Φιλε Αντρεα με τι οπλο κυνηγας?andreas78 έγραψε:Αν μου επιτρέπεται, να πω την άποψη μου και εγω,
Τι θα έβαζα λοιπόν εγω, αν δεν εκανα ιδιογομωση.
Το πρωί θα διάλεγα ενα φυσιγγιο απο 28γρ., μεχρι 32γρ., με ποιοτικό και γνωστό κυαθιο(αν η μέση απόσταση βολής μου θα ξεπερνά τα 25 μετρα) ή μεσόταπα π.χ. Bior η και με χαρτοπολτό, αφου δεν υπάρχουν στο εμπόριο μαλλινες και με σκαγια Νο7,5- 7 ή 6, με ταχύτητα απο 380m/s μεχρι 400m/s max., με τσοκς 5*-4* για αποστάσεις μεχρι τα +-30 μετρα ( η απόφαση μου θα αφορά μονο, το θήραμα που κυνηγώ και τις αντιδράσεις του)
Μετά θα διάλεγα το φυσιγγιο που διάλεξα το πρωί, χωρις βέβαια κανέναν ενδοιασμό και λογικα θα συνέχισα μεχρι και το τέλος της εξόρμησης μου, με το ίδιο λογικά φυσιγγιο.
Στην τελική, κατι που ξεχνάμε και το εχω ξανα αναφερει ,το 90% των θηραμάτων που καρπονωμαστε ειναι μεχρι τα ~20 μετρα,το υπόλοιπο ποσοστό σε μεγαλητερη απόσταση.
Για να διαλέξω, θα κανω μερικες βολες στις αποστάσεις που συνήθως πυροβολώ, σε ενα χαρτόνι για να κρίνω τις κατανομές του, αν ο κατασκευαστής ή κάποιος φίλος θα γνωρίζει τις αρχικές δεν χρειάζομαι δοκιμη διατρησης, αν όμως δεν τα γνωριζω και δεν θα είχα βέβαια και τον ταχογραφο που εχω τωρα, θα έβαζα έναν καταλογο στο νερό για 24 ώρες, θα τον συμπιεζα και θα εκανα άμεσα δοκιμη διατρησης, στην μεγαλητερη απόσταση που θεωρω οτι θα πυροβολουσα το θήραμα μου, στη συνέχεια θα μετρούσα σε μηκος την διατρηση που έκαναν. Το αποτελεσμα σε βρεγμένο καταλογο 24 ωρών, αναλογεί σε ~60% διατρηση σε βαλλιστικό τζελ, εκτος βέβαια και αν οι φίλοι αμερικάνοι εχουν λάθος.
Όλα αυτα φυσικά, αφορούν εμένα, που κυνηγώ με σκύλο φέρμας, με όπλο 24" και CYL.- 4* ή CYL- CYL.
ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
- kanaris
- Full Member
Re: ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
ΣΩΒΑΡΩΤΕΙΣ ΜΙΔΑΙhttp://imageshack.us/a/img69/5504/extremecop21.gifΝ!
Zabala Special Woodcock, φίλε.
Magnum με 18.5 αυλούς..
Magnum με 18.5 αυλούς..
- kanaris
- Full Member
την ωρα που οι περισσοτεροι συζητουν μεταξυ 30'' και 32'' εσυ επιλεγεις τις 24''...andreas78 έγραψε:Zabala Special Woodcock, φίλε.
Magnum με 18.5 αυλούς..

τι πλεονεκτηματα σου προσφερει? το πηρες "τυχαια" ή το επελεξες εσυ?
ΣΩΒΑΡΩΤΕΙΣ ΜΙΔΑΙhttp://imageshack.us/a/img69/5504/extremecop21.gifΝ!
- SOLON-FAIR ΤΕΑΜ
ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΑΛΛΟ....ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟkanaris έγραψε:την ωρα που οι περισσοτεροι συζητουν μεταξυ 30'' και 32'' εσυ επιλεγεις τις 24''...andreas78 έγραψε:Zabala Special Woodcock, φίλε.
Magnum με 18.5 αυλούς..![]()

ΠΕΡΠΑΤΩ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΡΑ.....ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΑΥΡΙΟ!!!
ΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΖΩΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΝΗΓΙ,ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΤΥΧΗΣ!!!
ΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΖΩΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΝΗΓΙ,ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΤΥΧΗΣ!!!
Το επέλεξα φίλε, για την εύκολη και γρήγορη επομηση, σε δασώδη, πυκνά μέρη για την επίσημη αγαπημένη, μπεκατσα..kanaris έγραψε:την ωρα που οι περισσοτεροι συζητουν μεταξυ 30'' και 32'' εσυ επιλεγεις τις 24''...andreas78 έγραψε:Zabala Special Woodcock, φίλε.
Magnum με 18.5 αυλούς..![]()

Δεν υστερεί καθόλου στην περδικα, εφόσον οι βολες μου δεν ξεπερνούν τα ~30 μετρα, ακομα και σε πιο μακρινές βολες, πάντα στα ορια του αθλήματος, κάνει καλα την δουλειά του, αλλα στις οριακές αποστάσεις, εκτος του οτι θα πρεπει να είσαι αρκετα σταθερός, θα πρεπει να κάνεις και μεγαλητερη προσκοπευση, στην πραγματικότητα ειναι η ίδια προσκοπευση με ενα μακρυκαννο όπλο, με την διαφορα οτι δημιουργείται μια "οφθαλμαπάτη" οτι ειναι πιο μακρια το θήραμα..
- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
- Full Member
Εδώ βρίσκει την εφαρμογή της η θεωρία της ψευδαίσθησης του μεγάλου άγγλου οπλοκατασκευαστή Robert Churchill με την φημισμένη ρίγα για τα κοντόκαννα 25 ιντσα (63,50 εκατ) πλαγιόκαννα που έκανε πολλούς συντηρητικούς άγγλους να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για τις μακριές κάννες και όλους τους μύθους που τις συνοδεύουν.
Προσωπικά για το περπατητό γενικό κυνήγι θεωρώ ότι ένα όπλο 61~68 εκ είναι ότι πρέπει και δεν θα μας απογοητεύσει ποτέ κάνοντας χρήση και των σωστών συσφίξεων.Στο κυνήγι στα καρτέρια θα συμφωνήσω ότι οι μακριές κάννες προσφέρουν σωστή εκτίμηση βάθους πεδίου και ορθότερη προσκόπευση.
Εδώ ένα εξαιρετικό boxlock AYA XXV (25 inch.) όπου φαίνετε η ιδιαίτερη κατασκευή της ρίγας Churchill.
Eίναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό όπλο για τον μέσο Αγγλο κυνηγό παρότι Ισπανικό .

Προσωπικά για το περπατητό γενικό κυνήγι θεωρώ ότι ένα όπλο 61~68 εκ είναι ότι πρέπει και δεν θα μας απογοητεύσει ποτέ κάνοντας χρήση και των σωστών συσφίξεων.Στο κυνήγι στα καρτέρια θα συμφωνήσω ότι οι μακριές κάννες προσφέρουν σωστή εκτίμηση βάθους πεδίου και ορθότερη προσκόπευση.
Εδώ ένα εξαιρετικό boxlock AYA XXV (25 inch.) όπου φαίνετε η ιδιαίτερη κατασκευή της ρίγας Churchill.
Eίναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό όπλο για τον μέσο Αγγλο κυνηγό παρότι Ισπανικό .

"Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις κάτι με απλά λόγια, τότε ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά.!!!"
Albert Einstein
Albert Einstein
- nicolasyp
- Full Member
Breda Pegaso έγραψε:Εγω εχω παρατηρησει ενα φαινομενο που μου ετυχε αρκετες φορες μπορω να πω και δεν ειναι τυχαιο νομιζω. Αν μπορειτε να πειτε την αποψη σας.
Μου εχει τυχει στη φασσα τον Αυγουστο να χτυπω πουλι στα 30-35 μετρα με 30-32γρ -Νο 5 και να ξιφτεριζεται και να φευγει...
καιι το Φεβραρη να χτυπω φασσα στα 30 μετρα με το 10 Νο και να πεφτει σεκκα.
Ενταξει μπορει να τυχει να μην ειμαι καλα πανω της στην 1η περιπτωση κτλ. αλλά μου έχει τυχει πολλές φορές... Ισως στις συνθήκες του χειμώνα αποδίδουν καλύτερα τα φυσίγγια...
φιλε στέφανε.. λόγω του ως γνωστόν ασχολούμαι με το συγκεκριμένο θήραμα για πολλά χρονια μανιωδώς, θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω μέσω της εμπειρίας μου να λύσεις την απορία σου!
Αν απολκεισω το ενδεχόμενο η φάσσα να είναι πιο ευάλωτη στην τουφεκια το χειμώνα που έχει και πιο πυκνό φτέρωμα, και συνάμα όλα τα άτομα του είδους είναι ενήλικα! Αντίθετος με το καλοκαίρι που η κάρπωση μας κατά 80-90% είναι νεαρά άτομα ("ππαλαζια") που είναι πολύ πιο ευάλωτα στην τουφεκια από τις '"σκλεροφασσες"'! ακόμα ένα ενδεχόμενο που θέλω να αποκλείσουμε είναι ότι το σκάι #10 είναι πιο αποτελεσματικό στην φάσσα από το #5, ειδικά σε βολές πέραν των 30 μέτρων!
και επειδή μου τυχαίνει και μένα να πάρω φάσσες, στο "περπατητο" μου για τζικλες, με σκάι #8 σε αποστασεις που φαίνονται υπερβολικές, βγάζω το συμπέρασμα πως τα πουλια τα χτυπούμε στις αποστάσεις όχι πέραν των 30 μέτρων λόγω του ότι είναι σηκωτές και φεύγουν καπως ηρεμα και σχετικά κοντά από εμάς! ενώ το καλοκαίρι απλά υπερτιμούμε λίγο τις απόστασεις, λόγω έλλειψης καμια φορα των σύννεφων που είναι σημείο αναφοράς στον ορίζοντα, η λόγω καλύτερης ορατότητας τα πουλια μας φαίνονται πιο κοντινά.. ενώ στην πραγματικότητα είναι πουλια που περνούν στα 40-50 μετρα με μεγαλητερες ταχητητες φοβισμενα απο τιs πολλες τουφεκιες (ομολογουμενος πολυ δυσκολοτερος στοχος)
ελπιζω να φανουν υποβοηθητικες οι παρατηρησεις μου!

- kypros
Αν μπορουσαμε να συγκρινουμε αντικειμενικα οσο γινεται, μαλλον το χειμωνα ειναι που οι φασσες ειναι πιο ανθεκτικες και οχι το καλοκαιρι. . Οι κατανομες τον χειμωνα χαλουν σε πιο μικρες αποστασεις. Αυτα ειναι τα δικα μου εμπειρικα συμπερασματα. Το καλοκαιρι στι ζεστη πολλες φορες μου ετυχε να ριξω φασσες διαλυμενες με σκαγια νουμερο 8 ενω το χειμωνα συχνα παλευουμε να καταβαλουμε τις φασσες που δν λενε να πεσουν. Ολα ειναι σχετικα φυσικα και θεμα και της ηλικιας των πουλιων
Μακάρι οι νέοι να ´ξεραν κι γέροι να μπορούσαν...
- πανικος
την κυριακη περιοχη απο λεμεσο προς παφο δειχνει ανατολικο νοτιοανατολικο και απο τις 11 και μετα βορειο ανατολικο ανεμο με ποσοστα υγρασιας 70-78 %.πολυ δυσκολες συνθηκες για τα φυσιγγια νομιζω.καποιος που κανει δοκιμες π.χ λευκιος πια φυσιγγια συστηνει?εμενα η γνωμη μου ειναι αργα φυσιγγια με χαμηλες ταχυτητες δηλ απο 33 μεχρι 36γρ.τα γρηγορα με χαμηλα γραμμαρια δεν θα κοβουν εσεις τι λετε?
μηδεν εστην ο ανθρωπος μηδεν η ωραιοτης τα παντα οναρ και σκια τα παντα ματαιοτης.....
-
- Full Member
Φίλε Πανικο δεν γνωριζω σε πιο site ειδες το καιρό, εγω παντως ελεξα το καιρό για περιοχή απο βορεια της Λεμεσου στα ημιορινά απο Ακρουντα μεχρι και Αυδήμου και θα ειναι Δυτικός επιτο πλιστον με υγρασία 70-75% το πρωι μεχρι τις 0900 και μετα θα πεση στα 55-60% μεχρι και τις 1600 και μετα θα ανέβει πάλι στα 70-75%. Το πρωι λοιπον φυσίγγια επι το πλίστον με Α1 πυριτιδα ( Victory starlight 32gr, Lila 31gr, Lambro A1 speciale, Lambro A36 ,Rottweil special 36gr (Αυτές τις εχω δοκιμάσει σε τετιο καιρό). Μετα που πεφτει η υγρασία και αυξάνεται η θερμοκρασία Φυσίγγια με ΑΟ πυριτιδα οπως Olymbia quick 30gr, gem 30gr αλλα και gem 32γρ, Lambro classic 32gr, rottweil tiger 32gr, Mirage 30gr κλπ. Ειναι μερικές απο τις εισηγησεις μου. Φυσικά υπαρχουν και αλλες επιλογες που δινουν και αλλοι φίλοι στο site.πανικος έγραψε:την κυριακη περιοχη απο λεμεσο προς παφο δειχνει ανατολικο νοτιοανατολικο και απο τις 11 και μετα βορειο ανατολικο ανεμο με ποσοστα υγρασιας 70-78 %.πολυ δυσκολες συνθηκες για τα φυσιγγια νομιζω.καποιος που κανει δοκιμες π.χ λευκιος πια φυσιγγια συστηνει?εμενα η γνωμη μου ειναι αργα φυσιγγια με χαμηλες ταχυτητες δηλ απο 33 μεχρι 36γρ.τα γρηγορα με χαμηλα γραμμαρια δεν θα κοβουν εσεις τι λετε?