ε φιλε οπως σε βλεπω και γραφις πρεπει να εισαι πολλα τσιακουι πας το κυνηγι!
εγω εν ασχολουμε με τον λαγο, παρολο που ο σκυλος μου ειναι ημιαιμος ιχνηλατις κυνηγω περδικια-φραγκολινες
ο σκυλος μου κλινει τωρα 3 χρονον βγαζει στα εκπαιδεφτικα σχεδον παντα λαγο, τουλαχιστο τες μισες φορες που τον περνω.
Ομως... πχ σημερα το απογευμα επιρα τον ενα τοπο σχετικα εφκολο βλεπω τον πως πιανει μαλαι και μαλιστα καλι στεκουμε πανω σε μια πετρα πουπανω του στα 5-6 μετρα , περνα μπροστα που μια παλουρα παι που την πισω μερκα της ζε βλεπω τον λαο να πετασεται που την μπροστα μερκα να φεφκει αζινα ζε μετα που 5 δευτερολεπτα να πια ο σκυλος μες την παλουρα που την πισω μερκα ζε να τον γιρεφκει, ελαξεν ετραβισεν να παει ποζι που επιεν ο λαος ζε ελασεν παρολο που δεν τον ειδε αλλα στα 10 μετρα εσταματισε ζε εστραφικε πισο ζε ελασε μου! (εγω που την αρκι εκαταλαβα τον πως εν λαο που εγιρεφκε που τον τροπο που εδουλεφκε την μαλαι)
εχτες το ιδιο εφκαλεν τον εβουρισεν τον 10-20 μετρα ζε εχασεν τον ζε εστραφικε πισω ζε ελασε μας!
καμω κατι λα8ος? γιατι εν τραβα την μαλαι μετα που φεφκει ο λαος? ζε γιατι μου λασει που στρεφετε πισω?[/quote]
Φιλε Σωτηρη αν εννοεις γιατι δεν τραβα τη μαλαι την ωρα που φευκει ο λαος που την μονη του ειναι γιατι η μαλαι που αφηνει ενας λαος κατα την διαρκεια της νυχτας τα παιχνιδια που καμνει,τα παρακατσηματα του,διπλα τριπλα πατηματα τσιλισματα του ειναι εντελος διαφορετικα απο την μαλαι που αφηνει οταν φευκει που την μονη. Η μαλαι που αφηνει την νυχτα ειναι ποιο ηπια πιο σιγανη την ωρα της βοσκης εκτος απο τα μεγαλα σαλτα που καμνει και τα τρεξιματα που καμνει σε καποιο μονοπατι που αν εχεις δει σκυλλους ιχνηλατες 3-4 μαζι ειδικα σε τετοιο σημειο θα λασοκοπουν με μεγαλυτερη ενταση και πηγαινουν με ποιο πολλυ ταχυτητα σε πορεια, εντυπωσιακη φαση που πολλες φορες μας δινουν την εντυπωση οτι εν προσικομενος. Η μαλαι που αφηνει τη νυχτα ειναι ποιο ευκολα δουλεψιμη απο τους σκυλλους (τωρα αν θα την τραβισει να τον φκαλει αλλου παπα ευαγγελιο εξαρταται που τα προσοντα του σκυλλου) για τον λογω οτι συνεχως αφηνει οσμες στα ποδια του λογω του οτι τα γλυφει η σαν να καθαριζει τα μουτρα του ενω την ωρα που φεφκει που την μονη δεν το κανει, μονο οταν αφηκει πολλα πισω τα σκυλλια και παρακαθεται να "κροστει" που βρισκονται οι διωκτες του σε αυτο το σημειο μερικες φορες το κανει.
Σε αυτο το σημειο ειναι το μονο που μπορει ενας σκυλλος σαν τον δικο σου( που απο οτι καταλαβα απο τα λεγομενα σου ειναι διασταυρωση φερμας με ιχνηλατη αλλα "βαρυπατη" η ερευνα του η εργασια του στα αιματα του φερμας) να μπορει να σου ξανατραβισει λιγη μαλαι ομως απο οτι καταλαβαινεις. Μην εχεις την εντυπωση επηδει φευγει εκεινη την ωρα ο λαγος επηδει ειναι φρεσκα τις στιγμης τα ιχνη του οτι απαραιτητος ενας σκυλλος με τα εργασιακα χαρακτηριστικα του δικου σου μπορει να σου τραβισει μαλαι και να κανει διωξη.
Εκει που λες " ζε βλεπω τον λαο να πετασεται που την μπροστα μερκα να φεφκει αζινα ζε μετα που 5 δευτερολεπτα να πια ο σκυλος μες την παλουρα που την πισω μερκα ζε να τον γιρεφκει" ειναι γιατι ο σκυλλλος ενοσε τον επηδει με το που πετασσεται ο λαος ειναι σαν να αφηνει ενα "ττοζι" μαλαις γυρω που τον τοπο γιαφτο και εντοπιζεται παρα πολυ ευκολα η μονη του απο τον σκυλλο. Το ιδιο συμβαινει οταν οι σκυλλοι ειναι παρα πολλα κοντα του και ο λαος αντι να πεταχτει που τον φοβο του καμνει και το μεγαλυτερο σφαλμα κατα την αποψη μου τραβα πισω και σουρωνει αν εχεις δει ποτε στην μονη του. Λαγος απο 3 κιλα σουρωνει τοσο πολλα που φενεται σαν να ειναι βερκολαουδο που του σουρομα του τα ματια ειναι σαν να και πετασονται εξω. Την ωρα που καμνει τουτη την κινηση αμεσως αφηνει και ενα σωρο μαλαι γυρω του γιαφτο και εντοπιζεται πιο ευκολα.
Σε ενα κυπριακο dvd που εχω δει με beagle βλεπουμε το σκυλλο που εντοπιζει το λαγο σχεδον απο τα 10 μετρα και παει καρφοτος πανω του και ο αφηγητης λεει οτι "τον εντοπισε σε στυλ φερμας που πολλοι κυνηγοι λατρεις των σκυλλιων φερμας θα ζηλευαν την φαση αυτη" ο λογος που τον εντοπισε ειναι γιατι εκανε το πιο πανω και οχι γιατι εχει τοσο οξια οσφρηση οχι το συγκεκριμενο σκυλλι αλλα γεννικα ολες οι φυλες ιχνηλατων, οσες ετυχε να δω βεβαια. Χωρις να λεω οτι ειναι σκαρτο προς θεου ειναι απο τα καλητερα δειγματα της φυλης του που εχω δει προσωπικα αλλα απιθανο να παει τοσο καρφωτο απο τετοια αποσταση πανω του. Καθως και σε σκυλλια φερμας εχω δει κουρτσχαρ να προσηκωνεται λαγος και οταν καταλαβε τι εγινε αρχισε να λασει και να τρεχει στην πορεια που εφυγε ο λαγος, σε αφτη την φαση θα πουμε εχω κουρτσχαρ που κλεει στην μαλαι του προσηκομενου??? Ασφαλως οχι απλα το σκυλλι απο την μανια, το παθος , το αχι του λασει σε τετοια φαση η και σε στιγμη με περτικους...παρομοιο παθος που εχει ο σκυλλος σου στρεφεται πισω και που το αχτι του βλεπει σε και κλαιει ειναι σαν να σου λεει " γιατι εν τον επαιζες? γιατι να μας φυει?" η οπως το διερμηνευσει ο καθενας γιατι τι γλωσσα τους προσπαθω αλλα ακομα εν την εμαθα!!!!
Φιλε Σωτηρη αφου εχεις ενα σκυλλο και κυνηγας και περτικο και λαγο να παρακαλας που εν παει πισω του να χανεις την ημερα σου να παρακαλεις να μεινει ετσι.