Τα τελευταία χρόνια, λόγω του μειωμένου αριθμού τσικλών στο νησί μας, ώθησε αρκετούς κυνηγούς να επιδοθούν στο κυνήγι φασών τον χειμώνα. Φυσικά, υπήρχαν και αυτοί, οι οποίοι ανεξαρτήτως με το εάν ήταν καλές οι μεταναστεύσεις τσικλών ή όχι, επιδίδονταν στο κυνήγι φασών.


Μετανάστευση από την Τουρκία

Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν, ότι μόλις πέσει βαρυχειμωνιά στην Τουρκία, υπάρχει μετανάστευση φασών από την Τουρκία στην Κύπρο. Τώρα, αυτό το ενδεχόμενο υφίσταται και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πουλιά έχουν κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα επάνω τους, όπως για παράδειγμα ένα καφέ χρώμα κάτω από τον λαιμό τους. Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου μεγάλες ομάδες ντόπιων πουλιών μετακινούνται προς περιοχές πλούσιες σε φαγητό ή ησυχία και ενώνονται με άλλα κοπάδια. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι φάσες ως περιστεροειδή, όταν βλέπουν άλλα πουλιά σε μια περιοχή, είτε να κάθονται είτε να τρώνε, τα ακολουθούν. Βάση αυτής της νοοτροπίας των πουλιών, έχουν αναπτυχθεί και οι τακτικές για το κυνήγι τους, κυρίως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου χρησιμοποιούνται είτε ζωντανά πουλιά, είτε ομοιώματα πουλιών, για να προσελκύσουν τα κοπάδια. Έτσι, λοιπόν, μπορεί σε μία περιοχή να δούμε αρκετά πουλιά, επειδή μετακινήθηκαν από κάπου αλλού, είτε επειδή αποδήμησαν .


Παράγοντες που επηρεάζουν τις μετακινήσεις των φασών


Τροφή

Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις μετακινήσεις των πουλιών είναι και θα είναι πάντοτε η τροφή. Τα πουλιά αναζητούν πηγές τροφής ολόχρονα. Αυτή την εποχή (χειμώνα), οι φάσες προσελκύονται είτε από ελιές, όπου ο καρπός τους είναι ώριμος και πολλές φορές κάτω από το δέντρο, είτε από βαλανίδια, σε αντίθεση με το καλοκαίρι, όπου τα πουλιά βόσκουν κυρίως σε θερισούς. Όπως θα δούμε και στην φωτογραφία, παρατηρείται η συστηματική επίσκεψη των φασών στα βαλανίδια.

Προστασία από τον καιρό

Αυτό το διάστημα, τα πουλιά προτιμούν να αποφεύγουν τον κρύο άνεμο, αλλά και τα νερά. Σε περίπτωση που υπάρχει κρύος άνεμος, πολλές φορές θα βρούμε τα πουλιά κουρνιασμένα σε κοψίματα και πυκνά δάση. Ακόμη, θα τα βρούμε σε υπήνεμες περιοχές, όπου μεγάλα βουνά αποκόπτουν τον άνεμο.

Ησυχία

Η φάσα είναι πάντοτε ένα πουλί που του αρέσει η ησυχία. Έτσι, δεν θα την βρούμε σε περιοχές όπου υπάρχει θόρυβος και κίνηση. Κάποιος, ο οποίος θέλει να συνδυάσει το κυνήγι της φάσας με κάποιο άλλο κυνήγι, όπως είναι τις τσίκλας, είναι κομματάκι δύσκολο. Εκείνο που επιλέγουν αρκετοί κυνηγοί είναι να αφήσουν το αυτοκίνητο αρκετά μακριά από το πόστο τους. Όταν πάνε με πλήρη ησυχία στο πόστο τους και καμουφλαριστούν και αφού καθίσουν με υπομονή, αρκετή ώρα στις φάσες, στην συνέχεια επιλέγουν να επιστρέψουν στο αυτοκίνητο, μέσω των βουνών, για να χτυπήσουν, περπατώντας, τσίκλες ή και μπεκάτσες. Τον χειμώνα, ως συνήθως βρίσκουμε τα πουλιά σε δασώδης περιοχές, όπου μέσα στα αρκάτζια μπορούμε να σηκώσουμε, εάν περπατήσουμε, τσίκλες και μπεκάτσες. Αν και το καλοκαίρι, πολλές φορές, η παρουσία αρκετών κυνηγών βοηθάει, ώστε τα πουλιά να μετακινούνται και να χτυπούμε πουλιά τον χειμώνα. Η υπερβολική παρουσία κυνηγών θεωρείται καταστρεπτική για το χειμερινό φασοκυνήγι. Τον χειμώνα, όταν υπάρχει έντονη παρουσία κυνηγών, τα πουλιά απλά δεν επιστρέφουν πίσω, γιατί δεν έχουν την ανάγκη να βρουν, όπως το καλοκαίρι, το σπάνιο νερό.


Τσίταστρο

Όπως όλα τα πουλιά, έτσι και οι φάσες, αργά το απόγευμα γυρεύουν τόπο για να κουρνιάσουν και να περάσουν το βράδυ τους. Μπορεί κάποια κομμάτια, ιδιαίτερα δάση, να κρατάνε μεγάλα κοπάδια από πουλιά ή ορισμένα. Εκείνο που είναι σίγουρο, και μάλιστα ενάντια στην κανονική συμπεριφορά των πουλιών, είναι ότι ακόμη και κίνδυνο να εντοπίσουν, θα επιχειρήσουν βύθιση προς το δέντρο της αρεσκείας τους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια φορά, ενώ στεκόμουν σε τσίταστρο για τσίκλες, είδα δύο φάσες να έρχονται κατευθείαν προς το δέντρο που ήταν ακριβώς από πίσω μου. Σημάδεψα και πυροβόλησα την μία, την οποία πέτυχα με την δεύτερη ντουφεκιά. Το άλλο πουλί έκανε ένα γύρω και ήρθε και κάθισε πάνω στον πεύκο.


Ο δρόμος του κοπαδιού

Πολλές φορές όσοι ασχολούνται συστηματικά με το κυνήγι φάσας θα παρατηρήσουν ότι τα πουλιά ακολουθάνε συγκεκριμένες περιοχές κυρίως ανάμεσα από μεγάλες χαράδρες και ανάμεσα από βουνά για να πάνε στον προορισμό τους. Ο λόγος είναι ότι ανάμεσα στις χαράδρες δεν μπορούν εύκολα να τις εντοπίσουν και προστατεύονται και από τα καιρικά φαινόμενα. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τον δρόμο του κοπαδιού και την πορεία του. Βάση αυτής της πορείας και της συμπεριφοράς των ατόμων του κοπαδιού θα επιλέξουμε και το σημείο όπου θα στήσουμε το καρτέρι μας.


Σεβασμός και προς το περιβάλλον και προς το θήραμα

Αυτά τα πουλιά ενοχλούνται με τα πάντα. Εάν για παράδειγμα πετάξουμε ένα τενεκεδάκι στο βουνό ή ακόμη και τους κάλυκες από τα φυσίγγια μας, τότε μπορεί η παρουσία αυτών των ξένων και γυαλιστερών αντικειμένων, να αποτελέσει τον λόγο, για να μετακινηθούν τα πουλιά σε μία άλλη περιοχή.


Αυτό το κυνήγι δεν είναι για όλους. Θέλει κυνηγούς μελετηρούς, παρατηρητικούς και προπαντός υπομονετικούς, για να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όλοι οι άλλοι, απλά είναι τυχεροί!