Μαγειρικές

Απάντηση
NARITAPA
Full Member
Δημοσιεύσεις: 60
Εγγραφή: 04 Φεβ 2011, 23:30

Re: Μαγειρικές

Δημοσίευση από NARITAPA »

miky55 έγραψε:ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΘΕΛΩ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΞΥΔΑΤΕΣ .ΑΚΟΥΣΑ 10 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ.ΘΑ ΚΑΜΩ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.
:oops:
Αγαπητέ Κύριε Μιχάλη
ειδα το ποστ σου αργά περσι και δεν απάντησα.Φέτος ελπίζω να εχεις αρκετές ελιές,να κάνεις τσακιστές και ξυδάτες.
εμάς κάτω χαμηλά,εκτός ότι δεν θα βγάλουμε λάδι,δυσκολευτήκαμε να βρούμε να τσακίσουμε..
Γενικά για να χρησιμοποιήσουμε τις ελιές,πρέπει πρώτα να τις ξεπικρίσουμε.
Πάμε λοιπόν για τις τσακκιστές:
Πάντα χρησιμοποιούμε κυπριακές πράσινες.τις σπάζουμε ελαφρά και τις τοποθετούμε σε δοχείο με καθαρό νερό,το οποίο αλλάζουμε καθημερινά.Την τρίτη ή τέταρτη μέρα θα τις βάλουμε σε αλάρμη για φύλαξη.Εγώ χρησιμοποιώ μπουκάλια του γαλάτου του ενός ή ενάμισυ λίτρου.Για την αλάρμη,βάζω αναλογία 6:1 ,δηλαδή,ένα φλυντζάνι αλάτι,δια΄λυμένο σε εξι φλυντζάνια νερό.Τις μπουκάλες δεν τις γεμίζουμε μέχρι πάνω.Αφήνουμε λίγο χώρο για να τις καλύψουμε με ελαιόλαδο(1ή 2 δάκτυλα) για προφύλαξη.Μετά τις 10μέρεσ στη αλάρμη μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις.Αδειάζεις οσές θέλεις σένα μπόλ ,τις πλένεις και μετά βάζεις λαδάκι μαύρο,λεμόνι ,ρ'ιγανη, σκόρδο,σύμφωνα με τις επιθυμίες εκάστου.
Στις μπουκάλες μ'αυτο το τρόπο μπορεί να φλαχθούν μέχρι κκαι 12 μήνες.
ΞΥΔΑΤΕΣ:(ΔΕΝ ΦΥΛΑΓΟΝΤΑΙ ΣΕ ΞΥΔΙ ΑΛΛΑ ΣΕ ΛΑΔΙ).
Πάντα χρησιμοποιώ ελιές καλαμών.( μπορείς ν αβάλεις και θρούμπενες ή άλλες μεγάλες ελιές).
Παλιά τις καλαμών τις χάρασσα με λεπίδα και μετά τις ξεπίκριζα.Βρήκα όμως ότι με το τρόπο αυτό δεν άντεχαν πολυ καιρό γιατί ξεφλουδίζονταν και διαλύονταν)..Τώρα τις βάζω-άσπαστες-σε νερό το οποίο αλλάζω κάθε 2 ή 3 ημέρες.(Τη μια φορά στις 2,τη άλλη στις 3,στίς 2 ,στις 3,και ουτω καθεξης.) Η διαδικασία αυτή κρατεί 28 ημέρες.Στο μεσοδιάστημα,δοκιμάζεις καμμια ελια να δεις πως πανε.
Στις 28 μέρες σίγουρα ξεπικρίζουν/γλυκαίνουν και αρχίζει μετά η διαδικασία φύλαξης.Θα κάνεις παλι την αλάρμη σου(6:1) και θα αφήσεις τις ελιές μέσα μέχρι 14 ημέρες.
Μετά τις βάζεις σε ξύδι για 10-14 ημέρες πάλι(ανάλογα με το γούστο του καθενός).
Μετά τις βγάζεις από το ξύδι,τις βάζεις σε μικρά ή μεγάλα γυάλλινα βάζα,και τις σκεπαζεις με ελαιόλαδο.
Μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις αμέσως.Ετσι αντέχουν πάνω από ενα χρόνο.
Επειδή η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα,μπορείς μετά το ξεπίκρισμα,στην αλάρμη να βάλεις ένα φλυντζάνι ξύδι,σε 2 ποτήρια αλάρμη για να κερδίσεισ χρόνο.
Δοκίμασε και τα ξαναλέμε..
Έτσι είναι,..άν έτσι νομίζετε...../Λουίτζι Πιραντέλλο
miky55
Δημοσιεύσεις: 1307
Εγγραφή: 18 Ιαν 2011, 21:05

Re: Μαγειρικές

Δημοσίευση από miky55 »

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.ΘΑ ΤΟ ΓΡΑΨΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΧΩ ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΝΟΥΣ. :lol: :lol: :lol:
KILLER
Full Member
Δημοσιεύσεις: 70
Εγγραφή: 23 Φεβ 2011, 21:11

Re: Μαγειρικές

Δημοσίευση από KILLER »

Έτσι για να φκαιρώνει ο θάλαμος!
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαγειρικές”