολισμό στον στόχο. Αρκετά γρήγορη σκανδάλη και με το τσιοκάρισμα 3-2 οι πετυχημένες ντουφεκιές κατάφερναν ωραία σπασίματα στα πιάτα.

Η πλατιά ρήγα βοηθάει στην σκόπευση αν και η ανύψωση της ρήγας είναι κάτι το οποίο διαφέρει από τα συνηθισμένα σκοπευτικά.


Σε γενικές γραμμές το όπλο προσφέρει σταθερή απόδοση, εύκολο χειρισμό, μειωμένη καταπόνηση του αθλητή και πολλές δυνατότητες προσαρμογής. Είναι ένα όπλο παραγωγής με προδιαγραφές custom made.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στην επίσημη αντιπροσωπεία στην Κύπρο, την εταιρεία Bulldon (τηλ 96125360). Το όπλο διατίθεται προς δοκιμή στο σκοπευτήριο Λευκωσίας στο κατάστημα SS GUNS.