ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Απάντηση
WAFFEN
Full Member

Re: ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Δημοσίευση από WAFFEN »

συμφωνω με τον φιλο 635marios να γινονται και να δημοσιευονται αποτελεσματα μετα απο τεστ οσον αφορα την ταχυτητα, τις πιεσεις, την κατανομη και την ποσοτητα πυριτιδας σε καθε φυσιγγιο. εαν καποτε γινει κατι τετοιο θα παθουμε ολοι την πλακα μας και αυτος που θα το δημοσιευσει θα εχει σιγουρα προβληματα. ειναι πολυ λιγα τα ποιοτικα/σταθερα φυσιγγια και δεν νομιζω να ειναι τα κυπριακα. αποψη μου.
Άβαταρ μέλους
admin
Site Admin
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από admin »

WAFFEN έγραψε:συμφωνω με τον φιλο 635marios να γινονται και να δημοσιευονται αποτελεσματα μετα απο τεστ οσον αφορα την ταχυτητα, τις πιεσεις, την κατανομη και την ποσοτητα πυριτιδας σε καθε φυσιγγιο. εαν καποτε γινει κατι τετοιο θα παθουμε ολοι την πλακα μας και αυτος που θα το δημοσιευσει θα εχει σιγουρα προβληματα. ειναι πολυ λιγα τα ποιοτικα/σταθερα φυσιγγια και δεν νομιζω να ειναι τα κυπριακα. αποψη μου.
φίλε πίστεψε με σε όσα test έκανα μέχρι σήμερα με διάφορα φυσίγγια τα Κυπριακά έχουν + - μια σταθερή απόδοση . Δηλαδή για παράδειγμα εάν ένα φυσίγγι έχει ταχύτητα 180 μ/δ και στον στόχο 70% των σφαιριδίων όλα + - 5% εκεί είναι ενώ πρόσεξα ότι κάποια εξωτερικά παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις δηλαδή το ένα έχει 180μ/δ το άλλο 230μ/δ το ένα βάζει 50% των σφαιριδίων στον στόχο και το άλλο 70% :!:
Προσέχουμε...για να έχουμε
Άβαταρ μέλους
'petros'

Δημοσίευση από 'petros' »

φιλοι μου στο εξωτερικο τα κυπριακα φυσιγγια ειναι απο τα πιο σεβαστα και εμεις στη κυπρο γυρευουμε φυσιγγια που με το μπαμ να καμνουμε το θηραμα κοσσινο, ποιος ο λογος οταν τα εχουμε μπροστα μας.
Δεν υποτιμω τα εξωτερικα το διευκρινιζω αυτο
Αν καποιος τα χρησιμοποιησει ητε κυπριακα ητε εξωτερικα εστο σε χαρτονι σε ενα σκοπευτηριο θα παρει τις δικες του εκτιμησεις και αποφασεις.
Οπλο απο οπλο διαφερουν σε κατανομες σκαγιων(αυλοι,28''-30'',χρωμιωμενη αχρωμιωτη,... )και το ιδιο φυσιγγιο απο φυσιγγιο διαφερουν (πιστονι ,μπαρουτι,κλεισημο,πιεση,...)
και καλυτερα να μεινεις με ενα φυσιγγιο και να το μαθεις στη βολη σου παρα να κανεις πειραματα και καθε χρονο να το αλλαζεις γιατι δεν βγαινεις απο μεσα.
«Για να είσαι κυνηγός … δεν αρκεί να διαθέτεις άδεια, όπλο και σκύλο … αλλά κυρίως σεβασμό, συνείδηση και γνώση για την φύση»
n3ktar
Full Member

Δημοσίευση από n3ktar »

Φιλοι μου διαβαζω με πολυ ενδιαφερον τα σχολια σας και εχω μια απορια. ολα αυτα περι γραμμαριων και κατανομων αναλογος του καιρου παντα,ισχυουν και για τις αχρωμιοτες καννες ή αλλαζει κατι!
Εκανα αυτη την απορια κ σε αλλο ποστ αλλα δυστυχως δεν πηρα απαντηση.
Ξερω οτι οι αχρωμιοτες ειναι λιγοτερο ιδιοτροπες σε μεταβλητες (καιρος, γραμμαρια κτλ.)
Ποια ειναι η γνωμη σας?
Προσωπικα φετος θα παω κυνηγι πρωτη φορα με αχρωμιοτο και ετσι ψαχνομαι απο την αρχη οσο αφορα τα φυσιγγια!
Άβαταρ μέλους
virtualgreek
Moderator

Δημοσίευση από virtualgreek »

Αγαπητοί φίλοι σας χαιρετώ.

Είμαστε η μοναδική χώρα που γνωρίζω (σίγουρα υπάρχουν και άλλες) όπου δίνουμε τόση πολλή σημασία στα φυσίγγια μας.

Από γραμμάρια, πιέσεις, μπαρούτι που περιέχει και πάει λέγοντας.

Όσοι είχαν την τύχη να κυνηγήσουν στο εξωτερικό, είτε εσείς προσωπικά είτε φίλοι και συγγενείς σας, μήπως είχατε ή σας είπαν ότι είχατε/είχαν επιλογή φυσιγγίων ? Όλο η κυνηγετική ομάδα πήρε το ίδιο φυσίγγιο, αναξαρτήτος όπλου. Από προσωπική εμπειρία σας λέω ότι σε κυνηγετική εξόρμηση στο εξωτερικό είμασταν 31 όπλα και όλους μας έδωσαν τα ίδια ακριβώς φυσίγγια. Κανένας δεν άρχισε τα γνωστά "Δεν κόβουν" ή "Δεν ταιριάζουν στο όπλο μου" ή "Είναι για κρύο/ζεστό καιρό". Κανένας απολύτος.

Γιατί εμείς στην Κύπρο είμαστε έτσι ? Εμάς τα θηράματα μας είναι πιο σκληραγωγημένα και μυώδες ? Πιστεύετε πραγματικά ότι εάν σκοπεύσετε ορθά και τραβήξετε την σκανδάλη το θήραμα θα κτυπηθεί από την κύρια μάζα σκαγιών αλλά θα ζήσει ?

Ακούω διάφορα. "Κτύπησα το περδίκι και πήγε 100 μέτρα να πέσει". "Κτύπησα τον λαγό αλλά δεν έκοβαν τα φυσίγγια μου και δεν τον κράτησαν". Πολύ απλά απαντώ "Φίλε μου δεν είσουν κέντρο πάνω του".

Επίσης, όσο αφορά τα Κυπριακά φυσίγγια να ενισχύσω αυτό που είπε ένας συνάδελφος πιο πάνω. Στο εξωτερικό τα έχουν για εξαιρετικά φυσίγγια. Μήπως νομίζετε ότι άλλη μηχανή κατασκευάζει αυτά που πωλούντε στο εξωτερικό και άλλη μηχανή και συνταγή είναι αυτά που πωλούντε στην Κύπρο ?

Πήγα σε σκοπευτήριο έξω από το Λονδίνο. Κυπριακά φυσίγγια. Πήγα σε σκοπευτήριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μόνο Κυπριακά φυσίγγια προτιμούσε ο κόσμος. Είμουν μέλος σε σκοπευτήριο στην Αμερική. Πριν ανοικτεί το εμπορευματοκιβώτιο ήταν προπουλημένα. Γιατί τόση μανία με τα ξένα φυσίγγια ? Όλος ο κόσμος τα προτιμά και εμείς τα χλευάζουμε ? Οι μεγάλοι κατασκευαστές στην Κύπρο φτιάχνουν εξαιρετικά φυσίγγια. Σίγουρα όχι όλη η σειρά τους, αλλά ή σειρά των γνωστών τους φυσιγγίων που είναι η κορωνίδα τους, είναι εξαιρετικά φυσίγγια, προερχόμενα από έτη πειραμάτων και δοκιμασιών. Δεν είναι τυχαία.

