Λίγα λόγια για την στοματική υγιεινή του σκύλου

Του Κτηνίατρου Ζαχαρία (Ζάχου)Σεργίου
Σ΄αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στην σημασία της στοματική υγιεινής του σκύλου, η οποία τις περισσότερες φορές περνά απαρατήρητη με αποτέλεσμα ο σκύλος μας να υποφέρει σιωπηλά.
Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, αποδεδειγμένα, δύο στους τρείς σκύλους θα εμφανίσουν σημεία περιοδοντικής νόσου δηλαδή. γενικευμένη φλεγμονή της στοματικής κοιλότητας η οποία επιτίθεται στα ούλα , στα οστά και τους ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια με αποτέλεσμα τα δόντια να αποκτούν κινητικότητα και στο τέλος να πέφτουν. Η αιτία της νόσου είναι ή μικροβιακή πλάκα που καλύπτει τα δόντια του σκύλου. Αυτή σε συνδυασμό με το σάλιο, τα μικρόβια του στόματος και υπολείμματα τροφής, ασβεστοποιείται και δημιουργεί την τρυγιά (πέτρα) γύρω από τα δόντια. Η τρυγιά ερεθίζει τα ούλα, τα ούλα υποχωρούν και εκτίθεται η ρίζα του δοντιού. Τα μικρόβια που βρίσκονται πάνω στην τρυγιά διαλύουν τους ιστούς των ούλων και του φατνίου με αποτέλεσμα το δόντι να αποκτά κινητικότητα.
Προδιαθετικοί παράγοντες:
1)Τρυγιά (πέτρα). Όσο περισσότερη τόσο το χειρότερο. 2) Φυλή. Ορισμένες Φυλές π.χ. Beagle, Maltese ,Pekignese ,έχουν προδιάθεση σε στοματικές παθήσεις. Γενικά οι μικρόσωμες αλλά και οι κυνηγετικές φυλές αυξάνουν την προδιάθεση. 3) Ηλικία. Όσο μεγαλύτερη η ηλικία τόσο και η αύξηση της συχνότητας της νόσου. 4) Νοσολογικό ιστορικό και θεραπείες. (Νεφρική ανεπάρκεια , σακχαρώδης διαβήτης).
Συμπτώματα διαφόρων οδοντικών νοσημάτων:
1) Απροθυμία μάσησης της τροφής και απομάκρυνση του από αυτή. 2) Εκδήλωση πόνου κατά την μάσηση. 3) Γενικευμένη αδιαθεσία. 4) Σιαλλόροια (Πολλά σάλια). 5) Αποχρωματισμός δοντιών(καφέ δόντια). 6) Έντονα κόκκινα ή και πρησμένα ούλα. 7) Κακοσμία του στόματος. 8) Αποστήματα εντός και εκτός της στοματικής κοιλότητας. Π.χ. κάτω από τα μάτια ή ακόμη και πίσω από τα μάτια.(οπισθοβολβικά αποστήματα) 9) Έξοδος πύου ή και αίματος από το ένα ρουθούνι, με ή χωρίς φτερνίσματα.
Ο κτηνίατρος σας με την κλινική εξέταση και την χρήση ακτινογραφημάτων, είναι σε θέση να σας πληροφορήσει για την κατάσταση του στόματος του σκύλου σας. Σε αρκετές περιπτώσεις οι οδοντικές παθήσεις και γενικά οι παθήσεις της στοματικής κοιλότητας μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές, νεφρικές και ηπατικής παθήσεις λόγω της συσσώρευσης τοξινών από το αυξημένο μικροβιακό φορτίο του στόματος.
Πρόληψη :
1) Αποφυγή χορήγησης μαλακών τροφών. 2) Χορήγηση ειδικών σκευασμάτων στην τροφή ή στο νερό για πρόληψη του σχηματισμού της τρυγιά (ρωτήστε τον κτηνίατρο σας.). 3) Βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες για το σκοπό αυτό. Αν και ακούγεται δύσκολο, υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων που μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι με σωστή εκπαίδευση του κουταβιού- ενήλικα σκύλου, το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να γίνει πολύ εύκολη. 4) Οδοντιατρική φροντίδα .Ο κτηνίατρος σας είναι ο πλέον αρμόδιος για το θέμα αυτό και όπου κρίνει απαραίτητο, θα σας συστήσει και την κατάλληλη θεραπεία. Δηλαδή, για την απομάκρυνση της τρυγιά από τα δόντια, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η αποτρύγωση και στίλβωση των δοντιών. (scale and polish) με ειδικά οδοντιατρικά μηχανήματα και βασική προυπόθεση ο σκύλος να βρίσκεται σε γενική αναισθησία,(παρομοίως και σε περίπτωση εξαγωγής των χαλασμένων δοντιών). Στο εξωτερικό ειδικευμένοι κτηνίατροι-οδοντίατροι προχωρούν ακόμη και σε σφραγίσματα και απονευρώσεις δοντιών.
Επικουρικά, χορήγηση αντιβιοτικών και παυσίπονων μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις αποστημάτων και φλεγμονών της στοματικής κοιλότητας,αλλά σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να συμβουλέυεστε τον κτηνίατρο σας
Για ακόμη μία φορά ισχύει ο κανόνας ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!