Θέση Γ.Γ Ομοσπονδίας

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
admin
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 3459
Εγγραφή: 25 Φεβ 2010, 10:43
Τοποθεσία: Limassol
Επικοινωνία:

Θέση Γ.Γ Ομοσπονδίας

Δημοσίευση από admin »

Καλημέρα,
Από δικη μου ανοικτη επιστολη σημερα 14/02/2017 στην προσωπικη μου σελιδα στο FACEBOOK προς ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ.
Ο Λαγός είναι το σημερινό μας θέμα και όσα παράξενα ακούσαμε τόσα χρονια εμπλεκόμενοι στα Κυνηγετικά από όλους τους αρμόδιους στα Κέντρα λήψεων αποφάσεων της Υπηρεσιας Θήρας αλλά και ακόμα και από τους συνάδελφους Κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων (κυρίως), Λαγοκυνηγών που από το πουθενά αποκτούν και άποψή μεγαλύτερη από Πανεπιστημιακούς, Θηραματολόγους και Δασολόγους.

Και αφού από επίσημα χείλη όλο για έρευνες ακούμε ειδικά από την Υπηρεσία Θήρας αλλά έρευνες δεν βλέπουμε σχεδόν ποτέ και έχουμε χωριστεί όλοι σε διαφορετικά στρατόπεδα, Κυνηγοί Αποδημητικών, Κυνηγοί Λαγου, Κυνηγοί Μπεκάτσας η πολλά άλλα, μέγα λάθος αφού η τακτική του διαίρει και βασίλευε βασιλεύει την τελευταία 30ετια στα Κυνηγετικά του τόπου και εξυπηρετεί μόνο τους λίγους ξαφνικά ξεπροβάλει ένα σχετικό άρθρο σχετικά με ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΡΕΥΝΑ για τον Λαγό από τους μεγαλύτερους ίσως Θηραματολογους/Δασολόγους στην Ελλάδα (χώρα Μεσογειακή και γειτονική) που έγινε μετά το 2000 (δηλαδη πρόσφατα) και από αυτήν μπορεί να πάρουμε άμεσα, σωστά και καθαρά συμπεράσματα για πολλά που κάναμε όλοι λάθος τις τελευταίες δεκαετίες.

Όσοι έχετε την ώρα και την διάθεση μπορείτε να το διαβάσετε στον σύνδεσμο πιο κάτω, εγώ θα σταθώ σε 2 σημεία της έρευνας που λένε πολλά και έρχονται ακριβώς αντίθετα με οσία έγιναν φέτος, περσι και πρόπερσι στην δίκη μας πατρίδα σχετικά με κλείσιμο περιοχών και διατάγματα εκπαίδευσης Σκύλων.
1. Περιοχές που έχουν καεί από Πυρκαγιά και κακώς κλείνουν δεν μένουν κλειστές πέραν του ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ γιατί μετά από την απότομη αύξηση του πληθυσμού του Λαγου έρχεται αυτόματα και γρήγορα η καταστροφή και η αντίστροφη μέτρηση από ασθένειες και πολλά άλλα σε όλες τις περιπτωσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΥΝΑ :
''Η πυκνότητα του πληθυσμού εντός των καμένων εκτάσεων είναι υψηλή, οπότε αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλωθούν ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν και σε γειτονικές περιοχές (Gortazar et al. 2006). H αιμορραγική νόσος του λαγού είναι ασθένεια που δρα στην ευρύτερη περιοχή (Billinis et al. 2005). Συνεπώς εάν δεν δράσει η θήρα για να καρπωθεί το πληθυσμιακό πλεόνασμα, αναμένεται να δράσουν άλλοι παράγοντες όπως οι ασθένειες και οι άρπαγες που ενδέχεται να επιφέρουν σοβαρότερες επιπτώσεις στον πληθυσμό.
Οι κυνηγοί συνωστίζονται στις γειτονικές μη καμένες εκτάσεις οπότε η ποιότητα θήρας μειώνεται.''

2. Τα εκπαιδευτικά σκύλων κάνουν απιροελαχιστη ζημιά στον πληθυσμό Λαγών που εκπαιδεύουν για να θηρεύονται πιο δύσκολα κατά την διάρκεια του Κυνηγίου προσφέροντας πολλαπλάσια καλά παρά κακά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ :
''Επιπρόσθετα προτείνεται στις περιοχές αυτές να επεκταθούν οι Ζώνες Εκπαίδευσης Σκύλων διότι:
Η εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων είναι σημαντική για τους λαγοκυνηγούς (Σώκος κ.α. 2002). Πολλοί κυνηγοί αναμένεται να ικανοποιήσουν την ανάγκη εκπαίδευσης των νεαρών κυρίως λαγόσκυλων, κάτι το οποίο έχει σοβαρά οφέλη.
Η εκπαίδευση των κυνηγετικών σκύλων πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου θα εκπαιδεύσει και τους λαγούς να διαφεύγουν από τους λαγοκυνηγούς, οπότε η κάρπωση θα είναι ηπιότερη με την έναρξη του κυνηγίου (Hutchings and Harris 1995).
Η περιοχή βρίσκεται πλησίον της Θεσσαλονίκης και δέχεται πολλούς κυνηγούς, συνεπώς υπάρχει η ανάγκη για περισσότερες και μεγαλύτερες Ζώνες Εκπαίδευσης Σκύλων (Σώκος και Μπίρτσας, αδημοσίευτα δεδομένα).

Τελος κλείνοντας εγώ σαν Γενικός Γραμματέας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας (Κ.Ο.Κ.&Δ.Α.Ζ.) θέλω να ξέρω με γραπτές απαντήσεις (γιατί τα γραπτά μένουν) γιατί περιοχές που έχουν καεί εδώ και χρονια παραμένουν μετά από όλα αυτά κλειστές και γιατί κάθε χρόνο γίνετε τόση φασαρία για τα εκπαιδευτικά σκύλων πέραν τις εξυπηρέτησης παράνομων συμφερόντων αφού η εκπαίδευση προσφέρει περισσότερα από όση ζημιά (εάν-αφού δεν υπάρχει καμιά επίσημη έρευνα που να το αποδεικνύει) προκαλεί.

Σίγουρος ότι θα πάρω τις ίδιες στερεότυπες, όσο και η κυνηγετική μας κατηφόρα, απαντήσεις, διευκρινίζοντας ότι τα γραφόμενα μου αποτελούν εξ ολοκλήρου προσωπικές μου απόψεις σας χαιρετώ φιλικά, αναμένοντας τα σωστά και κόσμια σχόλια συναδέλφων Κυνηγών που θα προωθηθούν στην Ομοσπονδία αλλά και στα κέντρα λήψεων αποφάσεων !!!

Με εκτίμηση,
Αλέξανδρος Λοιζιδης
Γ. Γραμματέας Κ.Ο.Κ.&Δ.Α.Ζ.

ΣΧΕΤΙΚΟ LINK : http://kynoclub.gr/2017/02/13/%CE%B3%CE ... %85%CF%81/








Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω τόσο τις έρευνες όσο και την άποψη του φίλου μου του Αλέξανδρου η άποψη μου είναι η εξής. Οι έρευνες που γίνονται παίρνουν κάποια δεδομένα (Γεωγραφική θέση, πληθυσμός σκύλων, πληθυσμός κυνηγών, λαθροθηρία, νομοθεσία , έλεγχος, κ.τ.λ) αυτές οι ΄έρευνες που έγιναν είχαν κάποια δεδομένα. Κάποια μπορεί να ταυτίζονται με τα Κυπριακά κάποια όχι. Τώρα απο εκεί και πέρα το γιατί στην Κύπρο δεν εφαρμόζονται κάποια πράγματα είναι γιατί σε εμάς ο καθένας κάνει ότι κόψει η ξερή του και δeν υπάρχει ούτε έλεγχος , ούτε εμπεριστατωμένες έρευνες. Μια μικρή έρευνα κάναμε και εμείς ως περιοδικό. Σε μία μικρή πιλοτική ιδιωτική περιοχή με την βοήθεια του ιδιοκτήτη της γης, κάναμε καταπολέμηση επιβλαβών, δεν ενοχλήσαμε το θήραμα κατά την αναπαραγωγική του περίοδο και φροντίσαμε να έχει φαΐ και νερό. Είχαμε καταμετρημένους τρις λαγούς και ένα κοπάδι με δώδεκα περδίκια . Σε μία δεύτερη καταμέτρηση αρχές Ιουνίου είχαμε κατέγραψαν οι κάμερες νυχτερινής λήψης τουλάχιστο 12 λαγούς ενώ τα περδίκια έγιναν τουλάχιστο τα διπλάσια. Άρα κάτω απο αυτές τις συνθήκες το θήραμα τουλάχιστο διπλασιάζεται. Τι είναι το ζητούμενο? Να έχουμε θήραμα και να το πληθαίνουμε ή να έχουμε καλύτερα εκπαιδευμένα σκυλιά, ποιο δύσκολο και λιγότερο θήραμα για κάρπωση?? Γιατί οι παππούδες μας παλιά έβγαζαν τα σκυλιά τους 10 εκπαιδευτικά το χρόνο εάν τα έβγαζαν και καρπώνονταν πέραν των 10 λαγών την σεζόν και σήμερα με σκυλιά που βγαίνουν 50-100 εκπαιδευτικά θεωρείτε επιτυχία αν η ΠΑΡΕΑ πιάσει δέκα λαγούς? Πως μπορεί να μάθει ποιο εύκολα ένα σκυλί να κυνηγάει , όταν βρίσκει εύκολο και πολύ θήραμα ή λίγο και δύσκολο? Ας αποφασίσουμε πρώτα τι θέλουμε και οι έρευνες είναι το ποιο εύκολο πράγμα να γίνουν. Καθημερινά κλείνουν υποθέσεις λαθροθηρίας και μάλιστα σοβαρής μορφής η μία πίσω απο την άλλη. Που είναι η Κυπριακή Ομοσπονδία να πάει να διαδηλώσει, να καταθέσει παράπονα στον Γενικό Εισαγγελία ή στα δικαστήρια? Γιατί δεν πάει το επίσημο σώμα των κυνηγών να ζητήσει απο την αστυνομία τις υποθέσεις που καταγγέλθηκαν για λαθροθηρία τα τελευταία 5 χρόνια και να δει πόσες καταδικάστηκαν , πόσες έπεσαν στα μαλακά και πόσες έκλεισαν.... Ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου το κύριο πρόβλημα είναι η τήρηση των νόμων και η διαφθορά. Αν τηρούνταν οι νόμοι και υπήρχε και σωστός έλεγχος θα είχαμε και περισσότερο θήραμα και καλύτερα αποτελέσματα.
Προσέχουμε...για να έχουμε
S@v-v@s
Full Member
Δημοσιεύσεις: 62
Εγγραφή: 21 Ιαν 2014, 18:40

Re: Θέση Γ.Γ Ομοσπονδίας

Δημοσίευση από S@v-v@s »

Ο τύπος δεν παίζεται. Άποψη μου είναι ότι θα ταν καλύτερα να υπογράφουμε προσωπικές μας γνώμες σαν και αυτή με το όνομα μας μόνο και όχι ως ο εκπρόσωπος/γραμματέας ολόκληρης ομοσπονδίας. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “ΚΥΝΗΓΙ ΛΑΓΟΥ”