Οι δικαιολογίες για την αποτυχία μας είναι θέμα μην θυκτεί ο εγωισμός μας. Μην αρχίσουν τα γέλια και οι κοροϊδίες στην παρέα και στα καφενία. Ακούσατε ποτέ κανένα να είναι μάγκας να το παραδεκτεί ότι εκείνος φταίει. Να πει "Δεν σημάδεψα σωστά" ή "Δεν προσκόπευσα αρκετά" ? Έστω και εάν έτυχε και το παραδέκτηκε κάποιος, ακούσατε κανένα να τον κοροϊδέψει μετά την παραδοχή του ? Περιμένουν πως και πως να βρουν ευκαιρία να αρχίσουν την κοροϊδία και τα γέλια, τάχα για να σπάσουν πλάκα, αλλά ότι βρεθεί ένας μάγκας και παραδεκτεί ότι το λάθος ήταν καθαρά δικό του, τότε όλοι απαντούν "Έτσι είναι φίλε μου. Εάν δεν είσαι κέντρο δεν θα πέσει" και δεν συνεχίζει η κουβέντα. Ούτε γέλια, ούτε κοροϊδία.

Δεν φταίει το τόξο. Ούτε το βέλος. Φταίει ο Ινδιάνος που το ρίχνει.

Καλή σας μέρα.
Πρώτα από όλα πρέπει να είστε Κύριοι στο βουνό, και μετά κυνηγοί...
Άβαταρ μέλους
πανικος

Δημοσίευση από πανικος »

συμφωνω μαζι σου φιλε οτι πανω απο ολα πρεπει να εχουμε σωστη προσκοπευση να ειμαστε πανω στο στοχο να ξερουμε τα βασικα για την σκοπευση π.χ αν ερχεται πανω μασ το πουλι αν φευγει απο μπροστα μασ την ταχυτητα και την αποσταση του στοχου κ.τ.λ
πανω απο ολα ομωσ παιζει ρολο αν το οπλο μασ καθετε σωστα,ολα αυτα οταν δεν πανε καλα τα καλυπτει η φραση (δεν κανουν τα φυσιγγια) :cry:
κυνηγω ολες τις εποχεσ του χρονου φτερωτο με τα ιδια φυσιγγια με πολυ καλα αποτελεσματα και με τα τρια οπλα που κυνηγω,εχει ομως μερες που δεν ειμαι καλα ψυχολογικα και ριχνω καλλικια που λεμε αλλα το καταλαβω οτι δεν ειμουν πανω στο στοχο ειτε σταματησα την κινηση μου με ο τραβηγμα της σκανδαλης ειτε τραβηξα την σκανδαλη γρηγορα με νευρα.
υπαρχουν ομως και οι καιρικες συνθηκες που επηρεαζουν την αποδοση του φυσιγγιου ξηρος -υγρος καιρος ,δεν φταιει το φυσιγγιο αλλα ο καιρος και η επιλογη μας την συγκεκριμενη μερα στα φυσιγγια μας.πρεπει με την εμπειρια μασ να εχουμε 4-5 ειδη στην βαλιτσα μας και να ξερουμε ποτε κανουν :roll: :roll:
μηδεν εστην ο ανθρωπος μηδεν η ωραιοτης τα παντα οναρ και σκια τα παντα ματαιοτης.....
nature
Full Member

Δημοσίευση από nature »

Αγαπητέ φίλε virtual greek, να μου επιτρέψεις σου κάνω προσωπικά μια ερώτηση για να μου απαντήσεις με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις σου. Θεωρείς τα κυπριακά κυνηγετικά φυσίγγια (για ευγενή θηράματα) εξίσου ποιοτικά και σταθερά με τα κυπριακά σκοπευτικά φυσίγγια; Γενικά όχι μεμονωμένα.

Ευχαριστώ
Άβαταρ μέλους
virtualgreek
Moderator

Δημοσίευση από virtualgreek »

nature έγραψε:Αγαπητέ φίλε virtual greek, να μου επιτρέψεις σου κάνω προσωπικά μια ερώτηση για να μου απαντήσεις με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις σου. Θεωρείς τα κυπριακά κυνηγετικά φυσίγγια (για ευγενή θηράματα) εξίσου ποιοτικά και σταθερά με τα κυπριακά σκοπευτικά φυσίγγια; Γενικά όχι μεμονωμένα.

Ευχαριστώ
Γενικά ομιλώντες, μερικά Κυπριακά κυνηγετικά φυσίγγια είναι εξαιρετικά, όπως και μερικά Κυπριακά σκοπευτικά.

Απο την Α εταιρία υπάρχουν 5 εξαιρετικά κυνηγετικά φυσίγγια και 3 σκοπευτικά. Από την Β εταιρία υπάρχουν 3 εξαιρετικά κυνηγετικά και 5 σκοπευτικά. Αλλοίμονο εάν όλα τα φυσίγγια τους ήταν εξαιρετικά. Η Α εταιρία κατασκευάζει 20 κυνηγετικά και 10 σκοπευτικά και η Β εταιρία κατασκευάζει 15 κυνηγετικά και 15 σκοπευτικά. Όλα αυτά τα νούμερα για χάρη του παραδείγματος. Και σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ ή παραπέμπω σε οποιανδήποτε Κυπριακή μάρκα.

Εκείνο που θέλω να θύξω είναι ότι μερικά Κυπριακά φυσίγγια δικαιούνται μίας καλύτερης βαθμολογίας από αυτή που τους δίνουμε. Έστω αυτά τα 5-10 φυσίγγια ανά το Παγκύπριο. Είναι άδικο και κρίμα να τα υποβιβάζουμε όλα επειδή 1-2 φυσίγγια μάς βγήκαν σκάρτα. Και αμ τι άλλο οι μεγάλες Κυπριακές εταιρίες βοηθούν πάρα πολύ την Κυπριακή σκοποβολή, ενισχύουν τους διάφορους σκοπευτικούς οργανισμούς, κάνουν έργα στα σκοπευτήρια. Η Κυπριακή σκοποβολή δεν θα ήταν ψηλά εάν δεν συνέβαλαν οι Κυπριακοί κατασκευαστές. Και εμείς σαν κυνηγοί έχουμε μερικά σκοπευτήρια και κάνουμε την προπόνηση μας και το κέφι μας εν μέρη διότι αυτοί οι κατασκευαστές χρηματοδότησαν κάποιο ποσό για αυτά τα σκοπευτήρια.

Έχω δοκιμάσει εξαιρετικά ξένα φυσίγγια αλλά δεν είδα αισθητή διαφορά με τα αντίστοιχα εξαιρετικά Κυπριακά φυσίγγια. Τουλάχιστον χωρίς όργανα μετρήσεως δεν κατάλαβα διαφορά. Μάλιστα σε πρόσφατο τέστ που έκαναν μερικοί φίλοι στην παρουσία μου 3 Κυπριακά φυσίγγια είχαν καλύτερες κατανομές από μερικά ξένα φυσίγγια που βουίζει το όνομά τους.

Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά Κυπριακά φυσίγγια που δεν αξίζουν της προσοχής μας, αλλά υπάρχουν ορισμένα τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν σε απολύτος τίποτα με τα τρανταχτά ονόματα των ξένων κατασκευαστών.

Καλή σας μέρα
Σ. Μακρής
Πρώτα από όλα πρέπει να είστε Κύριοι στο βουνό, και μετά κυνηγοί...
Άβαταρ μέλους
kypros

Δημοσίευση από kypros »

Καλησπερα,

Η αποψης μου ειναι η εξης

Το πρωτο και βασικοτερο που πρεπει ολοι εμεις στη κυπρο να καταλαβουμε ειναι οτι καποιος ο οποιος δεν ειναι αψογος σκοπευτης και εμπειρος στο να διαβαζει που παει η ντουφεκια του οταν πυροβολει δεν μπορει να βγαζει συμπερασματα αν κοφκουν τα φισιγγια που ριχενει. Μπορει να μην πυροβολει σωστα και να φταιει τις χαρτουτσιες η μια μερα να ειναι κατα τυχη ευστοχως επανελημενα και να θεωρησει το φισιγγιο απσογο. Αρα πρωτα πρεπει να υπαρχει η εμπειρια να βλεπουμε που πανε τα σκαγια που ριχνουμε και μετα να συμπερενουμε εαν φταει το φισιγγιο. Εχω την εντυπωση οτι πολλοι συναδελφοι προσπαθουν να διαλεξουν αυτοκινητο πριν να μαθουν να οδηγουν...

Οσο αφορα την επιλογη φισιγγιων ο νουμερο ενα κανονας ειναι να αποφευγουμε τις υπερβολες. Εαν δειτε τις περισσοτερες περιπτωσεις αποτυχημενων επιλογων φισιγγιων πισω τους σχεδον παντα κρυβεται η υπερβολη.

Παμε στο περδικι με 40 gr kai η θερμοκρασια ειναι 30 βαθμοι. Παμε στο λαγο με 42γρ νο 1 για να τον πιανει μακρια. Παμε ζτις φασσες με 3αρες και αλλα κυπριακα παραξενα που τα βλεπουν οι ξενοι και γελουν.

Προσφατα ημουν στο εχωτερικο για κυνηγι λαγου και φασιανου με σκυλια φερμας. Στις πεντε μερες κυνηγιου κυνηγισαμε με τα οπλα μας και τα φισιγγια μας που πηραμε απο την κυπρο. Ηταν η τελια ευκαιρια γαι δοκιμες σε πραγματικα θηραματα. Ειχαμε μαζι μας πανω απο 30 ειδη φισιγγιων αφου ειμασταν 5 ατομα και πηραμε διαφορα φισιγγια.

Το συμπερασμα ειναι οτι εαν στοχευεις σωστα και χρησιμοπιεις φισιγγια με λογικη χωρις ακροτητες το θηραμα κατα 95% θα καταβληθει.

Κτυπησαμε πολυ ψηλο αριθμο λαγων και φασιανων και Το μονο συμπερασμα που εβγαλα ηταν οτι πρεπει να αφαιρεσουμε τις ακραιες επιλογες και να χρεισιμοποιουμε το καταλληλο σκαγι. Δεν υπαρχει λογος να εχω νουμερο 2 40 γρ στο οπλο την στιγμη που βλεπω οτι ο λαγος καταβαλεται πιο αποτελεσματικα με μια λογικη επιλογη των 34 γρ νο 4. Λογικη επιλογη στα γρ καινστονσκαγι και οποια μαρκα δινει αυτοπεπιθησει στο καθενα.

Βεβαιοθητε οτι μπορειτε να ελαχιστοποιησεται τισ απολιες θηραματων που εμφανιζονται σε λογικες αποστασεις και αφηστε τις ακροτητες των 40 + μετρων που ετσι κι αλλιος ειναι πιθανον να χαθει το θηραμα εστω και αν ειναινευστοχες.
Μακάρι οι νέοι να ´ξεραν κι γέροι να μπορούσαν...
axerkwtis

Δημοσίευση από axerkwtis »

συναδελφοι χαιρετω..ειπα να δοκιμασω ενα συγγεκριμενο φυσιγγιο που πριν το δω να το σχολιαζεται στο φορουμ μου το συστησαν..αμαν ειδα κ εδω καλα σχολια επηα να το πιασω αλλα βρεθηκα σε δυλημμα..προκειται για την lepre..ειπαν μου εν 36γρ αλλα στα κυνηγετικα που επηα ειχε 37γρ..36 γρ ηταν μια lievre..τελικα η γνωστη lepre εν 36 η 37?
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΦΥΣΙΓΓΙΑ”