Το κυνήγι της μπεκάτσας σήμερα

Όπως ίσως οι περισσότεροι γνωρίζουμε , τα περισσότερα χούγια είτε καλά είτε κακά των ομοεθνών μας Ελλήνων τα υιοθετούμε και εμείς εδώ στην Κύπρο με μια μικρή καθυστέρηση δύο ή τριών χρόνων. Ένα από αυτά αφορά και το κυνήγι της μπεκάτσας το οποίο τείνει και αυτό να εξελιχθεί σε μόδα της εποχής. Πριν από επτά χρόνια μεταβαίναμε σε φίλους στην Ελλάδα και κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα για να κυνηγήσουμε μέσα στους απέραντους βιοτόπους το κυνήγι της μπεκάτσας με σκυλιά φέρμας. Το συγκεκριμένο κυνήγι αποτελεί μια ιεροτελεστία για τον Ευρωπαίο κυνηγό. Μπεκατσοπαντέλονα, μπεκατσόφυσίγγια, μπεκατσόοπλα αλλά το πιο σημαντικό μπεκατσόσκυλα. Η χρήση του διαδικτύου αλλά και η ανάγκη αρκετών είτε για να εξαργυρώσουν τις επιτυχίες τους είτε για να αποκατασταθούν κοινωνικά , δημιούργησε μια μεγάλη ζήτηση για το συγκεκριμένο θήραμα. Την ίδια στιγμή όμως που η κυνηγετική πίεση για το συγκεκριμένο θήραμα αυξανόταν η προσφορά της φύσης μειωνόταν. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Μάλιστα κάποιες Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες κυνηγίου και κλάπ για μπεκάτσα μπήκαν στην διαδικασία αγοράς επιστημονικών μελετών για το συγκεκριμένο θήραμα. Έχουν προχωρήσει στην σύλληψη και σήμανση πουλιών αλλά και στην καταγραφή των μεταναστεύσεων και τις αναπαραγωγής τους. Κρίσιμος παράγοντας για την αναπαραγωγή τους θεωρείτε ο χειμώνας στα δάση της Ρωσίας όπου ο μεγαλύτερος αριθμός μπεκατσών οι οποίες καταλήγουν στην Ευρώπη αναπαράγονται. Όσο πιο ήπιος είναι ο χειμώνας τόσο καλύτερα πηγαίνει και η αναπαραγωγή. Στην συνέχεια οι διάφοροι καιρικοί παράγοντες μετακινούν τα πουλιά και εκεί ο σωστός μπεκατσοκυνηγός παραμονεύει. Νύχτες με φεγγάρι και ανέμους βοριάδες ευνοούν την μετανάστευση τους. Ενώ για να μπορέσει το πουλί να μείνει σε μια περιοχή πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες στο έδαφος (υγρασία).
Εκείνο που διαπιστώνουν τα τελευταία χρόνια οι Ευρωπαίοι κυνηγοί είναι ότι τα πουλιά λόγω της μεγάλης όχλησης έχουν γίνει πολύ επιφυλακτικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ποδαρώνουν (περπατούν) και να αφήνουν πίσω τα σκυλιά φερμαρισμένα ή ακόμη να πετάνε με τον παραμικρό θόρυβο. Μάλιστα οι Ευρωπαίοι κυνηγοί υποστηρίζουν ότι τα πουλιά έμαθαν πλέον να αντιλαμβάνονται το μπίμπερ ή το κουδουνάκι του σκύλου.
Τεράστια λαθροθηρία και ανήθικο το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι
Ένα θέμα στο οποίο οι Ευρωπαίοι κυνηγοί είναι κάθετοι, είναι το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Οι μπεκάτσες όταν γνωρίζεις την διαδρομή τους από και πρ΄ςο το δάσος αποτελούν εύκολη λεία για ένα κυνηγό ο οποίος τις περιμένει στο καρτέρι. Θεωρείτε όμως παράνομο και ανήθικο και για αυτό το λόγω το κυνήγι μπεκάτσας σε καρτέρι απαγορεύεται δια νόμου και αστυνομεύεται με την βοήθεια των ίδιων των κυνηγών, οι οποίοι παρέχουν πληροφορίες για παράνομα καρτέρια.
Το κυνήγι της μπεκάτσας στην Κύπρο
Στο νησί μας μόλις εδώ και ένα χρόνο έχει δοθεί ειδική άδεια για το κυνήγι της μπεκάτσας με σκύλο φέρμας κατά την περίοδο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί λάτρεις του συγκεκριμένου κυνηγίου περίμεναν αυτή την άδεια τελικά από την μια οι όροι του συγκεκριμένου κυνηγίου και από την άλλη η περσινή φτωχή σε μπεκάτσες χρονιά δεν ώθησε αρκετούς να βγάλουν την συγκεκριμένη άδεια.
Φέτος το ταμείο θήρας έχει αναθεωρήσει τις περιοχές και θα δοθεί μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση για το συγκεκριμένο κυνήγι. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού μας θα δοθούν οι περιοχές που φαίνονται στον πιο κάτω χάρτη.
Διαδικασία απόκτησης άδειας για μπεκάτσα
Όποιος είναι κάτοχος φυλής σκύλων φέρμας (γκρούπ 7) θα πρέπει ο σκύλος του να είναι εγγεγραμένος με microchip και να έχει βιβλιάριο εφίπ (πιστοποίηση από τον όμιλο ότι ο σκύλος φερμάρει και δεν έχει κροτοφοβία) Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να πηγαίνει μέσο του κυνολογικού όμιλου και να πιστοποιείτε η καθαροαιμία του σκύλου και οι ικανότητες του με αντίτιμο €15 για να μπορέσει να πάει στο κυνήγι μπεκάτσας. Αν κάποιος είναι κάτοχος ημίαιμου σκύλου φέρμας. Δηλαδή διασταυρωμένος σκύλος ανάμεσα σε δύο σκύλους δείκτες τότε θα πρέπει να περάσει από την ίδια διαδικασία. Η αναγνώριση για ημίαιμους σκύλους θα επιτρέπετε μόνο για φέτος ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο δεν θα πιστοποιούνται ημίαιμα σκυλιά.
Ο κυνηγός θα βγάζει επιπρόσθετη άδεια για το κυνήγι της μπεκάτσας και θα παίρνει μαζί του μόνο τον σκύλο ο οποίος είναι πιστοποιημένος. Θα μπορεί επίσης οποιοσδήποτε άλλος κυνηγός επιθυμεί να συνοδεύει τον ιδιοκτήτη του σκύλου και τον σκύλο στο κυνήγι φτάνει και ο ίδιος να έχει βγάλει την επιπρόσθετη άδεια κυνηγίου.
Η άδεια μάλλον θα δοθεί σε ορεινές περιοχές και κρατικά δάση για έξη Σάββατα κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά τις ώρες 8 το πρωί με 2 το μεσημέρι.