Μαγειρικές

Άβαταρ μέλους
FRANCHI
Full Member
Δημοσιεύσεις: 459
Εγγραφή: 12 Δεκ 2011, 18:53

Re: Μαγειρικές

Δημοσίευση από FRANCHI »

Γράφω αυτή την συνταγή για να μάθουν οι νέοι αλλά και οι παλιοί (ειδικά αυτοί που όταν τους προσφέρουν ξιδάτα απαντούν ‘εν θέλω φίλε, πονώ το στομάχι μου με τα ξιδάτα’). Στην Κύπρο, οι περισσότεροι, ειδικά σε ταβέρνες κ.α., δεν ξέρουν να κάνουν ξιδάτα που να τρώεις και να θέλεις να φάεις κι άλλα ..όσα θέλεις και όχι να κλείνεις να μάτια σου για να το καταπιείς και όταν τα ανοίξεις να είσαι κλαμένος και μετανιωμένος. Ειδικά με τις ελιές.
Τσίκλες ξιδάτες
1. Τις τσίκλες είναι καλύτερα να τις καθαρίσουμε και να τις βράσουμε την ίδια μέρα και όχι να τις βάλουμε στο ψυγείο. Όταν τις βάλουμε στο ψυγείο, δημιουργούνται αέρια στα έντερα, και με το βράσιμο αυτά τα αέρια εκπτύσσονται και σπάζει η κοιλιά τους.
2. Θα ήταν καλύτερο, να βράσουμε την φίζα που θα τις βάλουμε όπως και το καπάκι για να αποστειρωθούν. Το καπάκι να μην έχει σκουριά.
Επίσης να χρησιμοποιήσουμε το σωστό μέγεθος φίζας που να τις χωράει στριμωγμένες έτσι ώστε κατά αναλογία το ξύδι να μπει το σωστό και όχι περισσότερο!
3. Βάζουμε κρύο νερό σε κατσαρόλα με τις τσίκλες σε χαμηλή φωτιά. Αφού βράσουν για λίγα λεπτά τις τρυπάμε με μια μεγάλη καρφίτσα στην ωμοπλάτη. Όταν αρχίσουν να ψήνονται πρέπει να βγάλουν αίμα. Εδώ είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε για να είναι νόστιμη. Αν αφήσουμε πολύ αίμα στην τσίκλα τότε θα είναι νόστιμη όμως δεν θα αντέξει πολύ καιρό στο ξύδι. Άρα αφήνουμε ελάχιστο, δηλαδή το αίμα που θα βγαίνει από την ωμοπλάτη να το δούμε να είναι αραιωμένο με λίπος..μωβ. Τότε τις βγάζουμε
4. Αφού τις βγάλουμε ΔΕΝ τους βάζουμε αλάτι!! Τις αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν και τις βάζουμε, ΟΧΙ με το χέρι μας, στριμωγμένες καλά στην φίζα.
5. Βάζουμε 3/4 ξύδι δια ξιδάτα και όχι το δυνατό, ¼ νερό, λίγη κουνταρία και αλάτι. Δοκιμάζουμε να δούμε πόσο αλάτι μας αρέσει. Αν θέλουμε βάζουμε και ελάχιστο ελαιόλαδο από πάνω. Δεν πρέπει να εξέχει καμία τσίκλα πάνω από το ξύδι γιατί θα μουχλιάσει αλλά και το ξύδι ίσα ίσα που να τις καλύπτει.
Καλή όρεξη τσιαι παίζετε τις με 12άρια :D
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος FRANCHI την 01 Φεβ 2013, 10:32, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
I believe half of what I see and nothing of what I hear
miky55
Δημοσιεύσεις: 1307
Εγγραφή: 18 Ιαν 2011, 21:05

Re: Μαγειρικές

Δημοσίευση από miky55 »

FRANCHI έγραψε:Γράφω αυτή την συνταγή για να μάθουν οι νέοι αλλά και οι παλιοί (ειδικά αυτοί που όταν τους προσφέρουν ξιδάτα απαντούν ‘εν θέλω φίλε, πονώ το στομάχι μου με τα ξιδάτα’). Στην Κύπρο, οι περισσότεροι, ειδικά σε ταβέρνες κ.α., δεν ξέρουν να κάνουν ξιδάτα που να τρώεις και να θέλεις να φάεις κι άλλα ..όσα θέλεις και όχι να κλείνεις να μάτια σου για να το καταπιείς και όταν τα ανοίξεις να είσαι κλαμένος και μετανιωμένος. Ειδικά με τις ελιές.
Τσίκλες ξιδάτες
1. Τις τσίκλες είναι καλύτερα να τις καθαρίσουμε και να τις βράσουμε την ίδια μέρα και όχι να τις βάλουμε στο ψυγείο. Όταν τις βάλουμε στο ψυγείο, δημιουργούνται αέρια στα έντερα, και με το βράσιμο αυτά τα αέρια εκπτύσσονται και σπάζει η κοιλιά τους.
2. Θα ήταν καλύτερο, να βράσουμε την φίζα που θα τις βάλουμε όπως και το καπάκι για να αποστειρωθούν. Το καπάκι να μην έχει σκουριά.
Επίσης να χρησιμοποιήσουμε το σωστό μέγεθος φίζας που να τις χωράει στριμωγμένες έτσι ώστε κατά αναλογία το ξύδι να μπει το σωστό και όχι περισσότερο!
3. Βάζουμε κρύο νερό σε κατσαρόλα με τις τσίκλες σε χαμηλή φωτιά. Αφού βράσουν για λίγα λεπτά τις τρυπάμε με μια μεγάλη καρφίτσα στην ωμοπλάτη. Όταν αρχίσουν να ψήνονται πρέπει να βγάλουν αίμα. Εδώ είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε για να είναι νόστιμη. Αν αφήσουμε πολύ αίμα στην τσίκλα τότε θα είναι νόστιμη όμως δεν θα αντέξει πολύ καιρό στο ξύδι. Άρα αφήνουμε ελάχιστο, δηλαδή το αίμα που θα βγαίνει από την ωμοπλάτη να το δούμε να είναι αραιωμένο με λίπος..μωβ. Τότε τις βγάζουμε
4. Αφού τις βγάλουμε ΔΕΝ τους βάζουμε αλάτι!! Τις αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν, τις κόβουμε στα τέσσερα και τις βάζουμε, ΟΧΙ με το χέρι μας, στριμωγμένες καλά στην φίζα.
5. Βάζουμε 3/4 ξύδι δια ξιδάτα και όχι το δυνατό, ¼ νερό, λίγη κουνταρία και αλάτι. Δοκιμάζουμε να δούμε πόσο αλάτι μας αρέσει. Αν θέλουμε βάζουμε και ελάχιστο ελαιόλαδο από πάνω. Δεν πρέπει να εξέχει καμία τσίκλα πάνω από το ξύδι γιατί θα μουχλιάσει αλλά και το ξύδι ίσα ίσα που να τις καλύπτει.
Καλή όρεξη τσιαι παίζετε τις με 12άρια :D
ΓΙΩΡΓΟ ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΞΥΔΑΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΜΝΕΙΣ.ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΡΕ ΦΙΛΕ. ;)
Άβαταρ μέλους
Breda Pegaso
Δημοσιεύσεις: 2085
Εγγραφή: 20 Ιούλ 2010, 11:31

Re: Μαγειρικές

Δημοσίευση από Breda Pegaso »

Για το αποψινο γιορτινο τραπεζι.

Φραγκολινες γεμιστες αλα γαλοπουλλε! Τυλιγμενες με μπεικον μαζι με πατατες και πορτοκαλια.

Η γεμιση περιεχει καστανα, αμυγδαλα, ρυζι, μανιταρια, σταφιδες.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Breda Pegaso την 31 Δεκ 2012, 15:38, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια.

Γάιος Ιούλιος Καίσαρ
Άβαταρ μέλους
Anthimos
Moderator
Δημοσιεύσεις: 2565
Εγγραφή: 05 Ιαν 2011, 11:17

Re: Μαγειρικές

Δημοσίευση από Anthimos »

Breda Pegaso έγραψε:Για το αποψινο γιορτινο τραπεζι.

Φραγκολινες γεμιστες αλλα γαλοπουλλε! Τυλιγμενες με μπεικον μαζι με πατατες και πορτοκαλια.

Η γεμιση περιεχει καστανα, αμυγδαλα, ρυζι, μανιταρια, σταφιδες.

Εισαι ενας καλιτεχνης !! :D
Είναι συνήθεια αυτών που δεν έκαναν ποτέ τίποτε, να κατηγορούν τους άλλους γιατι δεν τα έκαναν ολα!!!
Άβαταρ μέλους
marinos.a
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 1804
Εγγραφή: 24 Αύγ 2010, 10:55
Τοποθεσία: Λευκωσία

Re: Μαγειρικές

Δημοσίευση από marinos.a »

Breda Pegaso έγραψε:Για το αποψινο γιορτινο τραπεζι.

Φραγκολινες γεμιστες αλλα γαλοπουλλε! Τυλιγμενες με μπεικον μαζι με πατατες και πορτοκαλια.

Η γεμιση περιεχει καστανα, αμυγδαλα, ρυζι, μανιταρια, σταφιδες.
Εμένα έπεισες με :roll:
Si vis pacem, para bellum
ANDREAS A
Full Member
Δημοσιεύσεις: 77
Εγγραφή: 07 Δεκ 2012, 11:03

Re: Μαγειρικές

Δημοσίευση από ANDREAS A »

marinos.a έγραψε:
Breda Pegaso έγραψε:Για το αποψινο γιορτινο τραπεζι.

Φραγκολινες γεμιστες αλλα γαλοπουλλε! Τυλιγμενες με μπεικον μαζι με πατατες και πορτοκαλια.

Η γεμιση περιεχει καστανα, αμυγδαλα, ρυζι, μανιταρια, σταφιδες.
Πολύ καλή η επιλογή σου φίλε! μπράβο
Άβαταρ μέλους
πανικος
Δημοσιεύσεις: 1681
Εγγραφή: 12 Οκτ 2010, 13:10

Re: Μαγειρικές

Δημοσίευση από πανικος »

τραχηλες με λαδι καλο μανιταρια κολοκουδι
δικη μου συνταγη δοκιμαστε την θα σας μεινη αξεχαστη
1.κοβουμε τις τραχηλες στν μεση απο το καεφαλι προς τα πισω
2.κοβουμε τα μανιταρια σε 4 κομματια
3.το κολοκουδι σε 4 παλι
4.1 τοματα σε φεττες
5.βαζουμε το λαδι να βρασει εω βαζω μισο καλο και μισο κανονικο
6.βαζουμε τα μανιταρια και το κολοκουδι στν κατσαρολλα και σε δεκα λεπτα τοποθετουμε απο πανω τις τραχηλες αφηνουμε ια 15- 20 λεπτα να βραζουν αφου κλεισουμε τν κατσαρολλα και μετα ανακατωνουμε καθε 10 λεπτα να μν κολλησουν .περιπου συνολο 40 λεπτα ειναι ετοιμα.
μετα καθομαστε στν τσιμινια με το κρασακι :lol:
περιμενω να ψθουν τωρα κοπιαστε.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
μηδεν εστην ο ανθρωπος μηδεν η ωραιοτης τα παντα οναρ και σκια τα παντα ματαιοτης.....
Άβαταρ μέλους
FRANCHI
Full Member
Δημοσιεύσεις: 459
Εγγραφή: 12 Δεκ 2011, 18:53

Re: Μαγειρικές

Δημοσίευση από FRANCHI »

μπράβο φίλε είσαι μερακλής, τσιαι μια τηγανιά πατάτες τσιαι να βάλεις το ζουμί πουπάνω αντι κέτσαπ εν μέλι
I believe half of what I see and nothing of what I hear
Άβαταρ μέλους
GiorgosT
Full Member
Δημοσιεύσεις: 513
Εγγραφή: 23 Δεκ 2010, 13:04
Τοποθεσία: Nicosia

Re: Μαγειρικές

Δημοσίευση από GiorgosT »

Breda Pegaso έγραψε:Για το αποψινο γιορτινο τραπεζι.

Φραγκολινες γεμιστες αλα γαλοπουλλε! Τυλιγμενες με μπεικον μαζι με πατατες και πορτοκαλια.

Η γεμιση περιεχει καστανα, αμυγδαλα, ρυζι, μανιταρια, σταφιδες.
γραψε μαε και την εκτελεση...
ΗΟΜΟ HOMINI LUPUS
Άβαταρ μέλους
ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Full Member
Δημοσιεύσεις: 646
Εγγραφή: 17 Αύγ 2010, 14:10

Re: Μαγειρικές

Δημοσίευση από ΚΥΡΙΑΚΟΣ »

ΠΕΡΔΙΚΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
ΣΥΝΤΑΓΗ .Βαζουμε στο πλεντερ 3 ντοματες 1 κρεμυδι μεγαλο 4 κεφαλες σκορδο θυμαρι πυπερι αρτυσια κιμινο αλατι και μισο ποτηρι λαδι . τα κτυπουμε και περιχινουμε τα περδικια μαζι με 2 ποτηρια νερο και 2-3 φυλλα δαφνη . ψημα 2 ωρες σκεπασμενα , 15 λεπτα στο τελος βραζουμε βουτηρο στο μπικκι μαζι με μελι και τους βαζουμε πουπανω .
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ .
002.jpg
004.jpg
007.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαγειρικές”