Στη δημιουργία φωτοβολταικού πάρκου – Μαμούθ στοχεύουν οι ιδιωτικές εταιρείες "AGM Solar power Limited" και "AGM Lightpower Limited" με τη συγκατάθεση και τις ‘’ευλογίες’’ του κράτους.


Συγκεκριμένα, το εν λόγω υπερογκώδες φωτοβολταικό πάρκο το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί καλύπτοντας τεράστιες εκτάσεις των χωριών Ακάκι – Δένεια – Κοκκινοτρυμιθιά έχει συνολικό εμβαδόν 242.000 δεκάρια τα οποία ανήκουν σε κρατική γη.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη ένα φωτοβολταϊκό πάρκο (50 σκάλες) στην περιοχή της Δένειας, το οποίο ακόμα δεν ολοκληρώθηκε.

Πρόκειται για μια από τις τελευταίες περιοχές άγριας βλάστησης και πλούσιας σε πανίδα περιοχές που απέμειναν στην Κύπρο. Μια μη καλλιεργήσιμη γη με έντονη βιοποικιλότητα στην οποία πολλά πουλιά και ζώα βρίσκουν καταφύγιο. Μερικά από τα ζώα αυτά είναι κυρίως πουλιά όπως η Σκαλιφούρτα, Τρουλλουρίδα, Κράγκα, Κοτσινοφτέρι, Στρούθος και Δουλαππάρης.

Πέραν των πτηνών που βρίσκονται στην περιοχή, βρίσκονται επίσης και 2 είδη νυχτερίδων προστατευόμενου είδους τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στους λαξευτούς τάφους από την εποχή του Χαλκού. Πρόκειται για τα είδη Rhinolophus hipposideros και Pipistrellus kuhlii

Επίσης, η τοποθεσία αυτή αποτελεί το νούμερο 1 της Κύπρου για εκπαιδεύσεις και αγώνες κυνηγετικών σκύλων.

Όλα αυτά βέβαια θα αποτελούν παρελθόν σε λιγότερο από 1 μήνα μιας και το Τμήμα Περιβάλλοντος έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ το ζήτημα αυτό στο όποιο και έδωσαν τελική ημερομηνία για σχόλια την 02/04/2023.

Με σκοπό να αποτρέψουν αντιδράσεις και να προχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες στη δημιουργία του πάρκου, δεν δημοσιεύθηκε απολύτως τίποτα προς το κοινό όσον αφορά τη δημόσια διαβούλευση. Αντιθέτως, αυτό γίνεται ηλεκτρονικά και με απόλυτο σιωπηρό τρόπο έτσι ώστε να μην βρούν εμπόδια μέχρι την τελική ημερομηνία που έχουν αναρτήσει.


Μόνο ο κόσμος έχει τη δύναμη να σταματήσει αυτό το φιάσκο και την καταστροφή αυτής της τεράστιας περιοχής. Γι’ αυτό ο καθένας μας οφείλει να μεταβεί στον παρακάτω σύνδεσμο και να αφήσει το σχόλιό του με σκοπό να εμποδίσει τη συνέχεια αυτού του έργου.

Link: https://eia.moa.gov.cy/public/comments.html