ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΤΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΚΑΓΙΩΝ-

Απάντηση
LEFKIOS
Full Member

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΤΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΚΑΓΙΩΝ-

Δημοσίευση από LEFKIOS »

Φίλοι σας χαιρετώ. Κάνοντας αυτό το πίνακα η πρόθεση μου είναι να βοηθήσω τους φίλους κυνηγούς οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία είτε μέσω δοκιμών είτε μέσω κυνηγίου να έχουν μια καθαρή εικόνα για την δυνατότητα των διαφόρων σκαγιών σε συνδυασμό απόστασης και θηράματος. Οι πληροφορίες πάρθηκαν από προσωπικές δοκιμές, από διάφορους άλλους φίλους που ασχολούνται με δοκιμές( Όπως το φίλο Σόλων Λουκά), από διάφορα άλλα κυνηγετικά συγγράμματα , όπως το βιβλίο του Gough Thomas κλπ.
Επίσης θέλω να τονίσω ότι πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές στην απόσταση που πυροβολούμε, ασχέτως αν εχει σημειωθεί στο πίνακα. Π.χ το νο7 σκαι για τσίκλα μπορεί η ενέργεια κρούσης του να σκοτώσει τσικλα στα 50μ, όμως χρειαζόμαστε και την ανάλογη πυκνότητα σκαγιών και επίσης ανάλογα γραμμάρια. Να μην φτάσουμε στο σημείο να παίζουμε μίνι μακνουμ νο7 για να έχουμε την απαιτούμενη πυκνότητα για τσίκλα στα 50μ.!!!!! :shock: :shock: :shock:
Επίσης να τονίσω ότι για να έχω ένα σίγουρο η σχεδόν σίγουρο αποτέλεσμα οι αποστάσεις αυτές μπορεί να αλλάξουν λιγο και προς τα κάτω και προς τα πάνω, ανάλογα με τσοκ –γραμμάρια σκ.- μήκος κάννης. Γιαυτό όπως λέγω ΠΑΝΤΟΤΕ οι δοκιμές με τα δικά σας όπλα είναι απαραίτητες.
Το αστεράκι στο πίνακα δηλωνει( εισηγείται) τα ποιό συνηθισμένα Νο σκαγιών που χρησιμοποιούνται για τα διαφορα θηράμαρα. Eπίσης να τονίσω οτι οι ποιό πάνω αποστάσεις επιτυχάνονται απο φυσίγγια με σωστές προδιαγραφές και ιδικότερα σωστές ταχύτητες που είναι ο συμαντικότερας παράγωντας για επιτυχία ικανοποιητικής διατριτικότητας στη μέγιστη δυνατή απόσταση.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος LEFKIOS την 20 Μάιος 2013, 17:10, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
LEFKIOS
Full Member

Re: ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΤΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΚΑΓ

Δημοσίευση από LEFKIOS »

Με αφορμή το ποιό πάνω πίνακα το ποιό κάτω περιστατικό εχει σχέση και γιαυτό το αναφέρω. Είναι το ποιο χοντρό σκαί παράγοντας μεγαλύτερης διατριτικότητας? :?: Ετσι νόμιζα και εγώ, μέχρι που έκανα προχθές
κάποιες δοκιμές για άλλο λόγο και διαπίστωσα έκπληκτος :o :o ότι αυτό δεν ισχύει. Συγκεκριμένα έκανα δοκιμή με ένα φυσίγγιο 36-6 με 1* στα 50μ με διατριτικότητα 150-160 σελίδες. Επίσης στη ιδια απόσταση εκανα με ένα φυσίγγι 40γρ-3 επισης με 1*. Μετρώντας τις σελίδες διαπίστωσα ότι ειχαν την ιδια διατριτικότητα, δηλ 150-160 σελίδες. :shock: :shock: Μα είναι δυνατόν λέω το 3 σκαι που είναι όπως την πίλια να εχει την ιδια διατρ. με το νο 6.???. Επανέλαβα την δοκιμή με ένα άλλο 40γρ νο 3 και το αποτέλεσμα ηταν το ίδιο!!. :? :? Όταν επήγα σπίτι σκάλισα λίγο για τις ταχύτητες των δυο αυτών Magnum φυσιγγιων και διαπίστωσα ότι ηταν περίπου 390μ/δ σε σχέση με 398μ/δ το 36-6. Αρα… :idea: :idea: συμπέρασμα αν θέλω να αυξήσω την απόσταση.... πρέπει να χρησιμοποιήσω ποιο χοντρό σκαι με τις ιδιες ταχύτητες οπως αυτές του νο 6. Διότι δεν εχω κανένα απολύτως κέρδος να χρησιμοποιήσω πολλά γραμμάρια με χοντρό σκαί την στιγμή που δεν μου προσφέρει μεγαλύτερη διατριτικότητα από το νο 6, αλλα εχω και μειονέκτημα στο αριθμό των σκαγιών στο κύκλο.
Άβαταρ μέλους
spyrosspyrou851

