Δεν είναι λίγες οι φορές που τα σκυλιά μας εντοπίζουν αδύνατα ίχνη σε μία περιοχή και προσπαθούν να τα ακολουθήσουν με δυσκολία. Πολλές φορές μάλιστα τα σημάδια είναι τόσο αδύνατα που τα σκυλιά γίνονται νευρικά και ανυπόμονο με αποτέλεσμα είτε να παρατάνε την εργασία του είτε να αποπροσανατολίζονται και να ψάχνουν δυνατά ίχνη σε άλλα σημεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η συμπεριφορά του σκύλου δείχνει τις περισσότερες φορές ότι το ίχνος είναι αδύνατο. Παράλληλα μπορεί να εντοπίσουμε ένα περίττωμα λαγού στο σημείο όπου εργάζονται τα σκυλιά , απόδειξη ότι ο λαγός που άφησε τα ίχνη μάλλον περαστός ήταν. Γιατί όμως. Η συμπεριφορά αυτή των λαγών πολλές φορές μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους . Πριν όμως επεκταθούμε στους λόγους αυτούς πρέπει αν πούμε ότι η ίδια η συμπεριφορά των λαγών έχει επηρεαστεί κυρίως από την παράνομη κυνηγετική πίεση και την αύξηση των επιβλαβών παραγόντων. Εν συνεπεία λοιπόν αυτών των παραγόντων ένας λαγός μπορεί να έχει διωχθεί από μία αλεπού ή από κάποια σκυλιά το βράδυ. Αυτό μπορεί να τον είχε αναγκάσει να τραβήξει μια μεγάλη πορεία για να δυσκολέψει τους διώκτες του. Αυτή η μεγάλη πορεία ίσως βρεθεί στην στον δρόμο των σκυλιών μας τα οποία αναζητούν ίχνη. Τώρα όσο καλός και να είναι ένας κυνηγετικός σκύλος από την μία τα αδύναμα ίχνη και από την άλλη οι δύσκολες καιρικές συνθήκες ( σκόνη, ξηρασία, αέρας) μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να έχει η όλη προσπάθεια ένα πετυχημένο ξεφώλιασμα.

Πέραν όμως από τους διώχτες του ένας λαγός μπορεί να απομακρυνθεί από την περιοχή του γιατί έχει παρασυρθεί από τον ίστρο μιας θηλυκιάς. Σε αυτή την περίπτωση ο λαγός ιχνηλατεί την θηλυκιά και την ακολουθεί σε μακρινές πορείες με την επιδίωξη να είναι ένας από τους επιβήτορες . Στην πορεία αυτή μπορεί να βρεθούνε και άλλα αρσενικά και πιθανό να υπάρξουν και αρσενικοκαυγάδες. Τα ίχνη αυτά είναι πολύ πιο έντονα και ανακατεμένα. Τα σκυλιά τρελαμένα από τον μεγάλο ντόρο(μαλαή) εκφράζουν το πάθος τους στα έντονα σημάδια και μας προετοιμάζουν για μια επιτυχία. Φυσικά τις περισσότερες φορές απέχουμε αρκετά από αυτό το αποτέλεσμα. Τα σημάδια παρά το ότι είναι έντονα δεν σημαίνει ότι ο λαγός ή οι λαγοί βρίσκονται κοντά. Πολύ πιθανό να είμαστε στην πρώτη φάση της αναπαραγωγής όπου δύο , τρεις ή περισσότεροι αρσενικοί βρίσκονται πίσω από μια λαγίνα. Μία στις εκατό ο κυνηγός θα βρεθεί στην δεύτερη ή Τρίτη φάση όπου οι λαγοί έχουν κατασταλάξει και η θηλυκιά δέχεται ζευγάρωμα. Εάν όμως περάσει κάποια ώρα και δεν έχουμε αποτέλεσμα πιθανό να χάνουμε την μέρα μας εκεί.


Ένας τρίτος λόγος για τον οποίο ένας λαγός μπορεί να έχει χαράξει μια πορεία μακριά από τον τόπο του είναι η έλλειψη τροφής ή νερού,. Αν για παράδειγμα σε μία περιοχή υπάρχει μια νέα καλλιέργεια με τριφύλλι ή μια πηγή νερού τότε υπάρχει περίπτωση ένας λαγός να μετακινηθεί προς αυτή την περιοχή.


Έτσι λοιπόν είτε για φυσιολογικούς λόγους είτε για άλλους λόγους ένας λαγός μπορεί να τραβήξει μια μεγάλη πορεία μακριά από τον τόπο του.

Ο τόπος του λαγούς- Ο λαγός της περιοχής


Οι παλιοί έλεγαν ‘ Τόπο του λαγού γύρευκε και λαόν μεν γυρεύκεις’ Τι εννοούσαν με αυτό. Ότι όταν ένας τόπος τον πιάνει τότε εκεί πρέπει να τον ψάξεις. Εκεί οι συνθήκες τον ευνοούν και οι λαγοί το αντιλαμβάνονται. Αυτός ο λαγός του τόπου, της περιοχής είναι ως συνήθως και τον λαγό τον οποίο μπορούν να εντοπίσουν πιο εύκολα τα σκυλιά μας. Ο λόγος είναι ότι αφήνει πολύ περισσότερα ίχνη στην περιοχή του. Ο λαγός είναι ζώο territorial δηλαδή ζώο περιοχής. Ο κάθε ένας έχει τον τόπο του και τον σηματοδοτεί με την μυρωδιά του. Αφήνει ίχνη από τους αδένες της μύτης του ενώ βόσκει. Αφήνει ίχνη από τους αδένες του πρωκτού του ενώ αφοδεύει ή κάθετε. Αφήνει ίχνη από την μυρωδιά του όταν περπατάει σιγά. Ο Λαγός της περιοχής έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και διαδρομή. Ξέρει τι ώρα θα μετακινηθεί, ποια κατεύθυνση θα πάρει για να βρει φαγητό και νερό. Επίσης πριν κάτσει στην κούτσι του θα μπει και θα βγεί αρκετές φορές δοκιμάζοντας διάφορες εξόδους. Ποτέ δεν θα καθίσει σε μια κούτσι όπου έχει μία έξοδο γιατί γνωρίζει ότι έτσι μπορεί να πιαστεί. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο θα μπεί και θα βγεί πολλές φορές στην κούτσι του είναι για να γεμίσει με ίχνη την περιοχή και σε περίπτωση που αναγκαστεί να φύγει , θα βγει πάνω σε υφιστάμενα ίχνη και θα μπερδέψει τους διώκτες. Πολλές φορές μπορεί να δείτε ένα λαγό να ξεφωλιάζεται και ενώ αυτός παίρνει μια κατεύθυνση τα σκυλιά να παίρνουν διαφορετική πορεία για μερικά μέτρα μέχρι να αντιληφθούν ότι ξεγελάστηκαν. Αυτά τα μερικά μέτρα όμως είναι αρκετά για να δώσουν σημαντικό προβάδισμα στον λαγό.

Στον λαγό της περιοχής τα σκυλιά θα εντοπίσουν δυνατά ίχνη και πολλές φορές με σιγανή πορεία. Τα σκυλιά διαγράφουν μια σταθερή πορεία σε έντονους ρυθμούς και με λίγα διπλοπατήματα, τα οποία έμπειρα σκυλιά γρήγορα βρίσκουν τρόπο να τα ξεπεράσουν. Ακολουθώντας την πορεία των σκυλιών στον δρόμο , μπορεί να βρούμε αρκετά κόπρια φρέσκα σημάδι ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση. Ενώ κοντεύουμε στον λαγό τα σημάδια θα γίνονται πιο έντονα και σε κάποια στιγμή θα μπερδεύονται. Αυτό σημαίνει ότι πιθανό να φτάσαμε στα τελευταία ίχνη πριν την φωλιά του λαγού. Εκεί πρέπει να παρατηρήσουμε πιθανές εξόδους και να αφήσουμε τα σκυλιά να εντοπίσουν τον λαγό.


Είναι κοινός αποδεκτό ότι οι κυνηγοί οι οποίοι έχουν μαρκάρει λαγούς σε εκπαιδευτικά πρώτα θα αναζητήσουν αυτούς και μετά θα ψάξουν για άλλους. Γνωρίζουν ότι οι λαγοί της περιοχής εντοπίζονται πιο εύκολα και μπορούν τα σκυλιά να έχουν μια πιο σωστή έρευνα με μεγαλύτερες πιθανότητες ενός θετικού αποτελέσματος.