Οδηγός για κουτάβια / Vet tips

Άφιξη στο σπίτι
Ο χώρος του
Αν θέλετε να νιώσει ασφάλεια και να συνηθίσει στο νέο περιβάλλον διαλέξετε μια ήσυχη γωνιά του σπιτιού και φτιάξτε του ένα άνετο κρεβάτι. Εξίσου καλό με ένα καλάθι της αγοράς, είναι και ένα κουτί χαρτόνι όπου μέσα θα βάλετε ρολ από εφημερίδες τσαλακωμένες έτσι ώστε να λειτουργούν ως μονωτικό υλικό. Συμβουλή: Αν έχετε μια κουβέρτα με τη μυρωδιά της μητέρας, βάλτε τη στη γωνιά του κουταβιού. Αν όχι τότε τοποθετήστε μια μπουγιότα μέσα σε μια πετσέτα μαζί με ένα ρολόι με δείκτες έτσι ώστε να προσομοιάζει τη μητέρα του.
Το φαγητό του
Αποφασίστε από την πρώτη κιόλας μέρα που θα τοποθετήσετε τα δυο μπολ του κουταβιού και μην τους αλλάξετε θέση. Καλό είναι να γεμίζετε τα μπολ μόνο κατά τα δυο τρίτα, για αποφυγή ακαθαρσιών. Επιπλέον διασφαλίστε ότι δε θα γίνουν αλλαγές στο είδος της τροφής γιατί αυτό θα προκαλέσει σε έναν ήδη ευαίσθητο οργανισμό, γαστρεντερικά προβλήματα. Συμβουλή: Για να καταλάβει ότι εσείς είστε το αφεντικό, βάλτε του το φαγητό του αφού τελειώσετε εσείς το φαγητό σας. Οποιαδήποτε μεταβολή στην τροφή, αν παραστεί ανάγκη να γίνει, δώστε στον οργανισμό χρονικό διάστημα 3 ημερών σμίγοντας την παλιά με την καινούρια τροφή.
Κίνδυνο
Παράθυρα- Σκάλες- Επικίνδυνα αντικείμενα- Πισίνες
Το κουτάβι θα θέλει να εξερευνά τα πάντα. Να μην αφήνετε τα παράθυρα ανοικτά. Θα πρέπει να το εκπαιδεύσετε να ανεβαίνει και να κατεβαίνει τις σκάλες μόνο του. Παράλληλα προσέχετε κάποια μικρά αντικείμενα που μπορεί να βρει και να καταπιεί αλλά και διάφορα απορρυπαντικά, χημικά κ.α. που μπορεί να είναι τοξικά. Τέλος προσέχετε τις πισίνες, γιατί αν το κουτάβι πέσει μέσα κατά λάθος δε θα μπορέσει να βγει μόνο του.
Συμβουλές για τις πρώτες μέρες: Τι πρώτες μέρες μην επιτρέψετε σε γείτονες και φίλους να δουν το κουτάβι, μέχρι να εγκλιματιστεί. Από την αρχή απαγορεύστε κάποιες συμπεριφορές όπως σκαρφάλωμα στον καναπέ ή ύπνο στο κρεβάτι. Μην το ξυπνάτε γιατί έχει ανάγκη από πολύ ύπνο. Τα περισσότερα περιστατικά κατάποσης ξένων σωμάτων, τραυματισμών (ειδικά σε μεγαλόσωμες φυλές) καθώς και δηλητηριάσεων συμβαίνουν κατά τον πρώτο χρόνο ζωής τους.
Η υγιεινή του
Κάντε ένα γρήγορα έλεγχο στο κουτάβι σας. Αν το τρίχωμα του είναι λαμπερό, τα μάτια ζωηρά, τα αφτιά και η μύτη του καθαρά και τα ούλα του ροδαλά, τότε όλα είναι εντάξει.
Αν το κουτάβι σας σταματήσει να τρώει, κάνει εμετούς ή/ και διάρροιες, έχει πυρετό (η θερμοκρασία στους 38-39.5 βαθμούς Κελσίου είναι φυσιολογική για το κουτάβι αν αυτή ληφθεί από το απευθυσμένο με κοινό θερμόμετρο) πάρτε το αμέσως στον κτηνίατρο σας.
Μην ξεχνάτε να ελέγχετε το τρίχωμά του για ψύλλους ή τσιμπούρια. Η περίοδος Μάρτιος- Οκτώβριος θεωρείται κρίσιμη για προσβολή.
Συμβουλή: Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας για τη συχνότητα χορήγησης και το είδος των προϊόντων που κυκλοφορούν στο εμπόριο για κάθε είδος εξωπαρασίτου.
Στάδια ανάπτυξης κουταβιού:
Α) Η πρώτη φάση: Περιλαμβάνει τους πρώτους 6 μήνες κατά τους οποίους το πεπτικό σύστημα είναι ευαίσθητο και το κουτάβι σταδιακά θα πρέπει να συνηθίσει σε μια στερεά και όχι υγρή πλέον διατροφή. Καλό είναι τις πρώτες μέρες μαζί με την ξηρά τροφή να προστίθεται και λίγο εβαπορέ γάλα αραιωμένο με χλιαρό νερό έτσι ώστε να μαλακώνει η τροφή. Σιγά σιγά με το καλό είναι να διακόπτεται.
Β) Στη δεύτερη φάση που είναι μέχρι τον 15ο μήνα η ανάπτυξη του ολοκληρώνεται. Κατά το διάστημα αυτό σίγουρα θα περάσετε από την puppy ή junior στην adult τροφή και πάλι προοδευτικά (Ηλικία 10-12 μήνες για τα μικρόσωμα και 15 μήνες για τα μεγαλόσωμα).
Ο κτηνίατρος σας θα σας συμβουλέψει εάν στο κουτάβι θα χορηγηθούν υποστηρικτικά συμπληρώματα (π.χ Ασβέστιο, Χονδροιτίνες – Γλουκοζαμίνες, κτλ) ανάλογα και του μεγέθους που θα αποκτήσει μεγαλώνοντας.
Συμβουλή: Μην αμελήσετε να το εμβολιάσετε τους πρώτους μήνες.
Εμβολιασμοί
Η περίοδος αυτή είναι η πιο κρίσιμη για την υγεία του κουταβιού σας. Κατά το διάστημα αυτό πρέπει:
-
ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ
-
ΝΑ ΜΗ ΒΓΑΙΝΕΙ ΒΟΛΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ
-
ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ
Οι εμβολιασμοί ξεκινούν από την ηλικία των 45 περίπου ημερών. Ο κτηνίατρος σας θα σας ενημερώσει για τη συχνότητα χορήγησης των εμβολίων. Συμβουλή: Το χρονικό διάστημα από την ημέρα που γίνεται το εμβόλιο μέχρι να παραχθούν αντισώματα στο ζώο σας είναι 7 μέρες. Προσπαθήστε αυτό το διάστημα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση για τουαλέτα
Να το βγάζετε έξω συχνά (μετά το τέλος των εμβολιασμών), να το πηγαίνετε στην αρχή στο ίδιο μέρος για να αναγνωρίζει τη δική του μυρωδιά και σε σταθερές ώρες από την ώρα χορήγησης της τροφής του και να το επιβραβεύετε με τον τόνο της φωνής σας και με ένα χάδι όταν τα καταφέρνει.
Συμβουλή: Δημιουργήστε treats 3 ή 4 κατηγοριών ανάλογα με τη γευστικότητά τους. Αναλόγως των πράξεων του σκύλου ανάλογη θα είναι και η επιβράβευσή του.
Εκπαιδευτικά μαθήματα
Ξεκινήστε με 3 σύντομα πεντάλεπτα μαθήματα και αυξήστε τον χρόνο σταδιακά καθώς μεγαλώνει. Συμβουλές: Από την αρχή ένας μόνο πρέπει να είναι ο δάσκαλος του. Επίσης χρησιμοποιείτε πάντα τις ίδιες λέξεις και συνδυάζετε τις με κινήσεις για να κάνει τη σύνδεση. Επικοινωνήστε με κάποιο έμπειρο εκπαιδευτή αν αυτό σας δυσκολεύει. Καλύτερη ηλικία για βασική υπακοή η ηλικία των 7-9 μηνών.
Καθημερινή υγιεινή
Κάνετε καθημερινά ένα σύντομο έλεγχο από τα αφτιά μέχρι την ουρά και αφαιρέστε απαλά τους κόμπους και τις νεκρές τρίχες αν το κουτάβι σας έχει μακρύ τρίχωμα. Το βούρτσισμα του τριχώματος πρέπει να γίνεται καθημερινά, πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Θα πρέπει να το πλένετε με χλιαρό νερό και να το στεγνώσετε χωρίς να το τρίβετε. Το σαμπουάν απλώνεται σε όλο το σώμα και μετά από ένα καλό μασάζ (έως ότου ο αφρός γίνει λεπτόρρευστος) αφαιρέστε το πλήρως. Για τα νύχια μπορείτε να αγοράσετε ειδικό νυχοκόπτη για σκύλους αλλά να μην το χρησιμοποιήσετε όσο το κουτάβι σας είναι πολύ μικρό.
Για τα αυτιά μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες, αλλά ειδικά υγρά καθαρισμού τα οποία βγάζουν όλες τις ακαθαρσίες από το αυτί. Με ένα βαμβάκι απομακρύνετέ τις.
Για τις πατούσες αν χρειαστεί χρησιμοποιήστε βαζελίνη. Το βούρτσισμα των δοντιών είναι απαραίτητο αλλά χρειάζεται επιμονή και δεξιότητα. Προσπαθήστε να το εισάγετε στην έννοια του καθαρισμού με οδοντόβουρτσα βάζοντας το δάκτυλό σας στο στόμα του και χαϊδέψτε τα δόντια και τα ούλα. Μετά ακολουθεί η οδοντόβουρτσα.
Συμβουλή: Μάθετε στο κουτάβι σας τον καλλωπισμό και το μπάνιο από πολύ μικρή ηλικία. Ισορροπημένη διατροφή:
Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ο σκύλος ως σαρκοφάγο ζώο δεν πρέπει να τρέφεται όπως εμείς. Οι ποσότητες θα πρέπει να είναι ακριβείς και να περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα, ολιγοστοιχεία, βιταμίνες, λιπαρά και υδατάνθρακες. Από την αρχή το κουτάβι πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι θα παίρνετε το μπολ του ή θα αγγίζετε την τροφή του όταν χρειάζεται. Αυτό γιατί ενστικτωδώς αντιδρούν όταν την ακουμπάτε. Μην του δίνετε λιχουδιές ή απομεινάρια φαγητού, γιατί η ποικιλία δημιουργεί πεπτικά προβλήματα στον σκύλο και άρνηση στην κατανάλωση της ξηράς τροφής.
Ιδανική τροφή: Οι κροκέτες που συνδυάζουν διατροφική ισορροπία, ποιότητα συστατικών και ευκολία στη χρήση. Όσο για την ποσότητα ο πίνακας μερίδων που βρίσκεται στις συσκευασίες της τροφής σας δίνει μια ιδέα.
Συμβουλή: Μικρός σκύλος = μεγάλες ανάγκες. Ένα κουτάβι πολύ μικρόσωμης φυλής έχει διπλάσιες ανάγκες από ένα κουτάβι μεγαλόσωμης φυλής, επειδή αναπτύσσεται σύντομα και γρήγορα. Οι νανόσωμες ειδικά φυλές (toy dogs) χρειάζονται πολλές φορές χορήγηση γλυκόζης γιατί παθαίνουν υπογλυκαιμικές κρίσεις. Το μέλι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι σωτήριο.
Συμβουλές για μια αρμονική συμβίωση
1) Φωνάζετε το κουτάβι σας με το όνομα του (μονό ή δισύλλαβο κατά προτίμηση) καθαρά και με ήπιο τόνο όταν του δίνετε μια εντολή. Επιβραβεύετε με χάδια όταν υπακούει.
2) Μάθετέ του να φοράει κολάρο και να περπατά με λουρί από 3 μηνών κοντά σας για να το ελέγχετε.
3) Το Microchip είναι υποχρεωτικό να τοποθετείται με βάση τη νομοθεσία στην ηλικία των 6 μηνών.
4) Απ’ την αρχή μάθετε του να μένει μόνος, ξεκινώντας με λίγα λεπτά την ημέρα.
5) Όταν το κουτάβι σας είναι ακόμα νεαρό αποφύγετε μακρινούς περιπάτους.
6) Προτιμήστε βόλτες των 10 λεπτών στην αρχή.
7) Συμπεριλάβετε το κουτάβι στη ζωή της οικογένειας όσο περισσότερο μπορείτε.