Του Κώστα Πελετιέ

Διπλωματούχου οπλουργόυ Αμερικής


Όσες φορές και να αναλύσουμε αυτό το θέμα, πάντα θα πρέπει να το φέρουμε στην επιφάνεια κυρίως όταν κοντεύει το κυνήγι του ενδημικού. 

Έχουμε μάθει πιθανό από παλαιότερους κυνηγούς , τον πατέρα ή τον παππού μας ή ακόμη από την στρατιωτική μας θητεία ότι το λάδι κάνει καλό στο όπλο. Φυσικά ο καθένας μπορεί να εκλάβει την πιο πάνω πληροφορία όπως θέλει. Για αυτό μου έτυχε αρκετές φορές να μου φέρουν όπλα τα οποία οι κάννες έσταζαν από μέσα λάδι της ελιάς!!! Όσο και εάν σας ακούγεται παράξενο . 

Άλλοι πάλι αρέσκονται πριν το κυνήγι να βάζουν λάδι μέσα στην κάννη για να γλιστράνε καλύτερα τα σκάγια και λάδια μέσα στον μηχανισμό για να δουλεύει καλύτερα.

 Όλα τα πιο πάνω είναι τρομερά λάθη τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα και πολλές φορές ίσως και σε επικίνδυνα αποτελέσματα. Έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα ότι λάδια μέσα στον μηχανισμό προκαλούν διάφορα προβλήματα για αυτό και πρέπει να αποφεύγονται Σήμερα θα επικεντρωθούμε στα λάδια της κάννης. 

Καταρχήν πρέπει αν πούμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε να πυροβολούμε ένα όπλο το οποίο έχει υγρές κάννες από λάδια. Τα λάδια σε μία τέτοια περίπτωση καίγονται και δημιουργούν ξένα σώματα και στίγματα μέσα στην κάννη. Παράλληλα όλα τα κατάλοιπα τα οποία φεύγουν από το φυσίγγιο όπως μπαρούτι, κομμάτια από σπασμένο πλαστικό από τον κάλυκα ή άλλα ξένα σώματα σε περίπτωση που οι κάννες μας είναι υγρές είναι πιο εύκολο να κολλήσουν τα ξένα αυτά σώματα μέσα στις κάννες.

Φροντίζουμε λοιπόν πάντοτε αφού περάσουμε με καθαριστικό και προστατευτικό λάδι τις κάννες μας να τις σκουπίσουμε επιμελώς για να είναι καθαρές και στεγνές. Όσο πιο στεγνή είναι μια κάννη τόσο το καλύτερο εκτός και εάν πρόκειται να φυλάξουμε το όπλο μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση εάν υπάρχει λάδι στις κάννες δεν μας ενοχλεί ιδιαίτερα απλά θα πρέπει πριν την χρήση του να το καθαρίσουμε καλά.

Θα πρέπει επίσης να δώσουμε σημασία και στο είδος του λαδιού που χρησιμοποιούμε καθώς στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Τις περισσότερες φορές μπορούμε να ρωτήσουμε τον πωλητή αλλά και να διαβάσουμε επάνω στην ίδια την συσκευασία τον τρόπο χρήσης του λαδιού αλλά και τις ιδιότητες του. Υπάρχουν ειδικά δυνατά λάδια τα οποία χρησιμοποιούνται για να καθαρίζουν τις κάννες από ξένα σώματα και τα οποία σε περίπτωση που τα αφήσουμε στις κάννες ή τοποθετήσουμε σε άλλα μέρη του όπλου μπορεί να κάνουμε ζημιά.

Έτσι λοιπόν πριν από την πρώτη σας εξόρμηση αλλά και μετά από τις εξορμήσεις σας να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα μικρό σετ από καθαριστικά και να καθαρίζετε καλά τις κάννες του όπλου σας. Όταν καθαρίζετε τις κάννες βεβαιωθείτε εάν το όπλο φέρει choke ότι είναι καλά βιδωμένα και μην τα αφαιρέσετε κατά την διαδικασία καθαρίσματος. Αφού καθαριστούν οι κάννες και μετά μπορούμε να τα αφαιρέσουμε να ελέγξουμε ότι δεν έχουν οποιαδήποτε σκουριά τα πασα, να τοποθετήσουμε ειδικό γράσο και να τα ξαναβιδώσουμε καλά στο όπλο.

Μετά από κάθε ντουφεκιά ελέγχετε για λόγους ασφαλείας τις κάννες σας ότι είναι καθαρές και δεν έχει μείνει κάτι μέσα.

Καλά και ασφαλισμένα κυνήγια σε όλους και να θυμάστε πάνω από όλα η ασφάλεια μας και η επιστροφή μας στο σπίτι.