Οι πιο γνωστές φυλές σκύλων φέρμας στην Κύπρο

Οι πιο γνωστές φυλές σκύλων φέρμας στην Κύπρο

Υπάρχουν κυνηγοί άρρωστοι όχι με το κυνήγι καθ’ εαυτό αλλά με το κυνήγι με σκύλο φέρμας. Το πάγωμα του συντρόφου μας που μας προειδοποιεί ότι το θήραμα βρίσκεται μπροστά μας και σε λίγα δευτερόλεπτα πρόκειται να  το δούμε, έχει οδηγήσει εκατομμύρια κυνηγούς σε όλο τον κόσμο στο να γίνουν κάτοχοι ενός τέτοιου σκύλου. Όπως έχουμε βέβαια αναφέρει σε αρκετά άρθρα μέχρι σήμερα, η επιλογή του σκύλου μας πρέπει να βασίζεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες μας στο κυνήγι. Δυστυχώς, πολλά εξαιρετικά σκυλιά έπεσαν σε λάθος χέρια και σε ανθρώπους που δεν είχαν καμία παιδεία και καθόλου γνώσεις για τη συγκεκριμένη φυλή, με αποτέλεσμα να χαθούν και να μην αξιοποιηθούν ποτέ οι δυνατότητές τους.  Ο κυνηγός που κατέχει σκύλο φέρμας θα κοπιάσει αρκετά μέχρι να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, όταν όμως τα καταφέρει, θα μπορεί να ζει τρομερές κυνηγετικές στιγμές. Οι σκύλοι φέρμας έχουν την ιδιότητα να συναισθάνονται την αναθυμίαση του θηράματος και να ακινητοποιούνται, υποδεικνύοντας με τη στάση του σώματός τους από πού προέρχεται αυτή η αναθυμίαση. Υπάρχουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες τα σκυλιά - δείκτες χρησιμοποιούνταν από το 1650 από Ευρωπαίους και Άγγλους κυνηγούς, κυρίως με τη χρήση δικτύου. Δηλαδή, εκμεταλλεύονταν το πάγωμα του σκύλου που έδειχνε προς ένα συγκεκριμένο σημείο και έριχναν εκεί ένα δίκτυ, για να πιάσουν το θήραμα.

 

Οι σκύλοι φέρμας στην Κύπρο

English Pointer - ο εντυπωσιακός

Στην Κύπρο οι αγγλικοί δείκτες είχαν εισαχθεί από πολύ νωρίς, κυρίως λόγω της Αγγλοκρατίας. Πρόκειται για παθιασμένα κυνηγόσκυλα, τα οποία όμως χρειάζονται πολύ καλή εκπαίδευση και υπακοή. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει ένας γνωστός μου εκπαιδευτής, δεν υπάρχει χειρότερο σκυλί από ένα ανεκπαίδευτο αγγλικό pointer. To αγγλικό pointer έχει πολύ δυνατή μύτη και δουλεύει εκμεταλλευόμενο κυρίως τις αναθυμιάσεις από τον αέρα. Χρησιμοποιεί την ταχύτητά του για να εντοπίζει αναθυμιάσεις και να ερευνά την περιοχή. Πολλοί κυνηγοί, αντί να προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τη φέρμα του σκύλου, έτσι ώστε να μένει ακίνητος μέχρι να πλησιάσουμε και να είμαστε σε θέση βολής, όταν βρίσκει θήραμα, προσπαθούν να μειώσουν το πεδίο της έρευνάς του. Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη της κυνοφιλίας αλλά και η δράση σωστών εκπαιδευτών, αποκατέστησαν το  αγγλικό pointer  στο παιχνίδι του κυνηγίου. Είναι πολύ αθλητικός σκύλος και πολύ εντυπωσιακός όταν κυνηγά και, κυρίως, όταν φερμάρει.

 

German shorthair pointer - ο σκληροτράχηλος

Το γερμανικό κοντότριχο pointer είναι άλλος ένας δημοφιλής στην Κύπρο σκύλος. Βόλεψε αρκετούς κυνηγούς που ήθελαν σκυλιά κοντινής έρευνας, τα οποία να μπορούν, εκτός από τον αέρα, να παίρνουν ντόρο και από το έδαφος. Μάλιστα, ορισμένες γραμμές γερμανικών θεωρούνται πολύ καλοί ιχνηλάτες. Εκπαιδεύεται εύκολα και μπορεί να κυνηγήσει σχεδόν σε όλα τα εδάφη.

 

Epagnuel Breton  (επανιέλ) – ο αισθηματίας       

O συγκεκριμένος σκύλος προέρχεται από τη Γαλλία και ίσως τον συναντήσετε και με το όνομα Brittany, λόγω της περιοχή από όπου κατάγεται. Ο επανιέλ αγαπήθηκε από αρκετούς κυνηγούς στην Κύπρο. Συνδέεται εύκολα με το αφεντικό του, τρυπώνει παντού, έχει αρκετή ενέργεια και  κυνηγετικό πάθος. Το μειονέκτημά του είναι ίσως το τρίχωμά του, το οποίο του δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα σε περίοδο ξηρασίας στην ύπαιθρο.  Στην Κύπρο έχουν εισαχθεί διάφορες γραμμές από επανιέλ και μπορείτε να βρείτε μικροκαμωμένα αλλά και μεγαλόσωμα σκυλιά του είδους. Εκπαιδεύεται εύκολα και συνδέεται πολύ με την οικογένεια. Αρκετοί κυνηγοί έχουν τα επανιέλ για να τους συντροφεύουν στο κυνήγι αλλά και για κατοικίδια στο σπίτι.

 

 Setter - το αιλουροειδές

Η φυλή των setter έχει εδραιωθεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα, οι κυνηγοί δεν τα προτιμούσαν, καθώς πίστευαν ότι το τρίχωμά τους ήταν μεγάλο μειονέκτημα για τις ψηλές θερμοκρασίες του νησιού μας. Η επιμονή όμως ορισμένων εκτροφέων αλλά και οι διακρίσεις τους σε αρκετούς αγώνες στην Κύπρο και στο εξωτερικό ώθησαν αρκετό κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους. Είναι σκυλιά με μοναδική φέρμα. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η προσέγγιση του θηράματος και οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους φερμάρουν. Κάποια σκυλιά γίνονται ένα με το έδαφος θυμίζοντας αιλουροειδές την ώρα που κυνηγά, ενώ άλλα κάθονται ή ξαπλώνουν. Είναι πανέμορφα ζώα και μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορες γραμμές, όπως το english setter, το gordon setter και το irish setter. Είναι ευαίσθητα και χρειάζονται προσεκτική μεταχείριση.  

 

Vizsla - ο αναντικατάστατος

O εν λόγω σκύλος προέρχεται από την Ουγγαρία. Έχει χαρακτηριστικό κεραμιδί χρώμα και είναι αρκετά μυώδης. Παρά τον ευγενικό του χαρακτήρα είναι σκύλος ατρόμητος, με πολύ καλή μύτη και κυνηγετικό πάθος. Η εκπαίδευσή του είναι πολύ εύκολη και αναπτύσσει γρήγορα τη φέρμα. Συνήθως οι κάτοχοι των βίσλα προτιμούν να κυνηγούν μόνο με αυτά, καθώς δεν συνδυάζονται εύκολα με άλλα σκυλιά. Στην Κύπρο έχουν αγαπηθεί από μια μερίδα κυνηγών, οι οποίοι δεν τα αλλάζουν με τίποτα.

 

Drahthaar – ο θαραλλέος

Ο ντράχτχααρ η ντραχάρ, όπως μάθαμε να τον αποκαλούμε στην Κύπρο, αναπτύχθηκε από  Γερμανούς εκτροφείς, οι οποίοι ήθελαν έναν σκύλο που θα κυνηγούσε κοντά τους αλλά θα ήταν σκληροτράχηλος και θα άντεχε το κρύο.  Έτσι, μετά από αρκετές διασταυρώσεις κατέληξαν στον γερμανικό wirehair pointer ή ντράχτχααρ. Είναι σκύλος που χρησιμοποιείται τόσο για φτερωτό όσο και για τριχωτό θήραμα και έχει πολύ καλή και σταθερή φέρμα.  Αρκετοί τον χρησιμοποιούν και ως σκύλο φύλακα λόγω των σωματικών του προσόντων και του θαρραλέου του χαρακτήρα.

 

Αυτές είναι λοιπόν οι πιο διαδεδομένες φυλές σκύλων – δεικτών στην Κύπρο. Σε επόμενο τεύχος θα δούμε άλλες φυλές δεικτών, όχι και τόσο διαδεδομένες.