Aκουσε φίλε Νικόλα, πάντα αισθάνομαι όμορφα όταν αυτός που στέκεται απέναντι μου βρίσκεται στο επίπεδο που απαιτεί μια τέτοιου είδους συζήτηση.Ορμώμενος απο αυτό το χαρακτηριστικό που αποπνέει η ερωτηματολογία σου θα σου απαντήσω ότι είναι ευχαρίστηση μου να βλέπω ότι εντέλει δεν έιμαι ο μόνος άρρωστος ιδιογομωτής σε αυτό το κόσμο και αυτό με παρηγορεί.nicolasyp έγραψε:ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ έγραψε:Κάπου υπάρχει η αλήθεια αγαπητέ φίλο Νίκο σε αυτό που ζητάς αλλα σου τονίζω ότι χρειάζονται δυό τουλάχιστον απαραίτητες προυποθέσεις.
1. η επιλογή της κατάλληλης πυρίτιδας
2.η τεχνογνωσία για να μπορέσουμε να παρέμβουμε ωστε "σπάζοντας" την προοδευτικότητα της πυρίτιδας να έχουμε μεταβολή στις καμπύλες καύσης που να μας αποδίδουν μεγάλο έργο αλλα και να κρατήσουμε τις Pmax στα φυσιολογικά επίπεδα, πράγμα καθόλου ευκολο.
Για να γίνω πιο κατανοητός αν υποθέσουμε ότι γομώνουμε ένα φυσίγγιο 28 γρ με την πυρίτιδα 206V (για παράδειγμα) το οποίο με τα 28 γρ μας δίνει ταχύτητες Vo περί τα 410`μ/δ και το φυσίγγιο είναι συναρμολογημένο με τις συμβατικά παραδεκτές και συνήθεις μεθόδους γόμωσης.
Αν έχεις τώρα την τεχνογνωσία και τα υλικά να κάνεις την 206V να δουλέψει με 24 γρ χωρίς φαινόμενα έκρηξης στομίου και ατελούς καύσης χρησιμοποιώντας μεθόδους που μειώνουν την προοδευτικότητα της σε μεγάλο βαθμό όπως χρήση μικρότερου θαλάμου καύσης με χαμηλότερα και ίσως σκληρότερα βύσματα (εδώ θα σχολιάσουμε πιο κάτω) με συνεπακόλουθο τρόπο κλεισίματος εργοστασιακού τύπου με χρήση σταδίων τότε έιναι σίγουρο ότι θα πάρεις αυτό που ζητάς.
Ποιο βύσμα είναι αυτό όμως που θα έχει χωρήτικότητα για 24 γρ και θα έιναι τόσο χαμηλότερο ώστε να ταιριάσει η ογκομετρία σου? Δύσκολη επιλογή αλλα ίσως όχι ανέφικτη.
Σίγουρα ο ελευθερος χώρος των 11~12 χιλ δεν θα είναι επαρκής για τον συνδιασμό αυτό.Αρα πάμε σε πολύ πιο χαμηλό ύψος της τάξεως των 14~15 χιλ.Εδώ νομίζω ότι τα πράγματα περιπλέκονται με την μόνη επιλογή την χρήση της MEC.
Μια γενική "συνταγή" για αυτού του είδους της γομώσεις τις επονομαζόμενες "κόντρα δόσεις" είναι η μείωση του βάρους των σκαγιών κατα 4~6 γρ απο το ανώτερο επιτρεπτό βάρος γόμωσης της πυρίτιδας μας και η ταυτόχρονη χρήση του ανώτερου επιτρεπτού βάρους σε πυρίτιδα.
ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!! όμως δεν είναι αυτό ΚΑΝΟΝΑΣ και πρέπει να ξεκινάμε δοκιμές τουλάχιστον (-) 0,15 γρ απο το ανώτερο βάρος πυρίτιδας που προβλέπει ο κατασκευαστής.
Ενα κλασσικό τέτοιο παράδειγμα είναι η περίφημη "κοντρα δόση" της M92S (υπερπροοδευτικής πυρίτιδας για χρήση άνω των 40 γρ σκαγιών) με χρήση μόνο 34 γρ .
http://www.glavpatron.ru/prod.php?l=0&part=22
Εδώ οι ταχύτητες εκτινάσσονται σε υπερβολικά μεγέθη και παρατηρούμε ότι η Pax διατηρείτε σε απόλυτα ασφαλή όρια.
Προσωπικά έχω δοκιμάσει την εν λόγω γόμωση η οποία μόνο κάτω απο προυποθέσεις έδωσε άριστα αποτελέσματα.Ενδεικτικά αναφέρω την χρήση επινικελωμένων σκαγιών και buffer και χαμηλές θερμοκρασίες.
Εν κατακλείδι αγαπητέ Νίκο, θεωρώ ότι ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ που προανέφερα μπορείς να πειραματιστείς αλλα με πολύ πολύ προσοχή και εγκράτεια.
Για ευνοήτους λόγους θα είμαι πρώτος εγώ αυτός που ΔΕΝ θα σου προτείνει ένα τέτοιο υπερηχητικό setup όπως νομίζω και οι περισσότεροι εχέφρονες στο forum αυτό.
Καλή επιτυχία σου εύχομαι και τα μάτια σου 14 !!!
σε ευχαριστω φιλε κωνσταντινο για τον κωπο που κατεβαλες να γραψεις ολα αυτα! κατι ετσι ειχα υποψην μου να κανω! παντως και το φυσιγκιο που εφερες σαν παραδειγμα φενεται φοβερη δουλεια!
λοιπον! θα συνοψησω εν ολιγης: θελουμε δυνατο καψυλιο, πυριτιδα προορισμενη για γομωσεις 4-6 γραμμαριων πανω απο αυτο που φτιαχνουμε, απατητο σκληρο βησμα, και πολυ δυνατο κλεισιμο!?
θα εκτιμουσα αν μπορουσες να προσθεσεις καποια συμαντικη λεπτομερεια που ισως να μου διαφευγει..
p.s. στην MEC9000 μπορουμε να κλεισουμε με πανω απο 12μμ κενο?

Στο δια ταύτα λοιπόν!
Νομίζω λοιπόν ότι σε γενικές γραμμές έτσι έχουν τα πράγματα όπως τα περιέγραψες.
Για την MEC 9000 ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ τοποθετήσεις τα κατάλληλα εργαλεία (στάδια) νομίζω ότι είναι εφικτό ένα κλείσιμο σε χαμηλά επίπεδα της τάξεως των 13~14 χιλ.Θα χρειαστείς όμως ξεχωριστό σημείο για το στροφείο ρελιάσματος δηλαδή ένα δράπανο πάγκου ή μια μηχανή ρελιάσματος.Απο ότι γνωρίζω ο Αντρέας Τ έχει συνδιάσει με επιτυχία κάτι τέτοιο με την MEC9000 αλλα και ο Ανδρέας 78 έχει μια πολύ σοβαρή και στιβαρή κατασκευή πολυσταδιακού κλεισίματος.
Η κόντρα δόση με την M92S είναι όπως κατάλαβες μια γόμωση προσαρμοσμένη για τις ανάγκες του ρωσσικού χειμώνα όπου οι θερμοκρασίες παίζουν στους -10~-40 β. C.
Βλέπεις λοιπόν ότι δεν έιναι τίποτε τυχαίο και συμπτωματικό στην συναρμολόγηση ενός φυσιγγίου.
Αν κυνηγήσεις φάσες ή υδρόβια σε τέτοιες συνθήκες παγετού τότε αυτή η γόμωση δίνει τα ρέστα της.