Εκπαίδευση Κυνηγόσκυλου - Εφ΄ όλης της ύλης
- Laurona
Re: Εκπαίδευση Κυνηγόσκυλου - Εφ΄ όλης της ύλης
Καποιες εντολες που απο την προσωπικη μου πειρα στην εκπαιδευση ειναι MUST εκτος αυτων της βασικης υπακοης, που οποιος δεν μαθει στο σκυλι , ΠΟΤΕ δεν θα μπορεσει να εφαρμοσει τις πιο κατω.
Οι εντολες αυτες διδασκονται στον 6 - 8 μηνα περιπου, θελουν υπομονη, συνεργα απο την καθυμερινη μας ζωη και τιποτε εξιεδικαυμενο περαν της δικης μας ορεξης και αγαπης για το αντικειμενο.
ΕΚΕΙ: Με αυτην την εντολη, που ειναι συνεχεια του κατσε, πρεπει τ οσκυλι να μενει ακινητο, στην καθιστη θεση ΓΙΑ ΟΣΗ ΩΡΑ ΠΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, δηλαδη μεχρι την αποδεσμευση, ΧΩΡΙΣ εμεις να ειμαστε παρον, δηλαδη να μην εχει οπτικη επαφη μαζι μας.
ΩΠΠ¨Εντολη ακινησιας που χρησιμευει σε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ πραγματα, οπως , σταθεροποιηση φερμας σε δεικτες, ακινησια στο ξεπεταγμα ( οχι πριν τους 15 μηνες και με πολλες εμπειριες σε πραγματικο θηραμα) ασφαλες αποσταση απο κουφη μεχρι να την σκοτωσεις, διασταυρωση δρομου, επιθεση - παιγνιδι με κατοικιδια - γατους κλπ.
ΟΧΙ - ΜΗ: Αποτελει την πιο εξελιγμενη μορφη του παραδοσιακου οχι που μαθαινετε στην βασικη υπακοη, και εξηπακουει την εκγαταλειψη ΑΜΕΣΑ οτιδηποτε εγει εξιταρει την περιεργεια του σκυλου μας, οπως δολωματα.Για να πετυχει πρεπει πρωτα να εχει προηγηθει εκπαιδευση στην αρνηση φολας, γιατ ιεκει ειναι που χρησιμοποιειται συνηθως.Ο τονος που χρησιμοποιειται ειναι καθολα ΑΥΣΤΗΡΟΣ - ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΣ και δεν σηκωνει καμια υποχωρηση.
Ειναι εντολες που ο κυναγωγοσ - ιδιοκτητης, μαθαινει να συνδιαζει για να εχει τον πληρη ελεχο του σκυλου.
Δεν εχω το χρονο να τις αναλυσω τωρα, οποιο θελει βοηθεια μπορει να μουστειλει προσωπικο μυνημα.
Οι εντολες αυτες διδασκονται στον 6 - 8 μηνα περιπου, θελουν υπομονη, συνεργα απο την καθυμερινη μας ζωη και τιποτε εξιεδικαυμενο περαν της δικης μας ορεξης και αγαπης για το αντικειμενο.
ΕΚΕΙ: Με αυτην την εντολη, που ειναι συνεχεια του κατσε, πρεπει τ οσκυλι να μενει ακινητο, στην καθιστη θεση ΓΙΑ ΟΣΗ ΩΡΑ ΠΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, δηλαδη μεχρι την αποδεσμευση, ΧΩΡΙΣ εμεις να ειμαστε παρον, δηλαδη να μην εχει οπτικη επαφη μαζι μας.
ΩΠΠ¨Εντολη ακινησιας που χρησιμευει σε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ πραγματα, οπως , σταθεροποιηση φερμας σε δεικτες, ακινησια στο ξεπεταγμα ( οχι πριν τους 15 μηνες και με πολλες εμπειριες σε πραγματικο θηραμα) ασφαλες αποσταση απο κουφη μεχρι να την σκοτωσεις, διασταυρωση δρομου, επιθεση - παιγνιδι με κατοικιδια - γατους κλπ.
ΟΧΙ - ΜΗ: Αποτελει την πιο εξελιγμενη μορφη του παραδοσιακου οχι που μαθαινετε στην βασικη υπακοη, και εξηπακουει την εκγαταλειψη ΑΜΕΣΑ οτιδηποτε εγει εξιταρει την περιεργεια του σκυλου μας, οπως δολωματα.Για να πετυχει πρεπει πρωτα να εχει προηγηθει εκπαιδευση στην αρνηση φολας, γιατ ιεκει ειναι που χρησιμοποιειται συνηθως.Ο τονος που χρησιμοποιειται ειναι καθολα ΑΥΣΤΗΡΟΣ - ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΣ και δεν σηκωνει καμια υποχωρηση.
Ειναι εντολες που ο κυναγωγοσ - ιδιοκτητης, μαθαινει να συνδιαζει για να εχει τον πληρη ελεχο του σκυλου.
Δεν εχω το χρονο να τις αναλυσω τωρα, οποιο θελει βοηθεια μπορει να μουστειλει προσωπικο μυνημα.
Οποιος υποτιμα την νοημοσυνη του αλλου....πρωτα απ ολα εχει μηδενισει την δικη του.....
Hunting is passion......
Passion is point......
Point for me......is hunting
Hunting is passion......
Passion is point......
- FRANCHI
- Full Member
Laurona έχεις πμ
I believe half of what I see and nothing of what I hear
- marinos.a
- Site Admin
Μια και ο φίλος μου έκλεινε πολύ σωστά τη συζήτηση προς το θέμα των εντολών εγώ δυο τρις κυνηγητικές εντολές που δουλεύω στο σκυλί είναι η πιο κάτω:
Φερ' τo: λόγο του ότι δεν έχει έμφυτη την επαναφορά το σκυλί μου, το εκπαίδευσα με την εντολή μου να μου φέρνει κάτι που του ρίχνω. Η εντολή δοκιμάστηκε και σε θηράματα με επιτυχία τις πλείστες φορές αλλά κάποιες φορές έπρεπε να δεχτώ το γεγονός ότι το σκυλί έπρεπε να περιεργαστεί και αυτό το θήραμα. Όταν είναι πολύ ενθουσιασμένη με το θήραμα θέλει να το έχει μερικά λεπτά μπροστά τις να το χαρεί.
Ψάξε, υποδεικνύοντας με το χέρι και το σώμα μου κατεύθυνση: σε περιπτώσεις που θέλω να την κατευθύνω προς ένα σημείο που θέλω να ελέγξει. Αυτό δεν το δούλεψα πολύ στο σπίτι αλλά έξω στο εκπαιδευτικό προσπαθούσα να την κατευθύνω κλείνοντας το σώμα μου και εκτινάσσοντας το χέρι μου προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Με την επανάληψη το εμπέδωσε αλλά χιάζεται βελτίωση.
Πουν’ το: εντολή που την εκπαίδευσα χρησιμοποιώντας το πρόσωπο τον τόνο της φωνής μου και τα χέρια μου να της υποδεικνύω ότι έχει μια ανεκπλήρωτη εντολή ή ότι περιμένω κάτι επιπλέων από το σκυλί. Για παράδειγμα όταν είναι να μου φέρει κάτι και το αφήσει μεσοστρατίς λάλο το όνομα της και μετά ΠΟΥΝ’ ΤΟ??? Και ολοκληρώνει την εντολή της. Ή όταν ψάχνει κάτι και δεν το εντοπίζει -σε περιπτώσεις αναθυμίασης ας πούμε- γυρίζει και με βλέπει σαν να περιμένει να της πω τι να κάνει. Αν της που με απορία πουν’ το δια του βιτσιά, αν την πω πάμε έρχεται μαζί μου και φεύγουμε
Η σχέση που επέλεξα να έχω με το σκυλί μου πιστεύω με βοηθά πολύ στην εκπαίδευση. Έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση που την κάνει να θέλει να με ικανοποίηση. Όταν δει τη χαρά που μου προκαλεί ένα ξεφολιασμα κυριολεκτικά απογειώνετε. Αλλά και εγώ όταν κάνει κάτι καλό την επιβραβεύω με χάδια γλυκόλογα. Όταν είμαι νευριασμένος και της θυμώσω δεν υπακούει ούτε στις ποιο απλές εντολές. Παρ όλα αυτά έχει ξεκάθαρα μέσα στο μυαλό της ποιος είναι ο ΑΛΦΑ.
Αυτό που ήθελα να πω στο τέλος είναι ότι η εκπαίδευση του κυνηγόσκυλου είναι ένα από τα ποιο συναρπαστικά κομμάτια του κυνηγητικού κεφαλαίου. Δεν μπορώ να αντιληφτώ τώρα πως μπορούσα να πάω κυνήγι χωρίς σκύλο. Όπως λέει και ο πάνσοφος λαός μέσα από τη ρήση του… Τζυνηος χωρίς σιυλλο εν….
Φερ' τo: λόγο του ότι δεν έχει έμφυτη την επαναφορά το σκυλί μου, το εκπαίδευσα με την εντολή μου να μου φέρνει κάτι που του ρίχνω. Η εντολή δοκιμάστηκε και σε θηράματα με επιτυχία τις πλείστες φορές αλλά κάποιες φορές έπρεπε να δεχτώ το γεγονός ότι το σκυλί έπρεπε να περιεργαστεί και αυτό το θήραμα. Όταν είναι πολύ ενθουσιασμένη με το θήραμα θέλει να το έχει μερικά λεπτά μπροστά τις να το χαρεί.
Ψάξε, υποδεικνύοντας με το χέρι και το σώμα μου κατεύθυνση: σε περιπτώσεις που θέλω να την κατευθύνω προς ένα σημείο που θέλω να ελέγξει. Αυτό δεν το δούλεψα πολύ στο σπίτι αλλά έξω στο εκπαιδευτικό προσπαθούσα να την κατευθύνω κλείνοντας το σώμα μου και εκτινάσσοντας το χέρι μου προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Με την επανάληψη το εμπέδωσε αλλά χιάζεται βελτίωση.
Πουν’ το: εντολή που την εκπαίδευσα χρησιμοποιώντας το πρόσωπο τον τόνο της φωνής μου και τα χέρια μου να της υποδεικνύω ότι έχει μια ανεκπλήρωτη εντολή ή ότι περιμένω κάτι επιπλέων από το σκυλί. Για παράδειγμα όταν είναι να μου φέρει κάτι και το αφήσει μεσοστρατίς λάλο το όνομα της και μετά ΠΟΥΝ’ ΤΟ??? Και ολοκληρώνει την εντολή της. Ή όταν ψάχνει κάτι και δεν το εντοπίζει -σε περιπτώσεις αναθυμίασης ας πούμε- γυρίζει και με βλέπει σαν να περιμένει να της πω τι να κάνει. Αν της που με απορία πουν’ το δια του βιτσιά, αν την πω πάμε έρχεται μαζί μου και φεύγουμε
Η σχέση που επέλεξα να έχω με το σκυλί μου πιστεύω με βοηθά πολύ στην εκπαίδευση. Έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση που την κάνει να θέλει να με ικανοποίηση. Όταν δει τη χαρά που μου προκαλεί ένα ξεφολιασμα κυριολεκτικά απογειώνετε. Αλλά και εγώ όταν κάνει κάτι καλό την επιβραβεύω με χάδια γλυκόλογα. Όταν είμαι νευριασμένος και της θυμώσω δεν υπακούει ούτε στις ποιο απλές εντολές. Παρ όλα αυτά έχει ξεκάθαρα μέσα στο μυαλό της ποιος είναι ο ΑΛΦΑ.
