28ρι vs 30ρι

Hercules
Full Member

Re: 28ρι vs 30ρι

Δημοσίευση από Hercules »

Costas_ έγραψε:
Εγώ νομίζω να σοβαρευτούμε λίγο διότι διαβάζει αρκετός κόσμος τα όσα γράφουμε και είναι κρίμα να συμβάλλουμε και εμείς στην παραπληροφόρηση των άλλων φίλων κυνηγών.

Ελπίζω τα πιο πάνω να μην παρερμηνευθούν από κανένα σας, διότι δεν έχω καμία πρόθεση να προσβάλλω ή να αμφισβητήσω τις γνώσεις κανενός. Ορισμένες φορές όμως όταν μιλάμε για θέματα ιδιαίτερα εξειδικευμένα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ξεκαθαρίζουμε στους υπόλοιπους ότι ναι, ίσως να παίζει κάποιο ρόλο το μήκος τις κάννης, ο ρόλος είναι στην σκόπευση (pointablility) - όσο πιο μακριά η κάννη διευκολύνει περισσότερο στην ευθυγράμμιση με τον στόχο και στην προσκόπευση - αλλά δεν είναι και ιδιαίτερης σημασίας.

Φιλε που ειδες παραπληροφορηση? Νομιζω εγραψα και ημουν ξεκαθαρος οτι για να χρησιμοποιηθει το 30αρι πρεπει να πληρουνται καποιες προυποθεσεις απο τον χειριστη του και καποιες βασικες σκοπευτικες γνωσεις.
Τωρα εαν τρελλαθουν καποιοι και θελουν να αγορασουν 30αρια γιατι ετσι διαβασαν καπου τοτε μιλουμε για ατομα χαμηλου νοητικου και μορφωτικου επιπεδου οι οποιοι ισως να μην διαβασαν ή να κατανοησαν σωστα τα οσα διαβασαν.
Εξαλλου ειναι καθαρα ενα θεμα προσωπικης επιλογης για τον καθενα. Τωρα εαν η νουμοσυνη του καθενος ειναι τοση που του λεει να παιρνει 3 διαφορετικα οπλα στην ιδια εξορμηση και εχει αποτυχιες ε τοτε καλα να παθει και δεν φταιει κανενας αλλος εκτος μονο απο τον ιδιο.
Άβαταρ μέλους
kypros

Δημοσίευση από kypros »

Hercules έγραψε:
Costas_ έγραψε:
Εγώ νομίζω να σοβαρευτούμε λίγο διότι διαβάζει αρκετός κόσμος τα όσα γράφουμε και είναι κρίμα να συμβάλλουμε και εμείς στην παραπληροφόρηση των άλλων φίλων κυνηγών.

Ελπίζω τα πιο πάνω να μην παρερμηνευθούν από κανένα σας, διότι δεν έχω καμία πρόθεση να προσβάλλω ή να αμφισβητήσω τις γνώσεις κανενός. Ορισμένες φορές όμως όταν μιλάμε για θέματα ιδιαίτερα εξειδικευμένα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ξεκαθαρίζουμε στους υπόλοιπους ότι ναι, ίσως να παίζει κάποιο ρόλο το μήκος τις κάννης, ο ρόλος είναι στην σκόπευση (pointablility) - όσο πιο μακριά η κάννη διευκολύνει περισσότερο στην ευθυγράμμιση με τον στόχο και στην προσκόπευση - αλλά δεν είναι και ιδιαίτερης σημασίας.

Φιλε που ειδες παραπληροφορηση? Νομιζω εγραψα και ημουν ξεκαθαρος οτι για να χρησιμοποιηθει το 30αρι πρεπει να πληρουνται καποιες προυποθεσεις απο τον χειριστη του και καποιες βασικες σκοπευτικες γνωσεις.
Τωρα εαν τρελλαθουν καποιοι και θελουν να αγορασουν 30αρια γιατι ετσι διαβασαν καπου τοτε μιλουμε για ατομα χαμηλου νοητικου και μορφωτικου επιπεδου οι οποιοι ισως να μην διαβασαν ή να κατανοησαν σωστα τα οσα διαβασαν.
Εξαλλου ειναι καθαρα ενα θεμα προσωπικης επιλογης για τον καθενα. Τωρα εαν η νουμοσυνη του καθενος ειναι τοση που του λεει να παιρνει 3 διαφορετικα οπλα στην ιδια εξορμηση και εχει αποτυχιες ε τοτε καλα να παθει και δεν φταιει κανενας αλλος εκτος μονο απο τον ιδιο.
φιλε ηρακλη+100000 για την επεξηγηση που εδωσες

