Αγαπητοί φίλοι/συνάδελφοι κυνηγοί,

Κρίνω απαραίτητο όπως επανέλθω στο θέμα της διαμαρτυρίας που οργανώνεται το Σάββατο από τους Ενεργοί Πολίτες- Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών καθότι φαίνεται να μην έχει γίνει κατανοητή από όλους η ανακοίνωση της ΚΟΚ & ΔΑΖ Cyprus Hunting Federation .

Διευκρινίζω λοιπόν ότι η ΚΟΚ & ΔΑΖ ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχει δηλώσει την μη στήριξη ή την στήριξη της διαμαρτυρία και ουδέποτε έχει προτρέψει οποιονδήποτε από το να συμμετάσχει ή να μην συμμετάσχει σε αυτήν. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, κυνηγού ή μη, να συνέρχεται ειρηνικά και να διαδηλώνει οργανωμένα θέτοντας αιτήματα, δικαίωμα το οποίο είναι και θα πρέπει να είναι απολύτως σεβαστό από τον κάθε ένα. Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας σκοπό είχε την ενημέρωση του κοινού ότι δεν αποτελεί η ίδια τον διοργανωτή της διαμαρτυρίας.

Δράττομαι όμως της ευκαιρίας να σχολιάσω ότι ένας από τους κύριους πυλώνες της διαμαρτυρίας είναι η μη υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων προς το ΚΕΚΚ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ένα πολύ ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει κοινωνικά ζητήματα όπως π.χ. το μεταναστευτικό και ζητήματα που άπτονται πολιτικής σε σχέση με τον οικογενειακό θεσμό, θέματα που αφορούν τους κουρεμένους καταθέτες κ.α.

Είναι απολύτως θεμιτό για ένα κόμμα να πολιτευτεί επιλέγοντας να στηρίξει έναν υποψήφιο εν αντιθέσει με άλλον. Η φύση και η θέση της Ομοσπονδίας όμως είναι πολύ διαφορετική. Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι είναι μια οντότητα που στηρίζεται στον εθελοντισμό και κανένα μέλος της ηγεσίας δεν λαμβάνει οποιουδήποτε είδους αμοιβή. Δεν χρωματίζεται πολιτικά, δεν ταυτίζεται με κανένα υποψήφιο ή κόμμα και πορεύεται ζητώντας- και πράγματι λαμβάνοντας-τη στήριξη και συνεργασία όλων των κομμάτων. Αυτό επιτάσσει το καταστατικό και αυτό επιτάσσει το πνεύμα του εθελοντισμού.

Έχοντας πει αυτά θέλω να τονίσω ότι οι απόψεις μας σε κυνηγετικά θέματα πολύ συχνά ταυτίζονται με το ΚΕΚΚ και δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι όλοι θέλουμε το κοινό καλό του κυνηγίου. Κάποια από τα θέματα στα οποία συμφωνούμε είναι η διαφύλαξη των βιοτόπων μας, η προστασία του Ακάμα και άλλων περιοχών, η εξεύρεση τρόπου ενίσχυσης του ενδημικού θηράματος, οι αλλαγές στον Νόμο Περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμος του 2003 (Ν. 152(I)/2003 και άλλα.

Σε κάποια άλλα διαφωνούμε, όπως πχ στο αίτημα μείωσης προστίμων. Είναι πάγια θέση της ομοσπονδίας η μηδενική ανοχή σε οποιουδήποτε είδους παραβατική συμπεριφορά που αφορά το κυνήγι. Η Ομοσπονδία εκπροσωπεί τον νόμιμο κυνηγό και κανέναν άλλο.

Τα προβλήματα είναι πολλά και διαχρονικά και σε κάποια από αυτά, από την ημέρα που ανέλαβε η παρούσα ηγεσία έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και σε κάποια υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα να διανυθεί. Το σημαντικό είναι ότι όλοι επιθυμούμε την διατήρηση και βελτίωση του κυνηγίου και η πόρτα της ομοσπονδίας είναι ορθάνοικτη σε όλους- πόσω μάλλον σε ένα κόμμα με ιδιαίτερη ευαισθησία στα κυνηγετικά ζητήματα όπως το ΚΕΚΚ-για εποικοδομητική συζήτηση και αλληλοβοήθεια εκεί όπου συμπίπτουν οι απόψεις μας. Επαναλαμβάνω κλείνοντας την ανοικτή πρόσκληση προς όλους για συνάντηση και επιμέρους συζήτηση όλων των θεμάτων που μας απασχολούν, την ενημέρωση των όσων έχουν ήδη γίνει μέχρι σήμερα και την ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον. Ήταν, είναι και θα είναι προσωπική μου άποψη ότι η ισχύς βρίσκεται στην ένωση και πουθενά αλλού.


Με εκτίμηση,

Ηλίας Πεκρής

Πρόεδρος

Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου & Διατήρησης Άγριας Ζωής


Δείτε το βίντεο εδώ