Αυτό που ήθελα να πω στο τέλος είναι ότι η εκπαίδευση του κυνηγόσκυλου είναι ένα από τα ποιο συναρπαστικά κομμάτια του κυνηγητικού κεφαλαίου. Δεν μπορώ να αντιληφτώ τώρα πως μπορούσα να πάω κυνήγι χωρίς σκύλο. Όπως λέει και ο πάνσοφος λαός μέσα από τη ρήση του… Τζυνηος χωρίς σιυλλο εν….
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος marinos.a την 07 Φεβ 2012, 14:17, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Si vis pacem, para bellum
- FRANCHI
- Full Member
πολύ σωστά αυτά που γράφεις μαρίνο και εγώ έχω μάθει και νιώθω ακριβώς τα ίδια για τον 3μηνο σκύλλο μου. Πάρα πολλοί όμως δεν σκέφτονται ούτε νιώθουν έτσι και αρκούνται στο να παίζουν λαούς. π.χ. γνωστός μου πάει στο βουνό με τις ενέσεις γιατί οι σκύλλοι του σαρίζουν τα πάντα σκατά, φόλες, ψωφίμια κ.α. και όταν παίξει λαό καθαρίζει τον και τους τα ταίζει 

I believe half of what I see and nothing of what I hear
- 'petros'
Φιλε μερικες φορες το να δινεις τα εντοσθια του θηραματος στο σκυλι για μενα δεν ειναι κακο το κανω και εγω γιατι ειχα τη συζητηση με καποιο μεγαλο σε ηλικια τωρα κυνηγο(αφησε ιστορια με τα κυνηγια του και τα σκυλια του) πολυ παλια που τον ειδα να το καμνει και η απαντηση του ηταν οτι ''εν να ανοιξουν τα μαθκια του σκυλου με το ωμο και θα ξερει τι γυρευκω και εγω τζιε τζινος'' τωρα ψεματα αληθεια του εγω και 3-4 αλλοι που ξερω το κανουν και αυτοι.Καμια σχεση που τρωνε ψατζιες και οτι διποτε αλλο που χαμε.FRANCHI έγραψε: όταν παίξει λαό καθαρίζει τον και τους τα ταίζει
Ρωτησα και γνωστο σε πολλους κτηνιατρο για το ωμο κρεας και μου ειπε οτι ειναι καλο και για τα ενστικτα του σκυλου και για τες πρωτεινες που περνει το σκυλι αλλα με μετρο 1-2 φορες το μηνα
«Για να είσαι κυνηγός … δεν αρκεί να διαθέτεις άδεια, όπλο και σκύλο … αλλά κυρίως σεβασμό, συνείδηση και γνώση για την φύση»
- Laurona
Με αφορμη το γεγονος οτι πολλοι φιλοι μου ζητουν να τους εξηγησω καποια πραγματα περι εκπαιδευσης, αλλα και το γεγονος οτι η διαχειρηση μου εχει ζητησει επανελημενα - εαν θελω - να γραψω καποια πραγματα στο περιοδικο( που δεν ειχα το χρονο γιαυτο δεν εκανα μεχρι τωρα) θα ηθελα την αδεια της διαχειρησης στο να ξεκινησουμε μια σειρα απο αρθρα, χωρισμενα σε ενοτητες , ωστε να βοηθησουμε και να βοηθηθουμε σε αυτο το τοσο ενδιαφερον θεμα.
Εαν καποια πραγματα εχουν ανταποκριση και ειναι ενδιαφεροντα, τοτε αφου θα ειναι σε ενοτητες θα μπορουν να δημισιευτουν και στο περιοδικο για το κοσμο που δεν ειναι μελος στο φορουμ.
Τονιζω οτι ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ επαγγελματιας εκπαιδευτης, ουτε και διεκδικω το αλαθητο, η το απολυτο, και οτι πω θα ειναι απο προσωπικες γνωσεις και εμπειρια.
Οτιδηποτε αναφερθει ειναι ελεθερο ως προς την κριση σας και την κριτικη σας, αφου σιγουρα εχουμε εδω μεσα πολυ προχωρημενα ατομα σε αυτον τον τομεα. Τους παρακαλω να συμβαλουν επεισης.
Μπορειτε να κρινετε, να προσθεσετε, να διορθωσετε οπως εσεις νομιζετε, αρκει να μπορεσουμε να δωσουμε ενδιαφεροντα θεματα και να βοηθησουμε οπως και να βοηθηθουμε.
θα παρακαλουσα ομως το καθε θεμα να μενει αυστηρα στο θεμα του και να ανοιγονται καινουργια για καθε διαφορετικης ενοιας ερωτηση, ωστε οταν καποιος ψαχνει κατι να μπορει να το βρει στην σωστη ενοτητα.
Το καθε αρθρο θα ειναι ξεχωριστο κεφαλαιο εκπαιδευσης
Εαν ειναι δεκτη η διαχειρηση, το πρωτο αρθρο θα εχει τιτλο Ο ρολος του εκπαιδευτη - ιδιοκτητη κυναγωγου στην εκπαιδευση του κυνηγετικου σκυλου κια θα αναφερετε σε κυνηγους που αποκτουν ενα κουταβι και θελουν να το εκπαιδευσουν μονοι τους.
Αριστε μου πιστευω οτι εν πολυ πιο ευκολο με αυτο το τροπο και θα εχει καλυτερ οπαοτελεσμα παρα να γραψω κατι χειρογραφα για το περιοδικο και μονο.
Εαν συμφωνεις , προχωρουμε.
Εαν καποια πραγματα εχουν ανταποκριση και ειναι ενδιαφεροντα, τοτε αφου θα ειναι σε ενοτητες θα μπορουν να δημισιευτουν και στο περιοδικο για το κοσμο που δεν ειναι μελος στο φορουμ.
Τονιζω οτι ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ επαγγελματιας εκπαιδευτης, ουτε και διεκδικω το αλαθητο, η το απολυτο, και οτι πω θα ειναι απο προσωπικες γνωσεις και εμπειρια.
Οτιδηποτε αναφερθει ειναι ελεθερο ως προς την κριση σας και την κριτικη σας, αφου σιγουρα εχουμε εδω μεσα πολυ προχωρημενα ατομα σε αυτον τον τομεα. Τους παρακαλω να συμβαλουν επεισης.
Μπορειτε να κρινετε, να προσθεσετε, να διορθωσετε οπως εσεις νομιζετε, αρκει να μπορεσουμε να δωσουμε ενδιαφεροντα θεματα και να βοηθησουμε οπως και να βοηθηθουμε.
θα παρακαλουσα ομως το καθε θεμα να μενει αυστηρα στο θεμα του και να ανοιγονται καινουργια για καθε διαφορετικης ενοιας ερωτηση, ωστε οταν καποιος ψαχνει κατι να μπορει να το βρει στην σωστη ενοτητα.
Το καθε αρθρο θα ειναι ξεχωριστο κεφαλαιο εκπαιδευσης
Εαν ειναι δεκτη η διαχειρηση, το πρωτο αρθρο θα εχει τιτλο Ο ρολος του εκπαιδευτη - ιδιοκτητη κυναγωγου στην εκπαιδευση του κυνηγετικου σκυλου κια θα αναφερετε σε κυνηγους που αποκτουν ενα κουταβι και θελουν να το εκπαιδευσουν μονοι τους.
Αριστε μου πιστευω οτι εν πολυ πιο ευκολο με αυτο το τροπο και θα εχει καλυτερ οπαοτελεσμα παρα να γραψω κατι χειρογραφα για το περιοδικο και μονο.
Εαν συμφωνεις , προχωρουμε.
Οποιος υποτιμα την νοημοσυνη του αλλου....πρωτα απ ολα εχει μηδενισει την δικη του.....
Hunting is passion......
Passion is point......
Hunting is passion......
Passion is point......
- admin
- Site Admin
- Επικοινωνία:
Φίλε δέν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι έχουν γραφεί στο περιοδικά κάποια πολύ επικοδομοιτικά άρθρα που εάν κάποιος τα διαβάσει θα κατανοήσει αρκετά πράγματα για τους σκύλους γενικά. Ένας πολύ καλός κατά την δική μου άποψη εκπαιδευτής σκύλων έγραψε για το θέμα αναπαραγωγής, για την νηπιακή ηλικία του ζώου, για τα πρώτα στάδια της ζωής του και πώς σε όλα αυτά τα στάσια δύνουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα στο ζώο. Θα πώ στον EDITOR να προσθέσει κάποια άρθρα στην σελίδα για να τα βρόύν όσοι ενδιαφέρονται.
Προσέχουμε...για να έχουμε
- Laurona
Φιλε αυτα προηγουνται, ειναι απο επαγγελματιες, εμεις ειμαστε ΜΟΝΟ κυνηγοι.
Βαλε τα λοιπον και εαν δεν καλυψουν το κοσμο τοτε γραφουμε και εμεις, δεν εχει προβλημα.
Βαλε τα λοιπον και εαν δεν καλυψουν το κοσμο τοτε γραφουμε και εμεις, δεν εχει προβλημα.
Hunting is passion......
Passion is point......
Hunting is passion......
Passion is point......
- admin
- Site Admin
- Επικοινωνία:
Στην ενότητα κυνήγι στο περιοδικό υπάρχουν τώρα 3 άρθρα για την ψυχολογία του σκύλου
Προσέχουμε...για να έχουμε
-
- Full Member
'petros' έγραψε:Φιλε μερικες φορες το να δινεις τα εντοσθια του θηραματος στο σκυλι για μενα δεν ειναι κακο το κανω και εγω γιατι ειχα τη συζητηση με καποιο μεγαλο σε ηλικια τωρα κυνηγο(αφησε ιστορια με τα κυνηγια του και τα σκυλια του) πολυ παλια που τον ειδα να το καμνει και η απαντηση του ηταν οτι ''εν να ανοιξουν τα μαθκια του σκυλου με το ωμο και θα ξερει τι γυρευκω και εγω τζιε τζινος'' τωρα ψεματα αληθεια του εγω και 3-4 αλλοι που ξερω το κανουν και αυτοι.Καμια σχεση που τρωνε ψατζιες και οτι διποτε αλλο που χαμε.FRANCHI έγραψε: όταν παίξει λαό καθαρίζει τον και τους τα ταίζει
Ρωτησα και γνωστο σε πολλους κτηνιατρο για το ωμο κρεας και μου ειπε οτι ειναι καλο και για τα ενστικτα του σκυλου και για τες πρωτεινες που περνει το σκυλι αλλα με μετρο 1-2 φορες το μηνα
Δηλαδή τους σκύλους της αστυνομίας που ανιχνεύουν ναρκωτικά θα πρέπει να τους δίνουν που καμιά δόση κάθε φορά που έχουν επιτυχία;

Ακόμη μια κουβέντα του καφενέ φίλε Πέτρο που καλό είναι να μην μεταφέρεται σε νέους κυνηγούς και να συνεχίζει να υπάρχει. Είναι και επικίνδυνο για μετάδοση ασθενειών. Ο σκύλος δεν κυνηγά για να φάει σήμερα. Επίσης σου συστήνω να είσαι λίγο πιο επιφυλακτικός με τον κτηνίατρο σου.
Φιλικά
ΥΓ: Δες και το παρακάτω.
"Αυτό που απαγορεύεται δια ροπάλου και πρέπει να το αποφεύγετε πάση θυσία είναι, να δώσετε τα σπλάχνα του θηράματος, έτσι ωμά, ζεστά και ματωμένα, στον σκύλο σας να τα φάει. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι επιβλαβές τόσο για την υγεία του τετράποδου συντρόφου σας, όσο και για τη δική σας, αφού κάποια παράσιτα μεταδίδονται με αυτόν τον τρόπο στον άνθρωπο, όπως π.χ. ο Εχινόκοκκος."
Πηγή: http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=2924