εχω 6 28αρια οπλα με τα οποια κυνηγω 15 χρονια. φετος για προτη φορα κυνηγω με 30αρι. Δεν νομιζω να ξανακυνηγισω με 28αρι.

Επιεδη ειμαι δουλεια θα επανελθω για να σας πω που βρηκα διαφορες
Μακάρι οι νέοι να ´ξεραν κι γέροι να μπορούσαν...
dangerous
Full Member

Δημοσίευση από dangerous »

Προς θεού δλδ το 30" να εν καλύτερο για την τζίκλα που το 28" ή το 26"!

φιλε κωστα σε χαιρετω..καπου με συγχησες να πω την αληθεια..αφου οπως λες 24.26.28.30.32 ειναι ολα τα ιδια φτανει το οπλο να ειναι πανω σου γιατι υποστηριζεις την πιο πανω φραση΄??

φιλε ηρακλη πολυ ενδιαφερον η επεξηγηση που εκανες και συνοψιζοντας τα ολα στο μυαλο μου με απλη λογικη πιστευω στη πραξη ισως να καταληγουμε στο συμπερασμα το δικο σου δηλαδη στην τεχνικη ΜAINTAINED LEAD

ομως καποιος ο οποιος ειναι καλος γνωστης μιας εκ των 3 τεχνικων ειτε SWING THROUGH
ειτε PULL AWAY σημαινει θα τα βρει σκουρα με ενα 30ρι?καπου εδω δεν μπορω να καταλαβω γιατι να μην παιζει το ιδιο καλα..στο ποφυσημα συμφωνω απολυτα μαζι σου οτι τα πραματα ειναι παρα πολυ δυσκολα με ενα 30 οπλο και εκει δεν πιστευω να χρησιμοποιειται οποιαδηποτε τεχνικη υποσεινηδητα μπορει αλλα εκει νομιζω λογο του περιορισμενου χωρου και χρονου παιζουμε εντσικτοδως..
Costas_
Full Member

Δημοσίευση από Costas_ »

Χρίστο μου κοίτα να δεις,

Το προς θεού το εννούσα ότι κατ'εμένα είναι ανούσιο και άσκοπο κάποιος ο οποίος έχει ένα όπλο 26 ή 28 για το κυνήγι της τζίκλας να πάει να αγοράσει ένα όπλο 30"! Το ιδανικότερο όπλο είναι το 28" για όλα τα κυνήγια επειδή είναι ένα ενδιάμεσο μήκος που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των υπόλοιπων μεγεθών. Προσωπικά το βρίσκω γελοίο για ένα κυνηγό που είναι ευχαριστημένος με το όπλο του να το αλλάξει απλά και μόνο λόγω μήκους! Ακόμα το βρίσκω περισσότερο γελοίο όταν ένας κυνηγός έχει αποτυχίες και τις αποδίδει στο μήκος της κάννης του πριν αποκλείσει προηγουμένως όλους τους υπόλοιπους πιθανούς λόγους που μπορεί να ευθύνονται για τις αποτυχίες του αυτές. Και πάλι δύσκολο το βρίσκω να ευθύνεται αποκλειστικά το μήκος της κάννης για τυχόν αποτυχίες εκτός βέβαια εάν κυνηγά με 30/32 ίντζες σε περιοχές και θηράματα που απαιτούν γρήγορες ντουφεκιές μπηκτές σε κοντινές αποστάσεις, όπου το μήκος της κάννης τον δυσκολεύει να προλάβει το θήραμα. Σε μακρινές αποστάσεις, είτε κυνηγάς με 26 ή 28, ή 30, ή 32 είναι όλα θέμα σκόπευσης και όχι ταχύτητας.
Όσο αφορά τις μεθόδους σκόπευσης, και πάλι κατά τη δική μου άποψη, ένας καλός κυνηγός πρέπει αναλόγως της περίπτωσης να χρησιμοποιεί και την καταλληλότερη μέθοδο.

Σε σχέση με το Maintain Lead είναι η δυσκολότερη μέθοδος σκόπευσης από όλες και η αποκλειστική χρήση από ένα κυνηγό αυτής της μεθόδου μάλλον συνοδεύεται με πολλές, μα πάρα πολλές αποτυχίες πριν να ακολουθήσουν (ίσως να ακολουθήσουν) και επιτυχίες. Το Maintain Lead είναι μια μέθοδος που απαιτεί πάρα πολλή προπόνηση και "αποθήκευση" επιτυχημένων βολών στο υποσυνείδητο μας προτού ξεκινήσει να είναι αποτελεσματικό. Δυστυχώς στην Κύπρο τέτοιες ευκαιρίες δεν υπάρχουν σε αφθονία.

Σε σχέση με το "ποφύσημα" και γενικά σε όλες τις υποσυνείδητες ντουφεκιές μας και βέβαια χρησιμοποιείται τεχνική απλά συνήθως δεν μας γίνεται αντιληπτό. Η επιτυχημένη εφαρμογή μιας τεχνικής είναι όταν καταφέρουμε αυτή να εφαρμόζεται υποσυνείδητα!!!

Επιπλέον εγώ πιστεύω ότι δέν πρέπει ένας κυνηγός να ασχολείται σχολαστικά με τέτοια θέματα. Σίγουρα το πάθος και το μεράκι για το άθλημα είναι αρκετά για να υπάρχει ενδιαφέρον σε τέτοια θέματα. Και ενημέρωση σε αυτούς τους τομείς δεν είναι κακό. Μπορώ να πώ ότι για πολλούς απο εμάς είναι και ευχάριστη ασχολία. Όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ξέρουμε που πρέπει να τραβάμε γραμμή σε σχέση με κατα πόσο τέτοια ενημέρωση πρέπει να γίνεται και εφαρμογή. Διαφορετικά ακολουθεί μεγάλο μπέρδεμα, απογοήτευση κτλ κτλ!!

Όπως και να έχει, δοκιμάστε και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα σας. Δεν έχω τπτ άλλο να προσθέσω!!
Άβαταρ μέλους
kypros

Δημοσίευση από kypros »

λοιπον παιδες επειδη δεν ειχα χρονο πριν θα σας πω τις αποπσεις μου για το μηκος της κανης.

πρωτα να πω οτι οποιος δεν εχει πρακτικα δοκιμασει τα διαφορα μηκη δεν μπορει να εχει αποπση εκτος απο θεωριτηκα.

προσωπικα εχω και 26αρι και αρκετα 28αρια και απο φετος για πρωτη φορα και 30αρι οπλο με το οποιο δοκιμαστηκα αρχισα να κυνηγο απο την δευτερη εξορμηση του ενδημικου φετος και εκτοτε δεν σκεφτομαι καν να παρο αλλο οπλο στο κυνηγι.

Οπως θα εχετε καταλαβει κυνηγω σχεδον αποκλειστηκα περδικι και αρκετα απο τα πουλια που χτυπησα φετος ηταν σε σχετικα πικνη βλαστηση και με λιγη ορατοτητα.

Εκεινο που διαπιστωσα ειναι οτι το 30αρι ειναι μεν πιο αργο στο swing αλλα απο την αλλη πολες φορεσ τραβοντας την σκανδαλη στη μπικτη ενιωθα "γαμ... ειμαι πισω και δεν προλαβα " εντουτις εβλεπα ενα συνεφο φτερα να φκενι που την λατζια και ο περτικος ηταν στο κεντρο της τουφεκιας. Οποτε καταλαβα οτι με την ταδε προσκοπευση πχ 1 ποδι στα 20 μετρα με το 28αρι θα ημουν πισω ενο με το 30αρι ημουν κεντρο.

οποτε καπου ειναι πιο αργο αλλα απετει και λιγοτερη προσκοπευση οποτε καπου εξισωνεται κατα την αποπση μου το ποσο γρηγορα μπορεις να πεξεις με ενα 28 και ενα 30αρι.

το δευτερο ειναι το pointability. πραγματικα η σκοπευση σε τραβερσατους στοχους , πχ ενα ρεχτο περδικι τραβερσα ειναι πολυ πιο ευκολη με το 30αρι. ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ.

επεισης θελω να πω κατι για τις τεχνικες. Πρωσοπικα χρησιμοπιουσα μεχρι πριν 2 χρονια σχεδον αποκλειστικα pull away. τα τελευταια δυο χρονια με συνηδειτη προσπαθεια και πολυ εξασκηση στο σκοπευτηριο μετα απο συμβουλες ενος πολυ εμπειρου και καλου φιλου σκοπευτη σκοπευω πλεον αυθορμητα 90% με maintaned lead.
δεν υπαρχει η τελια τεχνικη, απλα η maintaned lead θεωρειται η ποιο ολοκληρωμενη τεχνικη και οταν την μαθεις κανει αρκετες απο τις βολες ευκολοτερες γιατι ελεγχεις το στοχο και δεν τον σκουπιζεις απλα στιγμιαια.

Τωρα με το 30αρι το maintaned lead πιστευω οτι αναπτυσεται ακομα περισοτερο και αξιοπια το οπλο πολυ καλα. Απο την αλλη υπαρχουν και ατομα οπος για παραδειγμα ο φιλος ο παντ ο που ειναι καταπληκτικος σκοπευτης πολυ ψηλου επιπεδου που χρησιμοποιουν 30αρια οπλα σχεδον παντα με την μεθοδο pull away (αυτο που λεμε τραβημα). Οποτε και παλι καταλιγουμε οτι ολα ειναι υποκειμενικα.

Αντικειμενικα αυτο που μπορουμε να πουμε ειναι οτι το 30αρι εχει καλιτερο pointability ειναι κοινα αποδεκτο οτι κερδιζει σινεχεια περισσοτερους οπαδους οπως και πολους αθλητες του σκεετ. αν ηταν αργο δεν θα επεζε κανενας σκεετ με τετοιο οπλο (οπως λανθασμενα πιστευετο παλια και ολοι επεζαν με 26αρια σκεετ) τωρα ολοι το γιριζουν σε 30. δεν ειναι τυχαιο. οποτε να σκεφτουμαι ολα αυτα και να το δοκιμασουμε πριν να το πουμε δισκινιτο και αργο γιατι η διαφορα στο pointability νομιζω ειναι πολι μεγαλιτερη απο την διαφορα στη ταχυτητα.

πρωσοπικα βρηκα οτι κανει αρκετες απο τις βολες να φαινονται και να ειναι πιο ευκολες
sotiris!129

Δημοσίευση από sotiris!129 »

λοιπον και απο μενα παιδες επειδη ουτε εγω ειχα χρονο να σας πω τις δικη μου αποπση.....
ΔΕΝ ειναι το οπλο που κανει τον κυνηγω, εν πα ναν 30ρι εν πα ναν 26ρι εν πα ναν 10 000ευρο εν πα να 1000ευρο
1ν αν εχεις τυχη διαβεναι!
2ν χαρτουτσιες!
3ν τοπος υψομετρο
4ν τυπος θυραματος, αλλο να παιζεις τα περτιζια μες το οργομενο και αλλο να τα παιζεις μεσα στους κρεμους και τις παλουρες!
και αλλοι πολοι παραγοντες
συνπερασμα κατα την δικη μου προσπικη και ατομικη αποψη ΔΕΝΕΝ ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΚΑΜΕΙ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟ ΑΛΛΑ Ο ΚΥΝΗΓΟς ΤΟ ΟΠΛΟ!!! εν ολα θεμα συνηθιας .... εγω δεν αλαζω οπλο ποτε ουτε σε σκοπεφτιριο ουτε στο κυνηγι και στα 2 εχω παααρα πολη καλα αποτελεσματα παιζω τουλαχιστον 40/50 δισκους και δεν ειμαι σκοπεφτις ζε παω το πολι 3-4 φορες το χρονο σε κανενα αγονα καμιου σιλογου. εχω ενα 28 beretta αλλασο μονο τσιοκς αναλογα με το θυραμα!
φιλε μου αμαν εν να τον καλικοσεις εν πα να 40 ινζες καραμπινα με 4 χαρτουτσιες εν να το καλικοσεις φατσινε κουρτουμπελες αλασε χαρτουτσιες καμε την φαση replay να τον ξαναπαιξεις θα τον καλικονεις μια ζωη!
Stelios K.
Full Member

Δημοσίευση από Stelios K. »

GEO1984 έγραψε:NA ZΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΤΕΛΙΟΙ :)
thank u file mou :)
Άβαταρ μέλους
kypros

Δημοσίευση από kypros »

sotiris!129 έγραψε:λοιπον και απο μενα παιδες επειδη ουτε εγω ειχα χρονο να σας πω τις δικη μου αποπση.....
ΔΕΝ ειναι το οπλο που κανει τον κυνηγω, εν πα ναν 30ρι εν πα ναν 26ρι εν πα ναν 10 000ευρο εν πα να 1000ευρο
1ν αν εχεις τυχη διαβεναι!
2ν χαρτουτσιες!
3ν τοπος υψομετρο
4ν τυπος θυραματος, αλλο να παιζεις τα περτιζια μες το οργομενο και αλλο να τα παιζεις μεσα στους κρεμους και τις παλουρες!
και αλλοι πολοι παραγοντες
συνπερασμα κατα την δικη μου προσπικη και ατομικη αποψη ΔΕΝΕΝ ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΚΑΜΕΙ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟ ΑΛΛΑ Ο ΚΥΝΗΓΟς ΤΟ ΟΠΛΟ!!! εν ολα θεμα συνηθιας .... εγω δεν αλαζω οπλο ποτε ουτε σε σκοπεφτιριο ουτε στο κυνηγι και στα 2 εχω παααρα πολη καλα αποτελεσματα παιζω τουλαχιστον 40/50 δισκους και δεν ειμαι σκοπεφτις ζε παω το πολι 3-4 φορες το χρονο σε κανενα αγονα καμιου σιλογου. εχω ενα 28 beretta αλλασο μονο τσιοκς αναλογα με το θυραμα!
φιλε μου αμαν εν να τον καλικοσεις εν πα να 40 ινζες καραμπινα με 4 χαρτουτσιες εν να το καλικοσεις φατσινε κουρτουμπελες αλασε χαρτουτσιες καμε την φαση replay να τον ξαναπαιξεις θα τον καλικονεις μια ζωη!
φιλε, για καποιον που βλεπει επιφανιακα τα πραματα αμα εχει 4 τροχους τζε τζιλα εν αυτοκινητο και καμνει τη δουλεια του. για καποιον που μετρα η λεποτμερια και η τελιοτητα ακομα και το χρομα του μπρελοκ εχει σημασια...
dangerous
Full Member

Δημοσίευση από dangerous »

sostosssss :D :lol:
sotiris!129

Δημοσίευση από sotiris!129 »

φιλοι μου με το συμπαθκιο δηλαδη αλλα εκαμεται τον μου...ιο επιστυμη!
δλδ αν πιαω 1 30ρι αντι του 28 μου εν να παιξω παραπανω?
εν ζε λαλο σου να παις με το νεροπιστολο στο κυνηγι αλλα οι να κατσω να γοραζω οπλα επιδη εκαλικοσα 2 περτικους... εν βλεπετε οτι ετσι οπως παμε σε 10 χρονια εν θα εχει κυνηγι στην κυπρο εκατσετε ζε ασχολιστε για 2 ινζες
ζε πιστεψε με τα πραματα δεν τα βλεπω καθολου επιφανιακα κυριακη-τεταρτη περπατω που τις 6 ως τις 5 που νυχτονει μπορει να μεν εβρεις ποιο αροστω που μενα...το να ασχολισε με 2 ινζες η με 40gr 2no χαρτουτσια η ξερω εγω μαλακιες που ακουω και βλεπω ενεν αροστια εν παρανεια
για το ονομα του θεου ΔΕΝ σας σκαρταρω το 30ρι
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ”