Κυνήγι με ιχνηλάτες

Του Κώστα Ηρακλέους εκτροφέα -εκπαιδευτή Μέλος Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Σκύλων Κύπρου
Για αρκετούς από τους αναγνώστες του περιοδικού μας είναι γνωστό τι εστί κυνήγι λαγού με ιχνηλάτες, είτε επειδή είχαν ή έχουν στην κατοχή τους τέτοια σκυλιά, είτε από κουβέντες και εμπειρίες που μοιράστηκαν μαζί τους φίλοι και γνωστοί.
Στο σημερινό μου άρθρο θα ήθελα να απευθυνθώ κυρίως σε αυτούς που δεν έτυχε να ακούσουν ή να έχουν εμπειρίες με αυτή την κατηγορία κυνηγετικών σκυλιών, είτε αυτοί είναι παλιοί ή νέοι κυνηγοί και ειδικά απευθύνομαι στους τελευταίους.
Οι ιχνηλάτες στην Κύπρο έκαναν την παρουσία τους τις προηγούμενες δεκαετίες και ειδικά τα τελευταία 15-20 χρόνια αυξήθηκε τόσο ο αριθμός, όσο και οι καθαρόαιμες φυλές που ειδικεύονται στην ιχνηλασία.
Η απόφαση, όμως, για απόκτηση σκύλου ιχνηλάτη είναι μια σοβαρή και δύσκολη υπόθεση και δεν πρέπει να γίνεται επιπόλαια. Πρέπει πρώτα να κάνει κάποια έρευνα στο πώς κυνηγά ένας ιχνηλάτης, τον τρόπο εργασίας του, το χαρακτήρα του, τα υπέρ και τα κατά της φυλής σε σχέση με το κλίμα και τις δυσκολίες που υπάρχουν, ειδικά στην εποχή μας που ο λαγός έχει γίνει «καθηγητής».
Θα ήταν σοφότερο να ψάχναμε να δούμε κάποιες φυλές σε δράση, πριν καταλήξουμε ποια φυλή μας ταιριάζει. Το καλύτερο θα ήταν να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου εκπαιδευτή, ο οποίος με τις γνώσεις του, θα μας βοηθήσει να καταλήξουμε ποια φυλή ιχνηλάτη μας ταιριάζει.
Το κυνήγι με ιχνηλάτη είναι μια μαγεία, μια συγκίνηση που ποτέ δεν ξεχνάς, μια διαδικασία που σε συνεργασία των δύο, κυνηγού-σκύλου, θα σε φέρει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με το άθλημα του κυνηγιού με ιχνηλάτες πρέπει να έχει στο νου του κάποια σειρά γεγονότων για να μπορεί να έχει και το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα:
(1) Άριστες γνώσεις στη συμπεριφορά του λαγού ανάλογα με την περιοχή που ζει, τις διατροφικές του ανάγκες και γενικά ό,τι έχει σχέση με τη δύσκολη ζωή του, αφού, εκτός από εμάς, τον κυνηγούν ή τον απειλούν η αλεπού, η ποντίκα, η λαθροθηρία καθώς επίσης και τα φυτοφάρμακα.
(2) Να μάθει το σκύλο του, έχοντας τις γνώσεις σαν κυνηγός, όλα τα κόλπα που χρησιμοποιεί ο λαγός για να καταλήξει στη φωλιά του και αν χρειαστεί βοήθεια να μπορεί να του τη δώσει.
(3) Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει σε ποιες περιοχές θα κυνηγήσει και αν αυτές «κρατούν» λαγούς, ούτως ώστε να μπορεί να απολαύσει κυνηγετικές εμπειρίες. Γι’ αυτό και το σχετικό γνωμικό των παλιών κυνηγών «τόπον του λαού γύρευκε τζιαι όι τον λαόν».
Θέλω να τονίσω ότι ο αριθμός των σκύλων ιχνηλατών για μια πετυχημένη ιχνηλασία και στο τέλος το αποτέλεσμα, δεν έχει σχέση με τον αριθμό των σκύλων. Ένας, σωστά εκπαιδευμένος, ιχνηλάτης μπορεί να κυνηγήσει μόνος του ή με ομάδα. Φτάνει όταν είναι ομάδα να έχουν άψογη συνεργασία και ομαδικότητα για να είναι η μέρα του κυνηγιού ευχάριστη.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι το κυνήγι του λαγού είναι τρόπος ζωής και όχι τρόπος επίδειξης. Η κάρπωση να είναι ο στόχος, όχι όμως ο κανόνας. Η ποσότητα ποτέ δε θα σε κάνει καλό κυνηγό και ούτε οι αθέμιτοι τρόποι. Μην ξεχνάς ότι η συγκίνηση που έζησες σήμερα, αν δεν κατάφερες να τον κτυπήσεις, θα σου τη δώσει στις επόμενες εξορμήσεις. Αν δώσουμε στο λαγό την πιθανότητα να γλυτώσει, αυτό θα μας οπλίζει με πάθος για την επόμενη φορά.
Τέλος, σας εύχομαι καλή κυνηγετική χρονιά, με ασφάλεια, σεβασμό στο συνάδελφο κυνηγό και ειδικά στη φύση.