Ο αέρας και η συμπεριφορά των φασσών

Του Κώστα Σκεμπετζή
Πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν και να αναλύσουν την συμπεριφορά των πουλιών κατά τη διάρκεια της πτήσης τους υπό συνθήκες αέρα. Κατά τη διάρκεια μιας μετανάστευσης ή ακόμη και μιας κοντινής μετακίνησης τα πουλιά χρησιμοποιούν τον αέρα κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, έτσι ώστε να σπαταλούν λιγότερη ενέργεια για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Μειώνουν πολύ τη συχνότητα κτυπήματος των φτερούγων τους, χρησιμοποιούν το βάρος τους και το σχήμα τους, άλλοτε με ανοιχτά τα φτερά και άλλοτε με κλειστά. Ταυτόχρονα συνεργάζονται μεταξύ τους δημιουργώντας διάφορους σχηματισμούς όπως για παράδειγμα σχήμα v, οι οποίοι τα υποβοηθούν στην πτήση τους. Η συμπεριφορά των πουλιών αλλάζει ανάλογα με την ένταση του αέρα ακόμα και ανάλογα με την θερμοκρασία του αέρα. Η θερμοκρασία του αέρα αλλάζει σε διάφορα επίπεδα – ύψος από την επιφάνεια του εδάφους, καθώς και ανάλογα με την μορφολογία του εδάφους. Περιοχές με πυκνή βλάστηση όπως δασώδης περιοχές έχουν πιο ψυχρό αέρα από ότι οι περιοχές με καθόλου ή πολύ λίγη βλάστηση. Περιοχές με νερό όπως ποτάμια και θάλασσα το ίδιο. Οι διάφορες εναλλαγές στη θερμοκρασία του αέρα προκαλούν στροβιλισμό, ένα φαινόμενο που εκμεταλλεύονται τα πουλιά στην πτήση τους. Αυτό θα το παρατηρήσουμε εύκολα όταν παρακολουθήσουμε τα πουλιά που μετακινούνται από μακριά και σε μεγάλο υψόμετρο από το έδαφος. Όσο πλησιάζουν στα όρια ενός γκρεμού πραγματοποιούν μια συνεχόμενη βύθιση και η πτήση τους τις περισσότερες φορές θα είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με το έδαφος καθώς φτάσουν εκεί.
Τα περιστεροειδή, στα οποία ανήκει και η φάσσα, παρουσιάζουν μια μικρή ψείρα στο φτέρωμα τους. Ο αέρας είναι η καλύτερη ευκαιρία των φασσών για απαλλαγή τους από αυτές τις ψείρες. Πραγματοποιούν μακρινές πτήσεις με τον αέρα ενάντια τους, πράγμα που τις απαλλάσσει από τις ψείρες.
Με τα πιο πάνω δεδομένα και μετά από πολλές δικές μας παρατηρήσεις και εμπειρίες θεωρούμε ότι ο αέρας είναι πολύ καλός μας σύμμαχος στο κυνήγι της φάσσας παρά εχθρός, όπως οι πιο πολλοί λανθασμένα πιστεύουν. Πρώτα απ’ όλα υπό συνθήκες αέρα, οι φάσσες θα προτιμήσουν να μετακινηθούν από τα δάση μας ή τα σημεία που κουρνιάζουν, έτσι θα έχουμε και τα ανάλογα περάσματα. Επίσης θα έχουμε πολύ περισσότερα αποτελέσματα αφού τα πουλιά περιορίζονται σε χαμηλότερες πτήσεις από το έδαφος, άρα γίνονται και ευκολότερος στόχος.
Στο κυνήγι της φάσσας, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, θα συναντήσουμε πολλές εξορμήσεις υπό συνθήκες αέρα αφού είναι σχεδόν δεδομένη η παρουσία αέρα μετά τις 11:00 το πρωί και κυρίως από τις 13:00 μέχρι τις 18:00. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι κυνηγοί κάνουν μεγάλα νούμερα πουλιών, κυρίως μετά το μεσημέρι, αφού πρώτον ησυχάζουν τα πουλιά από την αποχώρηση πολλών κυνηγών, αλλά και γιατί ο αέρας που αναπτύσσεται κυρίως από το μεσημέρι και μετά λειτουργεί σαν σύμμαχος για κοντινές βολές. Δεν εγκαταλείπουμε λοιπόν το πόστο μας από νωρίς ακόμη και αν η παρουσία των πουλιών τις πρωινές ώρες είναι μηδαμινή. Από προσωπικές εμπειρίες που είχα, τα περισσότερα πουλιά που χτύπησα σε διάφορες εξορμήσεις ήταν μέρες με πολύ αέρα. Οι φάσσες ερχόντουσαν σε πολύ χαμηλό ύψος σχεδόν ένα με το έδαφος και ενάντια του αέρα, κάτι που έκανε το πέταγμα τους πολύ αργό. Την πρώτη φορά που μου συνέβηκε μου φάνηκε πολύ παράξενο γιατί μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι είχα κτυπήσει μόνο μια φάσσα και από τότε μέχρι τις 18:00 κατάφερα να καρπωθώ άλλες έντεκα φάσσες. Άρχισα να ψάχνω το γιατί μέχρι που έπεσα στην ανάγνωση άρθρων και ερευνών όσο αφορά την συμπεριφορά των πουλιών υπό συνθήκες αέρα. Από τότε τα πάντα άλλαξαν και στις κυνηγετικές μου εξορμήσεις. Προσαρμόζομαι πάντοτε με βασικό στοιχείο την παρουσία αέρα. Επιλέγω πόστο έτσι ώστε να έχω τον αέρα να φυσά από πίσω μου για να έχω το πέρασμα των φασσών από μπροστά μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παρουσιαστούν πουλιά και από πίσω μου, αφού πολλές φορές μπορεί να χαράξουν κυκλική πορεία. Παραμένω στο πόστο μου και δεν το εγκαταλείπω μέχρι να βραδιάσει σχεδόν, όχι μόνο γιατί το πάθος μου με κυριαρχεί αλλά γιατί περιμένω τον «σύμμαχο» αέρα να εμφανιστεί. Έχω πάντοτε μαζί μου φυσίγγια με καλές αποδόσεις σε συνθήκες αέρα και προσπαθώ πάντοτε για την καταλληλότερη και τέλεια βολή.
Χαίρομαι να μοιράζομαι μαζί σας δικές μου εμπειρίες και γνώσεις, με στόχο πάντοτε την σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση σας. Μέσα από αυτό το άρθρο σας παροτρύνω να συμμαχήσετε και εσείς με τον αέρα για μια καλύτερη εξόρμηση φασσών. Παρατηρήστε, πειραματιστείτε και θα πετύχετε. Καλά αποτελέσματα και πάντοτε με σωστή κυνηγετική συμπεριφορά.