Σε μία συζήτηση με ένα συνάδελφο κυνηγό επέμενε ότι θα έπρεπε οι άδειες κυνηγίου να διαχωρίζονται σε άδεια για λαγό, άδεια για αποδημητικά , άδεια για πέρδικα, άδεια για φάσσα και ούτω καθεξής. Όταν το ρώτησα που αποσκοπεί αυτό μου είπε ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα έτρεχαν εκείνοι που βρίσκονται σε στάματα για αποδημητικά ή για φάσσες να χτυπάνε τους λαγούς που βγάζει κάποιος άλλος. Τότε του είπα, δηλαδή θεωρείς ότι είναι το επιπλέον κόστος που θα τον αποτρέψει να βγάλει αυτή την άδεια; Ναι μου απάντησε . Δηλαδή τον ξαναρώτησα , κάποιος ο οποίος κυνηγάει και λαγό και πέρδικα πρέπει να βγάζει δύο άδειες. Όχι μου απάντησε, να διαχωρίζονται οι άδειες σε άδειες επιδημητικού και αποδημητικού. Καλά τον ρώτησα, εάν εγώ θέλω το πρωί να σταθώ σε κάποιο στάμα για μία , δύο ώρες και μετά να ξεκινήσω παγανιά για λαγό πρέπει να βγάλω δύο άδειες. Έμεινε λίγο κα με κοιτούσε. Εάν πάλι κάποιος έχει την οικονομική ευχέρεια και βγάζει όλες τις άδειες τότε δεν θα παίξει ένα λαγό που βγάζει κάποιος άλλος; Τελικά φίλε του είπα καταλήγουμε στο θέμα ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

Ένα θέμα πολύκροτο που έπρεπε να αναλώνουμε ως κυνηγοί και μάλιστα ως οργανωμένοι κυνηγοί τις μισές μας προσπάθειες προς αυτήν κατεύθυνση. Κάθε χρόνο περίπου χίλιοι κυνηγοί εντάσσονται στους αδειούχους κυνηγούς . Εντούτοις όμως βλέπουμε καθημερινά παραδείγματα που μας υπενθυμίζουν ότι η κυνηγετική παιδεία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό γιατί από την μία δεν εφοδιάζουμε τους νέους κυνηγούς με την κατάλληλη παιδεία πριν να ενταχθούν στους νόμιμους κυνηγούς και από την άλλη γιατί η υφιστάμενη κυνηγετική παιδεία των πιο μεγάλων κυνηγών είναι επίσης σε χαμηλά επίπεδα.


Πώς μπορεί να καλλιεργηθεί κυνηγετική παιδεία

Για τους νεαρούς

Καταρχήν θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις από πολύ νεαρή ηλικία. Θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα σύστημα μέσο των κυνηγετικών συλλόγων ή ακόμη και του Ταμείου Θήρας όπου νεαροί κυνηγοί κάτω των 18 χρονών θα μπορούσαν να λαμβάνουν μέρος σε διάφορα , σεμινάρια, φιλοθηραματικά έργα, περιβαλλοντολογικά έργα και εκπαίδευση. Μέσα από την εκπαίδευση θα αποκτούσαν βασικές ακαδημαϊκές αλλά και πρακτικές γνώσεις ως προς την φροντίδα του περιβάλλοντος, των θηραμάτων αλλά και την χρήση του κυνηγετικού όπλου. Με αυτό τον τρόπο και μέσα από δύο χρόνια εκπαίδευσης θα μπορεί ο νεαρός να αποκτά την μαθητική άδεια κυνηγίου πιο γρήγορα από την ηλικία των δεκαοκτώ και υπό την συνοδεία του κηδεμόνα του να μπορεί να κυνηγάει. Επιπρόσθετα κάποιος ο οποίος θα λαμβάνει μέρος θα μπορεί να πηγαίνει κατευθείαν για την εξέταση απόκτηση άδειας κυνηγίου στα δεκαοκτώ χωρίς να παρακολουθεί μαθήματα.


Άδεια κυνηγίου στα δεκαοκτώ

Το έχουμε πει και θα το πούμε πολλές φορές ακόμη ότι, εάν δεν γίνει αναγκαστική η ένταξη του κυνηγού σε κάποιο κυνηγετικό σύλλογο και εάν οι κυνηγετικοί σύλλογοι δεν ξεκινήσουν να δουλεύουν με τυποποιημένα σχέδια δράσης δεν θα δούμε άσπρη μέρα. Ο κυνηγός θα πρέπει να λαμβάνει μέρος σε εργασίες στην φύση αλλά και να παρακολουθεί αναγκαστικά σεμινάρια ως αναφορά το περιβάλλον, την φύση, τα ζώα αλλά και άλλα συναφή θέματα για το κυνήγι, τον κυνηγό και την φύση.

Η εξέταση για την πρώτη άδεια κυνηγίου αλλά και η εξέταση για απόκτηση άδειας κυνηγίου για αυτούς που την χάνουν λόγω παρανομιών πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηρές και να περιέχουν και πρακτικό κομμάτι. Η χρήση όπλου για παράδειγμα, κανόνες ασφαλείας αλλά και άγραφοι κυνηγετικοί νόμοι πρέπει να διδάσκονται αλλά και να εξετάζονται ότι οι υποψήφιοι κυνηγοί τους γνωρίζουν.


Είναι αδιανόητο να τσακώνονται κυνηγοί για την κατοχή μιας τσίκλας. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν κυνηγοί που έχουν τα ζώα τους σε άθλια κατάσταση χωρίς σήμανση και φορτωμένα αρρώστιες. Είναι αδιανόητο να είσαι κυνηγός και να πετάς σκουπίδια στην φύση. Είναι αδιανόητο να είσαι κυνηγός και να βάζεις φωτιές, να μην τηράς το ΚΟΤΑ, να μην προσφέρεις τίποτα στην φύση και να νομίζεις ότι με €77 το χρόνο θα την βγάζεις καθαρή και θα βγάζεις και τα απωθημένα σου στα δέντρα και στο περιβάλλον.

Ακόμη και υφιστάμενοι κυνηγοί θα πρέπει να περνάνε από μια πρακτική δοκιμασία για να διαπιστώνεται εάν είναι σε θέση να φέρουν κυνηγετικό όπλο και να βγαίνουν στο περιβάλλον. Σκεφτείτε ότι κάποτε όλοι εμείς αποκτήσαμε άδεια χωρίς έστω και την υποτυπώδες εξέταση που δίνουν οι σημερινοί κυνηγοί. Κάποιοι απέκτησαν άδεια ενώ δεν έκαναν στρατό λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.


Όμως για να εισακουστούν όλα αυτά τα ψηλά γράμματα , κάποιοι θα πρέπει να πάρουν σκληρές αποφάσεις με πολιτικό κόστος, γιατί στο τέλος εκεί καταλήγουν όλα. Η ψήφος μου σε αντάλλαγμα με την δικιά σου κάλυψη για να κάνω ότι θέλω, ή ότι με βολεύει. Όπως έχουμε πει μας λείπει παιδεία.