Η πρώτη Κυριακή για το κυνήγι ενδημικού είναι παρελθόν και η διαπίστωση των περισσότερων σωστών κυνηγών, και εμμένω στην λέξη ‘σωστών’ καθώς ένα μεγάλο μέρος του κυνηγόκοσμου δυστυχώς δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, έμειναν απογοητευμένοι από την όλη κατάσταση.

Η κάρπωση δεν είναι ο αυτοσκοπός για αυτό δεν θα σχολιάσω την κατάσταση του θηράματος. Εξάλλου, η χθεσινή μέρα δεν είναι ενδεικτική για να βγούνε κάποια σωστά αποτελέσματα. Η όχληση των θηραμάτων τις προηγούμενες μέρες, οι τρομερά ψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και η απότομη μετακίνηση χιλιάδων κυνηγών στην ύπαιθρο δεν βοηθάει στο να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα.


Όμως συμπεράσματα μπορούν να βγουν για τη συμπεριφορά μας πάνω στο βουνό και για την συμπεριφορά μας ως κυνηγοί. Μάλιστα αυτή τη συμπεριφορά έρχεται να την ενισχύσει μια επιστολή από μία Αγγλίδα Μόνιμη κάτοικο Κύπρου της οποίας ο άντρας της είναι κυνηγός και έχουν μόνιμη κατοικία στο Πισσούρι.

Η κα Κάρολ έστειλε επιστολή προς την κυνηγετική ομοσπονδία και κοινοποίηση προς τους αρμόδιους φορείς για το θέμα. Κάθε φορά που υπάρχει κυνηγετική δραστηριότητα στην περιοχή κοντά στο σπίτι της, η ύπαιθρος γίνεται ένας τεράστιος σκουπιδότοπος. Η ίδια και ο άντρας της, έχουν μαζέψει αρκετές φορές τα σκουπίδια από την περιοχή αλλά κάθε φορά το φαινόμενο επαναλαμβάνεται.

Η ίδια αντιλαμβάνεται την αγάπη των ανθρώπων για την κυνηγετική δραστηριότητα και την σέβεται, όμως θα πρέπει να ληφθούν δράσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο γενικά. Μάλιστα η ίδια εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της χρηματοδότησης για το περιβάλλον και έθεσε στην ευχέρεια της Κ.Ο.Κ & Δ.Α.Ζ, τις υπηρεσίες της για να διεκδικήσει κάποια χρηματοδότηση εάν απαιτείται προς αυτό τον σκοπό.


Η ίδια εισηγείται τα εξής:

• Η ΚΟΚ & ΔΑΖ να θέσει το θέμα διαχείριση των απορριμμάτων και του σεβασμού του περιβάλλοντος ανάμεσα στις πρωτεύουσες δράσεις της ηλεκτρονικά και σε όλα τα είδη επικοινωνίας.

• Στην εκπαίδευση των νέων κυνηγών να συμπεριληφθεί ειδική ενότητα για την περιβαλλοντική ευθύνη και την προσωπική δράση. Το μάθημα αυτό να γίνεται και σε υφιστάμενους κυνηγούς μέσω συλλόγων.

• Να απαιτείται δέσμευση για υπεύθυνη διαχείριση των σκουπιδιών κατά την ηλεκτρονική ανανέωση μιας άδειας κυνηγιού και να υπάρχει αυστηρό πρόστιμο για την απόρριψη σκουπιδιών.

• Να υπάρχουν οργανωμένες δράσεις για καθαριότητα της υπαίθρου με την εμπλοκή των κυνηγών και άλλων φορέων.

• Οι κυνηγετικές εκδόσεις να δημοσιεύουν άρθρα για αυτό το θέμα, υπενθυμίζοντας σε κάθε κυνηγό να συμπεριφέρεται υπεύθυνα και να καθιστούν την επίδειξη του σεβασμού τους για το φυσικό περιβάλλον ζήτημα εθνικής και κοινοτικής υπερηφάνειας.

• Οι κυνηγοί μπορούν να κάνουν προτάσεις σε ένα συγκεκριμένο φορέα (ΚΟΚ & ΔΑΖ, τοπικά συμβούλια, περιβαλλοντικές οργανώσεις) να παρέχουν κάλαθους στους οποίους θα τοποθετούν τα σκουπίδια τους, σε τακτά χρονικά διαστήματα σε περιοχές που συχνάζουν. Αυτό κάνει μια μεταγενέστερη συλλογή πιο εύκολη και πιο υγιεινή. Μειώνει επίσης την πιθανότητα προσέλκυσης αλεπούδων στην περιοχή και ως εκ τούτου μπορεί να μειώσει τον πειρασμό χρήσης δηλητηρίων.


Αυτά από μία Αγγλίδα η οποία φαίνεται να αγαπάει τον τόπο μας περισσότερο από εμάς, καθώς την πρώτη Κυριακή μάζεψε 4 κιλά σκουπίδια γύρω από το σπίτι της, έκανε προτάσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση ενώ επικοινώνησε και με τα αρμόδια όργανα για να τους βοηθήσει προς αυτό τον σκοπό.


Πραγματικά ντροπή μας…. Θα ακολουθήσει και άλλο κείμενο για τους κυνηγούς του αυτοκινήτου…