Δημοσίευση από spyrosspyrou851 »

Είναι πολύ λογικό, είναι απλή επιστήμη. Εάν οι ταχύτητα 2 σκαγιών είναι οι η ίδια, το πιο βαρετό σκάι θα έχει παραπάνω κινητική ενεργεία που σημαίνει παραπάνω διατριτικότητα.
vti-chris
Full Member

Δημοσίευση από vti-chris »

Λεύκιε σε συγχαίρω για τον χρόνο που σπαταλάς στις δοκιμές και μοιράζεσαι τα αποτελέσματά σου.
Ορισμένα όμως από τα συμπεράσματά σου δεν ευσταθούν.

- Μια διαφορά ταχύτητας Της τάξεως των 8μ/δ δεν μπορεί να δώσει τα αποτελέσματα που περιγράφεις.
- Δεν γνωρίζω από πού πήρες τις ταχύτητες των 2 φυσιγγίων...αλλά αν δεν είναι με ταχογράφο τότε το πιο πιθανό είναι το 40άρι να βγάζει 360μ/δ και κάτω και όχι 390μ/δ.(αν είναι με ταχογράφο και είναι σωστές...πάω πάσο!!!)
-Επίσης για τους καταλόγους που χρησιμοποιούμε για διάτρηση...λόγω του ότι είναι πολύ πιο σκληροί από ότι το θήραμα, παραμορφώνουν τα σκάγια σε υπερβολικό βαθμό.
Ψάχνοντάς το λίγο στο διαδίκτυο βρήκα ότι είναι πιο σωστό να τους βάζουμε σε ένα κουβά με νερό 1-2 ώρες πριν τις δοκιμές για να βρέχονται και να μαλακώνουν έτσι ώστε να μην προκαλούν υπερβολική πραμόρφωση και να πλησιάζουν περισσότερο στις ιδιότητες του δέρματος των θηραμάτων.
-Όσο αφορά την ταχύτητά των σκαγιών σε διάφορες αποστάσεις ανάλογα με τη διάμετρό τους και τις αρχικές ταχύτητες,σας παραθέτω πιο κάτω πίνακα με τις σχετικές μετρήσεις.
Ξέχασα να αναφέρω ότι δίπλα στον πίνακα φαίνονται και οι ενέργειες των σκαγιών στις αποστάσεις αυτές.
Το #3 σαφώς θα υπερτερεί...ακόμα και με πολύ πιο χαμηλές ταχύτητες
pellet speed.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
-"Δύο πράγματα δεν έχουν όρια:το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία...και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα βέβαιος"
-"Το σημαντικό είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει"
Alb. Einstein
LEFKIOS
Full Member

Δημοσίευση από LEFKIOS »

Φίλε σε χαιρετώ. Πρώτα να σε ενημερώσω( με την καλή έννοια) ότι οι δοκιμές που κάνω είναι εμπειρικές και θελω να ξέρω πως συμπεριφέρονται τα διαφορα φυσίγγια που αγοράζουμε σε πραγματικές συνθήκες κυνηγίου. Για τη συγκεκριμένη δοκιμή που παραθέτω ετσι βγήκαν τα αποτελέσματα.. Βλέπεις δεν έβαλα μαρκες για να μην επηρεάσω οποιοδήποτε για τα συγκεκριμένα φυσίγγια. Για ταχύτητες (δεν χρησιμοποίησα ταχογράφω για τις συγκεκριμένες δοκιμές) που γράφω εγώ πάντοτε δίδω τη V1. Δηλαδή το συγκεκριμένο 36-6 συμφωνα με το κατασκευαστή εχει V1=398 και του 40-3 εχει V1=390. Και τονίζω ότι εφόσον έδωσαν σχεδόν πανομοιότυπες διατρήσεις(150-160 fylla) στα 50μ… τότε ποιος ο λόγος να χρησιμοποιώ τα 40γρ-3 (με αριθμό σκ 182) εναντι του 36γρ-6 (με αριθμό σκαγ. 290 περιπου). Σίγουρα αν θέλω διάτρηση ας πουμε 200 φύλλα τοτε θα είναι ορθό να πάρω το συγκεκριμένο 36γρ αλλα σε νο3, οποτε με ίδιες αρχικές ταχύτητες θα έχω μεγαλύτερη κρούση και κατά συνέπεια και μεγαλύτερη διάτρηση. Οσο για τους καταλόγους ότι πρέπει να τους βρέχουμε αυτό πρακτικά δεν βοηθά καθόλου διοτι όταν θα μετρησεις πόσα φύλα τρύπησαν δεν βγάζεις ακρη διοτι καταστρεφονται στο μέτρημα., επισης να σε ενημερώσω τα σκαγια δεν παραμορφώνονται οσο λένε , τα βλέπω όταν μετρώ τα φύλλα και είναι σε καλή κατασταση. Να σου πω επίσης ότι το χοντρό εξώφυλλο το αφαιρώ πριν την δοκιμή και ετσι μένουν μόνο τα πολύ λεπτα φύλλα του εσωτερικού. Ο πίνακας που παραθέτεις σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ισως όμως οι δοκιμές έγεινα σε ειδικό κλειστό χώρο δοκιμών?και ισως εχουν καποιες διαφορες σε σχέση με το πραγματικό περιβάλον.? Θα ξανακάνω πάντως τη ιδια δοκιμή με άλλες καιρικές συνθήκες για να δουμε αν ισχυει το ιδιο.
vti-chris
Full Member

Δημοσίευση από vti-chris »

Λεύκιε και σε κλειστό χώρο να έγιναν δεν παύουν να είναι αντικειμενικές για όλα τα νούμερα σκαγιών.
Όσο για τους καταλόγους...θα επιμείνω στην άποψή μου ότι δεν είναι και το πιο αντικειμενικό στην αξιολόγηση της δύναμης κρούσης των σκαγιών μιας και δεν παρουσιάζουν καμία παραμόρφωση(οι σελίδες) και υποχώρηση κατά την κρούση, σε αντίθεση με το δέρμα του ζώου.
Το καλύτερο βέβαια θα ήταν το ballistic gel αλλά θα κάνουμε δοκιμές και με τους βρεγμένους να δούμε τη διαφορά.
Με το μέτρημα δεν πιστεύω να υπάρχει πρόβλημα διότι θα παραμείνουν στο νερό για λίγο χρόνο που δεν είναι αρκετός για να "αλλοιωθούν" οι σελίδες αν και δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά!!!
Ούτε εγώ το έχω δοκιμάσει...στη θεωρία τουλάχιστο μου φαίνεται ορθό.
-"Δύο πράγματα δεν έχουν όρια:το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία...και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα βέβαιος"
-"Το σημαντικό είναι να μην σταματήσεις να κάνεις ερωτήσεις. Η περιέργεια έχει τον λόγο της που υπάρχει"
Alb. Einstein
andreas78

Δημοσίευση από andreas78 »

Φίλε Λεύκιε, σε συγχαίρω και εγω με τη σειρά μου για τις εξαιρετικές και πολύτιμες δοκιμες που παραθέτεις στο φόρουμ, καταναλωνοντας πολυ χρονο και κόπο για να εχεις τα αποτελέσματα που μας δίνεις.
Στο θεμα των καταλόγων θα προσθέσω και εγω πως στην περιπτωση του ξηρού καταλόγου, όσο και να τον σφίξουμε δεν θα μπορεσουμε να αφαιρεσουμε την ποσοτητα αερα που παραμένει αναμεσα στις σελιδες, αυτο θα έχει σαν αποτέλεσμα το γνωστό σε όσους εχουν ρίξει σε αυτους, σχίσιμο των σελίδων, εκεί που σταμάτησαν τα σκάγια και στις μετέπειτα σελίδες, ψάχνοντας το λίγο εμαθα πως οφείλεται σε μικρες εκρηξεις που γίνονται μεταξύ των σελιδων και λόγο του αερα που ανάφερα προιγουμενος.
Για αυτό θα συμφωνήσω με τον φίλο και συνκυνηγό :D Χρίστο, στο ότι ο βρεγμένος κατάλογος μας δίνει καλύτερα αποτελέσματα διάτρησης και γίνεται πιο προσιτό στο δέρμα των θηραμάτων.
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΦΥΣΙΓΓΙΑ”